Macbook pro 15 2011 model
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook pro 15 2011 model

20.11.2011 | 01:08
Evo došao je dan (ili sam bar u razmišljanju) da i ja pređem s windowsa i pca, na apple.

Trenutno imam mašinu:

Intel quad 6600, 8 GB Rama, 2x 640GB WD Raid 0 i to mi je radna stanica za obradu fotografija.

Međutim, imao sam priliku koristiti Macbook Air zadnjih par mjeseci i zaljubio sam se u nanašanje laptopa. Pošto dosta putujem i na relacijama sam Zagreb-Varaždin, a zbog posla (fotograf) mi je potrebno brzo računalo, razmišljao sam o prijenosnom rješenju.

Da li smatrate da bi novi Macbook pro 15", 2.2ghz proc i 8GB RAMa, mogao odraditi posao jednako kvalitetno, ako ne i bolje od moje radne stanice?

Kasnije sam mislio kupiti još diskove za Thunderbolt koji će mi biti storage.

Također idem u London pa sam mislio kupiti tamo računalo, a pošto mogu povratiti VAT, koštalo bi me oko 11500kn s 4GB RAMa (kupit ću još 4GB naknadno) i produženim jamstvom od 3 god.
Razmišljao sam o antiglare ekranu, ali mi poveća rezoluciju, a to mi se ne sviđa...
20.11.2011 | 01:38
Naravno da ne bi mogao konkurirati, notebook nikada ne može konkurirati u sirovoj snazi stolnom računalu za takve zadatke, pogotovo po pitanju brzine diskova, a ti još imaš postavljen RAID. Neka te ne zavara Air, on koristi SSD i zato je tako brz, a SSD je još uvijek neprikladno malen čak i za amaterskog fotografa.

Da li MacBook Pro taj posao može raditi - može, ali nemoj očekivati da će biti jednako brz kao stolni quad-core s RAID-om. Možda bi kasnije Thunderbolt pohrana izvukla situaciju po pitanju brzine, ali to je prilično skupa igra, a i nije prijenosna. Opet, nekakvom pametnom organizacijom možda bi ga mogao koristiti samo kao buffer dok ne dođeš "u bazu".

Ako ti je pokretljivost bitna, onda to ima smisla, ali ne očekuj čuda.
20.11.2011 | 03:30
Pokretljivost mi je bitna pošto mi je već preko glave nanašati stalno diskove s fotografijama i stalno strepiti da li sam uzeo sve ili nisam.

Da, računao sam na thunderbolt. Mislim, ostala bi meni radna stanica, ali ovaj novi mackbook pro bi trebao biti brži u skoro svakom pogledu od mojeg trenutnog PCa. Osim naravno diska, ali ako se stavi photoshopu dosta cache memorije u RAM, nema on nikakvih problema.

Da, znam da je Air zbog SSDa brz.

Hmm, sad si me prilično poljuljao...
20.11.2011 | 08:51
Ja sam jako dugo radio na MBP (isto se bavim fotografijom) u kombinaciji sa externim monitorom kad sam doma i to mi je bilo super, ali ne da se usporediti sa Mac Pro-om na kojem sad radim...
20.11.2011 | 12:23
NITROS kaže:
...
Da li smatrate da bi novi Macbook pro 15", 2.2ghz proc i 8GB RAMa, mogao odraditi posao jednako kvalitetno, ako ne i bolje od moje radne stanice?
...

Za po terenu nemas brige...
A ostalo su ti decki sve rekli
20.11.2011 | 13:47
Ma dobro, mac pro je ipak puno jače čudo, ali u to mi se neda ulagati jer mogu napraviti puno jeftiniju PC radnu stanicu, a za razliku u cijeni kupim monitor za grafičara.

Mene ova mobilnost muči jer kao što sam rekao, putujem dosta, a posao ne čeka. Razmislit ću onda još o MBP, ako se u Londonu ukaže dobra prilika, kupujem.
20.11.2011 | 14:18
Mislim da je taj Quad u Macbook Prou osjetno brzi od sad vec nekoliko generacija zaostalog Q6600. Jedino usko grlo je disk, no za obradu fotki to i nije toliko presudno koliko sami procesor (ako je uopce). Puknes SSD (ili dva) u tog Macbooka i brzo ces zaboravit na taj desktop stroj. Jedino sto bih ja jos preporucio je da ides (naknadno) na 16GB RAM-a, RAM-a nikad dosta, a cijene su jako niske.
20.11.2011 | 14:30
Čuj, pa nemoj prodati kućni stroj i onda si samo na dobitku. E sada stvar je dugoročne odluke hoćeš li koristiti Lightroom ili Aperture. Aperture postoji samo za Mac OS.
20.11.2011 | 15:51
RAM za MBP ili PC?

Jer MBP može do 8GB ići.

Pa da, tako sam i ja gledao. Ovo je nova arhitektura i radi sigurno brže uz SSD i kasnije thunderbolt diskove izvana, mislim da bi laptop mogao biti prava mala radna stanica.

Pa nisam niti mislio prodavati stroj. Ne isplati mi se. Premalo bih dobio, a još uvijek radi čisto solidno.

Koristim Bridge i Photoshop. Lightroom koristim samo za export puno fajlova.

Za aperture znam da je samo za Mac, ali on je sličan lightroomu, tako da ga ne mislim koristiti.
20.11.2011 | 16:23
Sad malo proguglao za 16GB U MBP. Ta solucija košta ko sam Macbook pro Tako da ako ću uzimati, 8GB ću naručiti i gurnuti unutra.
20.11.2011 | 18:32
Pa i nije bas tako skupo. Pretpostavljam da u MBP dolazi 2x2 GB, izvadis jedan od 2 GB i dodas jedan od 8 GB. To ti je za pocetak i vise nego dosta.
eshop.macsales.com/shop/memory/Apple_Mac...e/DDR3_1333MHz_SDRAM
Kasnije dokupis drugi od 8 i to je to
20.11.2011 | 19:29
Ma i do sada sam radio s 8GB i radi to bez beda, pogotovo ako je RAID ili SSD u pitanju. Tak da... Dok radim neke velike projekte 6GB mi zauzima 64bitni photoshop, a 2 GB za glazbu i ostatak OSa u pozadini mi je čist dosta

u 12.om mjesecu idem u London, pa ću vidjeti kakve cijene mogu dobiti.

Ako kupim MBP, onda ću još razmisliti o memoriji.
07.12.2011 | 19:52
Ljudi evo pokupio sam ponude iz različitih dućana i sada jedino što me zanima je da li izabrati s antiglare ekranom ili bez njega MBP.

Gledam po netu i boje na MBP s matte ekranom su isprane, što znači da su realnije, jer znam da glossy ekran nabrijava malo boje. Glossy je koma po danu, ali u sobi imam rolete i nikada nisu dignute kada radim, tako da mi to stvarno ne smeta, a sumnjam da ću nešto previše raditi na suncu.

To mi je dobro za obradu fotografije, pošto onda znam kako će izgledati na printu fotografije, ali si razmišljam dalje i nisam siguran da li mi se isplati doplatiti tih 1000kn pošto ću veliki dio vremena koristiti stolni eizo monitor...

Tih 1000kn mogu staviti na stranu za memoriju ili SSD

Koje je vaše mišljenje i da li je tko od vas radio na MBP s matte ekranom.
07.12.2011 | 20:55
Imam drugo riješenje. Nedavno sam za iMac glossy nabavio mat foliju i mogu reći da je kao original. Ako će ti glossy smetat, uvijek možeš staviti tu foliju, ali na mat ekran nemaš šta staviti da bude glossy.
Firma "ViewGuard" pa pogledaj.
07.12.2011 | 21:00
Jedino što mi ne može dići i rezoluciju ta folija

Ali nije loša ideja. Mislim da ću čak ići na soluciju da kupim 12GB RAMa za te novce i uzeti običan screen.

Samo me zanima da li se gubi garancija ako ja sam otvorim računalo i zamjenim memoriju ili disk? Mislim znam za ono apple pravilo da ako nešto potrgaš/oštetiš tijekom postupka da se garancija ne prizna, ali me muči ovo sa hardom sad. Vidim da ljudi RAM promjene bez problema, ali zato imaju problema s diskovima ako odu na servis.
08.12.2011 | 14:14
Evo mog iskustva. Takodjer se bavim fotografijom, vecinom sportskom i event temetike. U uredu imam iMac i5 s 12GB RAM-a, a za teren koristim MBA model od ove godine. Sto se tice udobnosti rada, nemam bas niti jedne zamjerke (osim onog problema MBA grafike s Photoshopom o kojem sam pisao na temi MacOSX). MBA se rijetko spominje u kontekstu fotografije, jer je navodno preslab, premali, premalog kapaciteta SSD-a i sl. No moja iskustva su potpuno drugacija.

Uzeo MBP ili MBA naravno da neces njih koristiti kao glavno spremiste sirovine. Za reportersku, wedding i slicnu fotografiju, pa cak i za nature fotografiju, dobivas iznimnu mobilnost, iznimnu autonomiju, MBA ima i odlicnu rezoluciju te ekran koji ne reflektira toliko. Osim toga SSD leti i moram priznati da s 4GB RAM-a niti u jednom trenutku nisam osjetio da se u bilo kojem trenutku gusi. Naravno, kompliciranije radnje radim za stolnim racunalom. Stoga, moja apsolutna preporuka, no pod uvjetom da ti prijenosnik nije jedino racunalo.
08.12.2011 | 17:55
Hvala ti na ovom odgovoru. Koristio sam dugo MBA tako da znam njegove mogućnosti, ali mi je ipak preslab. Tako da sam se odlučio svakako za MBP 15" slabiji model, ali još ću se morati odlučiti dali antiglare uzeti ili običan ekran pa da dodem još memorije.

Danas idem do Apple store u Londonu pa ću vidjeti iz prve ruke kako izgledaju i da li mi se isplati više plaćati i dulje čekati...
12.12.2011 | 19:22
Bio u Apple storeu. Vidio oba monitora, izabrao glossy normalne rezolucije.

Imam par razloga za to:

1. radim sve na eizo monitoru s antiglare ekranom
2. cijena
3. rezolucija od koje bi me stvarno boljela glava na tako malom monitoru i ujedno mi je nepotrebna
4. čeka se 30-40 dana

Ako netko planira raditi cijelo vrijeme na ekranu od MBP, onda neka svakako ide na antiglare soluciju.
17.12.2011 | 17:23
Eto, napokon mi stigao u ruke novi MacBook Pro. Prvi dojmovi su odlični. Tipkovnica mi je savršena.

Koja je to kvaliteta izrade. Idem se sad malo poigrati sa funkcijama. Kroz koji dan napišem ostale dojmove. I da, nije mi žao što je glossy ionako je unutra TN matrica i u glossy modelu i u anti glare, a za obradu fotografija imam PVA monitor.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO