MiniMac 1.1 - trebam par savjeta
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MiniMac 1.1 - trebam par savjeta

16.01.2012 | 14:50
Dakle, postavka 1.: nemam para za novi stroj. To kao prvo, da se ima na umu prije pisnja "pa zašto si radije ne kupiš..." i sličnog.
Postavka 2: kantica je preslaba za vrtit neke igre (u prijevodu: MORA se nadograditi pošto-poto!).

E sad. Trenutno, unutra je tek 2x 512 mega rama (tražim u oglasima veće čipove), ganja ga dual 1.66 i vrti X.4.11.

Pitanja su:

1. ima li smisla staviti jači dualcore procesor, koji je približno trošak i mogu li to raskopati sam ili baš moram dat nekome na prelotavanje? (stidim se, no nikad nisam raskapao minija i pojma nemam što je unutra plugin a što lotaj-lotaj)

2. DVD drive je u 3/4 komi. Čita tek neke medije, no to i nije najveći problem, najveći je problem što je mehanika deformirana i ne možeš izbaciti medij van iz utora (odnosno možeš, ali takvom škriljac kombinacijom da je bolje da to ne opisujem).
Ima li itko tko takve stvari popravlja/čisti?
Naime, bio sam već kupio eksterni dvd drive zbog laptopa kojem je drive u sličnoj komi, no taj eksterni je sad već u još gorem stanju (a originalni zamjenski Appleov je skup do bola).

3. U konfiguraciji u kojoj jest, može li uopće vrtiti noviji OS od Četvorke?

Ukratko - "ne isplati se" je trenutno neprihvatljiva opcija jer si mogu priuštiti krpanje, ali ne i kupovinu novijeg stroja (osim ako netko ne prodaje jaču kanticu za bagatelu).

Slušam.
16.01.2012 | 14:56
Ako se ne varam taj model ima CPU u podnožju i jednosatvno ga je zamijeniti. Je li ti isplativo ne znam, trebalo bi pogledati cijene kompatibilnih CPUova.
DVD je najbolje nastaviti koristiti eksterni. Ako se pokvari lakše ga je i jeftinije zamijeniti. Što će ti uopće DVD?
Ja bi mu stavio bez razmišljanja 10.5 nakon upgeade memorije n 2GB.
16.01.2012 | 15:00
Riba kaže:
Što će ti uopće DVD?

A instalirat ćeš 10.5 sa čega, sa gramofonske ploče?

(O raznim igrama nećemo sad, jel'te)
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
16.01.2012 | 15:19
forums.macrumors.com/showthread.php?t=968149

www.xlr8yourmac.com/systems/mac_mini_core_2_duo_swaps.html

store.mcetech.com/Merchant2/merchant.mvc...egory_Code=STORDVDRW

staviš na papir, pa vidi jel ti se isplati..po meni prvo memoriju na bar 2 GB, 10.5 ili 10.6 gore...potraži malo vidjet ćeš da ima i drugih opcija osim sa internog dvd-a
16.01.2012 | 15:53
sizunic kaže:
staviš na papir, pa vidi jel ti se isplati..po meni prvo memoriju na bar 2 GB, 10.5 ili 10.6 gore...potraži malo vidjet ćeš da ima i drugih opcija osim sa internog dvd-a

Hvala na linkovima, vrlo koristan info (svakako za početak).
A što se dogradnje tiče, da, to sam i namjeravao - prvo memoriju, pa onda vidjeti što sam time dobio ili nisam dobio. Potom, promisliti o procesorskoj dogradnji, ukoliko RAM sam po sebi ne natjera prokleti Tropico 3 preko CrossOvera da radi.

Isplativost... pa, jest isplativo. Za 2k kuna definitivno ne mogu kupiti jači stroj, a mogu kupiti osjetno jači procesor. A što se tiče dvd-a, 70 dolara je definitivno isplativo - kad bih ga mogao dobiti po toj cijeni, naravno. Naš Apple ga dere više nego duplo sa ugradnjom (ne'š ti teške ugradnje). Ako kupim eksterni, platit ću ga barem 300 kuna, a trajat će mi koliko i ovaj kojeg sad imam (cca 2 godine), da i ne spominjem bizarnu činjenicu da većina dvd-a čita isključivo ili originalne medije, ili one koje su sami pekli - tuđe neće pa da ih mlatiš (štono znači, gadan problem za moju staru zbirku).

Btw - u slučaju da procesor ostane koji jest, a memorija ode na 2 giga - može li to držati na sebi X.5 i neke xp winblowse (preko bootcampa ili bilo čega)? To bi mi riješilo kompatibilnost pecejaških igara.
16.01.2012 | 15:58
I još nešto - vidim da je mini 1.1 sa core duo ima ograničenje od 2 giga rama da bi se uopće bootao. Strojevi od 2.1 nadalje (dakle core 2 duo) imaju tu granicu podignutu na barem 4 giga.
Znači li to da samom izmjenom procesora na neki core 2 duo automatski imam podignut limit rama - ili je taj limit određen firmwareom bez obzira na procesor u slotu?
16.01.2012 | 16:06
Za 2000 kn mozda ne mozes kupiti jaci stroj, ali ako prodas svoj i zbrojis sumu mozda i mozes.
16.01.2012 | 16:09
Budimo realni, za minimac 1.1 ne mogu dobiti niti 1k kuna (i k tome sa zbrljanim dvd drajvom). A sve i da dobijem , to i opet daje potencijalnih 3k za koje možeš kupiti - ništa.
16.01.2012 | 16:26
nisam bas siguran da za 3000 kn ne mozes kupiti nista. Ja sam svoj MB prodao za 2700kn prije godinu dana (MB 4.1)
Ali ok, mozda je trebi draze lemljnje i slaganje, btw. s kojim mislim da ne bus puno dobil.
16.01.2012 | 16:27
Mislim da je njemu max 3 GB, ali provjeri na everymac.com recimo. Za DVD drive pogledaj na www.macsales.com kao i za memoriju. OS možeš instalirati i sa sticka nakon što isti pripremiš. Stre CDove i DVDovi se nakon par godina i tako ne mogu pročitati nigdje u načelu. Igre kupuj online pobogu ili koristi XBOX kao normalni ljudi.
16.01.2012 | 16:48
Riba kaže:
Mislim da je njemu max 3 GB, ali provjeri na everymac.com recimo. Za DVD drive pogledaj na www.macsales.com kao i za memoriju. OS možeš instalirati i sa sticka nakon što isti pripremiš. Stre CDove i DVDovi se nakon par godina i tako ne mogu pročitati nigdje u načelu. Igre kupuj online pobogu ili koristi XBOX kao normalni ljudi.

2 GB, s time da se dade flešat firmware na 2.1 ili čak 3.1 i onda možeš koristit 4 GB - samo je čačkanje po firmwareu poprilično složeno i nisam toliki mazohist (još).
Što se tiče čitanja starih medija - to ovisi i o pržilici i o medijima koje koristiš. Imam CD-e starije od 10 godina koji sasvim normalno još uvijek rade.
A što se tiče igara, no way. Xbox je za pucačko/mlateću dječurliju, a ne za ratno-strateške mahere. A i hoću konačno odigrat taj Tropico 3, dammit.
16.01.2012 | 23:12
Ako ti što može pomoći, ja ti imam jedan keks RAM-a koji bi ti mogao pasati, od 512 MB, izvađen iz mog Minija 2,1. SO-DIMM DDR2 667 MHz.
17.01.2012 | 10:36
Hvala ti, ali nažalost ne može - samo su 2 slota, a u njim su sad dva keksa od po 512.
17.01.2012 | 12:36
www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=016500116

Ovo je bolesno jeftin RAM. Plus, mogu platiti pouzećem.

Ima li itko kakvu pametnu primjedbu ili da to naprosto naručim?
17.01.2012 | 15:22
FYI: Links je vlasnik portio webshopa tako da ti jeftinije dođe da naručiš u Linksu i pokupiš u njihovoj poslovnici na Krimeji. U slučaju nekakvih problema lakše je i za reklamacije.

www.links.hr/?naziv=memorija-so-dimm-pc-...d_artikl=016.500.116
17.01.2012 | 17:24
Ma to te ja pitam! Hvala na pomoći!
17.01.2012 | 17:37
Dodatak: nazvao, naručio, za 2 dana će me oni zvat čim keksići dođu. Savršeno! Beast, još jednom hvala.
17.01.2012 | 18:39
Evo ti link pa pogledaj sta se moze kupit za 3500 kn.www.ricardo.ch/kaufen/computer-und-netzw...latte/v/an667769436/
17.01.2012 | 23:54
Hvala Ninja, samo što to nije 3.5k kuna nego 600 franaka. Meaning - dok to dođe do Rijeke, priča se malo udeblja. A i ne mogu si priuštit tu cifru trenutno.
Nu da.
RAM naručen, pa ćemo vidjeti što beba veli sa duplo više RAMa, onda ću razmišljat dalje bude li potrebno.
13.02.2012 | 19:37
Dakle - RAM podebljan na 2 GB. Mašinica zamjetno sretna time (neke stvari koje su se ranije rušile, sad se ruše mnogo rjeđe ili nikad), sve u svemu opravdana investicija.
13.02.2012 | 22:51
Ne bi se ništa smjelo rušiti zbog premalo rama.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO