Provrtili šarafi na Macbook Pro 13 modelu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Provrtili šarafi na Macbook Pro 13 modelu

24.09.2012 | 20:32
Pozdrav!

Imam "mali" problem sa sarafima na macbooku, uglavno narucio sam OWC ssd disk i data doubler, i normalno sam ugradio ssd disk na mjesto starog diska,a kad sam isao skinuti superdrive da mogu ugraditi data doubler provrtila su mi dva sarafa. Znači od kriznog sam dobio kruzni.
Zna li netko kako to sad odsarafiti?

Hvala
  • forthdancer
  • Posjetitelj
24.09.2012 | 21:12
Odi kupit balone u ducanu ili nadji neku tanku gumu koju ces staviti na vrh odvijaca pa fino vrti.

Tako ja rijesavam sa svim izlizanim vijcima u kuci
24.09.2012 | 21:20
Dva načina.

1.) Ako imaš jake živce i sigurnu ruku, lakši način je uzeti malu modelarsku bušilicu (na 12V, onu koja se drži šakom) i prikladno svrdlo (vjerojatno 1,2 ili 1,6 mm), tj jedno 10 komada njih jer će ti pucati i izbuši glavu, tako da napraviš na glavi rupu kompletno koliko je sad to u krug izglodano. Glava će ti se odvojiti od vijka. PAZI - važno je da ti od vijka ostane batrljak kojeg možeš uhvatiti špic-cangama i odviti ga.

2.) Nabavi (nije baš lako) Loctite dvokomponentno ljepilo koje služi upravo ovom. Uzmi inbus primjerene veličine (promjer zeru manji nego je glava vijka). Jednu komponentu kapni na glavu vijka (ali tako da se raziđe po obodu, a ne da upadne u izglodanu udubinu), a drugu na čelo inbusa. Nasloni čelo inbusa na glavu vijka (JAKO JE VAŽNO pri tom da nisi kapnuo previše, da se ne izlije ljepilo okolo jer će ti se vijak zauvijek zalijepiti za okolni materijal), i drži odmjereno pritisnuto te maksimalno ravno (da vijak i inbus budu u istoj osi) toliko dugo koliko u uputi od ljepila piše da treba dok se ne stisne dvokomponentna smjesa. Kad stisne, odšarafi vijak. Ako imaš nekog finomehaničara, možeš mu odnijeti zalijepljeni ključ i vijak, da ti ključ odreže malo iznad zalijepljenog mjesta i poravna ga i pobrusi, da ti bude opet upotrebljiv.

U oba slučaja ti je vijak za baciti i moraš nabaviti novi. Što isto nije baš lako.
24.09.2012 | 21:23
Da, ovo s balonima je zgodna fora koja je dovoljno jeftina i jednostavna da te ništa ne košta probati. Problem ti može biti što je i šrafciger vrlo mali, skoro kao šilo. Pa će ti možda lakše ići ako uzmeš ravni umjesto križnog.
24.09.2012 | 21:34
Da probaj s ravnim,veličine da ulovi dva utora,tu ti je dosta bitna veličina....ono da je na knap unutra i moraš malo jače prema dole stisnuti da ti ulovi prvi krug,nakon toga će lagano ići.Izgleda da je robotu pobjegla koja milisekunda viška,pa je to prejako stegnuo
24.09.2012 | 23:17
Nedavno sam imao takav problem na prijateljevom MacBooku Pro 15".

Sredio metodom 1) ali trajalo je preko 2 sata zezanja.

Probao sam i metodu 2) jer se činila lakša, ali nije išlo, pucalo je uvijek.
24.09.2012 | 23:57
Da. 2) je problem kad su šarafi takvi sitni, jer je teško pogoditi da se ljepilo stegne, a da ključ stoji baš u osi šarafa. Ako je malo izvan osi, ili pod kutem, stvaraju se prevelika naprezanja u ljepilu i puca. Ali običnim cyanofixom nema šanse. Mora biti dvokomponentno.
25.09.2012 | 03:55
Hvala ljudi!

Loctite ljepilo sam trazio al ga u Sibeniku nema. Probat cu prvo sa balonom a ako neide onda moram naći nekoga sa mirnom rukom za bušilicu jer se moje nenormalno tresu

Uglavnom javim kako je prošlo.

P.S. Postoji li kakav servis gdje bi to napravili?
25.09.2012 | 12:25
U Šibeniku vjerojatno - ne.

Pazi za ovo s bušilicom - ne normalna velika ručna bušilica za bušiti zidove i što ja znam, ne niti baterijska velika, nego mini modelarska bušilica. Nešto kao ovo:

www.kupiprodaj.net/HR/oglas383149/P-mode...usilicabrusilica.htm
25.09.2012 | 13:02
Da si mi bliže onda da. Ovako možda koji zlatar ili urar ima sličan alat ili precizna bravarska radiona.
  • forthdancer
  • Posjetitelj
25.09.2012 | 14:18
E da samo da ti kazem, ako imas stari mobitel neki doma koji ti ne treba,
mozes iz njega izvuc ekstra vijke, tako sam ja za svoj mac 4 vijka nabavio
iz starog samsunga i jednake su velicine.
25.09.2012 | 14:42
Hm, kako je to Appleu promaklo? Treba im javiti da i za to podignu tužbu.
25.09.2012 | 14:52
Nije li malo čudno kako relativno velik broj korisnika MBP-a ima problem baš sa tim šarafom. Kao da je namjerno zacvikan da bi se spriječila ugradnja dodatnog diska.
25.09.2012 | 15:09
Velik broj korisnika? Ovo je prvi put da čitam o tome na Jabučnjaku.
25.09.2012 | 17:12
Vezano za ova prvu metodu koju smayoo spominje, vjerovali ili ne, vidio sam komercijalni alat upravo za to.

Prodaje se u nekoliko velicina (logicno da se moze koristiti na svim velicinama vijaka), kao mali borer ili imbus, samo krace, na vrhu ima mali valjak, kao posudica. U sredini je suplje i kad stines to na vrhu, komponente se pomijesaju i kroz suplju sredinu sidju do vijka.

Ne znam kako su rijesili kolicinu ljepila (da ne pokipi preko), ali mi je bilo zanimljivo, pa sam to zapamtio.

Bio je neki video na website kako se koristi. Stavis na vijak, stisnes ljepilo, nakon nekog vremena, ono se osusi i zalijepi, i ti samo odvrnes vijak.

Naravno, za jednokratnu uporabu je i bilo je nesto jeftino. Prerovicu cu History, ako uspijem naci tu stranicu, pa cu podijeliti link ovdje.
25.09.2012 | 20:13
ja bi probao sa ravnim odvijacem, samo je bitno da je ostar i za mrvu mora biti veci od sarafa kako bi mogao uloviti malo "mesa" na rubovima. samo ga prvo dobro utisni, i lagano vrti gurajuci istovremeno odvijac prema dole.
ne garantiram uspjeh, ali to bi bila najbezbolnija metoda, pa probaj prije ljepila ili fine busilice.
25.09.2012 | 21:18
Probao sam sa ravnim odvijacem malo jace stisnuti i neide, probao sam sa balonom i ništa.

@drlovric nadam se da ces naci taj video

@jzelko kako bi vi rijesili problem? Koliko sam daleko od vas?
25.09.2012 | 21:29
@ 0marko, na Hvaru. Ipak malo predaleko. Imam malu bušilicu, ali bi prije probao sa mojim sitnim odvijačima.
Već sam radio takove stvari a i hobi mi je bio precizna mehanika. Ali ako naletiš obavim časkom.
25.09.2012 | 21:50
Glupo pitanje, ali za svaki slučaj - jesi provjerio na ifixit? Da nije to vijak s lijevim navojem? Ono - neke vibracije, neki moment sile, nešto čudno radi čega taj vijak treba biti kontra...
25.09.2012 | 22:04
@ smayoo sve sam gledao na ifixit, pogledao sam i video tutoriale na OWC stranici, i narucio sam skupa sa data doublerom i odvijace bas za sarafe na macu,al su neki sarafi stvarno prejako stisnuti.

@jzelko nije Hvar daleko
25.09.2012 | 22:13
Ja bi bio oprezan s bušilicom, jer bu špena letjela svud okolo.
25.09.2012 | 22:35
zabac kaže:
Ja bi bio oprezan s bušilicom, jer bu špena letjela svud okolo.

Hehe, za sve ima lijeka. Valjda nisi delal tak fine ili finije stvari.
25.09.2012 | 22:38
S tako malim svrdlom nema puno špene. ZA ono malo što ima - svrdlo se može namagnetizirati, a još je jednostavnije zalijepiti komadić flastera ili izolir-banda preko glave vijka.
25.09.2012 | 22:42
Svaki dan/noć nekaj naučim. Hvala.
26.09.2012 | 00:29
steta sto si ga isao forsirati kad si vidio da tesko ide. za takve stvari ti treba velika kacavida sa dugackom i debelom drskom a malom glavom, i onda imas brdo momenta i izvuces ju.
izmedju opcije ljepilo i busilica, radje bi busilicu probao. dali su ti dobre hintove, iako ne bi odustao od ravne kacavide sa duzim tijelom.
27.09.2012 | 20:19
Evo da se javim, jos uvijek nisam nista uspio. Bio sam kod urara rekao je da su njemu to preveliki sarafi da bi on to dirao
Bio sam u jednom servisu, rekli su da su jednom na nekom laptopu to radili sa busilicom i da je zafrkano skroz i da nece meni to raditi. Uglavnom ostaje mi naci nekoga sa busilicom ko ima volje
Sta mislite hoce li mi u apcoma htjeti to raditi i otprilike koliko bi trazili novaca za to i sto je najbitnije koliko bi zadrzali maca u servisu?
27.09.2012 | 23:26
Metoda 1) od Smaye, jer je vida premala s tim da ta bušilica/brusilica ima nastavke, uzmi za zarezivanje i napravi utor po širini glave 0,3-0,4 mm, ostalo će doći samo po sebi. Bušenje tako malih vida je riskantno, uspjelo mi je nekoliko puta i običnom bušilicom s 0,5 mm tako da su ostale na svrdlu i same se odvidale; srećom nisam stvorio veliku temperaturu da se ne raširi u zavrtnju. Ali s brusilicom uglavnom sam sve vide po kući odvidao . Po slici i veličini glave vide vidim da će dostajati brusilica. BTW nek ti neko drži dršku usisavača nad tobom.
Pozdrav
28.09.2012 | 00:10
Koji je drugi?,... šaraf mislim, na tvojoj slici vidim samo jedan zaokružen i to onaj na zadnjoj strani optike kaj drži onaj komadić "L" flaha,... gdje je drugi šaraf?
28.09.2012 | 17:39

To je drugi saraf
28.09.2012 | 18:54
Na to mjesto ide samo bušilica jer nema mjesta za rotacijsku mini pilicu, ili pak dvokomponentno ljepilo s osovinicom. Nema druge. Bojim se ako je moment tako jak, da se ne može okrenuti ničim onda ne znam da li češ i s ljepilom imati uspjeha.
Poz
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, cariblanco, jura22, m@xym, Riba, Anonimci (554)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO