Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Powermac G5 ispadanje iz mreže/smrzavanje

23.11.2011 | 21:10
Pozdrav svima.

Prvo se ispričavam ako je post u krivom dijelu foruma jer obuhvaća više stvari i nisam bio siguran gdje staviti.

Radi se o dvoprocesorskom (2GHz) PowerMacu G5 (PowerMac7,2) iz 2003.god. na kojeg se spajam preko Screen Sharinga (komp nema nikakve periferije). Problem je u tome da nakon par minuta od paljenja i logiranja u sustav ispadne iz mreže. Izbaci me iz Screen Sharinga, pinganje veli Host is down, više se ne mogu spojiti, a u roku par minuta se svi ventilatori pojačaju na maksimum.

Ispadanje se događa nasumično (nekad i minutu od logiranja, drugi put čak izdrži i 10ak minuta), ali sam primjetio da se "zblesira" nakon pojačane mrežne aktivnosti, primjerice, ako pokrenem neki download ili Software Update. Na mreži je još samo iMac kod kojeg download radi uredno. Probao sam zamijeniti ethernet portove iMaca i Powermaca, sve je ostalo isto, tako da ne sumnjam da je problem u mreži.

Ima li netko kakvu ideju?
23.11.2011 | 21:32
Moglo bi biti svašta. Kreni od najjednostavnijeg/najjeftinijeg pa redom dalje dok ne riješiš problem:

1. probaj zamijeniti ethernet kabel od tog PowerMaca
2. probaj umjesto ScreenSharinga da li radi ako koristiš npr. TeamViewer
3. probaj ga bootati u target modu (firewire kabel na onaj drugi mac pa s tog drugog maca probaj napraviti repair permissiona, verify diska, repair diska)
4. probaj od nekog posuditi onaj USB to Ethernet interface o kojem se upravo piše u drugom topicu pa vidi da li se isti problem dešava i s njim. Ako s njim nema problema, zamijeni ethernet karticu (ako je nabavljiva) ili kupi takav USB to Ethernet.
5. ako nije ništa od toga, skini ovaj programčić (košta dolar-dva) i pusti najdetaljnije moguće testiranje memorije (ovisno o tome koliko je imaš, može trajati i danima)
23.11.2011 | 22:59
Situacija je sljedeća:

1. Probao sam zamjeniti kabel (kako mi to nije palo na pamet!) ali nije pomoglo.

2. Probao sam se spojiti preko iPada sa Screens aplikacijom i ista priča. Pretpostavljam da onda nije problem u aplikaciji za remote pristup

3. Nisam siguran kako točno napraviti bootanje u Target mode (Google, pomoć! ;D), ali budem probao. Ako to ne upali, onda idem na sljedeću točku.

Smayoo, hvala na odgovoru (i trudu)!
23.11.2011 | 23:07
Ad 2. Ne znam što je Screens, ali ako nije zahtijevao nikakvo dodatno instaliranje softvera na PowerMacu, to znači da koristi isti sw kao i Screen Sharing. Trebaš probati s nečim potpuno drugim. Zato sam rekao TeamViewer, Logmein, tako nešto. Meni je TeamViewer najjednostavniji. Vjerojatno ćeš za to morati provizorno spojiti tipkovnicu, miša i monitor.

Ad 3. Reset PowerMac (moraš imati spojenu tipkovnicu) i prije nego se čuje akord, moraš držati pritisnutu tipku T. Pojavi ti se firewire logo. Firewire kabel, spoji oba maca njime. Na drugom Macu ti se pojavi disk od PowerMaca kao da je vanjski firewire drive.
23.11.2011 | 23:49
Meni kao prvi sumnjivac smrdi mrežna kartica, i to hardverski kvar. Možda ne bi bilo loše probati utaknuti neku PCI mrežnu karticu (taj stroj ima običan PCI?) i probati preko nje. Mislim da su se klasično PC kartice sa određenim chipsetime prepoznavale bez problema, treba pronjuškati. Kartica je 50tak kuna pa bi se možda isplatilo probati. Imaš li wireless i ponaša li se on isto?
24.11.2011 | 00:00
Slažem se da je mrežna kartica najsumnjivija, ali ovo drugo su isto mogućnosti koje je jednostavnije i jeftinije probati.

PCI mrežne kartice više i nisu tako lako dobavljiva roba (jer praktički sve matične zadnjih godina dolaze s ugrađenim jednim ili dva etherneta), a još ako moraš nabaviti neku baš s konkretnim chipsetom...
24.11.2011 | 00:27
Bacio oko na nabava.net, ima ih koliko hoćeš od 35 kuna pa na više...a chipset mu i tako treba što češći. Mislim da rade one...e sad da mi se sjetiti...RealTek! Evo i potvrde: www.tonymacx86.com/wiki/index.php/Ethernet_Chipset_Database
Ako se ne varam Canyon kartice znaju dolaziti sa OS X driverima.
24.11.2011 | 00:30
Ajde... Još bolje, onda to i nije tako komplicirano za probati...
24.11.2011 | 09:28
Jučer sam napravio bootanje u Target Mode-u i u Disk Utilityju pustio sve (verify, repair, disk permissions). Nakon reboota, ista priča.

Screens je VNC aplikacija i ne zahtjeva nikakav dodatni softver. Prije igranja s TeamViewerom, budem probao s novom mrežnom (kad se vratim s posla).

Hvala vam na pomoći
24.11.2011 | 23:17
Probao sam sa PCI karticom (koja 100% radi, posudio od frenda) i opet se smrzavao. Onda me ulovilo "windowsoidno" rješenje (reinstalacija OS-a). Napravio sam novi account i pod njim sve uredno radi, već 4h. Više ništa ne diram, glavno da je problem riješen.

Zahvaljujem se svima na savjetima i pomoći
24.11.2011 | 23:22
Novi account je obično prva stvar koju probam ali u ovom slučaju mi nije zvučalo kao vjerojatno rješenje. Nema veze, glavno da je problem riješen!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO