mac mini - graficka priprema
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

mac mini - graficka priprema

23.02.2005 | 09:54
razmisljam o nabavci jaceg modela mac minija sa 1 gb rama. nabavka nekog polovnog power g4 dp postala je mission impossible. je li mi takav mini dovoljan za graf. pripremu, prijelom, design? inace, ovo bi mi bio prvi susret s macom.
23.02.2005 | 12:35
je. apsolutno. imaš par rasprava na tu temu, i na jabučnjaku i na hr.comp.mac.

eventualno razmisli o tome što sve želiš spojit na minija - ako su u igri i tablet, i printer (ili dva), i skener, i eksterni hard, neki dongle, usb flash disk, etc. - razmisli o kupovini USB/firewire huba.

također, negdje na jabučnjaku imaš post o problemima pri spajanju minija na neke monitore, pa prouči i tu problematiku.
23.02.2005 | 14:10
je li mi takav mini dovoljan za graf. pripremu, prijelom, design? inace, ovo bi mi bio prvi susret s macom.

Nije dovoljan. Ako ces na Minija nabacit Photoshop CS i InDesign CS i nove narastaje programa, Mini ce se naprezat do granica. Jer 1GB nije dosta za *lijep* i ugodan rad i setanje izmedju tih aplikacija dok radis. 2GB su vec mnogo bolja .. ali mozes li to utrpat u Minija?

U biti, mnogi ce ti rec da Mini bez problema sve to vuce i poteze. No to je glupost -- racunalo za pripremu mora raditi besprijekorno i brzo, i mora biti spremno udomiti mnostvo U/I uredjaja, s vremenom u nj moras ugraditi veci disk, utrpat memorije i sl.
Mini je slijepa ulica.
Kupi si Powermaca.

Neces pozalit.
23.02.2005 | 14:24
Nije dovoljan. Ako ces na Minija nabacit Photoshop CS i InDesign CS i nove narastaje programa, Mini ce se naprezat do granica. Jer 1GB nije dosta za *lijep* i ugodan rad i setanje izmedju tih aplikacija dok radis. 2GB su vec mnogo bolja .. ali mozes li to utrpat u Minija?

tako je. moj dual 2.0 G5 sa giga rama ima problema sa full resolution previewom u indesignu, pogotovo kada su paralelno otvoreni (a to je uvijek), safari, mail, msn, fetch, bit torrent, photoshop, distiller (koji nešto rošta), konfabulator (sa gro widgeta), suitcase, word, script editor, text wrangler, RIP za designjet, itunesi (sa upaljenim radiom)... dakle, trebao bih ubost još minimum giga rama. a i greška je što nisam pričekao dual 2.5...

jedini je problem, što kad dođem doma sjednem za sawtootha (g4 466, 768 mb rama, geforce2 32mb) upalim osx i radim. bez ikakvih problema.

dakle, po mojem skromnom mišljenju (i deset godina iskustva u grafici), mac mini je i više nego dovoljan za grafički dizajn. a o pripremi i prijelomu da ne govorim.
23.02.2005 | 16:21
moj dual 2.0 nema problema s tim... full resolution prieview u indesignu, ilustrator (povremeno), iTunsi, mail, ichat, safari, torrenti, word, maya, modo i sve radi bezprijekorno, eh da... ako sam fakat u poslu onda su još otvoreni i photoshop i dreamweaver i transmit i Solitare forever, al mi malo C&C generals trza kad ne pogasim te programe, a dođe mi preko 60 junita na ekran, jel mi može neko reć zašto?! nije mi jasno?????
2.5 Gb rama
Mini bi trebo biti dosta za "samo" indesign i ilustratora....
24.02.2005 | 01:54
Ima bit da ovdje netko ne shvaca da ako se Mini nabavi radi posla, da je to slijepa ulica jer je taj mali stroj skoro pa neprosiriv. Imalo zahtjevniji Photoshop fajl ce pojesti sve resurse. Racunalo se ne kupuje zato sto moze zadovoljiti potrebe za mjesec dana. Vec sljedeci apdejt operativnog sustava (Tigar) ili aplikacija koje koristis ucinit ce ga neupotrebljivim i sporim. Jer obim posla, valjda, raste, sve vise klijenata dolazi koji traze sve ludje stvari i sve se vise radi, a time se sve vise oslanja na racunalo i njegovu snagu.
Kad kupujes, valjda bi bilo pametno kupiti nesto sto ce vuci posao bar 3-4 godine. PowerMacovi to mogu -- no Mini nece ni 4 mjeseca.
24.02.2005 | 02:02
tako je. moj dual 2.0 G5 sa giga rama

Zato se dualu rola disk sve u sesnaest. I na mom dualu G4, koji ne moze stati uz bok G5, sve klizi jer ima 2 Giga. Poanta brzog i udobnog rada na OS X nije toliko procesor koliko kolicina memorije. Minijev maksimum od 1 Giga je za sada okej, ali ima li smisla sutra?
24.02.2005 | 03:17
Više je nego dovoljan. Da, naravno da je uvijek bolje brže i veće, ali Mini uopće nije tako mini kako izgleda. Donedavno sam radio grafičku pripremu na G3/500 sa 768 RAM-a i nisam imao nikakvih problema. Većina tiskara i studija koje znam još uvijek sve vrte na strojevima klase G4/700 ili u najboljem slučaju Dual G4 1 GHz. U tom smislu je 1.42 GHz Mac mini super stroj. Dodaš mu eksterni FW disk za veći kapacitet i vozi. Osobno, mislim da je najvažnija stvar za grafičku pripremu dobar i velik monitor.
24.02.2005 | 11:55
Ima bit da ovdje netko ne shvaca da ako se Mini nabavi radi posla, da je to slijepa ulica...

dakle, moj gorespomenuti sawtooth star je 4 godine. u njega su ubačeni novi hard,512 mb memorije i nova grafička ("nova" samo uvjetno - mladja je od sawtootha godinu dana). i, kaoštorekoh, radim s njim bez problema. u mac mini verziji ove priče, to bi značilo externi firewire disk, giga rama, a grafička karta sasvim zadovoljava quartz extreme zahtjeve (a nekak mi se čini da nešto iznad QE još nije na horizontu).
btw, ljudi još uvijek rade na devetki (i to rade vrlo dobar posao, puno bolji od hrpe šminkera sa novim peticama...). btw2, sawtooth je koštao 15-ak tisuća kuna...

e, sad... ako si frik koji čezne isključivo za zadnjom verzijom os-a i svake aplikacije, onda ćeš mijenjat/apgrejdat komp svakih mjesec dana.
no, ako ti je komp alat sa kojim ćeš odrađivat posao, a dovoljno poznaješ softver sa kojim radiš - onda ti zadnje verzije i nisu najbitnija stvar na svijetu. pogotovo, ako za pregršt upitnih poboljšanja izgubiš na brzini.

s druge strane, makar 50% onoga što se otisne u hrvatskoj je toliko nezahtjevno da bi se bez beda odradilo sa najslabijom četvorkom os-om 8.5, quarkom 3.11, freehandom 4 i photoshopom 5. meni se čini da je problem je što večina dizajnera/grafičara više pažnje posvečuje alatu nego poslu...

uzgredbudirečeno, www.barefeats.com/mini01.html
25.02.2005 | 18:14
Ne posvećuju designeri/grafičari više pažnje alatu, nego njihovi IT manageri.
Designerima je bitno da im se stroj ne ruši u pola posla i da je dovoljno brz da tu i tamo mogu popit kavicu dok se distila PS ili parsa neki EPS u photoshopu.
27.02.2005 | 08:48
dakle, moj gorespomenuti sawtooth star je 4 godine. u njega su ubačeni novi hard,512 mb memorije i nova grafička ("nova" samo uvjetno - mladja je od sawtootha godinu dana). i, kaoštorekoh, radim s njim bez problema.

* *
Konacno smo dosli do pante ove price -- sto netko shvaca pod grafickom pripremom i grafickim dizajnom. Svaki profesionalac ovdje radi nesto drukcije, i trebaju mu drukcije stvari. Ja ne mogu zamisliti zivot pod OS 9 i Quarkom 3. Jedan Undo (koji uopce ne radi), i rusenje sustava nisu moj djir.

Recimo, u zadnje vrijeme ne mogu zivjeti bez Unicodea u prirpemi. Samo taj uvjet postavlja da moram koristiti Panthera, InDesign CS i OpenType fontove. Meni je Mini jos i dovoljan, ali je PowerMac kudikamo bolji na dulje staze. Jer me zanima Spotlight i Automator tehnologija koja ce vec sutra doci s Tigrom. Zbrajajuc dva i dva, nesto mi sapce da ce Spotlight biti sjajna stvar, ali i prozdrljivac resursa. Memorije narocito. Automator ce biti deset puta bolja stvar od bilo kojeg Photoshop Batch procesa, koji su, uzgred receno, nedovoljno inteligentni.

Takodjer me zanima rad s Final Cut Expressom HD. Tu jedino G5 dolazi do izrazaja.

Davor redovito pegla B2 postere. G3 i spori G4 je tu van igre. Ako koristi Panthera, onda treba dosta memorije i jos brzi procesor. Recimo, moj Pismo na 500 MHz postao je troma baba otkako sam na nj stavio Panthera. Pod OS 9 je letio!

Video je takodjer vrsta graficke pripreme. Tu je skoro svaki G4 na dulje staze otpisan. Treba G5 i brdo memorije.

I tako dalje.

Mioni je dobar samo ako ces neko dulje vrijeme raditi uvijek jedno te isto i ne micati se s mjesta. Svaka promjena zelja i okoline ucinit ce simpaticnog malisu neprikladnim za nove poslovne izazove. Nazalost!

Takodjer, u svom radu najvise zelim da je softwer iznimno pametan i da mi moze olaksati brdo manualnog posla. Zato radije radim u Pantheru nego u OS 9 ili Windozama. Ili pak u InDesignu a ne u starom Quarku. Ili u FCP a ne u necem bezveznom.

Ako Automator u Tigru donese ono sto zelim, jedno veliko brdo u mom poslu postat ce ravnica. A to je automatizam do daske, da se stotine malih stvari i dosadnih klikanja naprave sami od sebe, da samo racunalo brine o tom a ne i ja.

Svaka promjena donosi cijenu sa sobom, a to je zrtva i ucenje novih stvari. Radije cu prijec na novu stvar i saznat nesto novo, negoli ostati u parafinu vremena. Beskrajno zalim dizajnere i kreativce cije je razmisljanje ostalo na razini Quarka 3, OS 9 i pripreme iz proslog stoljeca. Jednako tako zalim i PC korisnike koji pojma nemaju kako je dobro imati modernog Maca i na njemu iLife. Da znaju sto im iLife na racunalu moze dati, pali bi u nesvjest!

Jer kad ne znas sto novoga ima, i kad ne znas makar teoretski kako to iskoristiti, rad ti postane nezanimljiv, postanes nekreativan i zarobljen u uvijek jedne te iste ideje. Poput nekog politicara koji je jednom procitao Kapital ili ekonomiste koji se nije makao sa Smithove teorije bogatstva naroda.
01.03.2005 | 12:42
e moji jebaci rumene kadulje...

ima moj kolega novi bmw sa stotinu i pedeset konja(a ja staru alfu iz 96) pa mi moze popusit kurac na zagreb - split starom cestom.

isto tako i vecina vas pizdeka. tatice su im kupile nove g5 kompjutercice i sad u svojem osX rade tatici vizitke...
ma nabijem vas...
01.03.2005 | 12:57
Borane, kao moderator ću te lijepo zamoliti neka ovo bude prvi i zadnji put da koristiš vulgarne izraze na ovom forumu. Kao što si jasno mogao pročitati na ekranu pri pisanju poruke: "Pozivamo sve na toleranciju, poštivanje sugovornika i nekorištenje vulgarnih izraza."

Svoje stavove, s kojima se dijelom i ja slažem, možeš iznesti i normalnim rječnikom. Jabučnjak je prije svega zamišljen kao ugodno mjesto, a ne kao arena za prepucavanje kao što su newsi i slično. Tvoja poruka neće biti obrisana - neka ostane za primjer drugima, ali mogu ti reći da si prvi nakon dvije godine kojega sam morao upozoriti.
01.03.2005 | 14:37
Tjah, G5 se moze kupiti, ali osnovna kultura ocigledno ne.
01.03.2005 | 17:12
Mislim da Mac Mini nije za nekoga tko na njemu želi raditi profesionalnu grafičku pripremu. Eventualno za neki dodatni jednostavniji grafički posao. Jer ograničenost RAM memorije i grafičke kartice su takvi da profesionalce tjeraju na kupnju drugih i skupljih Mac računala. Mac Mini je divna stvar za switchere. Za nositi u torbi, recimo. Ali ne i za profesionalnu grafiku.
01.03.2005 | 21:04
Reci to 90% graficara koji rade na G4 400-1200MHz i Rage Pro ili Radeonima sa 32MB i super im je. Mac Mini 1,42GHz sa 1GB RAMa i vanjskim firewire diskom je odlican izbor za bilo kakav DTP ili dizajn. Za one rijetke prilike kada se priprema B1 plakat sa full fotkom na 250 DPI posuziti ce i virtualna.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (588)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO