Prisilno hlađenje za Minija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prisilno hlađenje za Minija

13.08.2012 | 12:52
Kako su vrućine ovih dana bile nepodnošljive, moj Mini se je tako zagrijavao da mi ga je bilo žao pa sam se sjetio kako ga ohladiti.

Od starog ispravljača izvukao sam ventilator 14cm promjera, spojio ga na USB koji daje 5V (dovoljno da se okreće i da hladi), zalijepio mu gumene nožice i stavio ga na minija.

Temperatura je smanjena i više mi ga nije tako žao.

Ovo sam poslao kao ideju, možda nekome pomogne.

Evo par slikica uz post.

Pozdrav svima,
Siniša
IMG_2172.jpg
13.08.2012 | 13:31
Volim Minija zato što je tih, ne zauzima puno mjesta, a i to malo što zauzima je raspoloživo da se na njega nešto stavi. I lijep mi je. Tvoj prijedlog ukida sva ta tri razloga.

To što je kućište toplo ne znači da se Mini pregrijava. Aluminijsko kućište jest bitan faktor u hlađenju stroja. Ako je ono toplo, to znači da hlađenje funkcionira. Da, dodatnim ventilatorom si poboljšao hlađenje kućišta, ali pitanje je da li je to uopće bilo potrebno.

No, na stranu sve to - mislim da nije pametno da uštekavaš ventilator izravno u USB. Motor ventilatora je induktivni teret, dakle izaziva "špice" napona pri pokretanju i zaustavljanju, a nemaš kondenzator da ih "popije" (inače u USB napajanim uređajima koji imaju motore uvijek postoji napajački sklop s kondenzatorom ili više njih). Te špice ti mogu oštetiti USB port ili čak cijeli USB kontroler pa bi ti moglo ispasti dosta skupo to hlađenje.
13.08.2012 | 13:39
Sta ovo zbilja pomaze

Hmm ... mozda bi se mogao staviti neki jos veci, a pri tome tisi ventilaor.

Koliko se temp. uopce smanjila ?
13.08.2012 | 14:50
je,a gdje je jabuka sada...nevidljiva
13.08.2012 | 14:57
Kupi veliki stolni ventilator i imas duplu korist. Hlasi Mini i gazdu. A i jabuka sw vidi.
13.08.2012 | 15:03
Nigdje ne spominješ koliko se jako griju komponente minija, jer ako dolazi do smetnji u radu onda nešto sa sistemom hladjenja onosno ventialtorom ili senzorima nije u redu inače je hladjenje ovakvog tipa nepotrebno, čak naprotiv naponski opterećuje usb sabirnicu kao što je i smayoo objasnio, a o prostoru za odlaganje koječega da i ne govorim. Inače sam prošli tjedan bio u smayinom kraju i ostvio sam minija u apartmanu izloženog suncu , temp se digla na 68 i sve je radilo normalno. Ja više vjerujem podacima nego fizičkom osjetu i dojmu.
13.08.2012 | 16:14
Nisam se nadao da će biti toliko komentara...

Hvala vam što ste se odazvali na započetu temu.
Nisam niti razmišljao o tome da bi taj propeler mogao oštetiti USB port, jer vidio sam ona postolja za hlađenje laptopa kako se napajaju preko USB-a i otud mi došla ideja.

Kako bi spriječio katastrofu, propeler sam spojio preko punjača od iPhone-a.
Ako rikne, ionako ih imam dva.
Hvala vam za upozorenje!

Što se tiče toga koliko je stvarno temperatura skinuta dovoljno je reći da kada sam prije stavio ruku na njega, bio je jako vruć, a sada sa ovim proleperom, samo je lagano mlak.

No, ovo mi je rješenje samo preko ljeta, dok su ove vrućine.
Nadam se da već za tjedan-dva više neće biti potrebe.

Kako mi je mini na Mini-liniji, vizualno ne smeta taj ventilator, a kako radi na 5V vrti sporije pa je i on nečujan.

Pozdrav svima,
Siniša
IMG_2173.jpg
13.08.2012 | 16:32
Da bi riječ reko. Svakom po guštu.

Dobro je da si ga maknuo s USB porta (laptop hladnjaci imaju u sebi elektronički sklop za "peglanje" napona pa se mogu bez opasnosti napajati izravno s USB porta). Ostalo je sve fakultativno.

Inače, imaš razne programčiće (iStat i sl.) koji ti daju pregled svih mjerenih temperatura u tvom Macu i to ti je najrelevantnija usporedba - koliko su temperature unutarnjih komponenti pri istim uvjetima rada veće kad nemaš taj vanjski ventilator u odnosu na to kad ga imaš. Ako je razlika 1-2 stupnja na bilo koju stranu, onda ti je taj ventilator uzaludan, odnosno njegova je svrha samo ta da se aluminij hladi konvekcijom umjesto radijacijom pa se ti osjećaš bolje kad ga pipneš, a on nije vruć. Inače, aluminiju je sasvim svejedno da li mu je temperatura cca 35 (tj. da je lagano mlak pod tvojom rukom) ili cca 48 (tj. da je jako vruć pod tvojom rukom). Inače, aluminiju postaje zbilja vruće tek negdje oko 400ºC.

Ali drago mi je da si pokrenuo ovakvu temu jer mene osobno ljudi dosta često pitaju nešto na tragu ovog. Najčešće to bude formulirano ovako "A zašto se ti Macovi tako ful više griju od običnih laptopa?". Zaključak je, dakle, temeljen na tome što je plastika običnog laptopa na dodir manje vruća od aluminija jednog MBP ili MBA (ili Minija, itd.). Zašto? Pa zato što je plastika termički izolator, a aluminij je termički vodič. Plastično kućište otežava hlađenje unutrašnjosti, a aluminijsko kućište Maca olakšava. Ljudi iz PC svijeta su navikli na to da, kad je plastično kućište malo jače toplo na dodir - to znači da je u unutrašnjosti oganj pakleni, a ventilatori nesretnog plastiše se vrte na 110% RPM te sve huji i zuji do trećeg susjeda. I zato ih hvata panika kad osjete vruću površinu Maca. Jer misle da je unutra još 2x vrućije, a zapravo je neznatno vrućije - možda 2-3, a možda 10ºC. Ako Mac "zakuha" na više od toga, tek se tada pale ventilatori na veliku brzinu da ispuhuju vreli zrak van i pomognu aluminiju.
13.08.2012 | 17:26
Inače ovo pojačalo i tuner ispod Minija sigurno ne pomažu u snižavanju temperature!
13.08.2012 | 18:25
@riba oteo si mi slova s tipkovnice
13.08.2012 | 19:03
Možda bi pomoglo kada bi Mini bio na dnu:unsure:
13.08.2012 | 19:32
To bi isto odmagalo, ali manje nego ovo.
13.08.2012 | 21:18
Joj, kaj je slijedeće, savjet da je najbolje minija vezati najlonom za pecanje i držati ga da visi u zraku s barem 1m slobodnog prostora oko njega sa svih strana
13.08.2012 | 21:21
Ja sam baš prošli tjedan svašta radio na svom Miniju. Dan je bio opako vruć, ventilator se čuo kao nikad ranije pa me to nagnalo na razmišljanje. Pošto doma nisam imao ništa poput extra ventilatora, odlučio sam se za najobičniju limenu tacnu, 20x30 cm koju sam samo stavio na Mac Mini i kako je cijeli stroj u metalnom kučištu, ovo je i te kako pomoglo. Ventilator se smirio toliko da sam o svemu jednostavo prestao razmišljati. Čak nisam ni skinuo onaj iStat widget kojeg imam samo na MacBooku pošto je rezlika u zvuku ventilatora bila dovoljno mjerilo.
13.08.2012 | 21:38
Bertone kaže:
Joj, kaj je slijedeće, savjet da je najbolje minija vezati najlonom za pecanje i držati ga da visi u zraku s barem 1m slobodnog prostora oko njega sa svih strana

Naprotiv, savjet je "ne izmišljaj ništa" jer to što je kućište vruće na dodir ne znači da se elektronika unutra pregrijava. Ali, ako ti već smeta to što je Mini vruć na dodir, najprije makni grijalicu ispod njega.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
13.08.2012 | 21:54
Iskreno, mini je dobio u zadatak iskonvertirati priličnu količinu videa i to za vrućih dana, smješten daleko od klima uređaja, vidjelo se na njemu da se malo znojio, a i ventilator je svako toliko radio punom parom, no nije mu naškodilo. Uostalom, ako se ne varam intelovi procesori imaju ugrađenu zaštitu protiv pregrijavanja, pa ako ništa drugo ne pomogne, smanjuju radni takt i usporavaju se dok se temperatura ne smanji na prihvatljivu razinu. Dakle, ako baš nećete da se vaši Macovi previše zagrijavaju, onda ih pustite da spavaju dok se vi brčkate u moru za ovih vrućih ljetnih dana
13.08.2012 | 22:19
smayoo kaže:
Bertone kaže:

Naprotiv, savjet je "ne izmišljaj ništa" jer to što je kućište vruće na dodir ne znači da se elektronika unutra pregrijava. Ali, ako ti već smeta to što je Mini vruć na dodir, najprije makni grijalicu ispod njega.

Ma to su bile i moje misli, ali ih nisam napisao tako direktno kao ti , no ko zna, možda se uskoro u oglasniku pod prodaja pojave i kakvi Zepteri, ACM-ovi i sl
13.08.2012 | 22:30
Bertone kaže:

Ne, meni pada na pamet rješenje s orebrenjem od tatre ili, barem!, original bube. U nedostatku njih, i blok od kosilice brigs and stratton bi poslužil:P

A za posebno teške uvjete rada (konvertiranje videa) predlažem potpuno rješenje s vodenim hladnjakom od.... recimo nekog renaulta dizela? Ima ih ko kenje, a oni 1.5 dCi motori se razlete nakon nekih 180-200 tkm pa bi se to dalo složiti. Antifriz nije potreban:blink:
13.08.2012 | 22:38
Gle, mogućnosti su razne. Meni pada na pamet i home-made adsorpcijska toplinska pumpa složena od Plamen Požega furune. Dok ti Mini konvertira video, ti iz petnih žila lopataš ugljen u peć da ga ohladiš.
13.08.2012 | 22:56
Ma zločesti smo i i OT-amo čovjeku temu ,…

Ja sam uvijek bio za DIY sisteme jedino što kod ovog i ovakvog i ne vidim svrhu osim snižavanja temperature gornje strane kućišta minija ispod koje se ionako nalazi optika koja se rijetko ili nikad koristi,…

Po meni bi bolje rješenje bilo da je kad je već išao na eksterno hlađenje s 140 mm ventilatorom okrenuo ventilator da puše prema gore, ventilator odigao od podloge 1-2 cm i iskemijao kakav nosač za minija (s isto toliko razmaka) kojem bi prethodno skinuo donji poklopac i oslobodio pristup friškom zraku u unutrašnjost minija,…

... a tako bi se i jabuka vidjela

PS. Osim toga su u Appleu i zamislili da gornja strana minija bude topla jer se koristi kao grijač šalice s kavom
24.08.2012 | 08:03
Bertone kaže:
PS. Osim toga su u Appleu i zamislili da gornja strana minija bude topla jer se koristi kao grijač šalice s kavom

E ovo mi nije palo na pamet...

Ideja je dobra!
24.08.2012 | 10:14
Nije baš tako dobra jer s donje strane, kad makneš poklopac, nema nikakvog filtra za prašinu. U par dana u Minija bi ti se navuklo toliko prašine da te više nikakva ventilacija ne bi spasila.

Mini je jako minuciozno i detaljno inženjerski osmišljen i posložen, a hlađenje je jedan od najbitnijih faktora pri tome. Sam nešto po tome kemijati je isto kao da uzmeš permanent marker i ideš malo retuširat Mona Lisu jer ti taj njen osmjeh nije baš... ono... pa ćeš ga malo doradit...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO