----
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

----

31.08.2011 | 14:57
----
31.08.2011 | 15:08
Kakva je razlika ako pređeš magnetom preko diska sada ili za 8 mjeseci?
31.08.2011 | 15:13
Kao prvo, nacin na koji su se postavili vlasnik i serviser je vrlo neprofesionalan. Sasvim dovoljno za prijavu Udruzi potrosaca. Od muljanja tipa "ne cujem razliku jer sam star" do savjeta da svjesno ostetis računalo... A time i ponistis jamstvo... Ma uzas. Za takve se stvari gube licence.

Kao drugo, jesi li procitao Appleovu garanciju? Što tocno unutra pise? Mozda tamo pronadjes odgovor. Meni moj macbook jos nije stigao, pa nisam imao prilike procitati

Nadam se da ce netko od iskusnije ekipe s foruma imati dobrih savjeta.

Sretno i izvjestavaj nas o razvoju situacije.
31.08.2011 | 15:21
Ovo je nevjerovatno.
Trebao bi im priprijetiti da ćeš javno obznaniti o kojoj je trgovini riječ i na koji način oni posluju i kakve savjete daju.
Ti evidentno imaš problematičan disk koji nije do kraja "riknuo". Da je, mislim da bi ti odmah zamjenili. Ovako moraš čekati ili famoznim magentom (ovo još nisam čuo) namjerno izazvati potpuni kvar.

Možda da uputiš informativni mail direktno Apple-u, ako ništa drugo tek da vide kakve zastupnike imaju.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 15:29
Tu verziju iMaca 27" iz 2010 imam ja i nisam imao disk koji je nešto krčio, premda ga se čulo kad je u sobi totalna tišina. U mom je bio Western Digitalov Caviar Black od 1Tb. Nakon sedam mjeseci korištenja počeo je otkazivat poslušnost i rad u OS X se jako usporio sa puno one rotirajuće duge.

S obzirom da mi se nije dalo nositi iMaca u Zagreb na servis, a djelatnici firme u kojoj sam ga kupio se nisu ponudili da to učine za mene, kupio sam novi disk istog proizvođača samo od 2Tb i sam ga ugradio prema uputama sa iFixIt.

Ovaj se disk čak čuje nešto malo glasnije, ali ništa čudno, pa ipak se radi o disku sa pokretnim dijelovima. Naravno nije to ništa neprihvatljivo. Bude li mi zasmetalo na kraju ću njega zamjeniti jednim SSD diskom pa se više ništa neće čuti.

Čini mi se inače da su ovi iMacovi ipak loše dizajnirani po pitanju hlađenja ugrađenih komponenti. Savjetovao bih svim vlasnicima iMaca da skinu besplatnu aplikaciju iStat i njime prate temperature u svom iMacu. Ukoliko temperatura tvrdog diska prelazi dozvoljenih 60'C, onda svakako skinuti smcFanControl i podići broj okretaja ventilatora koji je zadužen za hlađenje tvrdog diska. Siguran sam da će to produžiti vijek trajanja diska i poštediti vlasnike neugodnosti.

Od kojeg je proizvođača tvrdi disk ugrađen u tvom iMacu?
31.08.2011 | 15:29
Diskovi su često problematični, čak i kod novih iMacova. Evo samo ovdje smayoo je morao mijenjati disk na novom MacBooku Pro a Sank je nedavno mijenjao na iMacu. Spori stroj je često posljedica polukrepanog diska. Možda nabaviti vanjski disk, i onda dignuti sistem s njega pa neka gledaju razliku između toga i vanjskog diska.
Po priči sam shvatio da oni u stavri priznaju da je disk problematičan ali ga ne bi mijenjali osim ako je putpuno crknuo pa sa magnet-savjetom nastoje ubrzati problem i olakšati život i njima i sebi?
31.08.2011 | 15:32
----
31.08.2011 | 15:36
Pozdrav,
također novopečeni vlasnik 27" iMaca, od ponedjeljka i ima sat vremena sam skužio da HD krčka (zvuk odvratno podsjeća na prigušeno pisanje po floppyu iz davnina )
Hard drive je Segateov www.seagate.com/ww/v/index.jsp?vgnextoid...CM100000f5ee0a0aRCRD

Vidim po netu da se dosta ljudi susretalo s ovim fenomenom, samo što vani automatski mijenjaju diskove pod garancijom. Mislim ako je jedina manifestacija zvuk, to cu preživit, ali ako je na izdisaju.
Prijedlozi?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 15:43
Koliko sam shvatio ova trgovina ti i nije tako blizu, a da li si razmišljao da se obratiš nekom od ovlaštenih servisa, iStyle, Mac Servis, Filex?
31.08.2011 | 15:48
---
31.08.2011 | 15:53
Air_Cab kaže:
Pozdrav,
također novopečeni vlasnik 27" iMaca, od ponedjeljka i ima sat vremena sam skužio da HD krčka (zvuk odvratno podsjeća na prigušeno pisanje po floppyu iz davnina )
Hard drive je Segateov www.seagate.com/ww/v/index.jsp?vgnextoid...CM100000f5ee0a0aRCRD

Vidim po netu da se dosta ljudi susretalo s ovim fenomenom, samo što vani automatski mijenjaju diskove pod garancijom. Mislim ako je jedina manifestacija zvuk, to cu preživit, ali ako je na izdisaju.
Prijedlozi?

Pozdrav Air_Cab - neki diskovi zaista jesu "prirodno" glasniji. Ako je Mac nov i ne primjećuješ nuspojave poput usporavanja, ne bih se oko toga brinuo, ali imaj na umu to ako primjetiš da ti se mac uspori.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 15:59
Ah, to sam si i mislio, pa i nije da ih ima pretjerano puno. Ne znam što bih ti više savjetovao. Ja sam zato i popravljao svog sam i nisam ga nosio u servis bez obzira na garanciju. No, ja sam ja, nekoć sam radio sa računalima puno, pa čak i Macovima, pa mi to nije predstavljalo neki problem, a i meni je garancija pri kraju. pored toga rizik od gubitka činio mi se manji od žuči koju bih vjerojatno morao proliti dokazivajući da je disk problematičan (Hardware test nije javljao nikakvog problema).

Ovo pak sa magnetom je zanimljiva preporuka, kao na filmu kad hacker briše svoje diskove prije nego FBI upadne u stan Ipak, mislim da to baš ipak ne bi tako funkcioniralo, osim da si nabaviš kakav jači elektromagnet.
31.08.2011 | 15:59
-----
31.08.2011 | 16:03
Kod mene je (na jednom starom stroju, doduše) dugi boot bio jasna indikacija za rikavajuci disk.

paral kaže:

Takodjer ako ga restartam ili palim poslije shut downa neupotrebljiv je jedno 2 min a disk strasno krci (ne indeksira spotlight).
31.08.2011 | 16:09
Da se meni dogodi ovaj problem, ja bi si sam nabavio jedan manji SSD, na njega stavio sistem i osnovne stvari u ugradio ga unutra, a ostatak manje bitnih i većih podataka držao na vanjskom disku. Malo je glupo ako je tu garancija koja bi trebala nešto značiti, ali kako Sank kaže, nekad natezanje nije vrijedno tih para koliko dođe novi disk.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 16:19
Evo mog iskustva sa tvrdim diskom i iMacom 27" mid 2010:

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/71232-ima...isli-slabo-radi.html
31.08.2011 | 16:24
Air cab , ako ti je novi iMac , onda imas pravo da zamijenis disk besplatno( svi Macovi koji imaju taj disk pozvani su na zamijenu diska). odes tamo gdje si ga kupio i kazes im da imas taj disk i trebali bi ti ga zamijeniti..a meni se cuo na SL-u a na lionu mi se ne cuje.ne znam zasto ali tako je.
31.08.2011 | 16:25
-----
31.08.2011 | 16:59
pokusaj.stvarno meni se iMac ne cuje.a cuo se i sa seageta i sa WD diskom. alo ko god ima seagate disk a mac mu je nova verzija moze besplatno otici i zamijeniti disk.
evo na americkoj apple stranici, an hrvatskoj nisam nasao.

www.apple.com/support/imac-harddrive/
31.08.2011 | 17:03
Pozdrav scarface,
jesi ti mijenjao disk?
Napravio sam par testova, zasad bez greske. Temperatura je oko 45 stupnjeva, u biti sve u redu osim povremenog krckanja. MIslim da cu poslusat Ribu i dat mu par tjedana da vidim kako se bude ponasao. Svejedno cu zovnit ducan, ali pretpostavljam da ce me preusmjerit u Apcom. Svakako hvala na savjetu.

P.S.-sta je paranoja, kada procitas ovu foru s magnetom i skuzis da u dnu ormara imas magnet jacine 1T koji tamo cami vec par godina, ustanes se i odneses ga u supu
31.08.2011 | 17:09
Na koji način se može vidjeti proizvođač diska u Macu?
31.08.2011 | 17:12
ja sam 2010 kupio imac i taj je krcio, na tom sam uradio ono sto i sank, s tim da su meni to uradili u servisu.znaci zamijenio sam 1TB sa diskom od 2TB. i nije se vise cuo nikako.onda sam u maju dobio dobru ponudu da svoj zamijenim za novi model, sto sam i ucinio s tim da se i na ovom culo krckanje i zujanje.onda sam ga mjenjao jedno 3-4 puta i na kraju digao ruke od toga.cak sam mislio da je radnog stola ali sta sam god stavio ispod , opet se culo.Otisao na godisnji, vratio se instalirao lion i primjetim da ga ne cujem vise(jest da je temp. na lionu visa nego na Sl) .onda sam opet vratio na SL i opet sam cuo zujanje, i eto drugi put se vracam na Lion bas zbog zujanja. sad ga ne cujem.ali svakako kontam mozda ugraditi SSD disk,ali to sad ne mogu ni u servisu uraditi. ne znam zasto.
31.08.2011 | 17:16
@Renzo

finder/applications/utilities/disk utility i odmah ti pod name pise sifra, zguglas ju i izbaci ti model i sve.
31.08.2011 | 17:16
Apple, baš kao i ostali brandovi, ne smatra hard disk koji se čuje greškom. Za iMac kažu da je "gotovo nečujan", a ne "potpuno nečujan", dakle nije lažno oglašavanje. Ako je problem samo u zvuku diska, s time se ne može ništa i nisu dužni zamijeniti takav stroj niti je to objektivno neka tema za žalbu, ALI ako su ti zvukovi neobični za diskove tog tipa, ako postoje indicije da je ta serija imala probleme s diskovima (a što jest slučaj) i ako je pristup disku sporiji nego bi trebalo, onda je to svakako tema za reklamaciju.

Moja preporuka bi bila učiniti ovo: na oba stroja (to se moglo i u samoj trgovini) skinuti besplatan program Blackmagic Speed Disk Test i pustiti barem 15 minuta da rade. Rezultati bi morali biti podjednaki. U slučaju bilo kakvog većeg odstupanja znači da jedan od diskova ima neki fizički problem.
31.08.2011 | 17:34
ko god ima seagate u novom iMac-u nek ide u prodavnicu i nek mjenjaju disk. kod mene nije slucaj jer sad imam wd u macu.
31.08.2011 | 18:09
@Paral

Moja preporuka ti je da nazoveš prodavača i lipo im reci da ćeš sve što su ti rekli izreći novinaru za emisiju "Potrošački kod".
Znaš kako se oni odma olade, ne moš virovat

Ljudima su svašta obećavali i muljali ih trgovci sve dok nisu počeli bit objavljivani na tv i od tada se svijest kod njih malo popravila

Zato lipo pošalji dopis na HTV i reci im problem, prozovi firmu koja te zaj... pa će vidit kad ih kupci počnu zaobilaziti i kako će im past promet.

Ovde u ovoj državi jedino s medijima možeš obračunat s takvim trgovcima.

jedan stari rudarski pozdrav
SRETNO
  • Sank
  • Moderator
  • 221
31.08.2011 | 18:25
Renzo kaže:
Na koji način se može vidjeti proizvođač diska u Macu?

Pokreni System Information.app koji ti se nalazi u applications/Utilities i doznat ćeš sve o svojem strojčeku. Jedino za memorije ne piše ime proizvođača nego samo neki kod.

Ili na traci izbornika klikneš na jabučicu, pa onda About This Mac. U otvorenom prozoru klikneš na More Info...
Ako imaš Lion onda još moraš kliknuti na System Report... za detalje.
31.08.2011 | 18:46
Mene još uvijek zanima koji je to dućan
31.08.2011 | 19:05
mene zanima je li istina to sa magnetom.
31.08.2011 | 19:31
ne bih htio reci ime trgovine da ne ispadne da ih idem javno blatiti, iako su to zasluzili, ne zbog toga sto je hard takav, to se svakome moze dogoditi, ne cak ni sto ga ne zele zamijeniti, jer ne znam dal bi ga negdje dalje mijenjali, nego zato sto su me isli praviti budalom i lagati mi u lice u vise navrata, njih dvojica po 30 i 50 godina na mene od 22 godine pa me ipak nisu uspijeli izbaciti iz takta. Iako se ja nisam svadjao nego je to vise bila diskusija, bez vrijedanja bez icega, sve sa Vi i gospodine itd. Jedino kada sam ga pitao kako da ja tamo ikada ista vise kupim nakon sto mi je lagao vise puta u oci su poceli kako ja ne pokazujem postovanje
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO