Macbook Pro/Air 2012 :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro/Air 2012 :)

21.03.2012 | 10:05
Evo da otvorim jednu temu što se tiče nove linije prijenosnika. Pošto i sam čekam novu osvježenu liniju pa da malo ovdje prokomentiramo kakve glasine kruže, kakva su vaša očekivanja od novih modela, što bi trebalo ostaviti, što izbaciti, a što ubaciti iz modela 2011? Zanima me da li očekujete nešto potpuno drugačije ili samo mali skok unaprijed. A ova tema je da se ujedno i malo odvojimo od new iPada/iPada 3..

Slobodno neka svatko kaže svoje mišljenje, možete me i popljuvati na ovu temu što sam otvorio, ali jednostavno me zanimaju vaša razmišljanja i očekivanja..

Priča se o novom Air-u od 15", da bi se izbacila linija MBP 13" i MBP 15", da bi ostala samo MBP 17", da bi svi modeli trebali dolaziti sa SSD-om, superdrive bi ostao samo na modelu MBP 17", itd..

Pa možete nastaviti ovdje gdje sam ja stao..
21.03.2012 | 10:40
Ja isto čekam, a sve što želim je da maknu optički drive.
21.03.2012 | 10:47
Ja sam sve više uvjeren kako ne želim imati posla s Lionom. Dakle, ne zanima me ni hardver koji ne radi na Snowu. Tako da će moj idući MBP biti neki polovni.
21.03.2012 | 10:51
Ja JOŠ nemam Mac, ali isto tako me živo zanima jer sam switcher u nastajanju i mislim da bi radije laptop. E sad, kako mi frend radi u iStyle-u kao serviser Macova veli upravo što Riba kaže (samo da su bez optike).
Jer, objašnjava mi, i MacBook Pro i iMac koriste iste slot drive uređaje, koje nabavlja od dva proizvođača i ni jedan nije bitno bolji.
Ali, (oprostite što skrećem na iPad) mene zanima hoće li poboljšavati ekrane sada kada imaju know - how. Ili je još prerano za to?
Ja držim da u bližoj budućnosti hoće, da su Samsung i Sharp vezali ugovorom da ne smiju samostalno izbacivati retinu do određenog roka, i nekako mislim da bi u tom roku mogli izletiti i bitno bolji displeji Macova.
Čista logika, Apple user koji ima iPhone, iPad i Mac, spusti primjerice iđiđu i krene radit za komp, mora primjetiti lošiji ekran.
Eto, to je moja logika...
Možda pričam o ljetu Gospodnjem 2017. Ali mislim da se ne varam.
21.03.2012 | 11:24
Negdje sam procitao (ne znam vise gdje) da novi Macbook Pro-ovi nece imati opticki drive i da ce im znatno smanjiti debljinu cime bi vise vukao na Air. To bi onda znacilo i stavljanje SSD-a kao i u Airu sto bi bilo odlicno!

Sumnjam da bi ostavili samo MBP 17", a da bi izbacili 13" i 15".
21.03.2012 | 12:06
Ja bi još najviše volio kada bi npr. na Air-u 13"/15" nekako riješili da si sami možemo ubaciti RAME i SSD, neka dodaju USB 3.0 portove, izgled mi i nije nešto extra bitno da mjenjaju. A u MBP - obavezno tvornički SSD, i može 8GB RAMA tvornički, ne bi škodilo. , a SuperDrive definitivno izbaciti.
  • mileni
  • Posjetitelj
21.03.2012 | 15:26
Prijenosnici me ne zanimaju pretjerano, no zanima me sta ce uciniti sa iMac-om. Ukoliko ce izbaciti opticki drive i ubaciti SSD + HDD kombinaciju, vec tada sam zainteresiran za kupovinu. Uz obavezno ubacivanje USB 3.0 prikljucka. No po pitanju displaya ocekujem ipak samo manje povecanje rezolucije, nesto u rangu Dell IPS "30 monitora.
Samo se nadam da starting point po pitanju SSD diskova nece biti 64GB, to mi nekako nema pretjeranog smisla. Barem ne za iMac.
21.03.2012 | 16:36
@mileni i svi ostali - bacite oko na ovaj dolje link, hmm.. iMac-DONT BUY, a MBP / AIR?? Zanimljivo.

