26.07.2012 | 12:22
Evo par razloga zasto sam ja osobno odabrao Dell umjesto ACD:
1) Postolje
Kod Della isto podesavam kako meni odgovara. ACD je tu dosta ogranicen, jer vise se islo na dizajn nego li na prakticnost.
2) Cijena
Gotovo duplo jeftiniji Dell a bolji prikaz slike. Glavni i osnovni razlog kupovine.
3) I jedan i drugi koriste prakticki iste tehnologije...
No Dell koristi noviji/bolji LG LM270Q2, dok Apple Cinema Display koristi LG LM270Q1. I da, morao sam ovo izguglati, jer tko normalan bi zapamtio ovakav podatak?
No to nije jedina razlika. I jedan i drugi koriste naravno IPS matricu, no najveca razlika je u mozda i najbitnijem segmentu kod monitora. ACD koristi LED kao pozadinsko osvjetljenje i tu sam se poprilicno razocarao u Apple. LED osvjetljenja koriste IPS monitori od cca 1200-2000kn, a ne skupocjeni monitori poput ACD. LED osvjetljenje + glossy ekran = osjetno losija slika nego kod konkurencije (iako mene osobno glossy ne smeta).
S druge strane Dell koristi CCFL kao pozadinsko osvjetljenje. Bit cu iskren ovdje, ne sjecam se tocno zasto je CCFL toliko bolji, no znam da je. Citao sam, ali naravno i zaboravio. Sve sto se sjecam je da CCFL daje osjetno bolji i realniji prikaz tona boja. Ovo se vrlo lako provjeri i uzivo. To je osnovna razlika koje se vrlo dobro sjecam, ostatak vrlo lako sami izguglate
Zasto Apple nije isao na CCFL iako isti nije nista skuplji od LED-a? Iz jednostavna razloga:
CCFL = dodaje malo na debljini monitora. LED = tanji monitor. Dakle kod ACD najvise se gledalo na dizajn, tek onda na kvalitetu slike. Kod Della je suprotna situacija.
Uzivo pogledati ova dva monitora jedan pored drugog je ipak uvjerljivo najbolja usporedba. Dell ne gubi na prikazu boja cak ni iz "najcudnijih" kutova gledanja. ACD ipak gubi.
Sto se tice konektora, Dell ima DP port u sebi. Nema TB istina, no dockovi su dosta jeftini pa tu ne vidim nekog veceg problema