SSD za MBP 13" i5 2,4GHz
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD za MBP 13" i5 2,4GHz

07.03.2012 | 23:12
Ja bi isključio Sudden Motion Sensor (SMS) to ti ne treba jer SSD nije mehanički nego Flash i ne treba parkirati glave kad ga mičeš.

1. otvori Teminal
2. upiši komandu:sudo pmset -a sms 0
3. potvrdi Admin Password- om

SSD u Noatime mode

Sa deaktiviranjem „atime“ ili (Accesstime) spriječavaš da se svaki put kad nešto bude čitano aktualizira vremenski zapis. Razlog ovomu je taj što se u čelije SSD- može 10.000 nešto upisat. Ako kod svakog čitanja bude nešto i upisano skraćiva se vijek trajanja drastično. A Accesstime nema nikakve veze sa vremenom kreiranja neke datoteke, tako da u ničemu ne utiječe na System.

1. Skini ovo www.soulman.de/noatime.html
2. Kopiraj je u /Library/LaunchDaemons/
3. Da ti se datoteka pravilno učita moraš postaviti prava i to u terminal: sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
Restartaj stroj.

Provjeri da li si sve napravio kako treba sa komandom u terminalu: mount
Iza SSD-a mora stajati „noatime“.

I na kraju isključi Hibernatemode sa komandom u terminalu:

sudo pmset -a hibernatemode 0

i izbriši steepimage sa komandom u terminalu:

sudo rm /var/vm/sleepimage

na svoju odgovornost.
07.03.2012 | 23:50
JAsno mi je zašto bi htio isključiti zapisivanje access time na SSD, ali sam ipak htio skrenuti pažnju da access time ima svoju svrhu, a to je da se vidi koje se datoteke koriste često, a koje vrlo vrlo rijetko. A to je bitan parametar po kojem OS sam radi organizaciju datoteka na disku (tzv. autodefragmentaciju). Koja kao takva na SSD-u možda isto više nema smisla (ili nema toliko smisla) pa onda i to treba isključiti.

Inače, meni osobno access time služi kao kriterij za oslobađanje prostora na disku kad mi zafali (gledam gdje su ogromne fajle ili folderi kojima nisam pristupio više od 2-3 godine jer to znači da su mi takve stvari dovoljne u arhivi na serveru i mogu ih obrisati na laptopu).
08.03.2012 | 01:39
tino1 kaže:
Ja bi isključio Sudden Motion Sensor (SMS) to ti ne treba jer SSD nije mehanički nego Flash i ne treba parkirati glave kad ga mičeš.

1. otvori Teminal

SSD u Noatime mode

Sa deaktiviranjem „atime“ ili (Accesstime) spriječavaš da se svaki put kad nešto bude čitano aktualizira vremenski zapis. Razlog ovomu je taj što se u čelije SSD- može 10.000 nešto upisat. Ako kod svakog čitanja bude nešto i upisano skraćiva se vijek trajanja drastično. A Accesstime nema nikakve veze sa vremenom kreiranja neke datoteke, tako da u ničemu ne utiječe na System.

3. Da ti se datoteka pravilno učita moraš postaviti prava i to u terminal: sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
Restartaj stroj.

Provjeri da li si sve napravio kako treba sa komandom u terminalu: mount
Iza SSD-a mora stajati „noatime“.

I na kraju isključi Hibernatemode sa komandom u terminalu:

sudo pmset -a hibernatemode 0

i izbriši steepimage sa komandom u terminalu:

sudo rm /var/vm/sleepimage

na svoju odgovornost.

Hvala na informaciji.
Sve sam napravio kao sto si napisao, daj mi samo jos reci dali i na koji nacin mogu provjeriti dali sam SMS, Hibernatemode i steepimage propisno deaktivirao.
Noatime sam provjerio i to je propisno deaktivirano.
08.03.2012 | 05:01
Otvori novi Shell i upiši komandu pmset -g
08.03.2012 | 05:04
Parametri ti moraju biti:
Parametri.png
08.03.2012 | 05:10
Neko isključi još Spotlight sa : mdutil -i off / i izbriše već napravljeni Index sa: mdutil -E /.
Ali meni treba često Spotlight za traženje nečega tako da to nisam napravio, a i osobno sam mišljenja da se u svemu pa i štednji na SSD-u može pretjerati.
08.03.2012 | 05:21
smayoo kaže:
Inače, meni osobno access time služi kao kriterij za oslobađanje prostora na disku kad mi zafali (gledam gdje su ogromne fajle ili folderi kojima nisam pristupio više od 2-3 godine jer to znači da su mi takve stvari dovoljne u arhivi na serveru i mogu ih obrisati na laptopu).

Ako neko sortira ili održava svoje datoteke po datumima zadnjih promijena onda SSD normalno ne bi trebao ovako mount-ati. Ali ja to ne radim a i nisam nikad radio, zato to svako mora odlučiti sam.
Systemu to definitivno ne smeta ništa. A tebi niko ne brani da za to uzmeš datum kreiranja neke datoteke, na taj parametar ne utječe. Po meni je velika vjerovatnoća da ono šta sam napravio prije 2-3 godine i nije toliko važno da ga moram stalno nositi sa sobom u laptop-u.

Jednom prilikom sam, ne znam zašto, izgubio sve mail-ove. Možeš misliti, to je za mene bilo ravno propasti svijeta. Bilo je stvarno prvih 7 dana strašno. Ali sve se reguliralo nakon 7 dana i ni jedan od tih (tako važnih mailo-va) mi nije falio. A i svijet se okretao dalje. Tako da bi i našoj elektronskoj memoriji nekad bilo dobro da nešto i zboravi.
Ako se to ne može (zato jer o podacima ovisi nečiji život), parkiraj file u neki Cloud i kad ti treba tu je.
08.03.2012 | 13:03
Hvala jos jednom, izgleda da je sve uredno deaktivirano.

ssd.jpg
08.03.2012 | 19:47
tino1 kaže:
smayoo kaže:

Ako neko sortira ili održava svoje datoteke po datumima zadnjih promijena onda SSD normalno ne bi trebao ovako mount-ati. Ali ja to ne radim a i nisam nikad radio, zato to svako mora odlučiti sam.
Systemu to definitivno ne smeta ništa. A tebi niko ne brani da za to uzmeš datum kreiranja neke datoteke, na taj parametar ne utječe. Po meni je velika vjerovatnoća da ono šta sam napravio prije 2-3 godine i nije toliko važno da ga moram stalno nositi sa sobom u laptop-u.

Jednom prilikom sam, ne znam zašto, izgubio sve mail-ove. Možeš misliti, to je za mene bilo ravno propasti svijeta. Bilo je stvarno prvih 7 dana strašno. Ali sve se reguliralo nakon 7 dana i ni jedan od tih (tako važnih mailo-va) mi nije falio. A i svijet se okretao dalje. Tako da bi i našoj elektronskoj memoriji nekad bilo dobro da nešto i zboravi.
Ako se to ne može (zato jer o podacima ovisi nečiji život), parkiraj file u neki Cloud i kad ti treba tu je.

Ma da, štima. Ono što me zapravo zanimalo da li je netko proučavao treba li uopće SSDu autodefragmentacija i, ako ne treba (rekao bi da ne treba), kako se taj feature OS-a isključuje?
08.03.2012 | 20:57
jel moguće da neka od ovih komadi uništi system?
Naime malo sam se "igrao" s ovime tu desilo se nešto što nisam predvidio (a bogme nisam niti znao).
Jednostavno, stroj više nije isti. Nema privilegija na User folderima. Svaki puta kad nekaj napravim i obrišem recimo iz Doca, restartam stroj i sve isponova. Chroome kao i Firefox ne rade ?!?! Preference postavim kako želim, nakon restarta ništa ne pamti ?!?!? Stvarno čudno. Može li se nekako vratiti postavke natrag????
08.03.2012 | 21:35
Ako ne znaš reći kojim si se točno komandama "igrao", teško da se može vratiti natrag drugačije osim clean installom.
08.03.2012 | 21:38
smayoo kaže:
Ako ne znaš reći kojim si se točno komandama "igrao", teško da se može vratiti natrag drugačije osim clean installom.

smayoo, napravio sam samo ovo:

1. otvori Teminal
SSD u Noatime mode

Restartaj stroj.

Samo to :/
08.03.2012 | 23:27
Ako si ovo ovako napravio, nema razloga da dobiješ ta blesanja o kojim govoriš. Mora da si napravio još nešto?
U ostalom jesi li provjerio da li ti je SSD mountan kako treba i dali ti je SMS= 0.
08.03.2012 | 23:32
tino1 kaže:
Ako si ovo ovako napravio, nema razloga da dobiješ ta blesanja o kojim govoriš. Mora da si napravio još nešto?

jok tino1, napravio sam samo to. i kad sam nakon restarta vidio da je sve zeznuto, izbacio sam van iz /Library/LaunchDaemons/ fajl: de.soulman.noatime.plist (kojeg sam tu i ubacio)

i ono što sam napisao jopš je: sudo pmset -a sms 1s umjesto sudo pmset -a sms 0s

samo to i točno tim redom
08.03.2012 | 23:35
Eh da, i kada upišem pmset -g, dobijem samo ovo:
--

Last login: Thu Mar 8 22:32:44 on ttys000
Crna-Ofca-i5:~ tomek$ pmset -g
Active Profiles:
Battery Power -1
AC Power -1*
Currently in use:
Crna-Ofca-i5:~ tomek$

---
08.03.2012 | 23:42
Tomek, sranje si napravio komandom sudo chown... u kojoj si vjerojatno nešto krivo utipkao. Jedan razmak viška čini ogromnu razliku. S obzirom da ne znamo točno što si napravio, ovako na daljinu ćemo ti dosta teško pomoći.

Stvar se načelno da popraviti serijom sudo chown komandi kojima bi vratio vlasništvo nad folderima i fajlama onima kojima su i pripadale, Ali ne može ti nitko napisati "kuharicu" kako to napraviti. Ako imaš iskustva s unix shellom, onda se vjerojatno možeš snaći i sam.

Kreni s home direktorijem svakog korisnika, sa ls -alR | grep root dobiješ listu foldera i fajli koji su u stablu tog korisnika, a vlasnik im je root. Za neke (npr. fontove) je to OK, a za one druge vjerojatno nije. Ali to treba s mozgom pregledati, i *za one fajle za koje treba* vratiti vlasništvo korisniku chown komandom.
08.03.2012 | 23:55
smayoo, potpuno si u pravu. nekaj sam gadno zajebo. unix i ja smo dva različita svijeta i zato mi se čini clean install jedina opcija. (
užasavam se na pomisao slaganja svega kako je bilo zadnjih nekoliko godina.
A tako lijepo je sve radilo... ((
08.03.2012 | 23:59
A backup ništa, a?
09.03.2012 | 00:06
Riba kaže:
A backup ništa, a?

Zapravo čak i ima backup od neki dan
09.03.2012 | 00:13
Evo ja bih samo uletio sa jednim pitanjem na brzinu.

Dali SMS funkcionira i na ATA kontroleru na MacBookPro 3,1? Uzeo sam SSD i stavio na SATA kontroler a stari disk pomocu adaptera stavio umjesto optike.
09.03.2012 | 10:13
@Tomek
Stvarno mo je žao što si napravijo sranje, ali kad ja neznam neku komandu onda je copy i paste.
09.03.2012 | 10:58
Defou kaže:
Evo ja bih samo uletio sa jednim pitanjem na brzinu.

Dali SMS funkcionira i na ATA kontroleru na MacBookPro 3,1? Uzeo sam SSD i stavio na SATA kontroler a stari disk pomocu adaptera stavio umjesto optike.

Sudden Motion Sensor ti (ja mislim) ne radi na optici, tako da u ovako sada ga svakako ne možeš koristiti da ti parkira glave na HDD-u, jer je HDD na mjestu optike i tu nema signala sa senzora. Ja bi provjerio mogućnost da li možeš zamijeniti mijesta.
09.03.2012 | 11:21
Ma da, štima. Ono što me zapravo zanimalo da li je netko proučavao treba li uopće SSDu autodefragmentacija i, ako ne treba (rekao bi da ne treba), kako se taj feature OS-a isključuje?[/quote]

Fragmentacija na HFS i HFS+ je tako napravljena da system traži slobodno mjesto i upisuje na to zapis. Pretpostavka tome je da zna veličinu zapisa. To radi na način da provjerava u radu u datoteci-dokumentu o kojoj se količini radi i onda tek traži slobodno mjesto na SSD-HDD. Tako da ako i bude nešto što nije baš kako treba to napravi Garbage Collection koji je u controleru SSD-a. Tako da nema potrebe isključiti Auto defragmentaciju.

Kod prozora je to drugačije defragmentacija briše i slaže zapise tamo gdje ima mjesta, tako da dolazi do učestalog pisanja i brisanja.
09.03.2012 | 13:17
Novi diskovi automatski parkiraju glavu, jedino je kod pada kompa ili trešnje senzor reagira preko elektronike i zaustavi rad diska i ako stigne parkura glavu (a valjda uspije odraditi posao). Jedino ako nešto padne na komp, onda je upitna funkcionalnost. Mišljenja sam kako senzor i ostatak elektronike skupa s OS-om odradi posao na svim diskovima (senzor nije u disku koliko znam).
09.03.2012 | 14:02
zabac kaže:
Novi diskovi automatski parkiraju glavu, jedino je kod pada kompa ili trešnje senzor reagira preko elektronike i zaustavi rad diska i ako stigne parkura glavu (a valjda uspije odraditi posao). Jedino ako nešto padne na komp, onda je upitna funkcionalnost. Mišljenja sam kako senzor i ostatak elektronike skupa s OS-om odradi posao na svim diskovima (senzor nije u disku koliko znam).

Zabac, u pravu si senzor nije na disku nego u systemu, to sam i ja rekao. Ali ne daje signal na optiku, nego samo na Disk, što je i logično jer ako se treba nešto parkirati onda sigurno nema šta u optici.
09.03.2012 | 14:33
tino1 kaže:
Ja bi provjerio mogućnost da li možeš zamijeniti mijesta.

Onda gubim na performansama SSD-a? Posto mi je ATA znatno sporija od SATA kontrolera.
09.03.2012 | 15:00
Onda ništa, isključi SMS i to je to. Pazi da ne trzaš ko slon i neće mu ništa bit, i prije nije bilo SMS-a pa su HDD-ovi to preživjeli. Uživaj.
09.03.2012 | 16:28
Glupo je isprobavati, ali kontroler bi trebao odraditi proceduru zaštite diska. Kontroler zna što je prikopčano na njega. Mislim kako ti ni nema neke veze s Maco-om. Uzme se kontroler i iskoriste se mogućnosti. Da li je Apple što izveo i onemogućio na drugom kanalu na kojem je optika, to samo oni znaju. Ako se odlučim na zahvat zamjene diska, SSD bi stavio umjesto optike.
09.03.2012 | 16:56
I ja bih da su mi oba kontrolera SATA, ali nisu. Optika je na ATA kontroleru koji je dosta sporiji od SATAe i nemam mis smilsa stavljati brzi disk na sporiji kontroler. Da imam unibody MacBooka nebi razmisljao previse.
10.03.2012 | 09:04
Defou kaže:
I ja bih da su mi oba kontrolera SATA, ali nisu. Optika je na ATA kontroleru koji je dosta sporiji od SATAe i nemam mis smilsa stavljati brzi disk na sporiji kontroler. Da imam unibody MacBooka nebi razmisljao previse.

Imam ja istu situaciju, 3,1, i stavio sam SSD u optiku. Jest da je rijec o dosta starom SSDu, jedan od prvih OCZovih, zapravo rebrandirani samsung SLC. Negdje 70-90 MB/s read, zato i radi lijepo na ATA kontroleru. Iovako je seek time najbitnija stvar kod SSDa, a ne sam transfer. Recimo boot je gotovo identican MBPu 5.5 koji ima puno puno brzi SSD (250 MB/s). Nesto tipa 17 i 18 sec, dok je s 7200 500 GB diska oko 45-55 sekundi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO