30.07.2011 | 01:33
Kada sam pobjegao s Windows PC racunala nisam mogao pretpostaviti da cu i na novom iMacu imati poprilicnih problema. No ocito sam se prevario. Iako mi Mac pricinjava puno zadovoljstva u radu, moram priznati da me posljednji dogadjaji pomalo ljute. Zato molim za pomoc prije nego odem do servisa. Rijec je o 27" iMacu 2.8 GHz i5 s 8 GB RAM-a i Radeonom HD 5750.
Osim sto sam vec nakon nekoliko mjeseci dobio poprilican sloj prasine unutar ekrana, sada imam problem s samoinicijativnim odlaskom displaya u sleep. Relativno nedavno mi se to dogodilo prvi puta, pa sam prvo posumnjao da sam nesto krivo stisnuo, ili da mi je tako bilo nastimano. No onda se pocelo dogadjati sve cesce, no jos uvijek ne mogu procjeniti sto je tome razlog. Cini se da display odlazi u sleep po cistom random principu.
U pola rada ekran se ugasi i ne zeli se ponovo upaliti dodirom neke tipke (onako kako je to kod "normalnog display sleepa" vec je potrebno stisnuti power tipku kako bi racunalo otislo computer sleep mode, i tek je nakon toga moguce ponovo pokrenuti racunalo dodirom neke tipke. Zadnjih nekoliko dana mi se to dogadja u bilo kojem trenutku; dok gledam nesto na youtubeu, dok radim u PS-u, dok pisem dokument u wordu, dok slusam glazbu... ili dok ne radim nista. Evo, veceras mi se dogadjalo gotovo svake minute (trenutno je sve ok... zadnjih sat vremena). Novi softver nisam instaliravao, sumnjao sam i na pokvarene USB portove ili nesto od periferije, no maknuo sam sumnjiv USB hub, a sad sam istekao i externi HDD. Koristim Snow Leopard 10.6.8 sa zadnjim updateom. U system preferencesima mi je display sleep (never) isto kao i computer sleep. Screen saver mi je aktivan, a passworda nakon screen savera ili nakon sleepa nemam. Instalirao sam i Temperature Monitor i temperatura niti jedne jezgre ne prelazi 55ºC.
Ne znam da li sam vec lud od cijele situacije pa mi se pricinjava, no ono sto bi eventualno moglo biti povezano s problemom je da mi se cini kako se tu i tamo prilikom butanja lagano zatrese slika (kao kad gledate TV i lagano mrdate po kablu). To se dogadja odmah nakon logon screena.
Moram priznati da na webu nisam nigdje naisao na slican problem pa bih molio ako je netko cuo za ovakav problem da mi da neke informacije. Servis je vrlo izgledna opcija no mrzim s takvim fantomskim problemima dolaziti u servis jer bi se vrlo lako moglo desiti da ce prilikom testiranja racunalo raditi bez problema. Hm, jel moguce da je neki cudni softver po srijedi? Da predjem na Lion? Kolike je on uopce razlicit po pitanju upravljanja hardverajem od SL-a?
Hvala!