iMac C2D White i RAM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac C2D White i RAM

09.10.2011 | 10:59
razmisljam u stari iMac C2D 2.16GHz koji sada ima 2GB RAM staviti 4GB RAM..
interesira me hocu li osjetiti kakvu razliku i svakodnevnom radu?

RAM koji mislim kupiti je ovaj:
KINGSTON VALUERAM (DDR2 SDRAM,2GB,667MHZ(PC2-5300),CL5,DIMM 240-PIN,UNBUFFERED)

hoce li raditi taj RAM? stavio 2x 2GB
09.10.2011 | 14:09
Ja imam isti Mac i poprilicno sam siguran da u njega ne ide 4gb! Tj mozes ti staviti ali sistem jednostavnoe nece prepoznati cijelu memoriju. Ja imam 2gb+1gb, znam da sam citao o tome kad sam upgradeao ali bilo je davno pa sam zaboravio detalje.
09.10.2011 | 14:26
The "Late 2006" iMac models have the same memory limitations as the "Late 2006" MacBook Pro "Core 2 Duo" models. Ultimately, 4 GB of RAM may be installed, but not all RAM in excess of 3 GB can be used due to the possibility of memory "overlap".

Nevertheless, in a series of tests, site sponsor Other World Computing found that most -- but not all -- tasks are faster in these systems with 4 GB of RAM installed compared to the official maximum of 3 GB of RAM.

c/p sa everymac.com-a

pa me interesiralo iz prve ruke da je netko probao i moze reci vrijedi li staviti 2x2gb ili ne...
09.10.2011 | 14:26
Ovako : MacSales kaže da ide do 4GB ako je tvoj ID 5.1 a ako je stariji tj ID 4.1 onda ne ide. Znači po linku koji si dao tvoj bi bio 5.1 i može se nadograditi do 4 GB. Imam 7.1 i zna mi koji puta vrtiti lopticu, kad imam više programa u radu. Nadogradio bih ga na 6GB što je za moj model maximum.
Eto toliko !
Dodatak: Usporio je otkad je na Lionu, on više koristi RAM i povećanje memorije bi se trebalo osjetiti prilikom rada.
09.10.2011 | 15:50
Isprobaj RAM prije kupnje ako je ikako moguće. Naravno da će rad biti brži, to se podrazumijeva.
09.10.2011 | 17:10
Za vlasnike iMac4,1:
forum.netkas.org/index.php/topic,1122.0.html
Moze se i CPU apgrejdati u 64-bitni, dakle i 4 GB RAM-a i Lion
09.10.2011 | 19:36
iMac 5,1 kao sto je navedeno vec ima 64bit processor (C2D) tako da je po tom pitanju spreman za Lion. No EFI (bios) je cini mi se 32bit sto moze biti problem za bootanje Lion-a. U iducih 10 dana mislim da cu na jednom takvom identicnom iMacu pokusati ugraditi 2 x 2GB RAM pa cu ovdje izvjestiti kako je proslo.
09.10.2011 | 20:41
sendjo stavi onda 2x2, cijene rama su stvarno postale smijesne.
Inace Lion radi na tom stroju ali nije toliko glatko kao SL pa sam ga ja maknuo.
09.10.2011 | 21:37
MoschuS kaže:
sendjo stavi onda 2x2, cijene rama su stvarno postale smijesne.
Inace Lion radi na tom stroju ali nije toliko glatko kao SL pa sam ga ja maknuo.

Trenutno sam na Snow Leopardu. Planiram nakon sto hardverski osvjezim iMac (novi disk i jos RAMa) staviti Leoparda. Koliko se sjecam nekak mi je iMac bolje radio sa njime. Imas kakav prijedlog koji disk ubaciti unutra? Do 1TB... moze i manji..
09.10.2011 | 23:33
Nema ti smisla Leo, stvarno radi osjetno sporije. Jednostavno nam je komp prespor za ugodan rad na njemu, barem po mojim mjerilima
10.10.2011 | 08:29
MoschuS kaže:
Nema ti smisla Leo, stvarno radi osjetno sporije. Jednostavno nam je komp prespor za ugodan rad na njemu, barem po mojim mjerilima

Nisam misliio na Liona, neg na Leoparda (10.5)
10.10.2011 | 09:37
jmirakul kaže:
No EFI (bios) je cini mi se 32bit sto moze biti problem za bootanje Lion-a.

Zasto bi to bio problem za bootanje Liona?
10.10.2011 | 10:09
Ja imam taj komp, ali 2 GHz i 17". U njega sam metnul 2X2 GB za probu i system profiler ih je uredno prepoznal, ali kad odeš u activity monitor onda vidiš da sistem koristi samo 3 Gb...
I sad je gore Lion, moram priznati da nisam uočil dramatično usporenje o kojem Moschus priča. Komp radi kak radi i to je to....
Inače je komp došel s 10.4 sistemom, pa je bil na 10.5, pa na 10.6 i sad je 10.7 gore....
19.10.2011 | 12:19
Kao što sam rekao ugradio sam 2 x 2GB RAM i sve je OK. RAM je kupljen u jednoj poznatoj domacoj trgovini HW-a. Ima slijedeće karakteristike:

Naziv u trgovini - Memorija SO DIMM PC-6400, 4 GB, G.SKILL F2-6400CL5D-4GBSQ, DDR2 800 MHz, KIT 2x2 GB
Šifra u trgovini: 051.207.145

Memorije je po specifikaciji brža od potrebnih 667MHz ali to ne smeta.

Off-topic:
Stvar mi se malo odužila je sam imao problema i sa HDD-om pa sam morao raskopati kompletan iMac White da dođem do HDD-a na kojem se raspao file sistem nakon žestokih usporavanja. No uspio sam spasiti podatke uzimanjem image-a te naknadnim popravkom istih unutar image-a.

Sada prokleti disk nakon formatiranja radi, ali ima "impresivnu" write brzinu od čak 1.5 MB/s, čitanje ide cca 50 MB/s.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO