22.03.2012 | 23:51
Evo mojih predviđanja:
- to da optika ide van se svi slažemo,
- dobiveni prostor ide u veću bateriju ako se radi o MacBook Air 15", ali ako će to biti MacBook Pro, onda bi to ipak mogao biti prostor za klasičan hard disk. Naime, Pro ne može biti bez barem 500 GB prostora jer se očekuje da radi video i glazbu, a to je na SDD-u paprena opcija...
- retina display nema smisla dok OS ne bude podržavao savršeni GUI-scaling, a to nije slučaj niti s Planinskim lavom. Grafički procesori koji bi hendlali retina rezolucije za OS X aplikacije (dakle po skoro 4000 pixela horizontale) ne postoje u suvislim mobilnim izvedbama, a osobno ne vidim smisla u ničem "retina" što se drži dalje od 20 cm od očiju. Moje mišljenje je da retina ima smisla na iPhoneu, a da već na iPadu nema - osim da se distancira od konkurencije i da troši bateriju i grije se... Cijela ta "retina" priča će imati smisla za par godina kada GPU-i postanu toliko jaki da im je svejedno s kojim brojem pixela rade, pa se to onda napravi tako jer "ne košta ništa, a slika je ipak bolja", ali sada je to sve malo silu...
- moguće da će izbaciti "anti-glare" opciju ekrana u svojem maršu k univerzalnom multi-touch računalstvu u kojem jedva čekaju da kompletno ukinu barem miš ako ne i tipkovnicu za 90% korisnika...
- generalno imam osjećaj da se žele riješiti kompjutera u današnjoj formi čim prije, potpuno fuzionirati iOS i OS X i proizvoditi samo multi-touch+Siri hardver i softver, sada je samo pitanje kojim ritmom će to raditi. Ne, nisam time uopće oduševljen, ali jednostavno sam to počeo pomalo prihvaćati jer izgleda da nema druge od kada je računalstvo postalo općeprisutno i seli se u čistu "appliance" domenu.
Što bih ja? U životu nisam imao notebook jer mi ne treba. Na terenu uglavnom imam prezentacije i njih mi iPad super odrađuje. Dakle, što se toga tiče mi je svejedno, ali mi nije svejedno što će biti s desktopima. Volio bih nove Mac Pro u bilo kojoj formi, a ako baš ne ide, onda barem da ponude nekakav nabildani Mac mini Pro.