03.11.2012 | 05:00
drlovric kaže:
@Zabac:
Pa ja kad kupim comp u USA. Legalno sam ga platio. On je moj, nije ukraden. Imam racune i jamstvo.
Problem jedino mogu predstavljati nasi carinici, jer PDV i eventualne carine placas u zemlji odredista, ne u tranzitnim.
Za nase carinike to je moj laptop koij sam nosio na sluzbeni put u USA.
Sve sto oni mogu uraditi (kad bi isli u ekstreme) jeste da provjere po serijskom broju da slucajno neko nije prijavio taj comp ukraden, pa se nalazi u njihovoj bazi podataka.
Pogotovo za sve nas koji imamo dvojno drzavljanstvo, dvije putovnice, dvije adrese i sl. Uvijek mogu reci da mi j ei HR trannzitna, ali nema potrebe za tim, jer stvarno ne prave probleme oko rucne prtljage...
E sad, sto laptop kod nas kosta 24 tisuce kn, a ja na Zavodu za zaposljavanje, to je vec druga stvar
Moj susjed, isto nezaposlen, pa ima brodic od blizu milion eura. I niko se ne cudi...
Ok,ovo za dvojno državljanstvo možda i ima smisla,ali nas koji nemamo mogu gnjaviti kako hoće.Evo ti jedan primjer.Vraćam se s Filipina i kupio sam new ipad,a imao sam i lap(tad još ne air) dsr fotić,HD kameru i još nekih gadgeta.Zaljepio se za mene i pita me šta nosim u torbi,ja mu kažem tehniku,on pita šta,ja navedem sve to i on može li vidjeti.Prvo gleda lap i brzo odustane pošto se vidi da je stariji,onda je prešao na ispitivanje o fotiću i kameri;gdje su kupljeni i kolko su stari i sl.Nakon ubjeđivanja da nije novo,što i jest istina,dočepao se newiPada i kaže a ovo je kupljeno sigurno vani.Sreća da nije bio toliko tehnički pismen,pa me je tražio da mu pokažem na padu virtualnu tipkovnicu,ja je otvorim i nema naših znakova...evo vidite da je kupljeno vani,nema čćžđš...tada sam pritisnuo slovo C i pokazale su se još dodate tipke za č i ć i tek tada je odustao.Mislim hoću reći da ni oni nisu preglupi,ako furaš novi macbook pro-retina i nemaš naša slova,mogu ti dokazati da nije kupljen kod nas,jer kod nas i ne možeš kupiti drugačiji nego s našom tipkovnicom.Znaju i oni da ti laptopi dođu preko 20 k kn,pa tako budite na oprezu.