SSD Upgrade - MacBook Early 2008
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD Upgrade - MacBook Early 2008

11.09.2012 | 15:27
Pozdrav jabučari!

Dakle, kako naziv teme govori, imam MacBook white, rana 2008 model.
Specifikacije, 2.4gHz Intel core2duo, 4gb ram 667mhz, i onaj neslavni Fujitsu HDD koji je spor poput puža.

Ono što me zanima jest, koji bi SSD odgovarao, a da nije Intel 520 jer zbilja nemam toliko love.

Najviše me u principu muče brzine i kompatibilnost, moj laptop ima SATA 1 port, dok su gotovo svi
SSD-ovi na našem tržištu na SATA 3 portu. E sad, bi li to funkcioniralo ili bi nastao kaos?

Model koji mi je poprilično privukao pažnju jest G.skill phoenix 3 model
(www.links.hr/?naziv=ssd-120-0-gb-g-skill...d_artikl=051.400.183)

Eto, molim vas da mi pojasnite bi li pasalo, te ako ne bi, pokušate dati neku sugestiju koja bi.

Hvala unaprijed
  • forthdancer
  • Posjetitelj
11.09.2012 | 17:55
Mozes bilo koji ssd uzeti i ugraditi jedino sto ce ti
maksimalna propusnot biti 1.5 Gbit/s odnosno koji god disk uzmes
max zapis i citanje ce ti biti negdje oko 130mb/s.

U svakom slucaju ssd rocks, nema pokretnih djelova, seek time-a kako god da okrenes mac ce ti dobit novi zivot.
11.09.2012 | 19:01
Puno hvala na odgovoru.
Can't wait to buy
18.09.2012 | 15:57
Ja sam u isti takav MacBook stavijo Kingston SSD i žena mi se prepala kako je brz. Ali i ovaj koji si pokazao je sasvim dovoljno dobar, samo hrabro.
18.09.2012 | 21:41
A trim ili kako se več zove funkcija na takvoj kombinaciji uz 10.6.8 OSX? Je li to radi?
Hvala.
19.09.2012 | 00:28
Trim Enabler je već postojao za 10.6.8 ali sad ga nisam nigdje mogao naći. Potražit ću ga pa ti šaljem link. Ali pošto u CSF-2281-Controller od Sand Force-a imaš garbage collection on ti i nije toliko nužan. Radi sve uredno, ne boj se.
  • forthdancer
  • Posjetitelj
19.09.2012 | 00:45
Imas cijeli jedan niz clanaka o tome da li koristiti trim na sandforce ssd-u na os x i svi preporucaju da ne,
imas na forumu ovdje koje druge optimizacije napraviti da mu reduciras bespotrebno koristenje diska.
19.09.2012 | 21:26
zabac kaže:
A trim ili kako se več zove funkcija na takvoj kombinaciji uz 10.6.8 OSX? Je li to radi?
Hvala.

Instaliraš ovaj:
www.macupdate.com/app/mac/37852/trim-enabler
19.09.2012 | 22:15
Evo da se javim da sam na kraju ipak stavio crucial m4 unutra, i radi mrak. Stvarno savršeno. Boot time na lionu mi je cca 10 sekundi, prije je bio oko 35. Programi ko iz šuba idu kak bi se reklo također.
Naravno, staro je to računalo pa ne može čudo napravit ssd, ali razlika je osjetna. Također, stavio sam TRIM enabler i nikakvi problemi, sve vozi kako treba.
19.09.2012 | 22:42
Sad napravi još ovo:
u Terminalu napravi:
sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage

Osim toga isključi Sudden Motion Sensor, jer ti on ne treba kod ssd-ova.

sudo pmset -a sms 0

i noatime.plist i onda će ti raditi još bolje.
19.09.2012 | 23:46
Ok, s novim diskom je li se sto jos ubrzalo osim brzeg usitavanja programa?
20.09.2012 | 10:54
Zabac, šta bi još trebalo biti brže? Staviš još koju čokoladicu memorije i stroj ti leti.
Zamisli da kad podižeš neki balvan od software-a kao Photo Shop ili neki Open source kao Neo ili slično i odmah ti se otvori, treba li ti u radu sa tim software-on još brzine onda to odradi čokoladica sa dodatnim prostorom.
To šta ti se desi sa stojem ćeš ti osjetiti kao da si kupio novi, to je starno nevjerovatno.
20.09.2012 | 13:15
Za suspend opis: detaljno

etherealmind.com/osx-hibernate-mode/
20.09.2012 | 15:43
Žabac, ubrzao se read i write na samom ssd-u, boot time i app loading.

tino1, napravih to u terminalu. Dosta sam zadovoljan all-in-all, nema nikakvih problema.

Anyway tnx na pomoći ekipa
23.09.2012 | 10:13
je si li mount-ao sa noatime.plist? To je za mene stvarno jedan od pametnijih poteza u Tuningu SSD-a.
23.09.2012 | 15:44
Jes, aj did it.
23.09.2012 | 16:26
Ja sam vec star i mogu cekati, znaci za mene nije SSD?
23.09.2012 | 16:35
Bas za stare je SSD, jer nemaš vremena čekati:)
23.09.2012 | 17:05
Ja sam onda već otpisan !
23.09.2012 | 19:56
Juniori!
23.09.2012 | 20:24
Zabac, koliko imaš godina?
23.09.2012 | 20:46
Molim preporuku za MacBook Early 2008:
OCZ SSD Agility4 128GB, SATA3
ili
OCZ SSD Agility3 240GB, SATA3
ili nešto treće
23.09.2012 | 20:57
nisam baš bio hepi s onim što sam pročitao o reakciji tih staraca na agilityje i vertexe, zato ih i nisam uzimao...na kraju sam se za crucial m4 128gb odlučio, preko chipoteke sam ga uzeo i došao me 988 kuna, napravio sve ono što mi je tino1 preporučio s tim da sam digo ram na 4gb i radi mrak. Meni se čini da s tim nadogradnjama treba probat izbjeć sandforce kontrolere na ssd-u, jer s tim prijavljuju da ima dosta problema. Crucial nema sandforce čip.

Također, smatram da je 128 dosta, pogotovo ako imaš neki vanjski drive za podatke i backup, eto meni je sve instalirano i free mi je 100gb na ssd-u. Al ako ti baš treba imaš i cruciale od 256.
23.09.2012 | 21:04
Hvala na brzom odgovoru.
23.09.2012 | 21:13
nema beda, forum je da se pita
23.09.2012 | 21:24
42
23.09.2012 | 21:34
Odi i donesi mi cigare.

@Boškardin

1. Corsair Force GS 240GB
2. Plextor PX-128M3P
3. Kingston SSD Now
4. KINGSTON HYPERX SSD 240GB

To bi ja stavio kad bi sad stavljao. Šta se sandforce 2281 kontrolera tiče nema nikakvih problema sa njima. Ako se po internetu nešto povlači onda dećki nisu povukli najnoviji Firmware i imaju sranja, ako ga sad ugradiš iimaš po defoultu novi Firmware.
23.09.2012 | 21:56
zabac kaže:
42

Mladiću, još si 2 banke iza !
PS
I di ti je Pončo?
24.09.2012 | 09:19
EDIT:
Šta se Sandforce 2281 tiče, puno SSD prizvođača radi sa tim controlerom na ovaj ili na onaj način. Tako je na primjer u OCZ-u SandForce ali na njihov način modificiran Firmware.
Sve ovisi i o strukturi samoga SSD-a. Kingston je SSDNow V+ 200 perstavio prvi njegov Sandforce sa Toggle-NAND sinkronom strukturom a ne kao do sad ONFI-NAND, po Davoru koji ga je među nama prvi ugradio nema nikakvih problema sa njim- ili i ako ima ,nije ništa drastično jer bi Davor sigurno nešto o tome napisao.
Tako da se odabir SSD-ova jako sužava ako izbacimo iz nekog razloga Sandforce. Osim toga mislim da nismo pravedni prema jednom od vodećih Controlera.
24.09.2012 | 09:38
Eee, Poncho je otišao u dučan po šibice. LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO