Preporuka za kupnju rabljenog prijenosnika
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuka za kupnju rabljenog prijenosnika

05.10.2011 | 03:45
Ma ovaj prvi...za bakicu ne treba nista vise.
05.10.2011 | 09:18
Koliko vidim, na drugom za 200 kn+ dođe instaliran Linux pa se ne moraš gnjaviti s tim.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
05.10.2011 | 09:48
a u PM, pa ova trakavica još traje.....

ko da kupuješ getribu za spejsšatl..jbt

bude bakica krepala prije nego dođe laptop
05.10.2011 | 11:38
iMo kaže:
Evo, od početka teme do sada došli smo do kupnje prijenosnika od oko 3.000,00 kn za umirovljenike koji žele ući u informatički svijet. Nakon kratkog predaha i odmaka od problematike pravog izbora čini mi se da se je približio dan kupnje. Sve one koji su do sada bili konstruktivni molim za još malo strpljenja da nam pomognu "ubosti" pravu stvar, da mi se bakica ne razočara u hardver ; )

Gledaj, ponovno - umirovljenici u startu imaju averziju i strah prema računalu, da će nešto zeznuti i slično. Sa iPadom nema tog problema jer što god zeznu, klikom na Home tipku se sve vraća na početak.

Ima li taj Linux HR jezik - to je dosta bitno. iPad ima.

Hoćeš samo čitati, ili čak i pisati, opet ti je iPad sa BT tipkovnicom (ili onom njegovom) praktičniji. A u oglasniku možeš naći iPad 1 za smiješne novce...

Velim ti, po svom iskustvu sa umirovljenicima, sve osim iPada ti je kolosalna greška, čak i da kreneš sa nekim Macom, imao bi zajebe i intervencije, kak ne bi tek sa linuxom
05.10.2011 | 12:57
smayoo kaže:
Koliko vidim, na drugom za 200 kn+ dođe instaliran Linux pa se ne moraš gnjaviti s tim.

Linux je inace besplatan i vrlo lako ga je instalirati tak oda nema potrebe za bacati 200kn.

@vanjuska
nisi razmisljao da dedice i bakice imaju slabiji vid,ne? tako da sto veci ekran to bolje.Nov ipad + BT tipkovnica kosta vise pa cak i sam ipad kosta vise od ovog
laptopa.

Ova tvoja zadnja recenica je u stilu Stiv Jobsa i nju necu komentarisati "Velim ti, po svom iskustvu sa umirovljenicima, sve osim iPada ti je kolosalna greška, čak i da kreneš sa nekim Macom, imao bi zajebe i intervencije, kak ne bi tek sa linuxom"
05.10.2011 | 15:50
The Reem kaže:
nisi razmisljao da dedice i bakice imaju slabiji vid,ne? tako da sto veci ekran to bolje.Nov ipad + BT tipkovnica kosta vise pa cak i sam ipad kosta vise od ovog
laptopa.

Ti baš i ne znaš što pričaš? 15" ekran na lapu kojemu podesiš veći font i slično po specifikacijama možda i izgleda bolje od 10" ekrana - ali u praksi to neće usrečiti gospođu. Jesi li predvidio moju rečenicu o iskonskom strahu "da nešto ne pokvare"? Čovjek će si sa laptopom (bilo kojim), samo natovariti česte odlaske i servisiranje, a ako nije vičan linuxu, onda i frustracije.

Ponoviti ću - umirovljenica koja bi čitala, napisala mail, ovo, ono, po mogućnosti sa HR jezikom i nekakvom zaštitom od mogućih kvarova. Odgovor je iPad, isprobano u praksi.

Zapravo bi bilo najbolje da čovjek odnese svoj laptop na par dana toj gospođi (s kratkim isntrukcijama), a zatim i iPad, pa da se žena sama odluči.

Ova tvoja zadnja recenica je u stilu Stiv Jobsa i nju necu komentarisati "Velim ti, po svom iskustvu sa umirovljenicima, sve osim iPada ti je kolosalna greška, čak i da kreneš sa nekim Macom, imao bi zajebe i intervencije, kak ne bi tek sa linuxom"

Što je to u stilu Steve Jobsa? Reci mi, a ja idem po trapke i dolčevitu da bude uvjerljivije.

Volontirao sam u staračkom domu, stalno sam u kontaktu sa slabovidnim i slijepim osobama i znam o čemu pričam, iPad svi rado uzimaju u ruke, a od kompjutera uglavnom bježe kao od vraga.
05.10.2011 | 16:00
The Reem kaže:
Nov ipad + BT tipkovnica kosta vise pa cak i sam ipad kosta vise od ovog
laptopa.

A da se i na ovo osvrnem - zašto bi iPad morao biti nov? Pa čovjek je započeo thread sa rabljenim Macovima. Ti si mu ponudio pak linkove na njuškalu...

Evo, tu u oglasniku početna cijena za iPad 16GB Wifi koji je idealan za tu ženu je 2000kn. iPad BT keyboard je 400kn.
Dakle, 600kn minimalno ostaje u džepu.

Podsjećam te opet, iMo nema iskustva s linuxom, što ako gospođa nešto "pokvari"? Budeš se ti javio kao dežurni popravljač?

Za surfanje netom, čitanje knjiga, novina, par dopisa, mailanje - nema potrebe za nekakvim laptopom.

Ti si kao pro user, pa da te pitam, imaš li uopće iPad? Jesi li ga imao par dana? I opet iz iskustva, ja ga imam i zamijenio mi je laptop u 70% korištenja... A laptop je Air, pa si misli.. Jednostavno - iPad je praktičniji za većinu stvari zbog koje obični ljudi koriste računalo, a osobito oni bez ikakvog iskustva ili znanja engleskog jezika...
05.10.2011 | 16:15
Linux postoji i na hrvatskom pa s te strane nema problema. Također, vrlo je intuitivan, i za ovo kaj bakica (ne)treba računalo više nego dostatan. K vragu, linux je dovoljan za ono kaj 97% ljudi CIJELI ŽIVOT koristi računalo.
Kad se jednom sve podesi, nema nikakvih petljanja po terminalu i sve radi lijepo i bez problema

No, načelno se slažem da je osobi treće životne dobi vrlo vjerojatno monolitni iPad bliži od laptopa
  • Sank
  • Moderator
  • 221
05.10.2011 | 16:21
Moram se složiti s Vanjuškom. iPad je idealan kako za malu djecu, tako i za starije osobe. Toliko je intuitivan i jednostavan za korištenje da se nema s čime usporediti. Što se pak tiče slabog vida, na iPadu postoji jednostavno zumiranje pa je smiješna primjedba da nije dobar za slabovidne.

iPad u pet minuta nauče koristiti djeca od 2-3 godine, a kamo li neće staije osobe koje k tome još znaju čitati

Surfanje po internetu, dopisivanje e-mailom, razgovori preko skypea ili FaceTimea, čitanje knjiga i dokumenata...itd. itd.
05.10.2011 | 20:01
Ja sam blizu tih godina, imam iMaca, MBP 15", iP 3GS i slažem se s Vanjuškom: najviše bih želio da mi klinci (koji to više niti nisu), za umirovljenje, kupe iPad. Mislim da bih u njemu (u narednim inkarnacijama), imao dobrog prijatelja. Nisam ovo trebao napisati; mislit će da ih žicam;)
05.10.2011 | 21:17
Ček, da li ja ovo dobro pratim - na kraju se sve svelo na to da li kupiti jeftini Dell prijenosnik ili iPad za bakicu?! Ono, "halo?", o čemu pričamo, odakle u toj priči išta osim iPada? Vanja je sve lijepo rekao.
05.10.2011 | 23:42
Ne pratiš dobro. iMo je izbor sveo na dva Dell laptopa, a ekipa ga nagovara da ipak kupi iPad.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
05.10.2011 | 23:42
Dragi prijatelji,

nadam se da ćemo se jednom i vidjeti

Puno ste mi pomogli da shvatim što bi bakici bilo prikladno za njezine potrebe da ne baci ukudo novac, pa makar se to nekome činio mali iznos.

Da kupujem za sebe također bih radije kupio rabljeni iPad i bez posebnih preporuka sa strane, ali predosjećam da će bakica imati malo nepovjerenja prema "rabljenoj robi". No, vidjet ćemo. Predložit ću joj da posjetimo malo neku iStyle trgovinu da osjeti malo iPad pod prstima. Možda joj se svidi, proširi joj horizonte ... Zašto bi nešto bilo komplicirano ako može biti jednostavno - rekao bi Steve Jobs.

Ako se ipak odluči za Dellića, još ću malo privatnim porukama gnjaviti one koji imaju iskustva s Linuxom.

Hvala svima koji su dali neki dobar savjet.
17.10.2011 | 12:18
smayoo kaže:
iMo je izbor sveo na dva Dell laptopa, a ekipa ga nagovara da ipak kupi iPad.

iMo je krenuo sa idejom o rabljenom Macu (za što se slažem da je overkill i nepraktično), da bi prešao na linux, zbog par iskusnijih dobričina (unatoč tome da nema iskustva s istim, a bakica još manje). Za njegovo dobro, a i bakičino, iz svog iskustva velim, iPad je sveti Gral (također sam rekao da bi bilo jako dobro da bakica isproba na pola sata i netbook s linuxom i iPad).

iMo kaže:
ali predosjećam da će bakica imati malo nepovjerenja prema "rabljenoj robi"

Lako moguće, stariji ljudi su uvijek nepovjerljivi - no referiram na tvoj prvi post gdje si razmišljao o rabljenom računalu, pa mi je to bio znak da rabljeno nije problem...

Uglavnom, javi što se uzelo i kako se bakica snalazi.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
17.10.2011 | 13:36
Stvari su krenule u drugom smijeru (: (

Bakica je krenula sama u potragu nakon što sam joj razložio situaciju i iznio konkretne prijedloge.

Za iPad neće ni da čuje. Možda joj djelje prviše "svemirski". Krenula je u potragu za stolnim računalom da joj ga netko složi.

Dok ona to konačno ne kupi, možda ću još koji put pitati za neki laptop ali za sada stvari tako stoje. I meni je žao truda ...
17.10.2011 | 23:39
Bolje ovako. Bit će joj kriv netko drugi.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
18.10.2011 | 09:58
Ma, dobro. Zamolio sam jednog poznanika da joj složi nešto za te novce. On me mije nikad zavaljao do sam radio na PC-iju. Sve je bilo OK osim s virusima. Ali tada su i antivirusni programi bili slabiji i kopliciraniji za korištenje. Danas je, kako vidim kod drugih, sve to dosta automatizirano i dobro složeno.

Nego, žao mi je što joj predrasude ne daju da uđe u neko novo iskustvo ...

Hvala svima na trudu oko ove teme. Lp!
18.10.2011 | 11:29
Last word of advice: metni gore neki linux i IZBJEGNI antivirusna sranja. Ako bakica nije baš prošla školovanja na Microsoftu, onda joj Linux bude bolje rješenje. Metni gore Debian koji radi ko grom, možeš i Mint (ali on mi je malo previše windows alike, iako je mašina ispod njih ista), tu je i Ubuntu....
PROBAJ prije nego joj isporučiš komp i ne bu ti žal. To su sistemi koji u mnogočemu podsjećaju na OSX, izuzetno su stabilni i NE KOŠTAJU NIŠ.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
18.10.2011 | 12:36
Hvala. Ma, ne bih je ništa nagovarao dok sam sve to ne isprobam na PC-iju koji čami ispod radnog stola. Jednog dana. Kad bude malo više prostora u stanu ; ) ili kad definitivno rikne Mac mini : (
18.10.2011 | 12:45
Ja sam nedavno "slagao" komp starcima. imali su stari athlon sa xp koji nije bas radio kak spada. Stavio sam im gore ubuntu koji se na prvi pogled cinio super.
Ali kad to koriste ljudi koji nemaju pojam o kompjuteru onda to izgleda tak da te svaki dan zovu tel za raznoraznim pitanjima. Sad sam nabavio novi komp za 300kn sa instaliranim xp SP3 i sve radi kak treba.

Mislim da ovi "alternativni" sistemi rade kad ih koristi netko ko zna prckati po kompu, za sve ostalo tu je win xp ili osx
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
31.10.2011 | 03:38
Priča o kupnji laptopa za bakicu završila je prije nekoliko dana. Kupila je nešto po svom ukusu, a savjetnik joj je bila jedna (mlađa) prijateljica.

Svima hvala na trudu oko savjeta za koji sam molio na početku.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO