Monitor + Macbook pro Problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Monitor + Macbook pro Problem

20.04.2012 | 15:02
Odusevljenje novog setup-a je kratko trajalo

Potrebna mi je pomoc,savjet kako da namjestom monitor i macbook da napokon rade kako treba.Problem je slijedeci : Macbook (8.1)sam spojio sa monitorom(aoc i2353) i na prvu je sve izgledalo OK (valjda ogromna razlika 13,3 i 23") mada mi od samog pocetka nesto i nije stimalo. Koristim MDP to HDMI kabal,samo jedan panel mi je u opticaju li MBP ili Monitor,rezolucija 1080p. Slika mi nije nikako kristalno jasna,nekako je mutna,ljigava.Nisam siguran kako da opisem nema tu ostrinu i jacinu boja kao na MBP.Prvo sam mislio da je monitor takav i pomirio se sa tim ali kako imam neki kresh od laptopa koji ima HDMI (Lenovo U350 sa Mobile Intel® GMA 4500M and Mobile Intel® GMA grafickom) spojim ga na monitor i nisam mogao vjerovati sta vidim slika je kristalno jasna (identicna podesenja monitora) ostra,boje kao da je covjek na LSD-u Rezolucija je 19020x1080 nista nisam stimao na Winu osim rezolucije.E sada me interesuje do cega bi moglo biti,ne mogu da vjerujem da je na Winu bolje sredjeno.
Probao sam uslikati ali mislim da se i ne vidi razlika(slikano sa mobitelom)
Prilozi:
20.04.2012 | 15:04
2
Prilozi:
20.04.2012 | 15:51
Ja sam imao problema s prikazom slike preko HDMI dok nisam na monitoru odabrao podešenje "raw scan" (umjesto 16:9 ili 4:3) i uključio (isključio? - nisam više siguran, a sad nemam kabel za probati) "overscan" na MacBookuPro. Probaj to najprije.
20.04.2012 | 21:03
Nema efekta
20.04.2012 | 21:54
Jbg, ne znam onda. Pada mi na pamet da probaš s drugim MDP/HDMI adapterom, ako imaš neki pri ruci. Ja imam dva različita i sve mi radi OK s oba. Mogu ti eventualno jedan nekako poslati za probu.
20.04.2012 | 21:58
I meni jedino to pada na pamet,Nema mi logike da ne radi kako treba jedino adapter moze praviti problem.Dogovorimo se preko PP oko slanja. Hvala
02.05.2012 | 23:56
Da na brzinu napisem kako sam privremeno sredio problem sa MBP i Monitorom.Kada restartam MBP ako je zaklopljen ili ako je dugo u sleep-u ili ga iskopcam od monitora onda mi slika bude mrljava nedovoljno ostra kao da sam clear vision pomjerao. Sasvim slucajno sam nakon neke instalacije restartao MBP sa oba displaya aktivna,kad eto cuda slika dobila ostrinu,boje kako treba ma sve za 10.koliko sam skontao to nesto MBP zeza sa HDMI kablom ili driverima.Nadam se da ce neki update srediti ovaj prblem
03.05.2012 | 01:04
Zar monitor nema DVI ulaz? Makn iHDMIF.
Ja imam MDP na DVI i sve radi OK.
03.05.2012 | 10:08
Nema,trazio sam monitor koji ima HDMI da sto vise izbjegnem kablove,smijesno je da na winu sve radi a MAC pravi problem.
03.05.2012 | 10:46
I kod mene kombinacija MBP(Early 2011) i DVI adapter radi odlično.
Sa HDMI adapterom sam imao slične probleme koje ti imaš..
03.05.2012 | 11:21
Prava glupost,trazio sam monitor sa HDMI da bi to sve bolje izgledalo i funkcionisalo,na kraju ispada da je bolje koristiti sistem star 10 godina nego nesto novije i navodno bolje.Mislim da je ovo ogroman propust za Apple.
03.05.2012 | 11:35
Oprosti HDMI je drek, DVI je bolji jer u verziji dual link daje puno veću rezoluciju od HDMI-a. HDMI je za televizore.
Jeli monitor 16:10 ili 16:9 (1920x1200 ili 1920x1080). Mislim kako monitor pokaže na kojoj rezoluciji radi iz njegovog menija. Nakojoj rezoluciji komp ganja monitor? Oni herci nisu bitni.
Probaj smanjiti rezoluciju monitora na kompu i je li se isto događa?
Ja sam se malo igrao s rezolucijama (imam MBP i 23" mon. s DVI ulazom). Dakle, tako dugo dok rezolucija nije maksimalna, slika je mutna, tek na max. rez. se izbistri (u mom slučaju 1920x1200).
  • mileni
  • Posjetitelj
03.05.2012 | 13:47
saint kaže:
Prava glupost,trazio sam monitor sa HDMI da bi to sve bolje izgledalo i funkcionisalo,na kraju ispada da je bolje koristiti sistem star 10 godina nego nesto novije i navodno bolje.Mislim da je ovo ogroman propust za Apple.

Nikakva krivica Applea u ovom slucaju. HDMI i DVI su navodno dosta slicni, samo sto HDMI moze i zvuk slati.
No po pitanju prikaza nisu ipak toliko slicni. DVI i dalje prednjaci, vrlo lako izguglas zasto je to tako. Kod monitora nije ni malo pozeljno koristiti HDMI prikljucak, DVI i dalje vlada po pitanju kvalitete
03.05.2012 | 14:05
Ok moja greska sto se nisam dovoljno informisao,ali sa druge strane kako to da nije do ne pogresivog Apple-a, kopcao sam 5-6 laptopa u cjenovnom rangu od 200 - 800 eura i jedino sta su imali zajednicko je HDMI.Svaki laptop je dao vise nego odlicnu sliku a u poredjenju sa MBP bar 10 x bolja do varijante kada radim ono sto sam gore naveo. Ja sam veliki ljubitelj Apple proizvoda ali definitivno je ovo sr....e sto su napravili,ista stvar kao sa prasinom na iMac-u gdje po njihovom racunar treba da stoji u apoteci gdje je sve sterilno.
03.05.2012 | 14:43
Mileni, ne slažem se s tim. Ako stvarno imaš argument zašto je DVI bolji (osim što podržava veću rezoluciju, što je u ovom slučaju nebitno jer je monitor takve rezolucije da je podržava i HDMI, i DVI), daj ovdje nešto konkretnije, a ne "lako izguglaš".

Ja sam imao problem s HDMI koji je bio do toga što je sam monitor imao neko "prepodešavanje" slike. Kad sam uključiio raw scan, slika je bila super.

Inače, po svemu drugom, slika je jednako dobra preko DVI, kao i preko HDMI. Koristim HDMI na dva Maca.

Saint, to što si opisao meni isto zvuči kao driver bug. Ali workaround je jednostavan - koristi ga s oba displaya aktivna
  • mileni
  • Posjetitelj
03.05.2012 | 15:10
smayoo kaže:
Mileni, ne slažem se s tim. Ako stvarno imaš argument zašto je DVI bolji (osim što podržava veću rezoluciju, što je u ovom slučaju nebitno jer je monitor takve rezolucije da je podržava i HDMI, i DVI), daj ovdje nešto konkretnije, a ne "lako izguglaš".

Ja sam imao problem s HDMI koji je bio do toga što je sam monitor imao neko "prepodešavanje" slike. Kad sam uključiio raw scan, slika je bila super.

Inače, po svemu drugom, slika je jednako dobra preko DVI, kao i preko HDMI. Koristim HDMI na dva Maca.

Saint, to što si opisao meni isto zvuči kao driver bug. Ali workaround je jednostavan - koristi ga s oba displaya aktivna

Objasnjenje ti je vrlo jednostavno, ali je lakse skuziti razliku citajuci recenzije monitora i usporedbe prikaza hdmi vs dvi. Evo cak i u ovom novom broju Bug casopisa istu stvar pisu.
HDMI ima anomalija u tonskim prijelazima kod boja, posebice lose prikazuje sivu boju i imaju osjetno losiji kontrast. Sve ovo lako i sam testiras. No glavni problem kod hdmi-a sto rijetko kada daje 60Hz, u mom slucaju nikad. Imam vlastitu firmu, svaki programer uglavnom koristi dual monitor setup. Davno smo skuzili da nesto nije u redu kad je monitor spojen preko hdmi-a. Jednostavni testovi su pokazali da hdmi daje 24Hz, dok dvi uredno radi na 60HZ, neki monitori cak i na vise.

Recimo Display Port uredno daje jednake rezultate kao HDMI.

P.S.
Ako netko nema dvi utor i primoran je koristiti hdmi, najbolje bi bilo da kontrast poveca, tj. da se pokusa barem prividno dobiti "dublja" crna boja.
03.05.2012 | 21:34
Kakvi hertzi, čovječe, kakvi kontrasti? HDMI je digitalni protokol, a ne analogni. Nema tu nikakvih hertza ni kontrasta. To su samo nule i jedinice koje se reinterpretiraju s druge strane kabela.

To o čemu ti pišeš može imati veze jedino s VGA vs YUV ili S-video.

(BTW, Bug mi nije referencija ni za što, da sad ne elaboriram dalje...)

I što onda, kažeš, DisplayPort daje jednake rezultate kao HDMI? Dakle (po tvome) totalno loše i neupotrebljive? To bi reć - imaš Mac Pro i Apple Cinema 30" spojen display port kabelom, i to je katastrofalna slika na kojoj nešto treba brljati s kontrastom?

Ali, ako na taj isti Display Port (samo s mini konektorom) na MBP uštekaš adapter na DVI, onda dobiješ super sliku na, kobajagi, 60 Hz?

Think again...
  • mileni
  • Posjetitelj
04.05.2012 | 01:38
smayoo kaže:
Kakvi hertzi, čovječe, kakvi kontrasti? HDMI je digitalni protokol, a ne analogni. Nema tu nikakvih hertza ni kontrasta. To su samo nule i jedinice koje se reinterpretiraju s druge strane kabela.

To o čemu ti pišeš može imati veze jedino s VGA vs YUV ili S-video.

(BTW, Bug mi nije referencija ni za što, da sad ne elaboriram dalje...)

I što onda, kažeš, DisplayPort daje jednake rezultate kao HDMI? Dakle (po tvome) totalno loše i neupotrebljive? To bi reć - imaš Mac Pro i Apple Cinema 30" spojen display port kabelom, i to je katastrofalna slika na kojoj nešto treba brljati s kontrastom?

Ali, ako na taj isti Display Port (samo s mini konektorom) na MBP uštekaš adapter na DVI, onda dobiješ super sliku na, kobajagi, 60 Hz?

Think again...

Za DP sam pogresno napisao, mislio sam napisati da daje iste rezultate kao DVI.

Sto se tice herza i sl., imas obilnih tema i lijepih testova na internetu. Nisam ni strucnjak, niti se smatram strucnjakom u ovom polju, no imam 2 razlicita monitora doma (osim iMaca). Jedan je TN matrica, Samsung t24, drugi je dellu24.
Po svemu sto ti pises, slika bi trebala biti jednaka bez obzira dal koristim HDMI ili DVI. No evo cisto tebi za ljubav, meni nije jednaka. Ni priblizno.

Na PC imam 6850 HD graficku, i TN i IPS matrica pokazuju razlicit prikaz slike sa istim postavkama. Dakle nije jednak. I kod DVI-a prijelaz boja mi je bolji, posebice se kuzi ako upalim neku igru.
I nitko nije spominjao nikakve adaptere, niti je itko pisao da bi spajanjem sa DP na DVI dobio bolju sliku. Pogresno sam gore napisao, no za primjer ako uzmem hdmi kabel i na oba kraja spojim DVI adaptere tako da bi mi bio kao DVI adapter, sumnjam da bi slika bila ista bolja. Tocnije, znam da ne bi, ali eto reda radi cu napisati sumnjam posto takvu ludariju nikad nisam isprobao. Na to da Bug nije referenca... Necu ni ulaziti u to. Ima budala svugdje, pa tako i u Bug casopisu. No reci da cijeli casopis nije referenca bez objasnjenja... Oprosti ti meni sto ja onda tebe necu uzeti za neku referencu, posebice ne po ovom pitanju

P.S.
AOC-ov novi monitor moze preko DVI kabela postici 120Hz, preko hdmi max 60Hz. Ovdje uzimam u obzir 3D prikaz slike (sa naocalama i sve to...). Kad se uzme jos u obzir 3D prikaz, razlika je stvarno jako, jako vidljiva. DVI jednostavno bolje prikaze istu sliku. Ne vjerujes? Provjeri sam.
04.05.2012 | 07:36
Ovi herci su bedastoca ako se goni s kompa. 60Hz je i vise nego dovolno. Koliko znam, monitori s puno Hz-a se koriste u posebne svrhe (biomedicinski aparati).
04.05.2012 | 07:45
Mislim da je nepotrebno raspravljati sta je bolje,u svakom slucaju problem je u driverima na Lion-u jer da nije slika bi bila ista prije i nakon restarta MBP ili bar jednako losa na ostalim laptopima koje sam probao.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO