Mac Mini mid 2010 Spor na 2 monitora
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini mid 2010 Spor na 2 monitora

20.02.2012 | 12:16
Imam Mac Mini sljedece konfiguracije:

Model Name: Mac mini Model Identifier: Macmini4,1 Processor Name: Intel Core 2 Duo Processor Speed: 2,4 GHz Number of Processors: 1 Total Number of Cores: 2 L2 Cache: 3 MB Memory: 8 GB Bus Speed: 1,07 GHz SMC Version (system): 1.65f2

Spojen je na 2 identicna monitora (dell u2311h). Ponekad imam osjecaj da je jako spor. Zna se desiti da kliknem na nesto i prođe sekunda dok ne dobijem neki feedback. Memorija nije problem jer u takvim trenucima ima cca 3.5 GB slobodne memorije. CPU također nij pretjerano opterećen. Nisam vidio da je ikad bio preko 75% u takvim slucajevima.

Znam da graficka nije zadnji krik tehnologije, tako da sumnjam ili na nju, ili na disk. Posto u svakom slucaju planiram u skorije vrijeme uzet ssd, zanima me da li mislite da ce ssd rijesiti taj problem?

Mac imam oko godinu dana i ne planiram ga mijenjati uskoro. Imam osjecaj da takve probleme nisam imao prije nego sam ga spojio na 2 monitora.

Dosao je sa predinstaliranoim Snow Leopardom, kad je izasao Lion napravio sam upgrade. Hoću reći - nikad nisam napravio fresh install.

Bilo kakvi savjeti ce mi dobro doci.
20.02.2012 | 12:45
Iz dosadašnjeg iskustva prvi je sumnjivac hard disk koji otkazuje. Vidiš li često "beach ball", tj pointer u obliku šarene lopte koji se okreće? Testiraj disk s nekim alatom koji su već bili spomenuti na forumu ili probaj dignuti stroj sa vanjskog diska ako ga imaš. Ne vjerujem da dva monitora imaju veze s tim.
20.02.2012 | 13:49
A da probas istekati drugi monitor na par dana pa ces vidjeti?
Inace ja primjecujem usporenje na Mac Prou sa GT120 grafuljom koja vozi 27" i 24" Cineme. Nije nesto sto se vidi na prvu loptu ali mi recimo After Effectsi cesto imaju problem sa odrzavanjem konstantnih 25fps u previewu. Ne zamaraj se ako nisi shvatio nista iz zadnje recenice, htjedoh reci samo i da puno jaci stroj moze imati problema zbog slabije grafulje
20.02.2012 | 14:00
Teoretsko pitanje: da li Magic Mouse može imati veze sa time? Kad spojim običan miš za 50kn imam osjećaj da mi radi malo brže. Pokušat ću zamijenit bateriju. Ne znam više što da radim.

Nije rješenje vratiti se na samo jedan monitor jer nisam kupio 2 bez veze. Trebaju mi oba za rad.

HDD planiram u svakom slucaju zamijenit novim SSD-om. Možda neće riješit taj problem, ali hoće puno drugih. Mislio sam da možda grafička kartica ne može hendlati rezoluciju 1920x1080 i 1080x1920 na drugom.

Ne mogu reci da bas cesto vidim beach ball, tj. nikad u takvim situacijama. Ja kliknem i sve se jednostavno smrzne na sekundu. Pointer mogu micati, ali klik ne registrira odmah nego tek nakon kratkog vremena.
20.02.2012 | 14:16
Meni to zvuči baš kao problematična bluetooth veza od miša. Ili je slaba baterija, ili je neispravan miš. Tako se meni ponaša kad je baterija od miša slaba. Idući korak je da se miš počne sve trzavije micati.

Ovo što ti Moschus savjetuje nije da odustaneš od drugog monitora, nego da ga *privremeno* ne koristiš, čisto da dokažeš da zaista ima veze s tim.
20.02.2012 | 14:48
Hvala na savjetima. Isprobat ću sve pa ću biti pametnij.

Da ne otvaram sada novu temu, volio bih da mi netko preporuči SSD za mac iz subjecta teme.

Za sada mi je izbor #1 Vertex 3 120gb
20.02.2012 | 14:49
minija su mogli radje prodavati bez diska, pa da jednostavno odmah čovjek sebi ubaci ssd ili neki hdd od 7400 okretaja. ovako odgadjas trosak kao da postedis dzep, ali na kraju ispadne da placas zivcima tu ustedu!
20.02.2012 | 15:05
junior, pretraži malo forum, nedavno je bilo nekoliko threadova za SSD, a mislim da je upravo sada jedan aktivan gdje se obrađuje ta tema.
20.02.2012 | 15:19
kinsif kaže:
minija su mogli radje prodavati bez diska, pa da jednostavno odmah čovjek sebi ubaci ssd ili neki hdd od 7400 okretaja. ovako odgadjas trosak kao da postedis dzep, ali na kraju ispadne da placas zivcima tu ustedu!

Mojoj supruzi je ugrađeni disk u Miniju sasvim OK. I mom sinu u njegovom Miniju. Prije će biti da ti od svog Minija očekuješ nešto čemu nije namijenjen.

Otprilike, kao da 5 ljudi ide na put po 1000 km autoceste Mercedesom A klase ili BMW jedinicom. Jest Mečka (BMW), ali ne E (5) ili S (7) klase.
20.02.2012 | 15:22
Mini sa serijskim diskom radi sasvim ok. Ali jasno je da će ga SSD puno ubrzati.

Prilažem sliku disk activity
Screen_Shot_2012_02_20_at_14.png
20.02.2012 | 15:45
smayoo kaže:
kinsif kaže:

Mojoj supruzi je ugrađeni disk u Miniju sasvim OK. I mom sinu u njegovom Miniju. Prije će biti da ti od svog Minija očekuješ nešto čemu nije namijenjen.

Otprilike, kao da 5 ljudi ide na put po 1000 km autoceste Mercedesom A klase ili BMW jedinicom. Jest Mečka (BMW), ali ne E (5) ili S (7) klase.

ajd barem mogu po kaficima bacati kljuc od mercedesa na stol. jos kad na ljeto stavim nove felge, sojler i glasni auspuh bit cu glavni baja u kvartu.
20.02.2012 | 17:58
Pa dva monitora i ne bi trebala zapuhati Mini do te mjere. Prvo ti izvrti hardware test (imaš ga na DVD-u koji je došao uz Mini).
Ne kužim ovu opsjednutos SSD-om. Prije bi ubacio onaj Momentus (hibrid) u komp, nego SSD. Iole veći kapacitet je skup do boli.
Kaj se isplati uzimati 3-5x manji disk od postojećeg na račun brzine?
20.02.2012 | 19:08
zasto opsjednutost?
meni je rad ugodniji na ssd-u, iskustveno, pa ako si to mogu priustiti drage volje cu ga ugraditi u minija i zadrzati postojeci (stanu dva diska).
ako si ga ne mogu priusiti, smijem li tu i tamo sanjati kako jedem kilometre autoceste u S klasi?

jel postao neki trend na forumu osporiti sto god se osporiti stigne?
20.02.2012 | 19:14
Ne znam kolika je dobit na brzini. Mini koji i nače nije neki trkač mislim kako više profitira s većom memorijom nego s bržim diskom. Naravno, svatko prema svojim mogučnostima.
Koji bi to posao trebalo raditi na kompu za što je potrebna velika brzina diska? Obrada videa? Obrada slika? Možda server?

Inaće nikom eništa ne osporavam, samo me interesira zašto bi izbacio 320GB spori disk i ubacio 120GB brzi SSD u svoj MBP?
20.02.2012 | 19:39
ne bi izbacio defaultni spori disk (500 gb) nego bi uz njega ubacio i ssd disk od 120gb. ponavlja, srecom stanu oboje.
na ssd-u bi vrtio sistem (vec samo brzo pokretanje aplikacija me cini veselim, mozda nije razumno) i aperture library. ako ostane prostora, baratao bi i sa video datotekama dok radim na njima, kasnije bi isle na hdd ili vanjske diskove.
mogu i ovako, mac je i vise nego upotrebljiv, ali ako si mogu uciniti rad na kompu ugodnijim za neku razumnu sumu koju si mogu dozvoliti, ucinit cu to.

nemoj ti meni "nije neki brzinac"
mini nije killer jasno je svima, ali uz uracunati ssd i 8gb rama, za moj dzep i potrebe je najbolji omjer ulozenog i dobivenog.
20.02.2012 | 20:15
Nisam opsjednut ssd-om, ali radim na tom racunalu u prosjeku 10-12 sati dnevno i puno ce mi znaciti duplo veca brzina. Taman da mi se produktivnost ne poveca niti 1% biti ce ugodnije.

320gb disk mi ne znaci nista jer trenutno (a imam ga godinu dana) nemam niti toliko podataka gore. Dakle, brzinu cu osjetiti stalno, a do sada mi nije zatrebao disk veci od 120gb,

Vise od 8gb memorije se ionako ne moze ugradit u moj model.
20.02.2012 | 20:22
junior kaže:

Može. Može 16 GB unutra.
20.02.2012 | 20:24
Renzo kaže:
junior kaže:

Može. Može 16 GB unutra.

Sorry tek sam sad skužio koji model imaš, da u pravu si, max 8 GB.
23.02.2012 | 01:20
Isprobao sam bez drugog monitora. Cini mi se da je malo brzi, ali ne mogu sa sigurnoscu to tvrditi.

Pokusao sam na druga 2 monitora (ista rez), ali obican mis - također mi se čini malo brži.

Baterije u magic mouse su napunjene do kraja ali su na 85%. Eventualno da pokušam kupiti nove baterije.

Da li postoji neki alat koji će mi pokazati opterećenje grafičke kartice?
23.02.2012 | 22:36
Mozda ce zvucati cudno, a mozda je i logicno.
Imam potpuno isti Mac i isti monitor.

Koristim Bluetooth Logitech mis i Wireless tipkovnicu.
U Dell monitor mi je utaknut USB stick za radio vezu sa tipkovnicom,
a mis ide direktno kroz bluetooth na MacMini-ja.

I sve radi super vecinu vremena,
ali kada je iPhone4 na putu misu ili tipkovnici onda nekada
tipkovnica prestane raditi skroz ili radi isprekidano,
a mis nekada nije siguran u kojem smijeru treba ici, pa ga treba nagovarati.

Nekada iPhone stoji i nista ne smeta, a nekada kad mi dodje SMS nestane slike
na ekranu na 1-2 sec.

Nekada se to desava kada je iPhone spojen na Edge ili WiFi, ali u biti nema bas nekih pravila, jer u 90% slicajeva je pored ekrana i ne smeta nicemu, ali nekada sve podivlja.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO