iMac - display sleep problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac - display sleep problem

30.07.2011 | 01:33
Kada sam pobjegao s Windows PC racunala nisam mogao pretpostaviti da cu i na novom iMacu imati poprilicnih problema. No ocito sam se prevario. Iako mi Mac pricinjava puno zadovoljstva u radu, moram priznati da me posljednji dogadjaji pomalo ljute. Zato molim za pomoc prije nego odem do servisa. Rijec je o 27" iMacu 2.8 GHz i5 s 8 GB RAM-a i Radeonom HD 5750.

Osim sto sam vec nakon nekoliko mjeseci dobio poprilican sloj prasine unutar ekrana, sada imam problem s samoinicijativnim odlaskom displaya u sleep. Relativno nedavno mi se to dogodilo prvi puta, pa sam prvo posumnjao da sam nesto krivo stisnuo, ili da mi je tako bilo nastimano. No onda se pocelo dogadjati sve cesce, no jos uvijek ne mogu procjeniti sto je tome razlog. Cini se da display odlazi u sleep po cistom random principu.

U pola rada ekran se ugasi i ne zeli se ponovo upaliti dodirom neke tipke (onako kako je to kod "normalnog display sleepa" vec je potrebno stisnuti power tipku kako bi racunalo otislo computer sleep mode, i tek je nakon toga moguce ponovo pokrenuti racunalo dodirom neke tipke. Zadnjih nekoliko dana mi se to dogadja u bilo kojem trenutku; dok gledam nesto na youtubeu, dok radim u PS-u, dok pisem dokument u wordu, dok slusam glazbu... ili dok ne radim nista. Evo, veceras mi se dogadjalo gotovo svake minute (trenutno je sve ok... zadnjih sat vremena). Novi softver nisam instaliravao, sumnjao sam i na pokvarene USB portove ili nesto od periferije, no maknuo sam sumnjiv USB hub, a sad sam istekao i externi HDD. Koristim Snow Leopard 10.6.8 sa zadnjim updateom. U system preferencesima mi je display sleep (never) isto kao i computer sleep. Screen saver mi je aktivan, a passworda nakon screen savera ili nakon sleepa nemam. Instalirao sam i Temperature Monitor i temperatura niti jedne jezgre ne prelazi 55ºC.

Ne znam da li sam vec lud od cijele situacije pa mi se pricinjava, no ono sto bi eventualno moglo biti povezano s problemom je da mi se cini kako se tu i tamo prilikom butanja lagano zatrese slika (kao kad gledate TV i lagano mrdate po kablu). To se dogadja odmah nakon logon screena.

Moram priznati da na webu nisam nigdje naisao na slican problem pa bih molio ako je netko cuo za ovakav problem da mi da neke informacije. Servis je vrlo izgledna opcija no mrzim s takvim fantomskim problemima dolaziti u servis jer bi se vrlo lako moglo desiti da ce prilikom testiranja racunalo raditi bez problema. Hm, jel moguce da je neki cudni softver po srijedi? Da predjem na Lion? Kolike je on uopce razlicit po pitanju upravljanja hardverajem od SL-a?

