23.08.2011 | 12:10
Djuro genijalac kaže:
Evo, kad su svi preporučili Intel, ja budem ona iznimka, koja potvrđuje pravilo? Ako možeš kupiti onaj G4 na 1,67 Ghz za, jesam dobro vidio, 1300 kn?, ond abi ja napravil baš to. I sad ti pišem s Powerbooka G4 na 1,33 GHz koji sam prije dvije godine platio 2400 kuna i stroj radi i danas bez IKAKVIH problema.
1700 kn, što je dovoljno blizu 2000 kn
Djuro genijalac kaže:
Pošetak upita je išao, ako se ne varam, starije osobe trebaju stroj za surfanje? To je posve DOBAR stroj za surfanje. Flash zavrti bez osobitih problema i ne trza na jubitu, samo kaj ventilator proradi na 5000/min kaj se čuje. I opet, ako su u pitanju starije osobe kojima je to prvo računalo, taj podatak nije bitan.
Uzmi u obzir da su to mašine koje su stare minimalno 5-6 godina i vrlo je upitno dokle će još gurat. Ne kažem da nisu kvalitetne (imamo doma iMac G3 kupljen 2000. ili 2001. i dan danas hardver radi besprijekorno), ali u toj dobi više ne znaš koliko će stroj još izdržat. Može izdržat još 5 godina, a može ti sutra krepat. Može i noviji stroj, naravno, ali su šanse ipak manje, a dobiješ i performanse.
Djuro genijalac kaže:
Soft. Na PPC stroju možeš pogoniti maksimalno OSX 10.5.8. Skrenuo bih pažnju poštovanom mnoštvu da je to vrlo konkurentan OSX koji nije NI ZA ŠTO zakinut u odnosu na 10.6 i ni za što BITNO u odnosu na 10.7. Sve radi ko grom, zadnji safari 5 ide i na 10.5 sisteme, možeš upariti s kompom i Magic mouse, zadnji Itunesi su također tu pa radi i AirPlay.
Bez obzira, uzmi u obzir da će to malo softvera koji se dan-danas razvija vrlo brzo otić u nepovrat. Da ne spominjem da je razlika u brzini Safarija 5.1 na Lionu u odnosu na Safari 5.0 u Snowu ogromna. Ne znam što su sve napravili po tom pitanju, ali sigurno je tu onih par tehnologija u igri koje su se tek sa 10.6 pojavile, a zahtijevaju barem C2D proc kao i Lion. Ako se ne varam, Safari 5.1 je prva verzija koja ima i novi rendering engine
Djuro genijalac kaže:
Skrenuo bih ti pažnju na site:
www.lowendmac.com pa ćeš vidjeti koliko ljudi još radi i na G3 i na njima zarađuju novce, jer su kompovi sad nezamislivo jeftini.
To stoji. I maloprije spomenut iMac G3 također još i dan danas zarađuje novce, al ga već guše i najobičniji sajtovi, a kamoli HRT-ov internet radio u flashu, dok je youtube negledljiv i na 240p.
Djuro genijalac kaže:
Intel macbookovi se kreću od 3500 (ako je riječ o Core2Duo mašinama) i kad ih primiš u ruku i na koljena, osjeća se da plastika ipak cvili i piga se. Na aluminijskim powerbookovima nema tog problema.
Što se plastike tiče u pravu si, i u tom slučaju PowerBook ima debelu prednost, ali opet ne dovoljnu da bi ga preferirao nad MacBookom. Da sam svoj White 2,1 s Core 2 Duom prodavao, stavio bi ga sigurno u onaj cjenovni rang 2000-2500 kn, i to sa SuperDrive-om, upgrade-anih 2GB RAM-a, 256 GB diskom i relativno novom baterijom. Originalno je bilo 1GB RAM-a i 80GB diska.
Djuro genijalac kaže:
Ako je to doista komp za starije osobe na kojem se ti ne misliš švercati tu i tamo, ja bih išao na najjeftinijiu soluciju.
A dečki nek me sad napadnu s razlozima protiv te odluke, ali prije neka zamisle starije osobe koje su sjele za komp prvi put u životu i traže slovo d na tipkovnici....
Ima smisla to što govoriš, ali uzmi u obzir da starije osobe misle da je 1500-2000 kn puno love i da misle da im takav stroj mora radit godinama. PowerBook vjerojatno može po kvaliteti izrade izdržat još toliko, ali softverska podrška će mu vrlo brzo nestat, a i hardver mu je već sad prespor.