31.08.2011 | 15:29
Tu verziju iMaca 27" iz 2010 imam ja i nisam imao disk koji je nešto krčio, premda ga se čulo kad je u sobi totalna tišina. U mom je bio Western Digitalov Caviar Black od 1Tb. Nakon sedam mjeseci korištenja počeo je otkazivat poslušnost i rad u OS X se jako usporio sa puno one rotirajuće duge.
S obzirom da mi se nije dalo nositi iMaca u Zagreb na servis, a djelatnici firme u kojoj sam ga kupio se nisu ponudili da to učine za mene, kupio sam novi disk istog proizvođača samo od 2Tb i sam ga ugradio prema uputama sa
iFixIt.
Ovaj se disk čak čuje nešto malo glasnije, ali ništa čudno, pa ipak se radi o disku sa pokretnim dijelovima. Naravno nije to ništa neprihvatljivo. Bude li mi zasmetalo na kraju ću njega zamjeniti jednim SSD diskom pa se više ništa neće čuti.
Čini mi se inače da su ovi iMacovi ipak loše dizajnirani po pitanju hlađenja ugrađenih komponenti. Savjetovao bih svim vlasnicima iMaca da skinu besplatnu aplikaciju
iStat i njime prate temperature u svom iMacu. Ukoliko temperatura tvrdog diska prelazi dozvoljenih 60'C, onda svakako skinuti
smcFanControl i podići broj okretaja ventilatora koji je zadužen za hlađenje tvrdog diska. Siguran sam da će to produžiti vijek trajanja diska i poštediti vlasnike neugodnosti.
Od kojeg je proizvođača tvrdi disk ugrađen u tvom iMacu?