Hvala!
  • aco
  • Korisnik
  • 7
30.07.2011 | 08:01
Tvoj problem ipak zahtjeva odlazak u servis, ovo što ti se dešava nije sasvim normalno niti uobičajeno.
Uzroci su najvjerojatnije "loše" završne izvedbe i sve veći problemi "kineskih" (ili kojih već) tvornica, raznorazni "hladni" lemovi itd itd....
I sam kažeš da primjetiš dosta prašine i ona može biti uzrok problema jer je najvjeorvatnije i u samom kućištu pun prašine.
Apple hardware je postao dosta problematian u zadnjih 2-3-4 godine i ovakva bagovitost nije neoubičajena.
Moj savjet je servis, ako je stroj pod garancijom, a ako nije, probaj sam otvoriti, ukloniti prašinu i nadaj se da je to to, uz put provjeri i dali na Apple stranicama ima prijavljenih ovakvih slučajeva, jer Apple onda provodi tzv produženu garanciju za ovakve i slične strojeve. Isto probaj (obzirom da imaš 8GB RAM-a pa predpostavljam da si je sam "ugrađivao") eliminirati "dodatnu" memoriju (ovu koju si sam ugradio) možda je problem i u tome, Apple je jako osjetljiv na RAM memoriju.
30.07.2011 | 09:23
Prije slanja u servis probaj ono što je aco napisao za memorije. Izvadi one koje si dodao pa probaj ili zamijeni i stavi samo 4Gb za probu. Link :discussions.apple.com/thread/2473276?start=330&tstart=0
30.07.2011 | 10:36
Prašina sigurno ne može izazvati ovakve probleme. Od previše prašine stroj se može pregrijavati, a onda bi se resetirao ili kompletno odlazio u sleep (ne samo display). Ovo može biti hladni lem ili sličan tvornički feler.
30.07.2011 | 11:07
Da, to sam i ja mislio da ne moze od prasine biti. (BTW, drugi iMac koji je na susjednom stolu nema ni zrno prasine). Odnijet cu ga na servis i nadati se da ce uspijet uspostaviti dijagnozu. Hvala!
31.07.2011 | 09:42
Blaženi PC, he, he, he!!! Kanta je kanta, ali ipak... RADI!!!
31.07.2011 | 10:21
Radil je i Trabant, Peglica, Fićek....LOL
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.07.2011 | 10:47
Ma da, PC, Mac, American components, Russian components all made in Taiwan
31.07.2011 | 11:26
Dražene, smatraš li ti zaista da je to normalno i psihički uravnoteženo ponašanje da se ovako zlurado podsmjehuješ kad god vidiš da se nekom pokvario Mac?
31.07.2011 | 11:29
Upravo sam vidio i ja. Dražene, ako imaš psihičkih problema, to rješavaj drugdje, a ne na ovom forumu, molim te i u ime drugih !
31.07.2011 | 11:44
Nikada u svojoj xy godišnjoj Mac praksi nisam čuo za takav slučaj, niti smo do sada imali niti jedan pokvareni iMac u jamstvenom roku (jedan recimo izuzetak je bio out-of-the-box pokvaren senzor temperature, ali to je sitnica i odmah je isporučen novi) i jedan pokvareni RAM keks, ali to neću računati kao pokvareni kompjuter. Nakon garancijskog roka imali smo jedno pokvareno napajanje na starom 20" modelu i jedan pokvareni SuperDrive - i to je to! Dakle, jako bi se čudio da je krepao hardver samo tako. Nije nemoguće, ali onda bi ti upao u tih 1%, a ja se nekako nadam da nije to.

Dakle, prije odlaska na servis, probaj jednu vrlo jednostavnu stvar:

Prvo, napravi Apple Hardware Test provjeru s DVD-a, a nakon toga provjeri s Disk Utility hard disk - dakle, da je sama struktura OK (važno radi moguće korupcije nekog sistemog filea). Kreiraj novog usera, potpuno praznog, i radi u njemu jedan dan. Ako se problem događa i u tom useru onda je to ozbiljniji problem, ali još uvijek ne mora značiti da je hardver. Ako je u njemu sve OK, onda je, logično, sasvim sigurno softver, a onda ćemo to lako srediti.

Kako je upgrade na Lion ionako izvjestan prije ili kasnije, možeš i to učiniti, na taj način možeš eliminirati mogućnost da se radi o problemu uzrokovanom korupcijom neke bitne sistemske datoteke. To se pak može dogoditi uglavnom samo pri nestanku struje ili sličnim čudnim nasilnim gašenjima.
31.07.2011 | 13:55
Definitivno, neshvaćam kako netko, tko je probao mac, može hvaliti pc. I na macu se dogodi kvar ili softverski problem, istina vrlo rijetko. Kod piceka je to konstanta. Istina ponekad i pc radi ok mada rijetko.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.07.2011 | 14:11
@dpasaric, onda mi se čini da sam ja na žalost među onih 1% nesretnika. Kao što sam već pisao, još dok je bio Snow na njemu 10.6.7 počeo je trokirati, tj učitavanje aplikacija traje bolesno dugo, u Activity monitoru zna pokazati kako aplikacije not responding, a samo zauzeće procesora je minimalno, a onda opet prorade, no gledanje one rotirajuće duge...

Instalirao sam s iMacom dobiveni Snow na čisto i upgrejdao do 10.6.8, ali opet isti problem, a ni upgrade na Liona nije donio poboljšanje. Na kraju smo zaključili da vjerojatno krepava tvrdi disk.

Imaš li mi ti kakav savjet što da radim?

Pisao sam o tom problemu ovdje:

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/71232-ima...isli-slabo-radi.html

I nadao sam se da ćeš se i ti javiti s kakvim savjetom?
  • aco
  • Korisnik
  • 7
01.08.2011 | 07:39
pa mjenjaj disk
01.08.2011 | 08:39
Imaš li igdje temperature Hardver-a. Može bit da ti se nešto zagrijava ili da ti je crko neki senzor za mjerenje temperature.

Predlažem ti da instaliraš IStat i da pogledaš sve senzore, ako ima nešto sumljivo na service, i onda to nije više fantomski nego realno.
01.08.2011 | 12:30
@Sank - ovo što opisuješ je krepani disk, a Apple je dao i recall na neke diskove od 1TB baš u iMacu, ne znam koji je tvoj, malo proguglaj, ako je pogođena serija dobiješ novi i nakon jamstva bez problema.

Iako do sada nismo imali niti jedan krepani 3.5" u jamstvenom roku (ali zato čak 3 od 2.5" Hitachi 500 GB - i to sve mojim frendovima i poznatima), nije nemoguće da te zapao loš disk. No, ja takve stvari ne računam u kvar koji ima veze s Appleom, to bi bilo isto kao da kažemo da se pokvario Mercedes kada mu pukne Dunlop guma.

Baš zbog takvog mojeg iskustva uvijek tlačim ljude da prvo eliminiraju mogućnost drugih problema, a ne da pomisle odmah na hardver, jer obično je to i najmanje vjerojatno.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
01.08.2011 | 13:22
@dpasaric, hvala ti na odgovoru. U mom iMacu koji je još pod garancijom je WD disk od 1Tb. Pretopstavljam da je najbolji servis u Zagrebu iStyle, pa ću ih nazvati i pitati za proceduru kako to ide u ovakvim slučajevima. Pitam se samo oće li mi priznati garanciju s obzirom da hardware test ne javlja nikakav problem, a i sve to još radi premda šteka.

S druge strane razmišljam da bih ugradio disk od 2Tb i umjesto optike jedan SSD disk, pa usprkos garanciji vjerojatno bih to trebao sam napraviti? Nisam baš načisto s tim.

EDIT: nazvao iStyle danas ponedjeljak u 12:25h i javila se sekretarica rekla "radno vrijeme iStyle servisa je od 9 do 17 sati, hvala", ponovila to dva puta i prekinula vezu???? Jesam ubo gablec ili šta? Hrvatska poslovnost oduvijek me je "oduševljavala".
01.08.2011 | 15:37
Hvala svima na savjetima. Od mog inicijalnog posta je bilo 24 sata sve ok i onda sinoc opet gasenje displaya. Mislio sam prvo da je to zbog zahtjevnijeg posla pa da ga to isprovocira (PS, AE, Final Cut i jos neke manje aplikacije odjednom), ali ocito nije, jer se kasnije desilo isto i s upaljenim jedino browserom i mailom.

@Davor i jzelko; napravio sam test HDD-a i kaze da je sve ok. Isao sam raditi i test hardvera s DVD-a, ali ga na neku foru ne mogu pokrenuti. Ocito nesto krivo radim (maknuo sam sve osim misa i tipkovnice, ubacio sam DVD unutra, restartao racunalo i drzao tipku "D") jer mi se racunalo najnormalnije upali. Kreiranje novog usera prema Davorovom savjetu je sljedece na redu, ali cu prvo sad pustiti kako je nekoliko dana jer sam sinoc izvadio ovih 4GB RAM-a koje sam naknadno stavio. So far so good. Nadam se da ce tako i ostati.

Dao sam si rok do 15.08. do kada pokusavam odgonetnut kvar (i nadat se da cu sam to rijesit). Ako do tada ne uspijem onda idem u servis. Garancija mi je jos samo do 17.09. pa moram dobro pripazit da mi se 18.09. ne ponovi ista stvar.
01.08.2011 | 16:00
Ako ne ide s "D" probaj s Option (Alt), onda Mac ponudi sve bootabilno što nađe, pa odaberi Apple Hardware Test.
01.08.2011 | 17:18
Možda resetirati power management unit ako iMac to ima? Ja bi svakako držao Console.app otvoren i pogledao što ima unutra u trenutku kada se display ugasi, tako ćemo barem dokučiti je li uzrok hardverski ili softverski.
02.08.2011 | 22:20
Dva dana mira i sad opet isto. Na zalost RAM nije bio uzrok problema. Posljednjih pola sata nije moguce raditi pa pisem s drugog racunala. Znaci RAM nije, HDD nije, pokusao sam raditi s drugim userom i dogadja se isto. Iz nekog razloga mi nece raditi niti hardver test (ne reagira na tipku D, niti na tipku "option"). Zanimljivo je i to da mi se display problem javlja cak i prije nego mi se racunalo boota (prije ili za vrijeme logon screena). Iako mi se ekran gasi svakih 5 sekundi uspio sam napraviti print screen Console.app, prema savjetu Ribe. Ne znam sto znace podaci unutra, ali mi mozda netko moze pomoci.
restart.jpg

Liona nisam instalirao jer mi ekran ne moze docekati kraj downloada pa nisam ni pokusavao

poz!
G
02.08.2011 | 23:29
Mislim da imaš veći problem, zreo za servis. Žao mi je, po meni nije ni grafička.
03.08.2011 | 10:42
Presudan info je zapravo taj da ti se ekran zna ugasiti i za vrijeme boot procedure i da se jednako ponašao i pod novim, "nevinim", userom. Izgleda da zaista nisi imao sreće i da se radi o hardverskom kvaru. Ne čekaj jer ionako računalo nije upotrebljivo na ovaj način, jamstvo važi, pa prema tome čim ga prije predaš, prije će se nabaviti pokvareni dio i srediti stvar.

Žao mi je da te zapao kvar, pogotovo zato jer ti ljepša polovica ima godine i godine Mac iskustva s minimalno problema, pa sada više "Mac dosje" nije besprijekoran.
03.08.2011 | 11:01
Hvala svima. Sta mogu. Ocito je ovaj Powerbook G4 (star 7 godina) stvarno tocka na kojoj sve pocinje i zavrsava. Upravo radim na njemu. Davore, dalje cu te malo zagnjavit preko maila.

P.S. Napisat cu na forumu rezultat nakon servisa, cisto da bude zabiljezena kronologija.
03.08.2011 | 11:08
Jos jedna informacija koja je mozda bitna je ta da Goghov iMac zapravo radi kako treba i ja mu mogu sa svojeg kompa pristupat bez problema i raditi sa svime sto je gore. Tako da je vjerojatno samo problem u ekranu koji je crn ..... Mozda da nauci radit po osjecaju bez da gleda u ekran
03.08.2011 | 11:28
Ako je to slučaj, onda je očigledno u pitanju hardverski prekid negdje do ekrana, može biti trivijalnost tipa loše utaknut konektor, pa do krepanog GPU. Neka u servisu ustanove i srede.
10.08.2011 | 14:44
vjerujem da će ti slijedeći update OSX-a riješiti ili dodatno pogoršati problem. ja sam jako puno imao problema sa snow od verzije .5 na dalje. to se rušilo, odlogiravalo, resetiralo... samo od sebe. zadnja verzija snow lea i lion su to popravili. lion, pak, drka s drugim pizdarijama.
22.08.2011 | 12:37
Evo javljam se s rezultatom servisa, kako bi zatvorili pricu i na forumu. Danas sam pokupio racunalo u Sv. Nedjelji i usprkos velikim guzvama i GO-ima uspjeli su popraviti racunalo u relativno ok roku (racunalo sam predao 08.08., ali su ga uzeli u ruke tek 16.08.). Greska je bila u LCD-u. Ne znam tocno sto, ali nije ni bitno. LCD je zamijenjen s novim tako da je odmah rijesen i problem skupljanja prasine. Na novi LCD imam dodatnih 90 dana garancije.

Hvala svima na savjetima!
22.08.2011 | 17:14
Odlično, baš mi je drago da je to dobro završilo! Nadam se da će od sada sve biti ok! Sretno!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO