Preporuka za kupnju rabljenog prijenosnika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuka za kupnju rabljenog prijenosnika

03.09.2011 | 19:22
Nisam Linuxaš, samo par puta u životu sam vidio neki Linux izbliza pa ne znam, ali kažu da postoje Linux distribucije danas koje su za osnovne funkcije (kao što su ove koje trebaš) jednako jednostavne za korištenje kao i windowsi.

Što se izbora računala tiče, to sam već bio tu napisao - HP laptop kupuju samo oni koji ga nisu nikad prije imali. Kad se radi o takvom kršu, pojam garancije je zapravo fiktivan. Prije svega, uopće nije upitno da li će se pokvariti uskoro. Sigurno hoće, i to više puta. Ako korisnik ima sreće, bit će to prije isteka garancije, i ako ima još više sreće, bit će to kvarovi koji su jasni i direktni (zelene crte po ekranu, potpuno crknuti hard ili RAM...). Nažalost, često se dogode i kvarovi koji se manifestiraju stohastičkim ponašanjem kao npr. povremenim naprasnim gašenjem računala ili resetiranjem. Ili krepavajući hard koji počne na mahove jako usporavati računalo (što se događa često i s Macovima, kao što vidimo ovdje). Pa je dosta teško dokazati servisu da se uopće radi o HW kvaru. Ne da oni izbjegavaju uzeti takve na popravak pod garancijom - uzmu ih, ali opet ne znaju što bi s njima pa nasumce mijenjaju matičnu, pa disk, pa... I onda ti je, nakon što je u 7 mjeseci korištenja na servisu proveo 3x po 2 tjedna, pun q... svega. I garancije, i servisa, i HP-a.

I - da - naravno da ćeš, kao "preporučitelj" opet biti u situaciji da patiš zbog tih problema, jer treba kod takvih kvarova uopće ustanoviti da je HW kvar, a ne SW bug (ili virus kojeg na linuxu barem nema). Što misliš tko će to?
03.09.2011 | 19:45
Hja, to je sve isti čušpajz. Stvar je sreće, kako i smayoo reče. Ovisi i koji je Linux gore, ali nije problem jer se može instalirati drugi, user frendli. Probao sam Ubuntu i Mint 10 i 11. Mint mi je za početnika jednostavniji, međutim , koliko sam vidio, treba nakon instalacije napraviti update, te podesiti drivere za recimo, WiFi, jer su meni falili na netbooku. Međutim to ovisi o laptopu, pa su možda ti driveri već instalirani, pogotovo ako je na Linuxu. Preporučam Mint, ali prvo ga trebaš imati, pa da vidiš kako šljaka. Za tebe neće biti problema ga skužit i podesiti, ali za bakicu je to špansko selo. Sretno !
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.09.2011 | 23:41
... A ova dva modela?

TOSHIBA NB520-10C
2899.00 kn s PDV
www.elipso.hr/informatika/prijenosna-rac...a/TOSHIBA-NB520_10C/
Intel Atom N550 1,50GHz
10.1" WSVGA+ TFT 1024 x 600
Intel GMA 3150
1GB DDR3 1066MHz
250GB SATA
1.32 kg
Windows 7 Starter
802.11a/b/g/n

TOSHIBA NB500-108
2399.00 kn s PDV
www.elipso.hr/informatika/prijenosna-rac...a/TOSHIBA-NB500_108/
Intel Atom N455 1,66 GHz,
1x 1024 MB DDR2,
10,1", 1024x600,
SATA 250 GB,
Windows 7 Starter,
Intel GMA 3150 Graphics,
10/100 Ethernet
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
04.09.2011 | 23:47
... Ili ovaj?

Toshiba Satellite C660D-10L, PSC0WE-0020
2,833.21 Kn
www.trgovina-racunala.com/toshiba-prijen...-psc0we-0020/0410368
Satellite C660D-10L, AMD V-Series™ V140 2,20 GHz, 3072 MB, 15,6", 1366x768, SATA 250 GB, Free DOS, ATI HD 4250, DVD±RW DL, 1x 10/100 Ethernet, 802.11b/g/n, USB 2.0 2, 2,54 kg
05.09.2011 | 09:00
Od ta tri svakako ovaj zadnji. Ja sam s Toshibom imao super iskustva, ali nažalost ima i ljudi koji nisu. No ta je statistika tu negdje, kao i kod Maca.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
05.09.2011 | 10:53
Hvala.
05.09.2011 | 14:01
Sjecam se kad sam kupio Toshibu 2004.g za 12000kn jer je imala graficku ATI i wifi (tako nesto). Nakon par mjeseci konektor na maticnoj od adaptera se rasklimao i eto nosi na servis. Oni na servisu nisu nis napravili samo su stavili drugu maticnu (polovnu) i nakon par mjeseci opet ista stvar. Odlucio sam sam otvoriti i to zalemiti kako spada. Nakon toga konektor je bio ok, ali je maticna ploca dobila prekid negdje u sandwitchu i laptop bi radio samo ako bi je malo iskrivio na tom specificnom mjestu. OK. Narucio sam novu maticnu preko ebaya i zamijenio i nakon par mjeseci ISTI problem.

Toshiba me vise nikad nece vidjeti....
05.09.2011 | 15:58
@defou: Bas ruzan problem. Vjerojatno je to bila boljka citave serije tog konkretnog modela.

Isto tako, treba imati na umu da Toshiba ne proizvodi te maticne ploce koje ugradjuju u svoje prijenosnike, mada im to nije opravdanje. Ti si platio njima, i za kvalitetun garantiraju oni, a ne proizvodjac...

Ja osobno bi radije uzeo stariju i rabljenu Toshibu nego novog novcatog HP-a

Mislim da covjek ne moze kupiti gori notebook od HP-a, pogotovo jeftiniji modeli. Pa na tome se sve zivo kvari...

Svasta sam se nagledao kod tog HP-a. Nije uopce pitanje da li ce se pokvariti vec kada

I najsmjesnije je kada HP odneses u ovlasteni servis koji onda dijelove mijenja napamet, jer ni oni nemaju pojma sta bi mu mogao biti problem
05.09.2011 | 16:12
Razna iskustva! Svoj prvi HP 9105 sam poklonio sinu i još radi uz povećanje memorije i HDa. Mislim da već ima 7 god. Istina, da ga koristi za surfanje i slično, malo šteka na "yubitou" ali radi. Ovo novije "made in china" je više manje sve isti koš, uključivši i Apple. Što dalje, to gore. Protumačite, kako kome paše !
05.09.2011 | 21:10
Evo žena želi sad neki laptop, ja joj želim kupiti MB Air ili MBPro, sad koliko je sigurno da se kupi neki rabljeni MBP ili da joj kupim novi Air ili MBPro
U poslu bi koristila internet, od posla predavanje na faxu, te raznorazne recenzije radova diplomanata i u stručnim časopisima pisala znanstvene članke.
Znači , trebao bi biti relativno lagan, s dobrom grafikom.
Ujedno ako se ide na neki put van Lijepe Naše, da može održati predavanje u struci, na faxu ili na nekom kongresu (naravno ne želim da ima neki "jadni" laptop, nek i oni vide da znamo što valja).
Što je najoptimalnije, naravno lova nije u pitanju?

Pozdrav.
05.09.2011 | 21:30
13" Air, pregledniji ekran od 11", a još uvijek dovoljno lagan za svakodnevno nanašanje... Što znači "dobra grafika" ako će ga koristiti samo za net i pisanje ili prezentacije?
05.09.2011 | 21:51
@bred
Dobra grafika znači da kad nešto radi sve bude lijepo vidljivo i čitko, da ne mora gubit vid.
Fala na info.
06.09.2011 | 01:03
NAravno da će gubiti vid na 13" displayu s 1440x900. Na 15,4" je to rezolucija onako, granična da se sva slova još vide normalno čitati, ali najviše sa 75 cm udaljenosti. A na 13,3" su ti slova 15% manja. Pa ti vidi.
06.09.2011 | 10:27
Uvijek može koristiti Zoom, no Apple i ''dobra grafika'' jednostavno ne idu niti će vjerojatno ikada ići u istu rečenicu. ''Dobra'' grafika za većinu korisnika znači dobre 3D performanse u igrama, što je ponavljam, kod Apple-a samo daleki san.
Svaki laptop, pa i onaj najlošiji će najnormalnije prikazivati tekst.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
06.09.2011 | 17:10
On nekih informatičara čuo sam pohvale i za Dell-ova računala. Kakva su iskustva prisutnih? ...
06.09.2011 | 19:59
Nisam vidio puno Dellova. Možda desetak. Od toga ih se 7 pokvarilo vrlo brzo, ali 6 su bili iz iste serije. Inače sam i ja čuo od dosta ljudi da ih hvale.
06.09.2011 | 22:03
Ja imam samo dobra iskustva. Svi u firmi koji ne koriste Mac, koriste Dell. Nadam se da ti to sve govori.
  • User
  • Posjetitelj
06.09.2011 | 23:33
Ja mislim da se neces usrecit ni s jednim laptopom koji nov nije kostao minimalno 7-8000 kn. I to pod uvjetom da je tada bio nesto sporiji, ali kvalitetan.

Ne impliciram tu da stvarno uzmes takav laptop, nego da od bilo kojeg jeftinijeg novog kojeg uzmeš ne očekuješ puno po pitanju peformansi i rada, a da budeš pripremljen na svašta što se tiče potencijalnih problema. Za tu lovu bi radije uzeo nekakav malo bolji netbook nego loš laptop, a laptop ispod 3000 kn uglavnom spada u kategoriju "loš" čiji god logo nosio na sebi.
06.09.2011 | 23:39
Ma, hm...

Zapravo, da, moram se složiti s Userom, s tim što se meni prečesto događalo da vidim i puno skuplje laptope (najčešće HP) koji su totalno smeće. Tako da visoka cijena nije mjerilo kvalitete.
  • User
  • Posjetitelj
07.09.2011 | 00:26
smayoo kaže:
Ma, hm...

Zapravo, da, moram se složiti s Userom, s tim što se meni prečesto događalo da vidim i puno skuplje laptope (najčešće HP) koji su totalno smeće. Tako da visoka cijena nije mjerilo kvalitete.

Visoka cijena nije mjerilo kvalitete uglavnom onda kad uzmeš lošiju seriju laptopa koja samo zbog svoje nakrcanosti opcijama i visokim performansama pređe tu cjenovnu granicu.

Međutim, onda te visoke performanse uzrokuju pregrijavanje, a pregrijavanje uzrokuje kvar, a kvar se desi jer bi jaki i skupi laptop bio još skuplji da je kvalitetnije izrađen

Prijatelj ima HP-a kojega je novog platio oko 13500 kn i imao je gadnih problema s pržilicom i grijanjem skoro od početka, a laptop je nekoliko puta već bio na servisu. To je jedini HP-ov laptop tog cjenovnog ranga kojeg sam probao, pa ne mogu govorit generalno o firmi, ali eto...
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
07.09.2011 | 16:38
Netbook-ovi ... Misliš na nešto ovakvo?!

http://www.dell.com/us/p/inspiron-mini1012/pd

Nisam ih baš sreo puno u online-ponudi naših trgovina ...
07.09.2011 | 16:51
Netbook je meni kuruza teška. Onda je bolje kupiti iPad.
07.09.2011 | 20:14
Kome je bolje ako je tebi kuruza?
08.09.2011 | 09:37
?
08.09.2011 | 11:10
Ako se radi o bakici, gospođi u godinama i slično, onda joj je najbolje uzeti iPad. Osim što je sve na HR, nema mogućih problema, nema straha od toga da će nešto "pokvariti", koji je uobičajen kod starijih itd.

Netbookove zaobidji, uglavnom su veći šrot i spori, onda ti je svejedno uzeo nekog starog Maca...

iPad FTW.
  • User
  • Posjetitelj
08.09.2011 | 12:24
I ja dajem glas za iPad
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
08.09.2011 | 12:45
I ja dajem glas za iPad. Može surfat iz kafića dok ne riješi pristup internetu (drugi "problematičan" korak). Ali može li se na iPad priključiti vanjski disk? To pitam radi sebe : )
08.09.2011 | 14:06
smayoo kaže:
NAravno da će gubiti vid na 13" displayu s 1440x900. Na 15,4" je to rezolucija onako, granična da se sva slova još vide normalno čitati, ali najviše sa 75 cm udaljenosti. A na 13,3" su ti slova 15% manja. Pa ti vidi.

@smayoo
Gledali smo nesto i pala je odluka na Air 13 i 256 SSD
nadam se da ce joj to bit dovoljno.
Inace jeli bolje imat SSD ili klasicni HD?
Ako je bolji MBP onda bi njega bez obzira sta je malo tezi.
08.09.2011 | 14:10
@imo,user, vanjuska
Jednom na snimanju u vili Dalmacija (ex Titova)
Zena iz USA donila AIR a bar je starija od moje 20 god.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
05.10.2011 | 01:30
Evo, od početka teme do sada došli smo do kupnje prijenosnika od oko 3.000,00 kn za umirovljenike koji žele ući u informatički svijet. Nakon kratkog predaha i odmaka od problematike pravog izbora čini mi se da se je približio dan kupnje. Sve one koji su do sada bili konstruktivni molim za još malo strpljenja da nam pomognu "ubosti" pravu stvar, da mi se bakica ne razočara u hardver ; )

Molim vas komentare na sljedeće ponude (postoje li bitne razlike za korištenje Interneta? .. osim u cijeni koja čim je niža prihvatljivija je) :

Dell Inspiron N5030
www.kodeks.hr - 2.490,00 kn + PDV 547.80 kn
---
http://www.kodeks.hr/dell/inspiron-n5030...-3,P-2457,G-370.aspx
+++
Tehničke karakteristike:
Intel Dual Core procesor T4500 2.3GHz / 1MB L2 Cache / 800MHz FSB
15.6" HD White-LED display (1366 x 768), s integriranom kamerom 0.3M pixela
3GB (1x2, 1x1) 1333MHz Dual Channel DDR3 memorije
320GB Serial-ATA (5400 okr/min) tvrdi disk
8x DVD±/R/±RW Double-Layer pogon
Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD
10/100Mbps mrežni adapter
Wireless (802.11n) mrežni adapter
Dell TrueMobile 365 Bluetooth adapter
Free DOS
Težina 2.6 kg
3D CRNI

ili

Dell Inspiron N5010
www.kodeks.hr - 2.690,00 kn + PDV 591.80 kn
---
http://www.kodeks.hr/dell/prijenosna-racunala,PID-2,G-370.aspx
+++
Intel Pentium Dual Core procesor P6200 2.13GHz / 3MB L3 Cache
15.6" HD White-LED display (1366 x 768), s integriranom kamerom 1.3M pixela
2GB (1x2) 1333MHz Dual Channel DDR3 memorije
320GB Serial-ATA (5400 okr/min) tvrdi disk
8x DVD±/R/±RW Double-Layer pogon
Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD
10/100Mbps mrežni adapter
Dell Wireless 1501 (802.11g/n) mrežni adapter
Bluetooth
7-in-1 Combo Card reader
Li-Ion baterija 48Whr
Ubuntu Linux 9.10
Težina 2.6 kg
MARS CRNI ili PEACOCK PLAVI
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO