09.11.2011 | 01:34
mislim da malo pretjerujete, jer macu prilicno dobro ide! zaprav, financijski nikada mu nije islo bolje! to sto je prije cinio vecinu prihoda za apple, a sada je na 20% (mozda i manje nisam siguran), nije uzrok pada maca, vec eto ogromne prodaje "novih" uredjaja!
isto tako cijeli medijski fokus se okrenuo na pametne telefona i tablete, pa se mozda stekne dojam da je mac zapostavljen, ali mislim da nije! sigurno ne u toj mjeri da ga misle prodati ili ne daj boze odbaciti!
vise je razloga zasto ce i dalje biti potreban appleu!
1. radi samog iOSa, jer developeri rade bas na macu, a appstore je jedna od glavnih uzdanica iOSa. tu je i iTunes.
2. 15ak % US trzista desktop i prijenosnih racunala bi odbacio samo ludjak! cak i da nema iOSa i cijelog tog biznisa, apple bi bio jak igrac sa MBPom, iMacom i airom!
3. svi ti ljudi koji rade u appleu nisu svemirci i mislim da im se navike ne razlikuju previse od nasih, a navike su takve da kad dodjem doma zelim imati neki ekran koji je veci od 10", i zelim tipkovnicu, moram odraditi nesto zahtjevnije, pohraniti nove slike u svoju povecu bazu i sl... sve stvari koje ne mogu obaviti na tabletu ili pametnom telefonu!
4. rade jednostavno najbolja prijenosna racunala! novi air je jos jedan dokaz tome! a i sama cinjenica da su razvijali air, redovite nadogranje MBP i iMac linije jasno govore da se nece povuci iz tog segmenta! to je jednostavno SF!
mac pro ce dobti neku svoju alternativu, siguran sam u to! i svo ovo pricanje koje se vodi oko toga je klasican primjer apple marketinga!