Macbook Pro HR tipkovnica i upgrade memorije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro HR tipkovnica i upgrade memorije

06.08.2012 | 12:36
Kupih u Americi prije mjesec dana MBP 15 late 2011 i sad bih želio "instalirati" HR tipkovnicu umjesto ovog US layouta. Meni ne smeta al zbog ukućana bi to riješio.
U servisu mijenjaju cijeli top case s tipkovnicom (cca 1600kn) što ne mislim dati. E sad, imam pitanje jel se mogu samo fizički izmjeniti tipke ČŠĐĆŽ i neke numreičke tipke s nekog novijeg razbijenog Macbooka s HR tipkovnicom. Jel su tipke s Aira iste il? Trenutno sam to riješio transparent naljepnicama al mi nije to to...

Također, vidim da ima dva utora za RAM pa bih stavio 2x4GB umjesto sadašnjih 2x2GB. U servisu traže 1700kn, ne znam jel to set od dva keksa ili je cijena za jedan keks RAMA takva ali je preskupo. U Americi (OWC) košta 60USD 2x4GB...
Kakva su iskustva s OWC memorijom u usporedbi s "original" memorijom koju ugrađuju u MBP?

Hvala unaprijed svima na infu il sugestijima...
Pozdrav
mb_tipke.jpg
06.08.2012 | 12:41
Od kud ti te nalkepnice?
06.08.2012 | 12:48
Mislim da su na Airu tipke iste kao na MBP (alu unibody). MacBook (plastični) ne dolazi u obzir. Navodno se te tipke daju zamijeniti, samo treba paziti kod skidanja, da se ne polomi mehanizam.

OWC RAM je cool, isto kao i lokalno kupljeni. Samo se drži specifikacije (brzine).
06.08.2012 | 12:56
Nalkepnice!? Nalkepnice su s ebaya, 2USD komplet HR stickera... Malo sam ih izrezao na samo veličinu slova. Tko ima živaca može to lijepo skalpelom izrezat uz slova tako da ima što manje prozirnog dijela al to onda otežava montažu.
06.08.2012 | 13:15
smayoo kaže:
Mislim da su na Airu tipke iste kao na MBP (alu unibody). Navodno se te tipke daju zamijeniti, samo treba paziti kod skidanja, da se ne polomi mehanizam.

Nisu iste. Razlike su milimetarske u prihvatnom mehanizmu tipke, ali postoje. Tipku po tipku nije problem zamijeniti, ali trebaš imati s čim.....
Otkako Apple isporučuje kompove s odgovarajućim tipkovnicama (prije su dolazile tipke u kitu koje je onda zastupnik mijenjal za naše) nema tipki kao zamjenskog dijela....
06.08.2012 | 13:27
Znači moraju bit tipke s Macbook Pro unibody-ja!? Na netu prodaju tipke i uglavnom pišu da su i za Air i za Pro unibody iste. Al HR tipke je naći super teško...
06.08.2012 | 13:36
Bolje ti to zaboravi. Dobre su ti i te naljepnice.
06.08.2012 | 13:43
Naći ću ja te tipke, volim izazove...Probat ću s unibody Aira za početak da vidim jel su iste tipke.
2x4GB ću naručiti od OWC, dostava je stvarno smiješna (ispod 5 USD) samo me zanima zašto Apple kaže da upgrade ide samo do 8GB?
06.08.2012 | 13:46
Po meni, najlakše i najbrže bi bilo da se nađe dobavljač za tipke i onda njega izravno pita za isporuku. Foxconn, ako se ne varam, sastavlja kompove za Apple, pa onda on mora imati poddobavljače itd....
  • mileni
  • Posjetitelj
06.08.2012 | 13:47
Apple kaze i da za moj iMac mid 2010 ide samo 16GB. No ide uredno do 32GB. Prije te 2-3 godine valjda je najveci keks rama bio od 4GB, pa zato valjda i specifikacije da ide samo 16GB. Do nedavno sam imao 16GB, trenutacno imam 24GB i sve uredno radi. Za laptope ne znam, ali ne vidim razloga zasto ne bi moglo ici 2x8gb.
06.08.2012 | 15:27
Ma nije toliko napeto za memoriju... Bit će dosta meni 8GB al me baš zanimalo jer vidim da ima memorije i od 8GB/modul... 2x8GB je 150USD
06.08.2012 | 17:02
mileni kaže:
Apple kaze i da za moj iMac mid 2010 ide samo 16GB. No ide uredno do 32GB. Prije te 2-3 godine valjda je najveci keks rama bio od 4GB, pa zato valjda i specifikacije da ide samo 16GB. Do nedavno sam imao 16GB, trenutacno imam 24GB i sve uredno radi. Za laptope ne znam, ali ne vidim razloga zasto ne bi moglo ici 2x8gb.

Mislim da i danas kazu za MBPove da idu samo do 8 GB, jer toliko nude kao opciju kad kupujes od njih.

A zapravo svi Core iNesto MBPovi mogu do 16 GB, znaci svi 2011 i kasnije.

Sto se tice tipkovnice, mene puno vise zivcira US enter nego sami znakovi. A to je vec malo teze promijenit.
06.08.2012 | 20:00
gole kaže:
Znači moraju bit tipke s Macbook Pro unibody-ja!? Na netu prodaju tipke i uglavnom pišu da su i za Air i za Pro unibody iste. Al HR tipke je naći super teško...

Ne mora biti isto,ja na svom air_u imam onaj okomiti enter koji zauzima dva reda i imam isto kao ti oznake naših slova (imam švedsku tipkovnicu i znam napamet di je koje slovo)s tim da mi je ž dole.Jedino sam zamjenio mjesta y i z jel se nisam mogao rješiti sindroma s windowsa Tipke na airu nije teško zamjeniti,dostatna je obična mala turpijice za nokte....vjerovatno imaš na youtube puno filmića di se šta i kako mjenja,pa pogledaj.
06.08.2012 | 21:30
ide ti 16gb rama ja sam sebi stavio 2x8 i imam američku tipkovnicu i iste naljepnice kao ti i super
08.08.2012 | 08:28
iLeo kaže:
ide ti 16gb rama ja sam sebi stavio 2x8 i imam američku tipkovnicu i iste naljepnice kao ti i super

Jel se osjeti tih 16GB RAM-a da oprevda uloženo? Šta moraš radit na MBP da iskoristiš 16GB?
08.08.2012 | 09:44
gole kaže:

Jel se osjeti tih 16GB RAM-a da oprevda uloženo? Šta moraš radit na MBP da iskoristiš 16GB?

Ako ne znaš što bi radio, onda ti gotovo sigurno niti ne treba toliko rama, tj. nećeš ga stvarno koristiti.

U svoj MBP sam stavio 8 GB (2x4) zbog Win7 pod Parallelsima i taman je dovoljno.
10.08.2012 | 15:32
Ja bi stavio 2x8GB jer volim multitasking i isto mislim stavit Win7 preko Parallelsa al me hebe što traži odmah šifru kod instalacije Win7. Kak da to "preskočim"!?
10.08.2012 | 15:42
Pa zar se uz WIn 7 ne dobije sifra ili si windoze ukrao?
10.08.2012 | 23:13
Da, Gole, kad kupiš Win 7, dobiješ uz njih serijski broj ("šifru" ) i uneseš je. Nakon instalacije ide online aktivacija i to je to. Savjete kako da to "preskočiš" nemoj tražiti na ovom forumu.
23.08.2012 | 01:04
Ma sve 5... Zapravo se ne treba odmah unijeti serial kod instalacije Parallelsa već može i kasnije. Zbunilo me što se mora ostavit express opcija a nsam vidio da ima kvačica za serial. Nego, jel mi može netko ukratko objasnit kako aktivirat strujanje medijskih sadržaja sad iz win7 preko virtualne mašine. Ne radi mi kad uključim strujanje kao na PC tj. ne vidi mi se MBP.

PS uzeo sam OWC i radi dobro memorija, a HR tipke su izgleda nemoguća misija
23.08.2012 | 01:22
Mislim da za to ne može virtualna mrežna kartica od windowsa biti u shared modu, nego mora biti u bridged modu. Ali pričam napamet jer nemam trenutno kako probati.
23.08.2012 | 10:41
smayoo kaže:
Mislim da za to ne može virtualna mrežna kartica od windowsa biti u shared modu, nego mora biti u bridged modu. Ali pričam napamet jer nemam trenutno kako probati.

Na VMWareu je tako, moras koristiti bridge mod jer na onom NAT ne radi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO