29.12.2011 | 01:44
Volim pogledati kako ljudi u prostoru poslože svoje Mac konfiguracije; često ima izuzetno maštovitih kombinacija - od onih koje štede prostor, pa do onih koje su super elegantne. Primjetio sam da u tome najviše uživaju vlasnici legendarnog G4 Cubea (
www.cubeowner.com ) i vlasnici Minija koji ih često instaliraju u dnevni boravak, pa bude ludih kombinacija. Mini ekipa se okuplja na (
www.123macmini.com/ ) i neke od kombinacija su toliko dobre da ih se ne bi posramio niti sam Apple kada ne bi inzistirao na vizualno potpuno sterilnom okruženju.
Kako sam za blagdane umirovio Mac mini iz firme i njime zamijenio stari iMac G4 doma, imao sam niz dilema kako to posložiti, a da bude uredno, ergonomski kvalitetno i vizualno ugodno.
Jednu stvar sam naučio od Ribe u 90-tim: "Stol nikada nije prevelik!", pa sam u skladu s tom filozofijom odavno u radno-dnevnoj sobi instalirao poveliki radni stol. No, kada se nakupi hardvera i takav stol nije dovoljan i treba paziti pametno iskoristiti svaki centimetar. Tu je iMac G4 Lampa gotovo nenadmašna - sve je u jednom, a ekran se lako pomiče prema potrebi. Mac mini je zamišljen da stoji sa strane i položeno, a to baš nije idealno u smislu iskorištenja prostora.
Zato sam prvo išao pogledati neki od stalaka koji Mac mini stavlja u uspravljeni položaj. Jedan od prozirnog pleksiglasa zaista izgleda vrhunski, nije niti skup, ali morao bi se naručiti iz USA, a za to nemam vremena. Nije loš i jedan od aluminija u koji se samo uloži Mac mini, nešto kao držač za ubruse... opet samo USA.
Plan B je bio probati Cinemu staviti na Mini jer ovaj novi model od aluminija izgleda izuzetno solidno i čvrsto. Izrezao sam tkaninu u obliku postolja da se slučajno nešto ne ogrebe i ugodno se iznenadio rezultatom!
Problem koji je ostao je što je Lampa imala one fantastične kugla-zvučnike, a Mini ima samo mali interni zvučnik. Appleovi "pro-speakers" imaju ludi konektor koji ide samo na Lampu zato jer uz signal vuku i napajanje. Postoji adapter za to, ali košta - pazite ovo - 300$!!!
Izbor malih zvučnika za računala je danas ogroman, ali kada tražite nešto bijelo ili srebrno, a da je dobro ili barem neutralno dizajnirano, izbor se naglo suzi. Philips je imao jednu zgodnu seriju za MacBook Pro (i na kutiji su ih stavili uz njega), ali sve je rasprodano. Lacie ima super dva modela, ali se mora čekati uvoz i nisi jeftini. Na kraju sam obišao sve trgovine i odlučio se za Divoom OMO zvučnike koji izgledaju kao ticala!
Evo konačnog rezultata:
Airbus polijeće...
Ticala aktivna! Poglasnite!
Na kraju je sve zauzelo manje mjesta od Lampe:
A stari dobri G4 iMac je pronašao novi dom i podučavat će najmlađe: