10.01.2005 | 09:16
Prvo hvala g. Pasarić, jako korisno saznanje za Hitachija, usput dodatno pitanje, Maxtor OneTouch (300?) kako koristite, kao obične diskove, ili koristite na Macu i neki software za onaj gumb za backupiranje na njemu? Na pc to funkcionira da čim ga stisneš on backupira osnovni hd odnosno dopiše ono što prije već nije napisao, bilo bi super to imati i na Macu.
Drugo,
ja sam samo korisnik, koji treba brzi bus, pa sam kojekakvim indijanskim očajničkim samoedukacijama i pokušajima i pogreškama došao do nekih saznanja, stoga se ograđujem da ne mogu biti površnog znanja, ili čak i nekih krivih saznanja, no ipak dužan sam reći i objasniti neke stvari oko Oxford čipa kad već nije netko od znalaca.
Po mojim saznanjima stvar je ovakva:
Oxford 911 i Oxford 922 su vjerovatno kodna imena za jedne od malobrojnih čipova koji dozvoljavaju tj garantiraju protok informacija preko FireWire-a 1 od 400, odnosno 800 Mb/s kod FW2.
Velika većina kućišta s FW interfaceom to ne podržava već to svodi na samo 200 ili čak 100 Mb/s kod FW1 !!! To je objašnjeno da FW podržava brzinu do 400Mb/s, dakle nije nužno da bude 400! (Čini mi se da su neki čak 15" G4 PowerBook-ovi imali manju brzinu FW-a! Ipak je dosta vremena prošlo od kako sam se informirao o ovom problemu, pa sam detalje već zaboravio)
Oxford 911 pak to garantira! Ja imam samo takava kućišta, otvoriš ga i pročitaš na čipu, to piše! Ako netko ima saznanja za još neki ekvivalent čip, svima će koristiti nek veli!
Što se tiče ozloglašenosti, moj prijatelj je nehotice doveo u sumnju Oxford čipset, koji je postojao i nije se mijenjao ni prije ni poslije dotične Panther verzije, dakle čini se da onaj koji je to riješio, nije to predvidio na vrijeme i ne može se izjednačiti u krivnji za taj propust. Propust je riješen, no neki se toga stvarno nerado sjećaju!!!
Ako sam malo negdje amaterski i prelaički objasnio, vrlo ću rado saznati od znalaca pravu terminologiju, ili rasvjetljavanja zabluda, no ako nekom treba brzina na vanjskom disku- Oxford 911 ili 922 je pravo rješenje!!! To je cijela mudrost!