Prisilni shut down (?!)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prisilni shut down (?!)

06.09.2011 | 13:31
upravo mi se desio prisilni shut down.
ekran mi se zacrnio i pojavila se ona poruka na nekoliko stranih jezika da moram ugasiti komp pritiskom na shut down gumb i onda ga ponovo upaliti.

bio mi je otvoren Safari, Mail, Transmission i iTunes - ništa posebno ni zahtjevno.

nakon što sam ga ponovo upalio otišao sam u Disk utility i napravio "verify disk" i "repair disk permissions" - sve OK.

sad kad malo razmislim, nešto mi je danas često radio onaj rainbow kružić prilikom otvaranja dokumenata i programa, stalno je nešto zapinjao. čak i sad kad sam pokrenuo "verify disk" se pojavio...

imate li kakvu ideju šta se moglo desiti - i trebam li se zabrinuti?
06.09.2011 | 13:44
Uzrok moze biti stvarno svasta. Meni se recimo tako srusio i pripisao sam tome sto je MAC imao "uptime" vise od godinu dana.

O kojem je Mac-u rijec, koliko je star?
06.09.2011 | 13:55
ja ga svakodnevno stavljam u sleep navečer, a tu i tamo ga i restartam. upravo sam prije par tjedana napravio clean reinstalaciju OS-a, "ne bi smjelo" biti nekih problema.

u pitanju je iMac 9.1, 24'' C2D 2.66 4GB, star oko dvije godine.
06.09.2011 | 14:24
evo ga ponovo (!!!!)

ovaj puta sam skužio da je u procesu bio TM backup, možda se tu nešto sjebalo. nisam prvi puta primjetio, ali moguće da se i tada sistem srušio tijekom backupa.

da ga probam manualno backupirati, da vidim hoće li se opet srušiti?
06.09.2011 | 14:32
BTW. Kako je prosla reinstalacija OS-a? Jel bila spora? Koja Verzija OS-a?
06.09.2011 | 15:01
evo, napravio sam manualni backup i u pola backupa se sistem opet srušio. znači da ga ubija TM.
šta sada? kako dijagnosticirat u čemu je problem i to riješit?

što se reinstalacije tiče, ako se dobro sjećam, mislim da je trajala nekih 40-tak minuta.
SL 10.6.
06.09.2011 | 15:05
Baci oko: discussions.apple.com/thread/2764029?start=0&tstart=0

Jel to to!
06.09.2011 | 15:17
da, to je to.
šta bi značilo premjestiti sparsebundle na drugu lokaciju?
06.09.2011 | 15:22
A da, vrijedi pokusat.
06.09.2011 | 15:26
da ponovim pitanje: šta bi značilo premjestiti sparsebundle na drugu lokaciju?
na koji način, gdje bi trebala biti taj nova lokacija? backup mi je na Time Capsuli, gdje drugdje bi ga mogao maknuti?
06.09.2011 | 15:31
Probaj negdje lokalno na HDD.
06.09.2011 | 15:48
šta će mi onda backup radit na HDD? čemu onda to služi?
06.09.2011 | 16:40
Meni je na taj način riknuo HDD (iMac 8,1). Nije mu dugo trebalo.
06.09.2011 | 17:12
šta na način da je TM backup srušio sistem?
06.09.2011 | 18:09
Jesi li probao ovo :www.mikesel.info/fixed-time-machine-erro...ndle-already-in-use/
možda ti pomogne.
06.09.2011 | 18:09
Ne već ono što si opisao na početku. Ekran se zacrnio, pojavila se poruka, radio verify i repair disk, znatno usporen rad, svako malo beach ball, zapinjanje, itd. Nakon dan-dva je izdahnuo. Ne mora bit da je to, samo kažem da sam imao te simptome i koji je bio krajnji rezultat.
06.09.2011 | 18:13
@ danijelr15, Mislim da to nebi smjelo imati veze s TM i bakupom, već s neispravnim HDom.
06.09.2011 | 18:21
Upravo na to i mislim. Sumnjam da TM backup ruši cijeli sustav. Zato kažem kako je meni na taj način riknuo HDD.
06.09.2011 | 18:22
@ Finn , probaj isključiti MB i TM i ponovno uključiti. Ugasi i ponovno upali !
06.09.2011 | 19:20
I meni se čini da još jedan disk odlazi u vječna lovišta.
06.09.2011 | 19:57
Da, tako djeluje.

BTW, taj prisilni shutdown se zove "kernel panic".
06.09.2011 | 21:56
Jedino ako mu je disk poceo crkavati nakon reinstalacije... Popravljao sam slican problem i znam da je instalacija OSX trajala par sati, zahvaljujuci crkavajucem HDD-u.
06.09.2011 | 23:43
Meni je na crkavajućem hardu trajala jednako dugo kao i na zdravom. Ovisi koji je stupanj crkavanja.
07.09.2011 | 12:29
e baš ste me razveselili. šta bi vas ubilo malo optimizma? šalim se, naravno.

@ Teddy, šta to znači da je hard počeo crkavati i onom na linku koji si priložio?

@ jzelko, ne kužim ovo: "probaj isključiti MB i TM i ponovno uključiti." šta je MB?

nego, u slučaju da rikava hard, mogu li ja samo kupiti novi i staviti ga na mjesto starog ili treba ići u servis? koliko je riskantna "domaća" zamjena harda?
07.09.2011 | 12:48
To se ne da iscitat iz tog posta, koliko sam Ja skuzio, lik je maknuo sparsebundle na drugu lokaciju i s te nove lokacije radio restore.

Kako se ponasa Mac kad je TM ugasen?

Zamjena HDD-a ovisi koliko si vican i pedantan alatima i rastavljanju elektronike.
Ima dosta guide-ova po webu pa baci malo oko i procijeni sam.
07.09.2011 | 13:19
ma meni ne treba restore nego redovni backup...

Mac najnormalnije radi, nema nikakvih problema - dok TM ne radi backup.

pogledao sam malo tutoriale za zamjenu harda - nema šanse da ja to doma radim.

@ smayoo ili Riba: jel bi ga mogao odnijet na zamjenu (ako dođe do toga) u Kreativni, jel bi oni takvo šta napravili?
07.09.2011 | 14:17
To ti znači ugasi/isključi MacBook i Time Machine te ponovno uključi. Čovjeku poslije toga proradilo. Možeš probati.
07.09.2011 | 14:25
Finn kaže:
@ smayoo ili Riba: jel bi ga mogao odnijet na zamjenu (ako dođe do toga) u Kreativni, jel bi oni takvo šta napravili?

To ti je pitanje za Davora. Mislim da mi je Davor jednom rekao da izbjegavaju raditi nešto po strojevima koji nisu kod njih kupljeni. Ali pitaj ga.
07.09.2011 | 16:20
@ jzelko: nije u pitanju MacBook, to me zbunilo, riječ je o iMacu - ako to ima ikakve veze. TM sam već isključio i više nema problema, ali mogu probat i ovo - ugasit ću Maca, pa kad ga ponovo upalim uključit ću i TM, pa kad napravi prvi backup ćemo vidjet...
07.09.2011 | 16:45
@ Finn, neznam zašto, ali sam mislio da se radi o MB, makar nema razlike. Dođe ti na isto. Rađe bi da je to nego HD i ne košta ništa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO