09.03.2012 | 19:06
Evo ako moze pokoji savjet i sugestije cijenjenog pucanstva.
Dakle komp je iMac 27" Quad core i7 sa 16 GB RAM-a i na njemu se 95% vremena vrti Photoshop, Illustrator... i to po 8 - 10 sati dnevno , dakle pravi work horse. S obzirom na to vazno mi je da imam sto bolje performanse Photoshopa pa stoga imati i odvojeni scratch disk samo za Photoshop, e sad posto mi unutarnj SSD nije opcija jer je i skup i treba rastaviti pola iMac-a da se stavi, mislio sam napraviti sljedece:
1. uzeti ovo
www.elgato.com/elgato/int/mainmenu/products/ThunderboltSSD.html ili nesto slicno mozda od LaCie- a, instalirati sistem i aplikacije i bootati sa njega
2. unutarnj SATA 1TB upotrebljavati za nista osim scratch drive za Photoshop
3. jos jedan vanjski hard drive na kojemu bi bila sva data, za sada imam samo Samsung USB drive ali ubuduce nesto kao ovo
www.lacie.com/products/product.htm?id=10549
S ovim bi imao sve odvojeno na razlicitim diskovima, mislim da je to najbolje za performanse. Mozda bi bilo dobro malo obrnuti pa staviti vanjski thunderbolt SSD kao Photoshop scratch disk a bootati sistem i aplikacije sa unutarnjeg ali mislim da SSD za razliku od standardnog HDD ima ogranicen broj pisanja podataka sto i ne bi bio problem da se Photoshop upotrebljava tu i tamo ali svaki dan 10 sati pisanja na scratch je ogroman broj podataka pa mislim da bi mu brzo dosao kraj.
Hvala unaprijed na sugestijama i savjetima.