buyersguide.macrumors.com
21.03.2012 | 16:50
ja čekam macpro. redizajn, veći, manji, nije bitno, vjerujem im. samo da ga ne ukinu.
21.03.2012 | 20:40
Tko zna šta će biti sa Mac Pro linijama.. ali mene baš jako zanima šta će biti sa Mbp i Air-om? I kada..
22.03.2012 | 22:49
Optika ide van iz MB Pro, a dobivamo jedno od sljedećeg:

a) Slobodni prostor iskoristit će za proširenje baterije, trajanje baterije skače na 15ak i više sati
b) MB pro se stanjuje, pomalo nalikuje Air-u

+ sigurno dolazi veća rezolucija, jači hardveraj i sve ostalo što je danas moderno
22.03.2012 | 23:51
Evo mojih predviđanja:

- to da optika ide van se svi slažemo,

- dobiveni prostor ide u veću bateriju ako se radi o MacBook Air 15", ali ako će to biti MacBook Pro, onda bi to ipak mogao biti prostor za klasičan hard disk. Naime, Pro ne može biti bez barem 500 GB prostora jer se očekuje da radi video i glazbu, a to je na SDD-u paprena opcija...

- retina display nema smisla dok OS ne bude podržavao savršeni GUI-scaling, a to nije slučaj niti s Planinskim lavom. Grafički procesori koji bi hendlali retina rezolucije za OS X aplikacije (dakle po skoro 4000 pixela horizontale) ne postoje u suvislim mobilnim izvedbama, a osobno ne vidim smisla u ničem "retina" što se drži dalje od 20 cm od očiju. Moje mišljenje je da retina ima smisla na iPhoneu, a da već na iPadu nema - osim da se distancira od konkurencije i da troši bateriju i grije se... Cijela ta "retina" priča će imati smisla za par godina kada GPU-i postanu toliko jaki da im je svejedno s kojim brojem pixela rade, pa se to onda napravi tako jer "ne košta ništa, a slika je ipak bolja", ali sada je to sve malo silu...

- moguće da će izbaciti "anti-glare" opciju ekrana u svojem maršu k univerzalnom multi-touch računalstvu u kojem jedva čekaju da kompletno ukinu barem miš ako ne i tipkovnicu za 90% korisnika...

- generalno imam osjećaj da se žele riješiti kompjutera u današnjoj formi čim prije, potpuno fuzionirati iOS i OS X i proizvoditi samo multi-touch+Siri hardver i softver, sada je samo pitanje kojim ritmom će to raditi. Ne, nisam time uopće oduševljen, ali jednostavno sam to počeo pomalo prihvaćati jer izgleda da nema druge od kada je računalstvo postalo općeprisutno i seli se u čistu "appliance" domenu.

Što bih ja? U životu nisam imao notebook jer mi ne treba. Na terenu uglavnom imam prezentacije i njih mi iPad super odrađuje. Dakle, što se toga tiče mi je svejedno, ali mi nije svejedno što će biti s desktopima. Volio bih nove Mac Pro u bilo kojoj formi, a ako baš ne ide, onda barem da ponude nekakav nabildani Mac mini Pro.
23.03.2012 | 00:09
@smayoo - situacija nije crno-bijela, moja preporuka bi bila da uzmeš jedan eksterni disk, pa na njega staviš Lion za eksperimentiranje, ovako sve nagađaš i zaključuješ na osnovi naših priča ovdje. Lion ima kompromisa, ali uopće nije loš OS sve skupa, dapače.
23.03.2012 | 00:36
gledam neki dan mac mini kako na stolu i mislim si "savrsen je za staviti jos jednoga na njega... pa jos jednoga..."
uglavnom dali bi bilo moguce kroz thunderbolt povezati dva minija pa da rade kao jedan?
mogla bi se napraviti neka tako modularna fora, pa uz minija kupis box sa nabildanom grafikom, dodatnim ramom, jacim procesorom, itd. zvuci mi simpaticno, ali sta god da bilo, siguran sam da ce izaci neka nova desktop pro masina.
  • mileni
  • Posjetitelj
23.03.2012 | 02:25
dpasaric kaže:

- generalno imam osjećaj da se žele riješiti kompjutera u današnjoj formi čim prije, potpuno fuzionirati iOS i OS X i proizvoditi samo multi-touch+Siri hardver i softver, sada je samo pitanje kojim ritmom će to raditi. Ne, nisam time uopće oduševljen, ali jednostavno sam to počeo pomalo prihvaćati jer izgleda da nema druge od kada je računalstvo postalo općeprisutno i seli se u čistu "appliance" domenu.

I ne sami Apple. Istim smjerom samo jos rigoroznije ide i M$. Cak su developere odlucili shebati. Objasnjenje sucelja novog Visual Studia: "Zeljeli smo isti pribliziti programerima pocetnicima (sto i nije lose), ali i ljudima koji nisu programeri"
Covjece, oni jedan programerski IDE sredjuju za ljude koji nisu programeri, i isti podesavaju kako bi sto bolje funkcionirao sa touch screenom. M$ iz jedne krajnosti u drugu.

Za razliku od tebe, ja se nikako sa ovom situacijom ne mogu pomirit, iako sam i sam svjestan da industrija ocito ide u tom smjeru. No ajde, ako se obistine sve ove (meni osobno) crne prognoze, prelazim na neku verziju Linuxa koji nece ici ovim smjerom.
23.03.2012 | 09:40
Koliko čujem, i Linux uredno slijedi ovaj smjer. Barem Ubuntu. Ili krivo čujem?

Davore, da se radi o nekim meni ne toliko važnim aspektima, vjerojatno i bih krenuo u eksperimentiranje s 10.7. Napravio bi doma na novom Miniju backup diska i instalirao na njega Liona pa da se poigram. Ali problemi o kojima čitam su vezani upravo za stvari koje su meni *VAŽNE* - neradeći SMB protokol, izbačen iSync, sje... AddressBook, Mail.app u kojem mi više ne radi tagging kojim imam označeno cca 40.000 mailova. Plus što bi mi na istom hardveru sve radilo jadnije i kilavije. A hardver nije baš totalni low end.

Tako da - jednostavno - ne znam - reci mi ti - kakva bi to budala morao biti da platim da bi superfunkcionalan radni sustav na kojem mi sve radi savršeno i nikakvih problema nemam - zamijenio nekim na kojem mi najvažnije stvari ne funkcioniraju???!!!

Štoviše. Nisam zainteresiran čak ni da se poigram. Kao što svojevremeno nisam bio zainteresiran za Vistu kad se pojavila. Iako na XPu jesam imao određenih problema, ali nije bilo niti naznaka da bi Vista ikoji od tih problema riješila.

Sve u svemu, kako sada stvari stoje, i meni se čini da će me odgurati na Linux. + Windowsi u virtuali, radi AutoCAD-a.
23.03.2012 | 18:53
Cemu se nadam

Izbacivanje optike, povecanje baterije, zadrzavanje 2.5 incnog diska, uz opciju mSATA SSDa bilo kao cache bilo kao zasebnog diska. Zadrzavanje istih fizickih dimenzija. Dedicated GPU i quad core za mbp 13 i naravno najmanje 1440x900 rezolucije. 1680x1050 kao standard na 15, 19x12 kao opcija. 19x12 na 17 kao standard, 25x16 kao opcija. Numpad na 17 kao opcija.

Cega se bojim

Novi macbook airovi, manje user upgradeabilitya, Solder RAM, samo mSATA, itd.

Sto se tice liona, meni je izvrstan. Gesturei su zakon za desktop switching, posebno na 13". Iako ih puno koristim i na 30". To mi strasno ubrzava rad. I zato se nikad necu vracati na SL.
23.03.2012 | 23:58
@smayoo - ma zato kažem da staviš za bez veze na eksterni disk, a sve što kažeš kao argumente da ostaneš na Snowu stoji - izuzev toga da bi Lion usporio stroj jer iz mojeg bogatog iskustva sa svim modernijim Macovima - ne bi. Lion je jednako brz u benchmarcima kao Snow ako Mac ima barem 4 GB RAM-a. A ako ima 8, predivno. Inicijalni raport da je sporiji dolaze od onih koji su ga brže-bolje zbuksali na Macove s 2 GB.
24.03.2012 | 07:30
Sa danasnjim cijenama memorije, mislim da je smijesno ne imati barem 6/8 GB rama
  • mileni
  • Posjetitelj
24.03.2012 | 21:34
A kada bi mogli izaći novi modeli? Da li je to igdje itko vidio da se spominje?
25.03.2012 | 00:36
Još malo rekla-kazala o novom MBP: www.slashgear.com/tags/macbook-pro/
29.03.2012 | 21:18
Evo nekih novosti:

www.iclarified.com/entry/index.php?enid=21004
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO