i5 ili i7 u iMac 21,5"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

i5 ili i7 u iMac 21,5"

27.11.2011 | 18:07
Da li i7 2,8 GHz u novom iMacu od 21,5" vrijedi 202 EUR (u Italiji) više od i5 2,7 GHz u istom računalu?

Ili je bolje tih 202 EUR dodati i uzeti iMac 27" sa i5 na 2,7 GHz?

Za kučnu upotrebu, puno foto i minimalno video obrade.

Hvala unaprijed na vašim cijenjenim mišljenjima.
27.11.2011 | 18:18
Ja bi za taj tip posla prije uzeo 27" sa slabijim procesorom.
27.11.2011 | 19:32
Hvala Smayoo na brzom odgovoru.
To i mene vuče, jer mi 202 EUR izgleda puno za minimalnu razliku u procesorskoj snazi.
27.11.2011 | 22:02
Dobro zboriš, i meni će uskoro ta informacija trebati (iduće jeseni)
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.11.2011 | 22:04
I ja definitivno glasam za 27" naročito za to što tebi treba.
28.11.2011 | 16:15
odluka je dakako na tebi, no svakako je (po mome iskustvu) bolje uložiti u dodatni RAM za tih 200 eura, negoli u procesor.
28.11.2011 | 16:41
Zašto nitko nije predložio 21.5" iMAC + 22" dodatni monitor?
Ne radim videomontažu, ali ono malo što sam radio (amaterski) više mi je falilo širine, nego visine. Obrada slika nije toliko zahtjevna kao obrada videa. Godinu dana stari MBP vrlo solidno hendla sa RAW-ovina (Adobe Lightroom).
  • Sank
  • Moderator
  • 221
28.11.2011 | 16:53
zabac kaže:
Zašto nitko nije predložio 21.5" iMAC + 22" dodatni monitor?

Nije ni to loša zamisao, dapače, premda na 27" monitor sa rezolucijom 2560x1440 stvarno puno toga stane. Međutim onaj prijedlog o dodatnom RAMu isto nije loš. 4Gb je ok, ali na 8Gb ili čak 12Gb sve to skupa puno bolje fercera naročito ako se misli koristiti i virtualne mašine sa Linuxom ili Windowsima kao u mom slučaju.
  • User
  • Posjetitelj
28.11.2011 | 17:15
Još jedan glas za 27"
  • lex
  • Korisnik
  • 5
28.11.2011 | 17:31
Moja preporuka ti je mac mini i dodatni monitor. iMac ima velikih problema s prašinom iza ekrana. Meni je ovo drugi iMac (nakon što je prvi crko) i još uvijek imaju problem prašine. Previše toga u malo prostora jako grije unutrašnjost te zbog toga trpi ekran.

Gotovo da nisam vidio iMac bez toga problema i mislim da je pitanje vremena kada će se problem pojaviti, a ne da li će se pojaviti.

Sretno!
28.11.2011 | 18:23
Hvala svima na prijedlozima.

@HardcoreMAC - RAM ide sigurno još 4GB u svakom slučaju (ali ne od Apple-a)

@ Zabac - Dodatni monitor ne doalzi u obzir jer nemam mjesta (jedva stane 27" iMac)

@lex - E te prašine se i ja bojim. Mini mi nekako ne paše jer znam da neću mijenjati komp najamnje 4 do 5 godina a mini ima "samo" dvojezgrene procesore.

Nego upravo sam vidio na macrumors.com da bi uskoro (dva do tri mjeseca) trebao izaći novi iMac. Možda riješe prašinu, a ako ima boga, možda ponude i matt opciju monitora
  • lex
  • Korisnik
  • 5
28.11.2011 | 18:45
Postoji mini s 4 jezgre: www.apple.com/macmini/server/
Vjerujem da će novi iMac kroz koji mj. Teško mi je vjerovati da će problem s prašinom biti riješen.
28.11.2011 | 19:05
Da znam, ali opet ima "samo" 2GHz a kad pribrojim monitor od recimo 24" cjenovno se skoro izjednačava sa iMac-om.
28.11.2011 | 19:20
Da, a nakon 5 godina mini pokloniš i kupiš drugi, a monitor ostane barem još jednu generaciju.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
28.11.2011 | 19:31
Obvezno uzeti produžejo jamstvo!
28.11.2011 | 21:28
Ako kupim komp u Italiji te ga legalno uvezem, da li vrijedi produženo jamstvo i u RH ili ga u slučaju kvara moram nositi opet u Italiju?

Da li se produženo jamstvo može kupiti u RH?
28.11.2011 | 22:31
Mislim da ga moraš voziti u Italiju na servis jer nije prijenosnik (laptopi i Mini). Produženo jamstvo u HR se prodaje samo za Macove kupljene u HR.

Da li se zaista isplati uvoz iz Italije s plaćanjem PDV i da to ispadne bitno jeftinije (kad uračunaš trošak puta)?

Ako s tim računaš, možda ti je ipak bolje kupiti Mini, jer njega možeš kupiti bilo gdje, a pod jamstvom ti ga moraju prihvatiti na servis u Hrvatskoj.
29.11.2011 | 09:56
Trst mi je na 35 Km, troškovi uvoza oko 700 Kn plus PDV na vrijednost računala i razlika ispadne oko 1500 KN u korist uvoza. Inače radim na uvozu pa me špediteri manje koštaju, ali razlika je ipak značajna. Pogotovo ako još idem po "špežu" pa se trošak puta raspodjeli sa paštom i parmezanom

Možda na kraju i bude mini jer me sjajni ekran smeta više od prašine u njemu.
29.11.2011 | 10:26
Gledano na monitore, ne čini li ti se da će za 5 godina ipak Apple izbaciti i ekran bolji od 2560X 1440?
29.11.2011 | 15:07
Rezolucija mi je i više nego dovoljna, samo kad bi bio matt i bez prašine u sebi.
Sve sam više sklon varijanti Mini + neki Dell od 24"-27".
29.11.2011 | 15:21
Kad smo već kod dell-a samo da napomenem da mi je žao svake kune koju sam dao za taj monitor. Do sada sam radio sa jednim (starim apple cinema 23" ) pa sam odlucio da je vrijeme za novi monitor. Kupio sam Dell U2410F 24" koji je trebao biti glavni, a stara cinema dodatni za alate... Međutim ispalo je da je stara cinema, puno kvalitetniji monitor. Tako da mi sad novi Dell služi kao pomocni ekran dok radim u PS i sl.
29.11.2011 | 17:15
Prijatelj ima U2711 isto nakon Cineme 23" i oduševljen je prikazom slike samo šta mu služi i kao grijalica
Ja sam razmišljao o U2412M...
03.12.2011 | 13:48
Za fotografiju 27" je bespotrebno i umara previše oči...

Rijetko sam koji profi monitor za obradu fotografije vidio u rezolucijama većim od 24"

Mislim da ti je najbolja solucija kupiti nešto od Eiza ako se možeš isprsiti u njihovu CG seriju. Ja sam planirao kupiti CG 223W www.eizo.com/na/products/coloredge/cg223w/index.html
Ali će morati malo pričekati. Ako ti je obrada fotografije posao, nemoj kupovati ništa ispod ovoga, a pogotovo ne dell 27" modele. To su super monitori za video, ali ne i za najbolji prikaz boja.
03.12.2011 | 14:36
@Nitros - hm, ne znam baš, ovi fotografi s kojima mi radimo imaju mat Cineme 30" i kunu se da nema bolje za fotografiju. Ja nemam problema s velikim monitorima, ja bih i veći!
03.12.2011 | 16:09
Mislim da mi je Eizo izvan dosega, ipak mi je fotografija samo hobi.

Davore i ja bi mat cinemu ali onu od 23", samo šta ih više nema
03.12.2011 | 22:18
@pasaric

Neznam, fotografi koje mene okružuju se svi žale na 27" monitore da im nakon nekog vremena oči počnu suziti i počnu ih boljeti, zbog visoke rezolucije. To su ljudi na Dell 27" monitorima.

Ako ti je fotografija hobi, onda ti nije potreban ovaj CG
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO