MacPro Zamjena graficke 7300GT
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacPro Zamjena graficke 7300GT

20.05.2012 | 11:10
Malo bih "refresao" svoj Mac Pro 2x2 GHz Dual Intel Xenon (mislim da je 1. generacija) sa malo boljom grafickom karticom, trenutno je njegova prva graficka GeForce 7300 GT unutra i jos uvijek radi savrseno
Neki ce reci "ako radi, ne diraj" i u pravu su, ali eto, mene je nesto "puklo" pa bih graficku promijenio. A i vidim da graficke iz 1. generacije odlaze polako (jel tako kolega mruzic ) pa da se
na vrijeme osiguram

E sad, treba mi objasnjenje:
-koje bi graficke kartice isle za moj MacPro,
-postoje li graficke za PC koje mogu ici u Mac,
-na sta treba obratiti pozornost kod pretrage da znam hoce li raditi na Mac-u.

U temi Mac Pro graficka od kolege mruzic vidjeo sam da je smayoo predlozio dvije kartice i na kraju je rijesio sa ATI 2600XT
20.05.2012 | 11:43
Ima više kombinacije i da, moguće su čak i neke s jeftinim PC karticama, ali sve to traži vremena i sadrži i rizik kada je potreban flash kartice. Kod flashanih kartica ti uglavnom ne radi boot-screen i kod nekih moraš dodati jedan kext u sistem.

Ja ti preporučujem sačuvati maksimalno kompatibilnost i "the Mac way" gdje sve radi bez problema. Za stroj te generacije bilo bi najbolje kupiti originalni Appleov Radeon 5770 ili ako imaš malo više para 5870. U mom testu ovog zadnjeg imaš i sve cijene, mislim da se nije mijenjale. Ako možeš naći polovne, dobre su i 8800GT (moraš paziti da je baš za stariju seriju jer postoje dvije) ili 4870.

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/radeon-5...e-sve-to-pocelo.html

Ako te zanima flashiranje, možeš sve o tome saznati ovdje:

netkas.org/

Stroj će ti se preporoditi s jednom od ovih kartica! Sretno!
20.05.2012 | 12:34
Hvala Davore na odgovoru !

Sad me ovdje, www.finder.hr/proizvodi.cfm?id=3937 , malo zbunjuje ovaj Radeon HD 5770 1GB jer dole pise
Requires Mac Pro (Mid 2010) with PCI Express 2.0 slot
Da li mozze u Moj Mac???
20.05.2012 | 13:24
pa mislim da ne moze...tvoj je iz 2006....
20.05.2012 | 13:51
Može, to je samo njihov disclaimer jer zbog nešto sporijeg busa neće moći koristiti punu brzinu transfera tekstura, ali to je zaista marginalno.

Dakle, 5770 provjereno radi u Mac Pro 1,1.
09.07.2012 | 22:44
Postovane kolegice i kolege forumasi!

Evo da napisem sta se radilo na "face liftingu"

Grafika:
Odlucio sam se probati PC verziju 5770 ali ju nisam uspio naci kod nas u trgovinama, i onda sam pronasao da moze i 5450 koje ima u trgovinama a nije
ni skupa (cca 270 kn) pa rekoh ako ne bude pasala i ako sta zabrljam nece puno kostati a ujedno da se isprobam i u tome polju (osobno sam to nazvao keksanje )
Sa netkas sam se naoruzao keksima i ostalim potrebitim "grickalicama" i rekoh idemo…
Uz malo drag/drop poteza i hide/unhide komandi u treminalu uspio sam dobiti sliku na monitoru nitko sretniji od mene
Izvadim staru 7300 karticu pa cu ovu novu staviti kad ono vraga ne ide u Slot1,
previdio sam donji pasivni hladnjak na kartici tako da fali par milimetara da sjedne,
Sada je u Slotu2, a uz malo kemijanja skinuti cu donji hladnjak pa cu vidjeti hoce se grijati previse.
Sa Xbench sam malo provjeravao kartice pa evo rezultata:

Radeon 5450 u Slot1:
Results 191.35
System Info
Xbench Version 1.3
System Version 10.6.8 (10K549)
Physical RAM 6144 MB
Model MacPro1,1
Drive Type Corsair Nova 2 SSD
Quartz Graphics Test 174.58
Line 133.89 8.91 Klines/sec [50% alpha]
Rectangle 172.80 51.59 Krects/sec [50% alpha]
Circle 147.09 11.99 Kcircles/sec [50% alpha]
Bezier 157.44 3.97 Kbeziers/sec [50% alpha]
Text 447.40 27.99 Kchars/sec
OpenGL Graphics Test 163.43
Spinning Squares 163.43 207.32 frames/sec
User Interface Test 261.04
Elements 261.04 1.20 Krefresh/sec

Radeon 5450 u Slot2:
Results 113.15
System Info
Xbench Version 1.3
Physical RAM 6144 MB
Model MacPro1,1
Quartz Graphics Test 173.34
Line 131.91 8.78 Klines/sec [50% alpha]
Rectangle 171.29 51.14 Krects/sec [50% alpha]
Circle 145.84 11.89 Kcircles/sec [50% alpha]
Bezier 157.63 3.98 Kbeziers/sec [50% alpha]
Text 449.19 28.10 Kchars/sec
OpenGL Graphics Test 60.50
Spinning Squares 60.50 76.75 frames/sec
User Interface Test 237.17
Elements 237.17 1.09 Krefresh/sec

Nvidia 7300 Slot1
Results 97.17
System Info
Xbench Version 1.3
Physical RAM 6144 MB
Model MacPro1,1
Quartz Graphics Test 173.71
Line 132.63 8.83 Klines/sec [50% alpha]
Rectangle 173.12 51.69 Krects/sec [50% alpha]
Circle 147.71 12.04 Kcircles/sec [50% alpha]
Bezier 157.17 3.96 Kbeziers/sec [50% alpha]
Text 428.34 26.79 Kchars/sec
OpenGL Graphics Test 67.45
Spinning Squares 67.45 85.56 frames/sec

Evo podaci iz SystemProfiler
ATI Radeon HD 5000:

Chipset Model: ATI Radeon HD 5000
Type: GPU
Bus: PCIe
Slot: Slot-2
PCIe Lane Width: x1
VRAM (Total): 1024 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x68f9
Revision ID: 0x0000
Displays:
SyncMaster:
Resolution: 1680 x 1050 @ 60 Hz
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Display Serial Number: HS9P200265
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Rotation: Supported
Display Connector:
Status: No Display Connected
Display Connector:

Radeon 5450 sam samo za potrebe testiranja skinuo donji pasivni hladnjak da stane u slot1
ali to moram malo bolje napraviti (pricvrscenje hladnjaka ili eventualna nadogradnja)

I dalje ostajem u potrazi za 5770 a ako ju ne nadjem na jesen ide nesto iz serije 6xxx

HD=SSD
Zahvaljujuci Davorovom opisu ugradnje ssd diskova odlucio sam se i na taj korak (tocno sam bio zapanjen sta sam propustio
u godinu i po koliko sam na facebooku igrao CityVille )
U Protisu sam na akciji nasao SSD Corsair Nova 2 od 60GB i po Davorim uputstvima "slozio" SSD samo me sramota staviti fotku
da vidite kako sam "konstruirao" nosac ssd da moze stajati u hdbay1, dok ne nabavim kuciste kako treba

2 DVD drive

Rekoh da pojacam malo i ovaj segment a i ukazane potrebe za LightScribe, uzeo sam ASUS DRW-24B3LT i posto je SATA konektor
morao sam sa maticne provlaciti SATAkabel, a da bih ga provukao kako spada morao sam rastaviti pola Mac-a to rastavljanje sam iskoristio
da ga dobro ispusem od prasine Asus radi kao violina a jedini nedostatak sto sam primjetio je taj da od kad sam ga stavio nece ici sam u sleep,
svakih 10ak minuta nesto "provjerava" Pa ako netko zna u cemu je "kvaka" nek javi! Nabavljen i SATA kabel sa 1 L konektorom. Ceka se hladnije
vrijeme da opet rastavim Mac-a (mozda kada budem procesore mijenjao)

RAM

Napokon nesto original za Mac-a! Iz USA sam narucio 2x2GB memorije za cca 400 kn i normalno - nikakvih problema

Naponski kabel 6x6 pinski za "buducu" 5770 karticu kad ju nadjem )

MIS

I nakon dugih i teskih 6 godina Mighty je dobio zamjenu, premda nije jos za baciti, vrijeme je da predje u pricuvu, a svoje mjesto prepusti
mladjem - na mladjima svijet ostaje )

HD

Dva diska idu u Raid0 da i to probam i vidim kako se ponasa a treci od 1TB biti ce mi za "rucni backup"

Eto, toliko, rijetko pisem, al kad krenem ne znam stati
10.07.2012 | 15:27
Danas zamijenio 5450 za 6670

Radeon HD 6670 sjeda u slot 1 savrseno nitko sretniji
radi bez problema
Rezultati Xbencha

Results 193.35
System Info
Xbench Version 1.3
Physical RAM 6144 MB
Model MacPro1,1
Quartz Graphics Test 174.07
Line 133.01 8.86 Klines/sec [50% alpha]
Rectangle 172.79 51.59 Krects/sec [50% alpha]
Circle 146.67 11.96 Kcircles/sec [50% alpha]
Bezier 157.22 3.97 Kbeziers/sec [50% alpha]
Text 446.50 27.93 Kchars/sec
OpenGL Graphics Test 171.74
Spinning Squares 171.74 217.86 frames/sec
User Interface Test 253.26
Elements 253.26 1.16 Krefresh/sec

Podaci iz SystemProfiler

Chipset Model: ATI Radeon HD NI40
Type: GPU
Bus: PCIe
Slot: Slot-1
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 1024 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x6758
Revision ID: 0x0000
Displays:
SyncMaster:
Resolution: 1680 x 1050 @ 60 Hz
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Display Serial Number: HS9P200265
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Rotation: Supported
Display Connector:
Display Connector:
11.07.2012 | 14:58
Danas sam nabavio ICY Box za SSD da ga kako treba smjestim:) , i posto sam prije svih gore
ranije navedenih aktivnosti (keksiranje i ostalo) napravio pomocu CCC backup, rekoh da probam staviti taj disk i da vidim
prepoznaje li radeon 6670 - prepoznaje i radi ,nema boot screen, ali radi bez ikakve potrebe dodavanja "keksova" i sl.
11.07.2012 | 19:58
Dobro spimpan stari stroj Ostaje ti jos nabaviti dva Quada, no pitanje je jedino isplativosti nadogradnje takvog starog stroja, jer evo npr. novi OS X ga nece podrzavati. Doduse, postojat ce vjerojatno zaobilazna rjesenja, kao i uvijek
11.07.2012 | 22:05
Odlične vijesti!

Drago mi je da si malo "pimpnuo" stroj i da su tekstovi koje sam pisao bili korisni, pa makar kao poticaj da se napravi upgrade i što bolje iskoriste ti odlični Macovi.

Hvala i za informaciju iz prve ruke da Radeon 6670 radi ok!
11.07.2012 | 23:17
Ovo za DVD Drive i problem oko sleepa. Ja sam imao problema sa originalnim Pioneerom. I rjesenje je bilo igrati se sa jumperima na samom driveu.
11.07.2012 | 23:45
SuperU Ovaj stroj je zasluzio, sto se mene tice, da mu podignem spomenik sto puta sam ga do sada poljubio Jos uvijek sam na SL i ne namjeravam ici trenutno, ni na Lion ni na ML jer ovako
zadovoljava sve moje potrebe, mislim da ce i u narednih 5 godina odradjivati posao jos nije za baciti jos kad stavim dva Quada - nema mu kraja

Vanja hvala na putokazu, probat cu kombinacije sa jumperima!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO