08.03.2012 | 05:21
smayoo kaže:
Inače, meni osobno access time služi kao kriterij za oslobađanje prostora na disku kad mi zafali (gledam gdje su ogromne fajle ili folderi kojima nisam pristupio više od 2-3 godine jer to znači da su mi takve stvari dovoljne u arhivi na serveru i mogu ih obrisati na laptopu).
Ako neko sortira ili održava svoje datoteke po datumima zadnjih promijena onda SSD normalno ne bi trebao ovako mount-ati. Ali ja to ne radim a i nisam nikad radio, zato to svako mora odlučiti sam.
Systemu to definitivno ne smeta ništa. A tebi niko ne brani da za to uzmeš datum kreiranja neke datoteke, na taj parametar ne utječe. Po meni je velika vjerovatnoća da ono šta sam napravio prije 2-3 godine i nije toliko važno da ga moram stalno nositi sa sobom u laptop-u.
Jednom prilikom sam, ne znam zašto, izgubio sve mail-ove. Možeš misliti, to je za mene bilo ravno propasti svijeta. Bilo je stvarno prvih 7 dana strašno. Ali sve se reguliralo nakon 7 dana i ni jedan od tih (tako važnih mailo-va) mi nije falio. A i svijet se okretao dalje. Tako da bi i našoj elektronskoj memoriji nekad bilo dobro da nešto i zboravi.
Ako se to ne može (zato jer o podacima ovisi nečiji život), parkiraj file u neki Cloud i kad ti treba tu je.