Kupnja mac-a u inozemstvu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja mac-a u inozemstvu

02.11.2012 | 01:15
Koliko znam mac je najjeftiniju u USA?

Sad kako doći do njega... Može li se nekako naručiti ili se baš mora fizički doći po njega?

Slučaj MacBook Pro Retina 15" , više se isplati otići po njega sa avionom u USA i kupiti ga za cca 10 000 kn i vratiti se nazad, nego dat 20 000 kn za isti stroj kod nas!

02.11.2012 | 04:02
Pa mogao bi kupiti na ebay od nekog sellera koji je voljan da ti to posalje u HR (nije to tesko naci).

Morao bi platiti skuplju postarinu i dodatno osigurati paket, kojeg ce ti naravno zadrzati na carini cim vide vrijednost.

I onda ti opaliti 25% PDV na HR cijenu istog takvog. Tako da je racunica bitno drugacija na kraju

Ako imas nekoga da ti donese osobno, onda je to druga stvar.

Ja sam dva puta do sada donosio tako ljudima po nesto iz USA, i cijene su stvarno neusporedive...
02.11.2012 | 09:32
cijena u SAD je 2200 USD plus porez,avionska karta je oko 5000 kn, aerodromske takse oko 1200 kn, viza 1100 kn, pa probaj izračunati isplativost...
02.11.2012 | 10:24
@Damir:

Taman da to sve toliko i kosta (a moze se rijesiti za znatno manje), covjek je za iste novce bio u Americi

Ja bi uvijek otisao na 2-3 dana u NYC, kupio MBP i vratio se kuci, za iste pare koliko bi samo taj MBP platio doma.

Pa ti vidi isplativost da sjedis kuci
02.11.2012 | 10:43
A Švicarska? Nešto skuplje, ali neusporedivo bliže i jednostavnije doći iz RH. Dosta Hrvata radi u CH, tako da je i to opcija.
02.11.2012 | 10:47
Po meni, najviše se isplati ako ti ga netko donese.
Isto tako, ako te put nanese u SAD, obzirom da si na ovom forumu, bio bi lud ne ubosti MacBook dok si tamo.

Nekakav shipping do Hrvatske nemoj ni gledati, davanja će ti pojesti razliku, PDV najviše.

I da, Ameri imaju tzv. sales tax, znam da on varira od države do države, možda drlovric za više o tome.
02.11.2012 | 12:17
@damir10 U usa macbook pro retina 15" kosta 1 800 $(oko 10 000 kn), kod nas isti taj macbook kosta 20 000 kn, a karta te kosta 5500 kn(nasao na aviokarte.hr) i sad reci da se ne isplati!

02.11.2012 | 12:28
Krivi sam model gledao u usa kosta oko 12 000 kn a kod nas 19 200 kn, a krta je 5500 kn tak da se isplati
02.11.2012 | 15:36
A jesi računao i porez od 8,875% (koliko je u NYC mislim). Naravno, treba imati i malo sreće i izbjeći carinika koji neće "shvatiti" kako je ovo novo računalo i neće oderati 25% domaćeg poreza.
02.11.2012 | 16:07
A treba imati i malo love za prespavati negdje i pojesti nešto,za tih par dana u USA,ali ako si to u glavi protumačiš da si išao vidjeti Ameriku,onda si ubio obe muhe
02.11.2012 | 16:27
@zabac:

Koji to carinik moze meni opaliti PDV na laptop koji ja nosim u torbi? Taman da nikada nije upaljen, on je moja osobna prtljaga

Pa nece originalnu kutiju nositi iz USA (mada ih ima puno kojima su kutije fetish)

Moje iskustvo govori da te torbe uopce niti ne pregledaju. Ja sam donio par komada Apple TV (sealed) uvijek u torbi od laptopa. Niko nikada nije niti pogledao unutra. I ne skidam je sa ramena na carinskim kotrolama...
02.11.2012 | 23:10
Moze traziti racun i/ili garanciju koju naknadno doneses. Moze traziti dokaz da nije ukradeno. Kaj ja znam, probaj se s carinicima i policijom natezati na granicnom prijelazu. Zakon im ide na ruku jer veli ... roba vece vrijednosti... ili tako nekako. Komp od 24.000kn koliko kod nas kosta nije mala vrijednost, pa ti njemu dokazuj da je to mala vrijednost, damnije za profi upotrebu la la la.
Jesi se probao natezati s americkim carinicima i policajcima, ili ti to nije ni u primisli?
Na to sam mislio.
03.11.2012 | 04:03
@Zabac:

Pa ja kad kupim comp u USA. Legalno sam ga platio. On je moj, nije ukraden. Imam racune i jamstvo.

Problem jedino mogu predstavljati nasi carinici, jer PDV i eventualne carine placas u zemlji odredista, ne u tranzitnim.

Za nase carinike to je moj laptop koij sam nosio na sluzbeni put u USA.

Sve sto oni mogu uraditi (kad bi isli u ekstreme) jeste da provjere po serijskom broju da slucajno neko nije prijavio taj comp ukraden, pa se nalazi u njihovoj bazi podataka.

Pogotovo za sve nas koji imamo dvojno drzavljanstvo, dvije putovnice, dvije adrese i sl. Uvijek mogu reci da mi j ei HR trannzitna, ali nema potrebe za tim, jer stvarno ne prave probleme oko rucne prtljage...

E sad, sto laptop kod nas kosta 24 tisuce kn, a ja na Zavodu za zaposljavanje, to je vec druga stvar

Moj susjed, isto nezaposlen, pa ima brodic od blizu milion eura. I niko se ne cudi...
03.11.2012 | 05:00
drlovric kaže:
@Zabac:

Pa ja kad kupim comp u USA. Legalno sam ga platio. On je moj, nije ukraden. Imam racune i jamstvo.

Problem jedino mogu predstavljati nasi carinici, jer PDV i eventualne carine placas u zemlji odredista, ne u tranzitnim.

Sve sto oni mogu uraditi (kad bi isli u ekstreme) jeste da provjere po serijskom broju da slucajno neko nije prijavio taj comp ukraden, pa se nalazi u njihovoj bazi podataka.

Pogotovo za sve nas koji imamo dvojno drzavljanstvo, dvije putovnice, dvije adrese i sl. Uvijek mogu reci da mi j ei HR trannzitna, ali nema potrebe za tim, jer stvarno ne prave probleme oko rucne prtljage...

E sad, sto laptop kod nas kosta 24 tisuce kn, a ja na Zavodu za zaposljavanje, to je vec druga stvar

Moj susjed, isto nezaposlen, pa ima brodic od blizu milion eura. I niko se ne cudi...

Ok,ovo za dvojno državljanstvo možda i ima smisla,ali nas koji nemamo mogu gnjaviti kako hoće.Evo ti jedan primjer.Vraćam se s Filipina i kupio sam new ipad,a imao sam i lap(tad još ne air) dsr fotić,HD kameru i još nekih gadgeta.Zaljepio se za mene i pita me šta nosim u torbi,ja mu kažem tehniku,on pita šta,ja navedem sve to i on može li vidjeti.Prvo gleda lap i brzo odustane pošto se vidi da je stariji,onda je prešao na ispitivanje o fotiću i kameri;gdje su kupljeni i kolko su stari i sl.Nakon ubjeđivanja da nije novo,što i jest istina,dočepao se newiPada i kaže a ovo je kupljeno sigurno vani.Sreća da nije bio toliko tehnički pismen,pa me je tražio da mu pokažem na padu virtualnu tipkovnicu,ja je otvorim i nema naših znakova...evo vidite da je kupljeno vani,nema čćžđš...tada sam pritisnuo slovo C i pokazale su se još dodate tipke za č i ć i tek tada je odustao.Mislim hoću reći da ni oni nisu preglupi,ako furaš novi macbook pro-retina i nemaš naša slova,mogu ti dokazati da nije kupljen kod nas,jer kod nas i ne možeš kupiti drugačiji nego s našom tipkovnicom.Znaju i oni da ti laptopi dođu preko 20 k kn,pa tako budite na oprezu.
03.11.2012 | 05:34
Naš problem je što i poslije 01.07.2013 USA proizvodi i dalje ostaju za carinjenje, a kupovina u EU se svodi na-koliko dolara u USA, toliko eura u EU -što je jako nepovoljno.
Ja sam, dok sam radio za USA firmu, imao drugu "caku".
Nalijepio sam na MB PRO - običnu alu-foliju sa "GP 456873"- Na upit carinika, kažem:" samo ga vi uzmite, koliko sutra će doći zvanični demarš Ambasade USA i traženje povrata imovine USA vlade - (GP=Government Property")). A ja radim za USA vladu.
Nisu ga ni dotakli i još se dečki izvinili...
No to ne rješava problem za sve ostale koji to ne mogu ili nisu dvostruki državljani.

Postoji jedan potpuno egalan način, poslije 01-07-2013, a to je poznanstvo sa nekim od pripadnika USA Army u EU. na pr u Njemačkoj (vojna baza). Tada taj amer za vašu lovu legalno naruči "sebi" laptop, i kad mu USPS-om dođe u bazu, lijepo ga iznese i "proda ga" na ime mtvoga Njemca (nekog nedavno umrlog) a taj "mrtvi Njemac" - vama. Stvar je - nedokazljiva čak i na sudu, jer je nejasno jeli taj "mrtvi Njemac" platio na laptop carinu ili nije - a i ne tiče vas se - kupili ste polovnu robu, koja JEST legalno kupljena.

I tako....im načina...
03.11.2012 | 07:16
Ovo sa mrtvim Nijemcima, nemam srca komentirati

Ja stvarno nemam nikakvih problema da donesem bilo sto. Moja su iskustva pozitivna, i kada sletim na Pleso ili u Sarajevo...
03.11.2012 | 07:45
A čuj.....mi smo vjerojatno u "snalaženju" najbolji na svijetu.... trebali bi nas zaposliti u Apple-u!
04.11.2012 | 10:15
Mozda nevezano za temu ali...zbog prirode posla mjesecno letim interkontinentalno i NIGDJE ne njuskaju i zapitkuju oko kompjutera,tableta itd SAMO kod nas.

MB Pro sam pred dve godine kupio u Best Buy-u,ovo ljeto i novi Air 13.3 pa sami znate koja je to usteda.

Moze jedan primjer?...

na Njuskalu vidim da se prodaje novi iPad Mini 16 GB WiFi za 3600 kn (cca480 eura)

u Italiji je taj isti 329 eura minus 19% povrat poreza.

Onda...
04.11.2012 | 10:23
Je minus 19%, ali i +25%, a i carina se neka plača.
04.11.2012 | 12:40
Normalno se trgovina vraća porez tek kad se vratimo sa dokazom da smo ga platili u drugoj državi. To što su naprimjer slovenci radili je nelojalna iznimka.
04.11.2012 | 13:49
Pa i da ne vrati porez, opet je razlika trecina, 150E

A USA isti taj 329, ali dolara

Stvarno nije fer...
04.11.2012 | 13:52
Špaga - amer-Bondstell(Kosovo)...
04.11.2012 | 14:43
@Hard:

Baza se zove Bondsteel i druga je najveca u Europi. Odmah poslije jedne u Njemackoj.

Tehnicki to je US tlo i sve sto se shipuje u USA, dostavljat ce se i na Kosovo, Afganistan, Pacific ili bilo koju drugu vojnu bazu. Besplatno ili uz simbolicnu naknadu.

Nije neizvodivo naci neke ljude koji rade dole, i mozda bi to bio jako povoljan nacin za doci do Apple racunala po US cijenama + odredjeni troskovi.
04.11.2012 | 16:16
Ok,ovo za dvojno državljanstvo možda i ima smisla,ali nas koji nemamo mogu gnjaviti kako hoće.Evo ti jedan primjer.Vraćam se s Filipina i kupio sam new ipad,a imao sam i lap(tad još ne air) dsr fotić,HD kameru i još nekih gadgeta.Zaljepio se za mene i pita me šta nosim u torbi,ja mu kažem tehniku,on pita šta,ja navedem sve to i on može li vidjeti.Prvo gleda lap i brzo odustane pošto se vidi da je stariji,onda je prešao na ispitivanje o fotiću i kameri;gdje su kupljeni i kolko su stari i sl.Nakon ubjeđivanja da nije novo,što i jest istina,dočepao se newiPada i kaže a ovo je kupljeno sigurno vani.Sreća da nije bio toliko tehnički pismen,pa me je tražio da mu pokažem na padu virtualnu tipkovnicu,ja je otvorim i nema naših znakova...evo vidite da je kupljeno vani,nema čćžđš...tada sam pritisnuo slovo C i pokazale su se još dodate tipke za č i ć i tek tada je odustao.Mislim hoću reći da ni oni nisu preglupi,ako furaš novi macbook pro-retina i nemaš naša slova,mogu ti dokazati da nije kupljen kod nas,jer kod nas i ne možeš kupiti drugačiji nego s našom tipkovnicom.Znaju i oni da ti laptopi dođu preko 20 k kn,pa tako budite na oprezu.

Evo samo za info. kod nas takodjer mozes naruciti i kupiti mac sa internacionalnom ili USA tastaturom.
Moj Air je kupljen prosle godine u iStylu u ZG sa USA tastaturom.
A o nasim carinicima na ZG aerodromu suvisno je trositi rijeci. Zbog njih mi je zadnje dvije godine home aerodrom Trieste.
Na kopnenom granicnom prijelazu nemam nikad problema s osobnom prtljagom , laptop , kamera itd......
05.11.2012 | 07:51
drlovric kaže:

Je, samo stvari koje iznosis van, a ne mozes racunom dokazati da si ih kupio u Hr trebas prijaviti na izlasku. Ja sam svaki put prijavljivao komponente koje sam nosio, neke graficke, extreme edition procove, skupe maticne. Za to nisam imao racun jer su dobijeni od intela i nvidie direktno, pa mi je rekao da ih prijavim, jer mi na to moze na povratku bez beda naplatit carinu i pdv.
05.11.2012 | 08:55
@lukarak:

Ako je moja ruta BiH-Zagreb-Istanbul-Qatar-Dubai i obrnuto, sta se ja imam HR cariniku pravdati otkuda meni laptop? I gdje sam ga kupio...

Po toj logici trebam porez platiti kroz koju god zemlju prodjem. Treba im samo dati do znanja da si ti u tranzitu kroz HR. I tu sav razgovor prestaje...
05.11.2012 | 11:32
drlovric kaže:
@lukarak:

Ako je moja ruta BiH-Zagreb-Istanbul-Qatar-Dubai i obrnuto, sta se ja imam HR cariniku pravdati otkuda meni laptop? I gdje sam ga kupio...

Po toj logici trebam porez platiti kroz koju god zemlju prodjem. Treba im samo dati do znanja da si ti u tranzitu kroz HR. I tu sav razgovor prestaje...

Za tranzit ti uredno moze naplatiti carinu i PDV pri ulasku koju dobijes nazad kad izadjes iz zemlje s robom koju ti je ocarinio. Pa nisu ni oni vesla sisali.
05.11.2012 | 12:05
Zadnji put sam čuo da je netko naplatio (htio naplatiti) tranzitnu carinu kad sam 1988. kupio Atari ST u Villachu pa su nam Talijani htjeli naplatit tranzit do Kozine. Pa smo išli preko Ljubelja, Jesenica, Kranja, itd. điha-điha 4 sata...

Teoretski mogu, ali ne prakticiraju to. Osim ako im se valjda netko baš ono do kosti ne zamjeri.
05.11.2012 | 13:27
Smayoo je pun real-life anegdota
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, IgorD, jmirakul, m@xym, Riba, Anonimci (763)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO