Fusion Drive za sve
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fusion Drive za sve

17.01.2014 | 14:45
@9a5bsz - da li bi ti možda virtualizacija za Win dio bila jednostavnije rješenje (VirtualBox/Fusion/Parallels)?
17.01.2014 | 14:58
@rusty-neznam za virtualizaciju kroz parallelse i rad sa uredjajima za koje mi trebaju Windowsi.
Za Windowse dignute na MBP radi sve kako treba
17.01.2014 | 17:40
trajanje baterije će se ovisno o ugrađenim SSD/HDD-ovima u pravilu malo pogoršati - ali u praksi se to neće ni osjetiti. Jer broj pristupa od strane OS se neće poduplati nakon ugradnje Fusion Driva, nego će se podjeliti na sad ugrađeni SSD/HDD, pogotovo šta će najviše temporalnih pristupa biti odrađeno od štedljivijog SSD-a tako da će to kompenzirati veću potrošnju. U praxsi se ne osjeti nikakva razlika.

I ako Apple kaže da bi Bootcamp parttitija trebala biti na HDD-u, može i na SDD-u.

I to:

Windows-Backup sa WinClone napraviti, Mac sa TimeMachine Backup, sa OSX-Bootsticka boot, sve HD-ove izbriši i SSD podjeli u dvije
partitie a HDD formatiraj u jednu partitiju.

1. sa USB-Stika boot i pokrenuti Terminal
2. "diskutil cs list" traži UUID od Logical Volume Group- (negdje na početku), markitaj i sa (CMD)+(C) kopiraj.
3. "diskutil cs delete UUID" (na mijesto ove UUID sa (CMD)+(V) onu kopiranu UUID umetni)
Sad u Diskovi prazni.
4. diskutil partitionDisk disk0 2 GPTFormat fat32 BOOTCAMP 100G jhfs+ coreStorage R
(mijesto 100G možeš staviti ovisno koliko ti za tvoj Bootcamp treba, i koliki ti je SSD koliko želiš)
5. diskutil cs create "FusionDisk" disk0s3 disk1
6. Na kraju odgovora je opet jedan UUID, njega opet kopiraj.
7. diskutil cs createVolume UUID jhfs+ "FusionDrive" 100%
ovamo stavi UUID koji si kopirao.

Sad ti je već sve spremno za vraćanje Backup-ova. Ali možda ti je interesantno vidjeti brzinu FD-a. Da vidiš dali je sve bilo uspješno.

8. cd /Volumes
9. cd FusionDrive
10. time dd if=/dev/zero bs=1024k of=testfile count=1024

Odgovor bi trebao biti ovakav:

1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes transferred in 3.937636 secs (272686908 bytes/sec)

real 0m3.944s
user 0m0.005s
sys 0m0.850s

u zagradi je aktualna brzina pisanja u ovom slučaju 260MB/s, dobri HDD-ovi ne mogu više od 100MB/s tako da se vidi da je startao sa SSD-a a ne sa HDD-a, ako nije onda nešto nisi napravio kako treba i ponovi sve, s tim da paziš da staviš SSD u koraku 5. na prvo mijesto.

i na kraju:

11. rm testfile

s time nestaje test brzine.
17.01.2014 | 19:20
TRIM normalno da ne radi. Kako će TRIM zanati koji HD obrađuje, kad su jedan. Ali ako uzmeš kvalitetan SSD onda imaš u Controleru Garbage Collection i to ti je dosta.
Neki na forumima kažu da TRIM enabler prepoznaje SSD i da kao i ostali Systemprofileri obrađuje samo njega Ja se nebi igrao sa ovakvim Patch-om. A nije stvarno potrebno je GC radi pouzdano. Ako dođe do nekih usporavnja i zatrpavanja, onda Secure Erase i bila stvar. Pa ponovo složiš FD.
17.01.2014 | 19:21
9a5bsz kaže:
@rusty-neznam za virtualizaciju kroz parallelse i rad sa uredjajima za koje mi trebaju Windowsi.

Kako programi pod windowsima pristupaju tim uredjajima? Koriste li mrezu ili USB? Ne vidim niti jedan razlog da ti to ne radi pod virtualizacijom.
17.01.2014 | 19:26
Ima stvari koje se daju samo pokrenuti Windowsima i to ne radi preko Virtualke. Ja imam jedan program za štelanje šaltunga na mom biciklu i jedan USB interface za spajanje na biciklo i to ne radi preko Virtualke. Jebi ga. Ali Mac i USB svakako nije baš neka sretna kombinacija.
17.01.2014 | 19:32
Tino, koju virtualizaciju na OS X-u si koristio u tom slucaju kad ti nije radilo?
17.01.2014 | 19:36
Parallels. I ne radi nikako.
17.01.2014 | 19:42
Vidis zanimljivo. Meni do sada pod Paralelsima svaki usb uredjaj radi, pa cak i eZaba key i usb -> serial RS232 adapter.
17.01.2014 | 19:50
Do sad je meni svaki radio isto EZaba i svi printeri ali Shimano Di2 SM-PCE1 Diagnosa i PC Interface neće i gotovo.
18.01.2014 | 00:00
9a5bsz kaže:

koji su to uređaji? Današnja virtualizacija je poprilično napredovala po pitanju podrške hadrware-a i software-a tako da možda to i nije neki problem. Čisto kažem kao sugestiju.
18.01.2014 | 19:30
@tino1 - hvala na detaljnim uputama, kad smognem disc i vremena javim rezultate fuzije

@rusty - npr. software za programiranje talkie-walkiea NE radi sigurno u windozima kroz Paralelse.
Kinez kopirao i napravio i uredjaje i software. No nisu si bas dali previse truda oko prepisivanja samog programiranja.
Druga situacija je jedan specifican profi uredjaj (neka vrsta servera) koji sam po sebi radi pod DOS-om i komunicira trenutno iskljucivo samo sa 64bit Win7 i to preko LANa. Kroz paralelse nema samse da ga pokrenem, pokusao nekoliko nacina ali nema komunikacije
19.01.2014 | 09:22
Ocito sto nije napravljeno po standardu, ne radi.
19.01.2014 | 12:10
nije sve ni u standardu, ima nekih stvari koje nisu kompertabilne i gotovo, to neće promijeniti ni najbolja virtualka. Jer svaka vitrualizacija je kompromis dvaju sistema i u proces uključenog hardware-a, svi driveri moraju pasati tako da nije ni čudo da neke stvari ne rade. Ali mi smo kreativni i uvjek mađemo neki put, bili bi stvarno razočarani kad nebi imali takve izazove.
12.06.2014 | 19:08
Je li ovo normalno: nakon ugradnje SSDa i kreiranja FusionDrive-a Disk Utility mi prikazuje duple diskove?? Doduše, tek nakon povlačenja podataka iz TimeMachine BackUpa! Nakon same ugradnje i spajanja diskova u Terminalu DU je normalno pokazivao diskove, ali poslije Migration Assistanta je ovako kao na slici...

Također, nestala je Recovery particija? Tj. ne vidi se kad prilikom Restarta držim Alt...
Prilozi:
14.06.2014 | 14:09
Ovdje je (isprobano) obajšnjenje kako sačuvati postojeću Mavericks Recovery particiju prilikom kreiranja FusionDrive-a:
www.verschoren.com/blog/2013/8/19/mavericks-and-fusion-drive

No, još uvijek nisam riješio misterij duplih diskova u Disk Utility-u...
14.06.2014 | 15:55
U disk utility-u imaš uključenu opciju show every partition pa ti to i radi pokazuje sve particije. Kad se kreira fusion drive on se sastoji od dva(najčešće) diska koja u tom modu disk utility pokazuje kao zasebne particije.
14.06.2014 | 17:17
Ne znam otkud mi dva StratUp diska, kad System preferences vidi samo jedan??
Prilozi:
14.06.2014 | 17:21
Bravo Smet!
16.06.2014 | 02:59
Ljudi, zna li netko u čemu je kvaka s ova dva StartUp diska? Po treći put sam napravio Fusion (120 SSD + 500 HDD), instalirao Mavericks i kod boota + Alt mi pokazuje ta dva identična diska, System Preferences vidi samo jedan (kao na slikama gore), a Finder pokazuje da je od 613 GB zauzeto 14 GB - malo previše za jednog Mavericksa?

Ne kužim...
16.06.2014 | 06:49
Pokreni jedan pa drugi i pogledaj šta je na njima.
16.06.2014 | 07:12
Isto. Goli OS X Mavericks sa svim nativnim aplikacijama...

Inače, dok su diskovi rastavljeni, na SSD ne mogu instalirati Mavericksa (na kraju izbaci neki Error), nego samo na HDD?

No, kad god da ga instaliram (prije ili poslije Fusiona), uvijek dobijem dva Mavericksa?

PS: SSD je Samsung 840EVO 120 GB

UPDATE: tek nakon kreiranja bootabilnog 10.9.3 USB Sticka sam mogao instalirati Mavericksa na SSD. Napravio Fusion i sve 5, osim onog pojavljivanja dva StartUp diska kod boota. Je li to i kod drugih "Home Made" FusionDrive tako?
28.10.2014 | 18:53
kako mogu znati da li imam kreiran fusion drive na iMacu..

kupio sam ga polovnog, ima u sebi SSD 60 GB + 1 TB disk..

kako mogu biti siguran da li je napravljen Fusion Drive ili biti siguran da nije?
28.10.2014 | 20:17
Otvori Terminal i upiši: diskutil cs list
Ako je FusionDrive na njemu, vidjet ćeš dva fizička diska kreirana u jednu logičku jedinicu (nešto kao na slici dolje)...
Prilozi:
28.10.2014 | 21:09
ja dobijem ovako nešto...

što bi to značilo onda?
Prilozi:
28.10.2014 | 21:26
To mi ne liči na FusionDrive

Što kaže Disk Utility (pod Uklanjanje grešaka uključi: ”Prikaži svaku particiju”):

PS: zanemari onaj moj vanjski 2 TB USB disk (dvije žute i jedna zelena particija)...
Prilozi:
28.10.2014 | 21:30
ja niti nemam taj "UKLANJENJE GREŠAKA" toolbar... gdje se to uključi?
28.10.2014 | 22:28
Koji OS X je to?
28.10.2014 | 22:55
pa 10.10. yosemite..
28.10.2014 | 23:19
Ne kužim onda koji to Disk Utility imaš...
Meni je Smet nekoliko postova gore ukazao na tu ”show every partition” opciju i od tada mogu vidjeti ili ne vidjeti i te ”sive” particije...

Anyway, sumnjivo mi je to da ti Terminal u diskutil cs list ne pokazuje ništa... Možda imaš taj SSD unutra, ali nije složen FusionDrive? Što ti kaže About this Mac pod ”Pohrana” (Storage)?

EDIT: a što kaže Terminal na diskutil list? Kod mene je ovo:
Prilozi:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO