27.02.2005 | 08:48
dakle, moj gorespomenuti sawtooth star je 4 godine. u njega su ubačeni novi hard,512 mb memorije i nova grafička ("nova" samo uvjetno - mladja je od sawtootha godinu dana). i, kaoštorekoh, radim s njim bez problema.
* *
Konacno smo dosli do pante ove price -- sto netko shvaca pod grafickom pripremom i grafickim dizajnom. Svaki profesionalac ovdje radi nesto drukcije, i trebaju mu drukcije stvari. Ja ne mogu zamisliti zivot pod OS 9 i Quarkom 3. Jedan Undo (koji uopce ne radi), i rusenje sustava nisu moj djir.
Recimo, u zadnje vrijeme ne mogu zivjeti bez Unicodea u prirpemi. Samo taj uvjet postavlja da moram koristiti Panthera, InDesign CS i OpenType fontove. Meni je Mini jos i dovoljan, ali je PowerMac kudikamo bolji na dulje staze. Jer me zanima Spotlight i Automator tehnologija koja ce vec sutra doci s Tigrom. Zbrajajuc dva i dva, nesto mi sapce da ce Spotlight biti sjajna stvar, ali i prozdrljivac resursa. Memorije narocito. Automator ce biti deset puta bolja stvar od bilo kojeg Photoshop Batch procesa, koji su, uzgred receno, nedovoljno inteligentni.
Takodjer me zanima rad s Final Cut Expressom HD. Tu jedino G5 dolazi do izrazaja.
Davor redovito pegla B2 postere. G3 i spori G4 je tu van igre. Ako koristi Panthera, onda treba dosta memorije i jos brzi procesor. Recimo, moj Pismo na 500 MHz postao je troma baba otkako sam na nj stavio Panthera. Pod OS 9 je letio!
Video je takodjer vrsta graficke pripreme. Tu je skoro svaki G4 na dulje staze otpisan. Treba G5 i brdo memorije.
I tako dalje.
Mioni je dobar samo ako ces neko dulje vrijeme raditi uvijek jedno te isto i ne micati se s mjesta. Svaka promjena zelja i okoline ucinit ce simpaticnog malisu neprikladnim za nove poslovne izazove. Nazalost!
Takodjer, u svom radu najvise zelim da je softwer iznimno pametan i da mi moze olaksati brdo manualnog posla. Zato radije radim u Pantheru nego u OS 9 ili Windozama. Ili pak u InDesignu a ne u starom Quarku. Ili u FCP a ne u necem bezveznom.
Ako Automator u Tigru donese ono sto zelim, jedno veliko brdo u mom poslu postat ce ravnica. A to je automatizam do daske, da se stotine malih stvari i dosadnih klikanja naprave sami od sebe, da samo racunalo brine o tom a ne i ja.
Svaka promjena donosi cijenu sa sobom, a to je zrtva i ucenje novih stvari. Radije cu prijec na novu stvar i saznat nesto novo, negoli ostati u parafinu vremena. Beskrajno zalim dizajnere i kreativce cije je razmisljanje ostalo na razini Quarka 3, OS 9 i pripreme iz proslog stoljeca. Jednako tako zalim i PC korisnike koji pojma nemaju kako je dobro imati modernog Maca i na njemu iLife. Da znaju sto im iLife na racunalu moze dati, pali bi u nesvjest!
Jer kad ne znas sto novoga ima, i kad ne znas makar teoretski kako to iskoristiti, rad ti postane nezanimljiv, postanes nekreativan i zarobljen u uvijek jedne te iste ideje. Poput nekog politicara koji je jednom procitao Kapital ili ekonomiste koji se nije makao sa Smithove teorije bogatstva naroda.