Preporuka za kupnju rabljenog prijenosnika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuka za kupnju rabljenog prijenosnika

23.08.2011 | 23:31
Vrlo velika, ne bih ulazio u detalje.
24.08.2011 | 07:28
OK. Svatko tko čita može sam za sebe odlučiti što mu je vjerojdostojnije.
24.08.2011 | 11:18
Istina je vjerojatno negdje između, bilo je razdoblja kada je HP imao i kvalitetnije uređaje, a naravno da sve ovisi o cjenovnoj klasi. U novije vrijeme mislim d aje sve smeće i ta razlika više ne postoji, kao i u nižoj klasi o kojoj je ovdje i riječ. Iz mog iskustva svojedbno su Compaq laptopi bili neuništivi, a onda ih je HP kupio i uništio.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
24.08.2011 | 12:19
Dečki, puno hvala na svim savjetima. Posebno hvala na linkovima koji su najkonkretnija pomoć.

Na trenutke mi se čini da sam vrlo blizu prosvijetljenju : ) a onda dođe neki novi post koji me dovede u sumnju ... Linux, iPad ... Sve su to stvari s kojima nisam imao iskustva i ne mogu su predočiti da li bi se dotična snašla i kako bih je ja mogao podučiti o korištenju. iPad sam jednom imao u ruci i dosta mi je toga prepoznatljivo, ali računalo na kojemu je instaliran Linux nikad nisam vidio, a kamoli koristio. Možda je vrijeme da ga instaliram na stari PC! Eto novog prosvjetljenja : ))
  • User
  • Posjetitelj
24.08.2011 | 13:14
Mozda bi joj iPad 1st gen najbolje sjeo jer je intuitivniji od bilo kojeg PC-a ili Maca, samo isto treba pripazit koliko ga godina misli koristit radi baterije i sl.

Inače, možda joj kakav PC s linuxom realno ne bi bio loš (preporucujem Mint distribuciju), ali mislim da bi s OS X-om imala mrvicu manje glavobolja. Ipak, iz iskustva mogu reć da sam switchao nekoliko krajnjih korisnika na Linux i da mi se jako malo javljaju s problemima od tad

Jedino moras i ti naucit nesto novo u tom slucaju da bi njoj mogao dat adekvatan support hehe. Kako god bilo, samo se kloni Winblowsa u širokom luku

Ni MacBook, ni iPad ni Linux opcije nisu loše, a sad je na tebi da odlucis sto je najbolje za nju.
24.08.2011 | 14:28
iMo, bez ljutnje, ali ja stvarno ne vidim smisao u tome da na sebe preuzimas teret preporuke necega oko cega ni sam nisi siguran, te stvaras sebi dodatni posao i obavezu propitkujuci se ovdje. Zar ne bi bilo postenije reci da se ne razumijes i neka potrazi pomoc dalje?
24.08.2011 | 16:01
Ja isto nikome ne bi savjetovao da kupuje te silikonske eksponate, kada postoje jeftinije i upotrebljivije varijante.

Zasto bakica od 50 godina mora imati Mac? Ako nema bar 600-700E, neka ne trazi nista medju Macovima. Neka kupi win laptop za 200€ i mirna bosna...

Jedan moj susjed je tako imao mali budget, ali je htio posto-poto da vozi BMW.

I kupio ga je... Godiste '91, oprema nula...nema ni daljinsko zakljuvacanje, ni el. podizace, niti servo, niti klimu, trosi 15-ak litara...

A mogao je za iste novce kupiti puno mladje i u konacici bolje auto, ali bez BMW znaka. On se primio za brand

Tako bi i bakica mak za 1500kn.... Pa moze, ali kakav? Odbaceno i zastarjelo smece.
24.08.2011 | 16:11
Slažem se 100%. Bolje novi low-end HP/Compaq ili što drugo nego neka stara krama od Mac-a koje netko jedva čeka da se riješi. Tada obično na kraju bude kriv 'onaj koji je preporučio'. Isto baš kao i s autima.
24.08.2011 | 16:11
Moj Powerbook nije smeće!!!!!!!!! A nije ni odbačen!!!!!!! I radi mu optika kao i prvog dana!!!!!!! Kaj se sad budemo vrijeđali?
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
24.08.2011 | 16:47
^SuperUnknown^ kaže:
iMo, bez ljutnje, ali ja stvarno ne vidim smisao u tome da na sebe preuzimas teret preporuke necega oko cega ni sam nisi siguran, te stvaras sebi dodatni posao i obavezu propitkujuci se ovdje. Zar ne bi bilo postenije reci da se ne razumijes i neka potrazi pomoc dalje?

SuperUnknown, s jedne strane si u pravu, a s druge nisi. Kad nešto ne znam na području informatike obično pitam ljude u koje imam povjerenja i tako dođem do rješenja i pravog odgovora. Jedno od takvih mjesta do sada je bio Jabučnjak. Rado bih ovu gospođu uputio na tebe kad bih znao da je nećeš "zavaljati" ali te ne poznajem. Ne poznajem osobno mnoge s Jabučnjaka ali dosadašnji odgovori pokazali su u koga se mogu pouzdati, tko ne "šalabajza" već zna što govori. Kroz ove savjete došao sam do nekog zaključka i za sebe i za nju. Dakle, moj postupak ipak nije stopostotno gubljenje vremena. Ja barem znam koga ću pitati, a "gospođa u godinama" ne zna ni koga bi pitala za savjet jer i u trgovini hoće podvaliti, zar ne? ...
24.08.2011 | 18:04
@Djuro genijalac

Velika isprika ako si se našao uvrijeđen, no nije mi bila namjera vrijeđati nikog, ne pada mi na pamet. Samo naglašavam da se danas prodaje sve i sva te da treba biti na oprezu.

Mišljenja sam da ne treba riskirati sa starim rabljenim stvarima, ako se za isti novac može dobiti nova stvar. Konkretno, radije bih primjerice kupio novi novcati auto niže klase za 75.000 kn nego stari BMW za isti novac. Novo je novo.

Htio sam dati svoje mišljenje, no vidim da se ovdje to često pretvara u u prepirku tipa 'Moj Bog je veći od tvog', tako da evo ono iskreno, ali iskreno - pošto sam ja uvijek 100% iskren.

J..e mi se što će tko kupiti ili preporučiti te hoće li kasnije imati problema zbog takve odluke.

Meni uvijek ostaje opcija na kraju da se smijuljim iz prikrajka...
24.08.2011 | 18:06
I primjetio sam da mi se skida karma uvijek kada se pojedinci ne slažu s mojim mišljenjem. Koja idiotarija, k'o mala djeca.
24.08.2011 | 19:43
Hej, Dražene, nije moja (šatro!) ljutnja išla tebe, nego drlovrica! I vidiš da je sve puno smajlija! Kaj ti je, pa zezam se, i ja bi radije novi macbook air, nego powerbook koji koristim.....
A gle, kaj se tiče novog i starog, to je rasprava koja se vuče otkad je svijeta. I kužim ja iMo-a, jer sam i ja svojim starcima kupil komp (macbook crni, nije bilo u ponudi powerbooka;)) s OSX-om, da nema sranja oko virusa, rušenja i svega ostalog. Jednostavno, složil sam im komp koji radi, OSX im je još i preveden na Hrvatski i sve im je super, a nema paničnih poziva da se srušilo ovo, ne radi ono itd...
No, novi Mac im je bil skup, a piceka im nisam htio priuštiti...

A usporedba novog auta za 75000 i rabljenog BMWa nije baš ista, iako je na tom tragu....

PS: nisam ti ja skinul karmu; nikad nikom nisam skinul karmu, ali sam ju baš (i) tebi nekoliko puta povećal...
24.08.2011 | 19:55
Još jednom isprika. Ma ja sam uvijek za novo a ne rabljeno, takav sam, možda ponekad čudan.
Jedino je danas teško naći ženu koja nije 'rabljena'
24.08.2011 | 22:32
iMo kaže:
^SuperUnknown^ kaže:

SuperUnknown, s jedne strane si u pravu, a s druge nisi. Kad nešto ne znam na području informatike obično pitam ljude u koje imam povjerenja i tako dođem do rješenja i pravog odgovora. Jedno od takvih mjesta do sada je bio Jabučnjak. Rado bih ovu gospođu uputio na tebe kad bih znao da je nećeš "zavaljati" ali te ne poznajem. Ne poznajem osobno mnoge s Jabučnjaka ali dosadašnji odgovori pokazali su u koga se mogu pouzdati, tko ne "šalabajza" već zna što govori. Kroz ove savjete došao sam do nekog zaključka i za sebe i za nju. Dakle, moj postupak ipak nije stopostotno gubljenje vremena. Ja barem znam koga ću pitati, a "gospođa u godinama" ne zna ni koga bi pitala za savjet jer i u trgovini hoće podvaliti, zar ne? ...

Ma sve 5 i razumijem da zelis pomoci u najboljoj namjeri, ali samo kazem da ja ne vidim smisla u tome sto radis. To je otprilike kao da te netko trazi da ga savjetujes oko kupnje prvog auta, imas vozacku, a kad dignes haubu znas samo zamijeniti provjeriti ulje i jos razmatras preporuku rabljenog auta. Naravno, ne potcjenjujem tvoje znanje dapace, ali kuzis sto hocu reci? Osim toga, netko je dobro spomenuo - onog casa kad das preporuku postajes prvi kandidat ciji se broj okrece u vezi bilo kakvog problema koji moze nastati s rabljenom robom (pa cak i novom, jer su ljudi danas prekomotni da bi isli do servisa i placali, kad mogu ugnjaviti nekog poznanika). Inace, ako se bas zelis upustiti u to, ne znam da li si razmotrio varijantu nekog jeftinijeg slozenca i instalacije OS X-a na njega? Danas postoje vrlo jednostavne metode. Zapravo ti je najbitnija garancija, jer ako nesto podje po zlu, ne budes morao snosit dio odgovornosti
24.08.2011 | 22:46
Upravo to!
24.08.2011 | 22:59
The Reem je rekao za Linux, a User predložio Mint. Koristio sam se nedavno s njim i preporučam za takav slučaj. Nema virusa a jednostavan je i za početnika ok, osim OS Xa. Instalira se na PC najjeftiniji koji se može kupiti s garancijom i ima sve što treba za surfanje i to besplatno. Eto !
24.08.2011 | 23:28
@SuperUser: Tek bi sa "slozencom" (hackintosh) imali pravih problema, jer to nikada ne radi kako bi trebalo
24.08.2011 | 23:50
drlovric kaže:
@SuperUser: Tek bi sa "slozencom" (hackintosh) imali pravih problema, jer to nikada ne radi kako bi trebalo

Ne bih se bas slozio, petljam s Hackintoshima vec dosta dugo (par godina) pa imam iskustva. Naravno da nije to to, ali moze se sloziti retail instalacija koja uz odredjene restrikcije nezahtjevnom useru moze potrajati jako dugo Problem moze biti ako neki dio hardvera krepa, a na reklamaciji se dobije drugaciji (ploca npr.) - u tom slucaju instalacija u pravilu ne prezivljava
25.08.2011 | 08:46
SuperUnknown, ipak ti spadaš u naprednije korisnike. Bakica nije ti. Ja sam onoj svojoj išao povremeno par mjeseci dok joj osnove nisu sjele. Sad ima Win 7 i trenutno joj unuci prave društvo (srednjoškolci) i rade s kompom pa sam bb. Jedan od njih ima iMac. Zbog hardwera, zato preporučam Linux. Za 2 do 3 tisuće kuna može kupiti nešto sa garancijom i ima besplatni softwer. Nek netko proba Mint pa me demantira !
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
26.08.2011 | 00:12
Ima li smisla kupiti stariji, očuvani Mac i na njega staviti neku verziju Linuxa? Ako Linux može oživjeti staru PC-kantu, onda bi ova kombinacija od Mac-lapa napravila raketu! ... Ili nešto nisam skužio?! ... O tome nitko nije govorio. Ovo sada pitam za sebe, ne za Bakicu.
26.08.2011 | 01:36
iMo kaže:
Ima li smisla kupiti stariji, očuvani Mac i na njega staviti neku verziju Linuxa? Ako Linux može oživjeti staru PC-kantu, onda bi ova kombinacija od Mac-lapa napravila raketu! ... Ili nešto nisam skužio?! ... O tome nitko nije govorio. Ovo sada pitam za sebe, ne za Bakicu.

Nema smisla uopce...Mac i kupujes zbog softwarea odnodno extra ukomponovanog sofware-hardwarea ako ces na Maca stavit linux onda je to bacanje para.
Za te iste pare sam siguran da ces uzeti skoro duplo bolji bolji hardware PC na koji mozes satvit linux
  • User
  • Posjetitelj
26.08.2011 | 03:05
Zapravo je nekad bilo dovoljno bogate ekipe koja je kupovala powerbookove jos kad su bili mrcine i stavljali su Linux za PPC na njih... No sad to stvarno nema smisla jer nisu vise mrcine
26.08.2011 | 08:00
iMo, pa skini linux, ne znam, ubuntu, za PPC i digni ga na kampu. Ne moraš ga instalirat, linux se za probu može pokrenut i s CD-a (ne DVD-a, nego CD-a) pa vidi kak ti se komp ponaša... I jel to - to?
  • User
  • Posjetitelj
26.08.2011 | 08:48
Zadnji ubuntu za PPC je iz 2006. Ne preporucam trosit vrijeme na to.
26.08.2011 | 09:43
User kaže:

U krivu si, ... imaš i novije verzije Ubuntua 10.10, ... pa čak i 11.04 s tim da je ovaj zadnji tzv. "dailiy-build" tj. nestabilan...

A od PPC linuxa, jedini koji je još uvijek službeno podržan na Macovima i koji je updejtan i aktuelan je Debian, tu je još i Yellow Dog distribucija koja je samo za PPC (Mac i PS3), ... dok ostali koji imaju nekakve PPC linuxe imaju za IBM arkhitekturu, te eventualno distroe za PLayStation 3

Ja sam isprobavao sve to na staroj G4 (upgredanoj na 1.4 GHz, originalno na 400 MHz) i sve radi odlično, stroj se "osjeća" bržim nego na OS X 10.5.8, dobije se noviji FireFox i sl, čega više nema na OS X za PPC arhitekturu.

... no na kraju sam ipak stavio OS X 10.5.8, radi par komadića softwarea bez kojih nisam mogao ...
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
26.08.2011 | 09:45
Dragi ljudi, hvala na pojašnjenju. Konačna odluka/preporuka: noapple laptop + Linux Mint ili Fusion
  • User
  • Posjetitelj
26.08.2011 | 16:01
Piko kaže:
User kaže:

U krivu si, ... imaš i novije verzije Ubuntua 10.10, ... pa čak i 11.04 s tim da je ovaj zadnji tzv. "dailiy-build" tj. nestabilan...

Vidi stvarno! Ispricavam se onda na propustu
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
03.09.2011 | 17:58
Dečki (i ako je koja cura), nadovezujem se na početnu temu. Što vam se čini od ova dva modela? ... Onaj model kojeg mi je Dražen preporučio rasprodan je : (

NOTEBOOK HP COMP. PRES. CQ56-120SM XH202EA 3GB RAM :: 2.799,99 kn
www.konikom.hr/p10044/notebook-hp-comp.-...am/product_info.html

AMD V-Series™ V140 2.30 GHz, 15.6" 1366x768
3 GB DDR3, HDD 320 GB SATA, ATI Mobility Radeon™ HD 4250 Graphics
DVD +/- RW
Ethernet LAN, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth
3x USB 2.0
D-Sub
Webcam
+ Linux*
Masa: 2.55 kg
Jamstvo 12 mjeseci

+++

NOTEBOOK HP CQ56-150SM XL582EA 4GB :: 2.799,99 kn
www.konikom.hr/p10676/notebook-hp-cq56-1...gb/product_info.html

Intel Pentium ® T4500 2.30 GHz, 15.6" 1366x768 LED backlit HD
4 GB DDR2, HDD 320 GB SATA
DVD +/- RW DL
Ethernet LAN, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth
Intel GMA 4500M
3x USB 2.0
D-sub
Webcam 1.3 Mpix
+ Linux*
Masa: 2.55 kg
Jamstvo 12 mjeseci
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
03.09.2011 | 18:54
Dražen kaže:
Evo preporuka, grom. A ima i garanciju pošto je novo. Uzeo kod mene u firmi jedan kolega za sebe i ženu dva komada. Pukli gore Win 7 i svi sretni k'o tranzistor! Ako ne želiš Win ima po defaultu Linux. Surfanje, Office i pokoja starija igra - sve vrti.

Je li komplicirano na Linux-u podesiti pristup Internetu? Ima li sličnosti s podešavanjem na Mac OS X 10.4.11? ...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO