iMac 21.5 vs Mac mini
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 21.5 vs Mac mini

29.08.2011 | 13:34
Lijep pozdrav,

Veoma mi se sviđa iMac thunderbolt 21.5, ali isto tako mi se sviđa i mini. Ekran koji trenutno imam nije na razini iMacovog pa me čak i iMac više privlači.

E sad imam par pitanja. Pogotovo za iMac korisnike. Da li još uvijek ima onih problema s prašinom i kako ste to rješavali? Da li se isplati kupiti u iStyleu iMac, pošto mogu dokupiti dodatne 2 godine NJIHOVE garancije?
mac će biti korišten za svašta, ali ne i za teške rendere. Igram jednu jedinu igru na kompu (league of legends) i zanima me da li je mac sposoban vrtiti igre, a da nema pada fpsa.
Koji bi iMac bilo najoptimalnije kupiti? Nekako mi izgleda ovaj skroz prvi i najjeftiniji model.
Također me zanima koliko iMac 21.5 ima utora za memoriju. Svugdje piše za 27" da ima 4, ali ne mogu naćiza 21.5
Na kraju me zanima da li se isplati dati toliko novaca za novi mac mini, pošto mi ima malo preslabu grafičku...

Hvala svima!

NITROS
29.08.2011 | 14:18
prvo dobrodošao na forum. Osobno sam si postavio identična pitanja prilikom kupnje. Odlučio sam na kraju na iMac soluciju upravno jer sam htio jače računalo a imac je upravo to (barem po pitanju grafike). Razlog je bio što je meni računalo za sve pa i za povremeno igranje a na toj rezoluciji (27") treba jasno snage.

memorijskih utora ima 4 i preporučljivo je stavljati ih u paru. Ispaltivost macminia neću spominjati jer ga nemam, ali smatram da trenutna cijena imaca u komparaciji sa macmini i nekim non-Apple ekranom se ne može parirati.

Uvijek će se mac mini kao kombinacija sa monitorm moći dobiti jeftinije (više ili manje), ali ja znam da računalo neću premještati, da mi ne treba kao media centar u dnevnom i slično za što mini ima prednosti nad imacom, tako da na kraju sam se odlučio za imac 27".

Vezano za prašinu te probleme koji mogu uslijediti kao fleke s unutranje strane i slično, je def problem koji postoji. Osobno nemam nikakvih problema, kao ni ljudi koje osobno znam da imaju također 27"ice.

Redovno čišćenje kučišta s vanjske strane kao i takla će smanjiti ulazak prašine. Preopručljivo je da bude u što čišćim uvjetima kako bi se smanjio ulazak iste. osobno ne pušim što također vjerujem prodonosi boljem zraku u prostoriji.

Ono što ti mogu reći je da naše trgovine priznaju zamjenu monitora (LED panela) unutart garantnog roka ukoliko je pokriven. To spomenuto bilo bi dobro odmah po kupnji uzeti i 3god jamstvo jer produljena garancija kasnije neće biti moguća. Na stolna računala (ne znam za mini-a) ne vrijedi Apple Care kupljen vani tako da se treba 6-7% platit naknadno na cijenu i to će vrijediti kao 2 godine produljenog jamstva.

vjerujem da na koji god se mac odlučiš nećeš pogriješiti.
29.08.2011 | 14:29
Sve memorije SO-DIMM koje mogu naći u dućanima bi trebale raditi na iMacu? Pošto sam ga mislio još upgradeati na 8GB i onda bi to bilo to.

Znači 21.5 model s 8GB rama i to je to.
Pretpostavljam da memorija koju mogu oni dodati direktno u apple dućanu je neisplativa... zar ne?
29.08.2011 | 14:32
pa doći će te skuplje da. Ja sam radio upgrade sa 4 na 12GB i stavio sam Kingston memoriju (2x4GB@1333), radi ko zmaj, nema nikakvnih problema što se tiče stabilnosti i rada.
29.08.2011 | 14:33
Znači ostavio si stickove koje si dobio s računalom i sve štima? Super onda...
29.08.2011 | 14:38
tako je. 2x2GB + 2x4GB (kingston) sve na 1333Mhz
29.08.2011 | 18:32
Jedno pitanje, a odkud to da za stolna računala ne vrijedi apple care kupljen vani?

Pitam zbog toga što sam ja za svoj iMac kupljen u iStyle-u normalno registrirao Apple care kupljen u Americi i na Apple-ovoj stranici mi piše da mi je garancija za moj iMac 3 godine.

Ako ima nešto što ja neznam ili nisam toga svjestan volio bih da me neko uputi, rađe nego da slučajno doživim šok u servisu ako će mi ikad trebat.
29.08.2011 | 19:57
Apple Care kupljen bilo gdje vrijedi svuda. Druga je stvar što ga se ne može kupiti kod nas.
29.08.2011 | 22:48
dpasaric kaže:
Apple Care kupljen bilo gdje vrijedi svuda. Druga je stvar što ga se ne može kupiti kod nas.

Nije li bila neka priča da se Apple Care može kupiti samo za računala kupljena izvan RH? Pričali smo o tome pred par mjeseci pa mi se čini da je bio takav krajnji zaključak.
30.08.2011 | 09:57
Apple Care period počinje teći kupio ga netko ili ne. Dakle, gleda se datum kupnje računala i vrijedi od tog trena, pa iduće tri godine. Neki su kupovali Apple Care par dana prije isteka 3 godine da bi popravili stroj s kojim su imali probleme i to je funkcioniralo (barem u USA). Da li bi trgovac vani priznao račun iz Hrvatske ne mogu sa sigurnosti reći, a nisam siguran da postoji objedinjena on-line worldwide baza s ažurnim podacima o jamstvima. Ako netko proba, neka javi rezultat.
30.08.2011 | 11:18
Mozda nije baš za ovu temu ali da ipak postavim pitanje, dakle, ako kupim novi Mini sa 10.7. gore, da li ga mogu spustiti na 10.6. ?
30.08.2011 | 11:31
Naravno, samo moraš imati instalacijski DVD.
30.08.2011 | 12:00
jzelko kaže:
Naravno, samo moraš imati instalacijski DVD.

To je još jedan plus za Minia.
30.08.2011 | 12:44
A sa iMacom ću onda dobiti Lion ako sada ga kupim?

I gledajući site of Applea, ako uzmem 21.5" početni model, on može imati max 8GB RAMa, to mi izgleda kao da onda nema 4 utora za stickove. Čak i u samoj konfiguraciji nije moguće više od 8GB izabrati...
30.08.2011 | 13:00
NITROS kaže:
A sa iMacom ću onda dobiti Lion ako sada ga kupim?

I gledajući site of Applea, ako uzmem 21.5" početni model, on može imati max 8GB RAMa, to mi izgleda kao da onda nema 4 utora za stickove. Čak i u samoj konfiguraciji nije moguće više od 8GB izabrati...

Mactracker kaže da dolazi sa Snow Leopard-om i max. RAM je 16 GB.
30.08.2011 | 13:02
Lion mogu preko app stora skinuti ako kupim mac sada.

Da, svi modeli mogu 16GB, osim skroz skroz osnovnog. Ovog za 9799kn

EDIT:

provjerio, isto ima 4 utora, samo apple ne dozvoljava nikakav upgrade za base model.

Čitam po mac rumors forumu i ljudi su full zadovoljni s base modelom i kažu da se ne isplati kupovat onaj skuplji 21.5 već eventualno 27", a to mi stvarno nije potrebno.
30.08.2011 | 13:54
slažem se. Jedino upgrade po pitanju memorije ako je stvarno opravdano i potrebno kao i 21,5 -->27" display.
30.08.2011 | 14:13
Ma naučen sam na dosta memorije, a i bolje sada kupiti kad je niža cijena, nego kada dođu nove tehnologije pa memorija ode u nebesa...

27" stvarno nije potrebno, pogotovo jer ima ogromnu rezoluciju, a sumnjamd da grafička koja dolazi s 27" modelom može tu rezoluciju vrtiti za bilo kakvu ozbiljniju igru...

Ova igra koju igram je ionako dosta neoptimizirana i tu i tam znam ju odigrati na svojem PCu koji je jači i od ovog iMaca i zna trzati na 1280x1024 rezi. Pošto ovaj iMac ide bratu koji će se igrati sigurno više od mene, mislim da 27" definitivno nije way to go

btw. imam već Apple macbook air i poslije kada sam se naučio na sve flickove, sučelje i kako os iskorištava hardware (Air nije toliko jak laptop, a vrtim photoshop na njemu bez beda) zaljubio sam se.

Cijela ova priča oko iMaca je nastala kada sam kupio novi PC i zbog nekompatibilnosti komponenti se već mjesec dana igram "servisa" jer ljudi u pravom servisu nisu ništa mogli napraviti...
30.08.2011 | 14:20
iznenadio bi se kako lete igre na 27" modelima i to u nativnoj rezoluciji.

Naravno ovisi koja je u pitanju, ali ako ja mogu igrat Crysis u nativnoj da malo optimiziranim efektima i kojim tweekom tu i tamo onda je meni to dovoljno. Starcraft 2 (pod mac OS) leti u nativnoj sa svim postavkama na high, opet više nego dovoljno.

Ja ga nisam primarno uzeo za igre ali volim tu i tamo zaigrati nešto tako da sam više nego zadovoljan kako radi.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
30.08.2011 | 15:31
Ja sam iMaca uzeo baš radi 27" ekana i do sada nisam imao problema i trzanja u igrama u nativnoj rezoluciji. Da sam išao na manji ekran onda bi se vjerojatno radije odlučio na Minija i neki kvalitetniji 23-24" monitor.

Zapravo to mi je sada druga varijanta nakon 27" iMaca, još jedan Mini za ženicu da mi ne dira iMac
31.08.2011 | 02:27
Ma ne igram takve naslove ko crysis... tak da mi to niej problem.

Neznam, sad ste mi stavili bubu u uho, ali vidjet ću da li financije mi dozvoljavaju da se isprsim za još par tisuća kuna...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 10:21
Renzo kaže:
Mozda nije baš za ovu temu ali da ipak postavim pitanje, dakle, ako kupim novi Mini sa 10.7. gore, da li ga mogu spustiti na 10.6. ?

Definitivno ne možeš. Novi Mac Mini napravljen je da radi sa Lionom i nije kompatibilan sa SL. To bi bilo moguće jedino da Apple izda noviju verziju SL za koju bi naveli da se može instalirati i na najnovije Macove koji su u prodaju išli sa Lionom.

Pogledaj: discussions.apple.com/thread/3209335?tstart=0
31.08.2011 | 11:28
@ Sank, hvala na ispravci, smetnuo sam s uma da je SL kompatibilan sa Lionom tek od 10.6.4.
@ Renzo, isprika, "mea maxima culpa" na dezinformaciji.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 12:00
@jzelko, ma sve ok! Radi se o tome da novi hardware nije podržan driverima u Snow Leopardu, pa ako ga probaš instalirati sve će na kraju završiti kernel panikom i tako u onkraj i beskraj dok se ne vrati nazad Lion.

Jučer sam kupio Mac Minija sa Lionom i naravno u kutiji nije bilo nikakvog DVD niti memorijskog štapića sa instalacijom Liona. Mislim da to nije ok i da će to mnogima prouzročiti dodatne glavobolje, naročito ako im je to jedini Mac i još su k tome zanemarili izradu backupa.
31.08.2011 | 14:19
"Lion Recovery
OS X Lion includes a built-in set of tools for repairing your Mac in the Recovery HD, a new feature that lets you repair disks or reinstall OS X Lion without a physical disc."

Jel ja to dobro shvaćam, ako prdne disk na MacMini-ju (iskustvo govori kako to nije nemoguće), tada i Lion ode ća. I što onda?
@sank, daj malo detalja iz prve ruke, je li postoji kakav alat za vračanje iz mrtvih?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 14:54
@zabac, kao što sam napisao, uz novi Mac Mini nisam dobio nikakav fizički medij za vraćanje oštećenog Liona ili u najgorem slučaju kod totalnog kolapsa ugrađenog tvrdog diska.

Sad na brzinu čitam upute dobivene uz Mac Mini (na italijanskom su pa mi je malo teže) i tamo kaže ukratko:

Ako imate problema sa podizanjem sistema, restartajte računalo i držite zajedno stisnute tipke cmd i R. Pojavit će se alati za popravak sistema kao što su Disk Utility, Time Machine Utility itd. Ako to ne pomogne restartati računalo držeći zajedno tipke cmd + alt + R pa će se Lion instalirati direktno sa interneta. Naravno računalo mora imati priključak na internet i pristup App Storeu Dalje piše kako se spojiti na internet kabelom ili preko WiFi sa passwordom itd.

Dakle, ne treba nikakav fizički medij, ali zato treba pristup internetu.
31.08.2011 | 17:59
Odlučio sam se na iMac 21.5 osnovni model i kupit ću onda dodatno još RAMa.

Što se tiče Mac mini, sada razmišljam da uzmem i njega za dnevnu sobu. Da vrtim filmove, muziku i sve ostalo dolje s njega.

Koje je vaše mišljenje o tome i da li će 1080p raditi s osnovnim mac mini s HD3000 grafikom ili je bolje uzeti drugi model s malo jačom grafikom i procom?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 19:05
Mac Mini i5 2.3GHz/2Gb/500Gb/Intel HD 3000 spojen mi je na Samsung 23" preko HDMI, a na kućnu mrežu preko WiFI.

Instalirani VLC player bez problema svira MKV 1920x818 (Video H264-MPEG4 AVC/Audio AC3 48KHz) kojeg preko mreže vuče sa NAS diska. Daklem, nemaš brige da taj maleni strojček neće biti u stanju vrtiti HD video. Video je 1920x818 jer je zripan sa originalnog Bluray diska pa je vodoravni višak crnila (letterbox) izbačen.
01.09.2011 | 02:00
Etogac, iMac 21.5" je na stolu

Mac mini će još pričekati, malo ću pogledati još reviewu i što ljudi kažu pa ću se onda odlučiti.

Mislim puno stvari koje ljude smetaju (nedostatak pogona) mi ne predstavljaju ništa, jer recimo takav pogon imam od Macbook Aira...

Daj mi Sank samo reci jednu stvar. Jesi probao preko HDMI spojiti na ekran i da li se prenosi i zvuk preko HDMIa?
01.09.2011 | 11:09
čestitke! HDMI prenosi i video i audio
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO