Lacie network disk spor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lacie network disk spor

03.10.2012 | 23:34
Pozdrav!

Posjedujem Lacie network disk 500GB i primjećujem da je u zadnje vrijeme jaaaako spor. Spojen je na Siemens SE555 router te na njega pristupam wirelessom. Svjestan sam da bi u svemu tome usko grlo bio router, tj. wireless prijenos. Čini se da problem nije u tome.

Disk sam do sada koristio isključivo kao storage, ali u zadnje vrijeme streamam video sa njega. Obični video (ne mislim na HD) opako šteka. I to odmah nego tek nakon nekog vremena. Disk počne kopati čak i kada je video u pauzi. Čujem ga kako radi iako se ništa na njemu ne radi. Ne razumijem što radi kada se sa njega ništa čita ili piše.

Mountan je u sistemu preko upnp-a. AFP mi ne radi baš dobro, a SMB je nekako usporen.

Ima netko nekakvu ideju zašto dolazi do toga?
03.10.2012 | 23:52
Opterećen je drugim taskovima.

Torrent client?

Diskovi u RAIDu unutra? Ako je jedan neispravan, to može jako usporiti.

Jesi se spojio na web interface od diska i provjerio statusne poruke? Možda on sam javlja neku grešku?
04.10.2012 | 09:28
Smayoo, hvala na odgovoru.
Nema drugih taskova, barem ne kojih sam ja zadao. Niti torrent ne skida na njega.

Pretpostavljam da nema RAID unutra, čisto po veličini samog kučišta. Ne čini mi se da bi 2 diska mogla stati.

Gledao sam bio log, ali nisam pronašao ništa zabrinjavajuće. Eventualno nekao poruka vezana uz samu mrežu kada mi se zblesira router. Provjeriti ću još jednom kada dodjem doma.

Također, zaboravio sam napomenuti da disk je oko 60% pun pa nije da je zakrcan do kraja.
04.10.2012 | 10:20
Probaj najjednostavnije i najjeftinije: Probaj preštekati na drugi ethernet port na routeru. Ako ne pomaže, kupi drugi, ganc novi ethernet kabel, najkraći koji ti može odgovarati. Ako ne pomogne ni jedno, ni drugo, treba posumnjati na crkavajući disk. Napravi backup hitno.

Disk možeš istestirati tako da ga spojiš na neku Linux kantu (svi ti NASovi su neki embedded linuxi i koriste ext3 ili ext4 format diska) i zavrtiš provjeru standardnim disk checkerom.

Ali isto se može dogoditi da disk crkava, a da mu je S.M.A.R.T. status OK, a niti alat za testiranje ne nađe problema. Međutim, ako ga izvadiš iz NAS-a, spojiš na linux kantu i pokušaš kopirati cijeli sadržaj na drugi disk (dd komanda iz terminala) i vidiš da to ide jako jako kilavo, onda sigurno crkava.
04.10.2012 | 21:31
Probao sam nekoliko kabela, ni jedan nije imao pozitivan učinak. Ista stvar i sa drugim portom.

Ovo sa linuxom mi trenutno nije dostupno. Moram neki live dići pa cu probati (vikend:)) Da li je problem što je disk isključivo ethernet (nema usb)? Da li se svejedno može napraviti test?

Disk je većinu vremena bio isključen i nije se koristio. Kada je i radio, 99% vremena je bio idle. Znam da to ništa ne znači što se tiče izdržljivosti, ali opet...

Ima neke poruke u logu, ali nisam dovoljno stručan da ih dešifriram. Možda mi vi možete nešto više reći o tome?

Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Active:972 inactive:1005 dirty:0 writeback:0 unstable:0 free:135 slab:649 mapped:1790 pagetables:139
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA free:540kB min:512kB low:640kB high:768kB active:3888kB inactive:4020kB present:16384kB pages_scanned:653 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: lowmem_reserve[]: 0 0 0
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal free:0kB min:0kB low:0kB high:0kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem free:0kB min:128kB low:160kB high:192kB active:0kB inactive:0kB present:0kB pages_scanned:0 all_unreclaimable? no
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: DMA: 5*4kB 1*8kB 2*16kB 1*32kB 3*64kB 2*128kB 0*256kB 0*512kB 0*1024kB 0*2048kB 0*4096kB = 540kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Normal: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: HighMem: empty
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Swap cache: add 90924258, delete 90924183, find 4962566/17028530, race 86+119
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Free swap  = 0kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.warn kernel: Total swap = 128448kB
Feb  2 02:12:17 (none) user.err kernel: Out of Memory: Killed process 7308 (twonkymediaserv).
Feb  2 02:16:50 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:55 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:56 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:16:58 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:02 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:10 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:17:26 (none) daemon.err mDNSResponder: ERROR: getOptRdata - unknown opt 4
Feb  2 02:21:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800
Feb  2 02:36:33 (none) local0.info udhcpc[704]: Lease of 192.168.1.241 obtained, lease time 1800 
04.10.2012 | 21:48
Ništa bitno nema u tom logu. NAS treba otvoriti, disk iznutra izvaditi i staviti u neku eksternu ladicu (USB, FW, što god), ili (ako se radi o PC kanti) spojiti direktno na unutarnju SATA sabirnicu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO