30.12.2011 | 17:06
smayoo kaže:
Evo pogledao sam. Pobrkao si.
Nisam ja nista pobrkao. Usporedio sam 500 giga modele jer su skoro standard u novim Macbookovima.
WD Black:
Current Requirements
5 VDC
Read/Write 360 mA
Idle 165 mA
Standby 40 mA
Sleep 40 mA
Power Dissipation
Read/Write 1.80 Watts
Idle 0.83 Watts
Standby 0.20 Watts
Sleep 0.20 Watts
WD Blue:
Current Requirements
5 VDC
Read/Write 500 mA
Idle 400 mA
Standby 50 mA
Sleep 20 mA
Power Dissipation
Read/Write 2.50 Watts
Idle 0.85 Watts
Standby 0.25 Watts
Sleep 0.10 Watts
Black 1,75 / 0,8 W, blue 1,6 / 0,65 W. U standby, naravno, troše isto jer se onda ne vrte, a elektronika im je ista.
Elektronika im nije ista jer Black ima duplo vise cachea.
Nekom je možda zanemarivo, a nekom nije. Ovisi koliko često ovisiš o bateriji.
Isto tako su one milisekunde nekom zanemarive, a nekom (očito) nisu.
Meni je osobno nekoliko postotaka vremena autonomije potpuno zanemarivo, pogotovo jer na autonomiju baterije ionako vise moze utjecati recimo los signal WiFi-a, osvjetljenost ambijenta, zauzece procesora nego li 1800 okretaja vise u hard disku. Sto se tice milisekundi i sam kazes da nekome jesu vazne nekome nisu. Ne kuzim zasto mi onda pokusavas objasniti da par desetaka mW ili mA igra neku ulogu. To je subjektivno i na svakome da si odvagne, ali to ne umanjuje cinjenicu da je 7200 rpm disk bolji izbor zbog vec ranije nabrojanih stvari, naravno osim u slucajevima gdje se pazi na svaku minutu autonomije, a to mi je ipak malo pretjerano. Takvima je ionako najbolje uzeti SSD. Osim toga, ako je disk brzi moguce je da ces i brze obaviti odnosno obavljati posao. U laptopima gdje je najuze grlo upravo hard disk potpuno mi je nezamislivo uzimati po nekoliko jako bitnih parametara inferiorniji disk za sistemski.
Ja sam samo želio ovdje stvar objektivizirati, tj. pokazati da nisu svi argumenti na strani bržeg diska bezuvjetno. Kako rekoh, da je tako, ne bi se više 5400 diskovi ni prodavali.
Mislim da si umjesto objektiviziranja stvar banalizirao, pogotovo sa ovim nize. Potpuno je jasno da 5400 diskovi itekako imaju smisla, upravo zbog potrosnje i manjeg zagrijavanja. Ali za storage. Po meni, 5400 rpm i samo 8 MB cachea za sistemski disk je premalo.
Što se tiče 5g jamstva, to bi mi značilo isto koliko i slogan "Lifetime Guarantee" koji je Verbatim pisao na svoje shrotex 3.5" flopice s kraja devedesetih godina, gdje njih 4-6 od ganc nove kutije out of the box ne bi radilo. Što mi znači "lifetime guarantee" kad me 10x više košta izgubljeno vrijeme gnjavaže i natezanja s tim smećem, nego sam proizvod.
Ne, nema to veze sa "Lifetime" Guarantee, nego je to stvarnih i potpunih 5 godina garancije, koje su ispisane na racunu i mogu se ostvariti u ducanu ili direkt u MR servisu. Da dodjes dan prije isteka 5 godina garancije moraju je uvaziti, sve drugo se zove prevara.
Slično tako vrijedi i danas za HDDove. Što mi znači 5g garancije za govance od diska (koje će s 90% vjerojatnosti krepati u tih 5 godina) kad je disk takav jeftilen, a kad krepa ionako si neću moći priuštiti da čekam tjednima da mi neki kvazi-servis odobri zamjenu u jamstvu.
Meni garancija znaci vise nego par mW, par desetaka kuna i slicno jer nitko ti ne garantira da disk nece krepati nego da ce bit nadomjesten KAD krepa, ne AKO. Disk ce sigurno krepati, kad tad. Svidjalo se to tebi ili ne, ali to je tako. Pogotovo kod laptopa koji se tumbaju. Zato je bitan i sudden motion senzor. Ne razumijem zasto si nebi mogao priustiti tjednima cekanje na novi disk kad bi ionako trebao imati backup ako ti posao ne moze trpiti zbog crknuca diska
Meni se redovito sistemski disk i doma i na poslu klonira na drugi jer si takodjer ne mogu priustiti niti pola sata van pogona, pogotovo jer ce Murphy odlucit da disk krepa bas kad mi je najveca guzva