Transfer podataka sa starog Macbooka na novi MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Transfer podataka sa starog Macbooka na novi MBP

23.08.2012 | 00:08
Situacija je sljedeća, imam Macbook 4.1, early 2008 i na njemu sve instalirano što mi treba (aplikacije, podaci).
Isti prodajem i kupujem novi Macbook PRO (zadnji model).

Na koji način prebaciti sve podatke na novi laptop da ne moram ponovo instalirati aplikacije?

Mislim da fizička zamjena diska nije rješenje (driveri?) iako bi to bilo najelengantnije rješenje pošto je u starom Macbooku novi disk, čak bolji od defaultnog u novom MBP.
Migration assistent nisam nikad koristio, što on točno prebaci?

THX!
23.08.2012 | 00:18
Disk ne možeš prebaciti jer bus više nije isti. Migration Assistant je sve što ti treba, ako novi Mac ima firewire nabavi odgovarajući kabel, ako ne možeš i preko mreže (tako sam ja nedavno). Kada uključiš novi Mac, pitat će te onih par instalacijskih pitanja i odmah želiš li prebaciti podatke migration assistantom, ali to možeš uvijek nanadno.
Migration assiatnt prebaci ono što odabereš, dakle ako treba i baš sve. MOguće da u to ne ulaze neki driveri i slične stvari koje se instaliraju u sam sistem van tvojeg user foldera ali to lako reinstaliraš.
23.08.2012 | 00:19
ok, znači on teoretski napravi 'disk clone' odnosno clone aplikacija, podataka i sl. osim samog OSa?
23.08.2012 | 00:20
Tako je, u osnovi prekopira sve, u prvom redu tvoj user folder i sve postavke, nakon što je gotov prijaviš se kao i na starom stroju i sve je tamo.
23.08.2012 | 00:21
THX Riba!
Još samo nešto, nema veze ukoliko je na novom stroju Mountain Lion, a na starom Lion?
23.08.2012 | 00:25
Ne, sa starijeg na noviji sistem to ide. Ako ideš na firewire opciju trebat će ti FW400->FW800 adapter.
23.08.2012 | 00:27
ok, sve jasno, puno hvala!

Postoji li kakav način 'migracije' ukoliko sa starog računala imam samo HDD?
23.08.2012 | 10:10
Staviš HDD u USB ili FW eksterno kućište.
23.08.2012 | 10:47
Riba kaže:
Disk ne možeš prebaciti jer bus više nije isti. Migration Assistant je sve što ti treba, ako novi Mac ima firewire nabavi odgovarajući kabel, ako ne možeš i preko mreže (tako sam ja nedavno). Kada uključiš novi Mac, pitat će te onih par instalacijskih pitanja i odmah želiš li prebaciti podatke migration assistantom, ali to možeš uvijek nanadno.
Migration assiatnt prebaci ono što odabereš, dakle ako treba i baš sve. MOguće da u to ne ulaze neki driveri i slične stvari koje se instaliraju u sam sistem van tvojeg user foldera ali to lako reinstaliraš.

Ke?

Ako ne kupuje Retinu, onda je bus itekako isti, SATA su i jedan i drugi disk. Samo prebacis disk i to je to, nikakvi driveri nisu potrebni jer OSX ima sve drivere za sve podrzane uredjaje vec stavljene. Mozes selit disk iz MBa u MBP i obrnuto bez problema.

Osobno sam selio diskove vise puta izmedju MBPova 5.5, 7.1 i MBa 3.1, sto obicne, sto SSDove. Jedino sto MB podrzava samo SATA 1.5 gbps a MBPovi podrzavaju 3 gbps. Al to nema veze s diskom.

Isto tako sam MBP instalaciju na 2.5'' disku skopirao na 3.5'' disk koji sam ubacio u hackintosh i instalirao bootloader, i sve radi.

Frend je pricao da je MBP kopiju diska ubacio u iMac i isto tako da radi bez greske odmah na prvom bootu.
23.08.2012 | 11:07
Nema li MBP 2008 PATA disk? Ako nema, ispričavam se.
23.08.2012 | 11:42
Nije PATA, već SATA 1.5 gbps na Macbooku 4,1.
Riječ je o novom SSD disku, Corsair Force GT koji bi na novom MBP trebao raditi na 6gbps, zar ne?

Znači samo uvalim novi disk i to je to? Bunili su me driveri, ipak je riječ o hardwareskoj razlici od 5 god...
23.08.2012 | 11:47
To s driverima u pravilu nema problema, ali u pravu si, u ovom slučaju bi moglo biti piz... Ja bi da taj disk staviš u vanjski dock pa bootaš s njega i vidiš da li radi. Ako ne radi, ili se nešto čudno ponaša, onda bootaš s original harda, Migration assistantom povučeš sve dokumente i ostalo s SSD-a i onda na kraju Carbon Copy Clonerom prepeglaš sve s original diska natrag na SSD, ubaciš SSD u novu mašinu i to je to.
23.08.2012 | 12:45
Riba kaže:
Nema li MBP 2008 PATA disk? Ako nema, ispričavam se.

Koliko ja znam, nijedan MacBook Pro nema PATA disk, a ni MacBook. Zadnja PATA je bila u PB i iBook-ovima.
23.08.2012 | 12:47
papittovenga kaže:
Nije PATA, već SATA 1.5 gbps na Macbooku 4,1.
Riječ je o novom SSD disku, Corsair Force GT koji bi na novom MBP trebao raditi na 6gbps, zar ne?

Znači samo uvalim novi disk i to je to? Bunili su me driveri, ipak je riječ o hardwareskoj razlici od 5 god...

Nemaju veze driveri, osim ako nisi nesto naknadno stavljao, no to u prijenosnicima i nije cesto slucaj.

Svi driveri postoje i za novije laptope ako imas pravilnu verziju OSa.

Recimo, ne bi mogao uzeti mountain lion disk iz novog laptopa i stavit ga u taj Macbook jer ML ne podrzava X3100 grafiku. A i vjerojatno ne bi mogao uzeti originalnu Leopard instalaciju i ubacit u novi MBP. Ali ako imas Lion, bez problema ce radit na ovim novim, jer su i oni originalno dolazili s lionom.
23.08.2012 | 16:17
Ali, zašto bi, POBOGU!?, selio hard iz starog laptopa u novi? Lijepo napraviš kaj ti je rekel Riba, digneš migration assist navečer (ako ideš preko WLAN-a) i ujutro imaš SVE na svojem mjestu. Kraj priče.
Preko FW-a to ide za dvije vure, maks.

A imaš i opciju s time mashine diskom; napraviš backup, pa onda s MA to povučeš na novi stroj i svi sretni i zadovoljni
23.08.2012 | 16:28
???

Iz jednostavnog razloga što je SSD Corsair Force GT 240GB kao primarni disk ziljun puta bolje rješenje od defaultnog HDD 750GB 5400 RPM koji dolazi s novim....
23.08.2012 | 18:57
papittovenga kaže:
???

Iz jednostavnog razloga što je SSD Corsair Force GT 240GB kao primarni disk ziljun puta bolje rješenje od defaultnog HDD 750GB 5400 RPM koji dolazi s novim....

Upravo tako. I jos si uzmi na ebayu

www.ebay.com/itm/9-5mm-SATA-Serial-ATA-O...;hash=item45fab3f23d

i

www.ebay.com/itm/bn-External-USB-Enclosu...;hash=item3f1ac6854a

i spreman si na sve

Ak ti treba toliko diska u laptopu naravno.
23.08.2012 | 19:08
To i je plan
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO