MacBook Pro 17" (late 2006) 2.1
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro 17" (late 2006) 2.1

20.12.2011 | 23:09
Poštovanje, kao prvo, nakon relativno dugo nejavljanja!
Dakle, idemo odmah u glavu. Naime, uzeh prije par dana dotični stroj. Stroj je u, može se reći, skoro pa savršenom stanju, na moju veliku radost. Što reći, kada vidite da je baterijau originalna i da ima 48, dakle 48, punjenja! Novo! E, sada, budući da su se stvari od 2006 god. prilično promijenile, valjalo bi ga ubrzati koliko se može. Dakle, on je trenutno s 2 Gb DDR2 RAM-a. Na žalost, zbog čipseta, njegov max. je 3 Gb (naime može se ugraditi 4 ali on inicijalizira samo 3 Gb, dakle 32 bitni EFI). Isto tako HD je u njemu 160 Gb, 5400 RPM. E, sada, imam ideju da se bubne u njega 2 keksa RAM-a, svaki od po 2 Gb i nekakav SSD. Budući je ovo relativno star stroj, ali koji još uvijek radi više nego prihvatljivo (što da Vam kažem, Lion-a vrti kao lud, čak i Xcode radi fantastično!) zanima me ima li tko ovdje ovakav ili sličan stroj da je napravio iste ili slične "preinake" i koji su mu utisci? Dakle, čista praksa, ne teorija, jer to znam i sam

P.S.
Jedina "mana" koju sam mu našao je to da njegova vremešna grafička (radi se o ATI x1600 s 256 Mb VRAM-a) na žalost ne podržava Open CL tako da na žalost ništa od Aperture-a i sličnih "divota"
20.12.2011 | 23:16
S aperture stvarno ništa ne gubiš, osim ako nemaš originalnu licencu... Imaš adobe soluciju u vidu Lightrooma.

Sve si dobro rekao, ubaci 4GB RAMa i SSD i to bi ga trebalo vidno ubrzati!
21.12.2011 | 00:05
Nema smisla kupovati 4 GB, ako je maksimum 3. Radije kupi jednu plocicu i upari s jednom postojecom. Sto se tice SSD-a, on ce mu definitivno dati krila
21.12.2011 | 19:16
Evo danas stavih dva keksa od po 2 Gb svaki. Razlika se vidi! Stroj općenito lakše diše! E sad, imam negdje u nekoj ladičici jedan mushkinov ssd. Problem je samo taj što je od "pišljivih" 60 Gb pa mi se za to ne isplati rastavljati stroj . Eto, to ti je tako kad se oženiš, imaš djecu, ženu, ostariš, a ebay je tu, pun tako divnih SSD-ova i inih ljepota Hvala na odgovorima, savjetima i čujemo se kada stigne SSD od bar 256 Gb .
21.12.2011 | 20:56
Taj ti je SSD cist dovoljan za sistem, a ako ti je frka s prostorom klasicni disk strpaj umjesto optickog pogona

eshop.macsales.com/item/OWC/DDAMBS0GB/

EDIT: Moje isprike, izgleda da tako nesto ne postoji za bas tako stari MBP
21.12.2011 | 21:52
Hmm da. Ja inače osobno, ali opet to sam ja, priznam, nisam pobornik dramatičnih preinaka, a po meni to spada u tu grupu. Mislim da je sasvim OK strpiti se i staviti u stroj jedan SSD relativno normalne veličine nego brljati s takovim stvarim. Ali opet, to sam ja. Istina i Bog na ovaj način se čak može dobiti i RAID i laptop stroju, a to je na OS X-u poseban doživljaj . Eto. Neko moje razmišljanje.

Inače, jedna sasvim druga tema. Dali znate za nekakav widget koji bi pokazivao status ADSL modema i ADSL veze. Radi se o Thomson TG782i modemu koji sam flashao i stavio gore originalni nebrandirani firmware, dakle bez T-Com remote podrške .

Hvala!
21.12.2011 | 22:20
Apsolutno se slazem, ja imam 120 GB SSD pa sam morao raditi kompromise, tipa micati Mail, iTunes, iPhoto library na veci disk. 250-ak GB za 1000, max. 1500 kn bih ja uzeo kao neku granicu ukusne kupnje
22.12.2011 | 09:26
^SuperUnknown^ kaže:
Taj ti je SSD cist dovoljan za sistem, a ako ti je frka s prostorom klasicni disk strpaj umjesto optickog pogona

eshop.macsales.com/item/OWC/DDAMBS0GB/

EDIT: Moje isprike, izgleda da tako nesto ne postoji za bas tako stari MBP

Ma sta ne bi postojalo? Pa nije OWC sveta krava. U vecini slucajeva precijenjeno kao i iFixit.

www.ebay.com/itm/9-5mm-PATA-IDE-SATA-2ND...f0f93#ht_2130wt_1156

Ovo je jeftino, i radi super. A 80 kuna se isplati dat, pa makar da samo probas. Ak ti se ne svidja, kupim ja od tebe, treba mi jos jedan.

Ja sam u oba macbooka (MB 3,1 i MBP 5,5) presao upravo na 60 GB SSD + 250-500 GB HDD i stvar leti. Od boota za 16-17 sekundi, preko puno brzeg otvaranja programa, stavio sam gore i image od virtualke. A stvari koje mi nisu tak bitne su na HDDu, slike, muzika, filmovi itd.
22.12.2011 | 09:55
Ebay je majka, hvala lukarak.... I ja sam bio razocaran sto nema za moj MBP 2008 ali sada cu i to rijesiti. Optika mi i tako nije trebala godinama a para nemam za veci SSD.
22.12.2011 | 10:49
Riba kaže:
Ebay je majka, hvala lukarak.... I ja sam bio razocaran sto nema za moj MBP 2008 ali sada cu i to rijesiti. Optika mi i tako nije trebala godinama a para nemam za veci SSD.

Meni je u MBu krepala optika, a iovako je bio samo combo. A iz MBPa sam optiku stavio u www.ebay.com/itm/External-slot-USB-case-...3598e4#ht_3676wt_986 i sad to koristim na oba
22.12.2011 | 10:50
Da! Slažem se. Ovo je pametno naručiti čisto da čovijek isproba. Definitivno vrijedi 80-tak kn. Ništa. Zna se što je za raditi Sada jedino kji su koristili PATA-SATA bridge tj. jel to pravi problem? Pretpostavljam p tvom pisanju da ne i da je to OOB rješenje, kako bi i trebalo biti. Pozdrav!
22.12.2011 | 11:01
Aristotelus kaže:
Da! Slažem se. Ovo je pametno naručiti čisto da čovijek isproba. Definitivno vrijedi 80-tak kn. Ništa. Zna se što je za raditi Sada jedino kji su koristili PATA-SATA bridge tj. jel to pravi problem? Pretpostavljam p tvom pisanju da ne i da je to OOB rješenje, kako bi i trebalo biti. Pozdrav!

Nisam primjetio problem. Naravno, ne moze raditi brze nego sto je taj PATA, al za takav storage disk ne smeta. Ono sto gubis koliko mi se cini je Sudden Motion Sensor. Jer u MBPu sa 2x SATA2 sam SSD stavio u taj adapter, tako da HDD jos uvijek bude na onom mjestu za svaki slucaj, a tu nema smisla stavit SSD na PATA, bolje da je sto brze.

A ovo samo instaliras po uputama s iFixita za micanje optickog, i to je to.
22.12.2011 | 12:44
lukarak kaže:
Ma sta ne bi postojalo? Pa nije OWC sveta krava. U vecini slucajeva precijenjeno kao i iFixit.

Eto super Iskreno, nije mi se dalo guglat, bitno da je covjek dobio ideju. Bome dobra cijena za tako nesto. Sto se tice SATA-ATA adaptera, ne bi trebalo bit problema, ja imam doma u hackintoshu SATA disk spojen preko jeftilen adaptera na ATA kontroler na ploci i radi bez ikakvih problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO