Koji SSD za MBP 2008?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD za MBP 2008?

27.04.2013 | 00:31
Znam da se dosta pričalo, ali star sam i glup.

Udahnuo bi život u svoj vjerni MBP 2008, izbor SSDova mi je ograničen na sljedeće modele, pa bih cijenio koji pametan savjet oko odabira:

www.blink.com.kw/product-detail/crucial-...b-s-ct256v4ssd2.html
www.blink.com.kw/product-detail/samsung-...rea-mz-7td250bw.html

Pročitao sam da za moj model mora biti 3Gb/s, ne piše brzina za ovog Samsunga.

Tnx!
27.04.2013 | 07:41
Mislim da ako možeš nabaviti intel,da nećeš pogriješiti. Najveći broj forumaša u brojnim temama o ssd, njega preporučuju. Što se tiče brzine mislim da możeš uzeti i brži a sabirnica od maca će spustiti na brzinu kojoj njoj paše. Imat češ brži disk za ubuduće... naravno i malo skuplji.
27.04.2013 | 12:52
Nemaju intel u ponudi koliko vidim. Negdje an Apple forumu sam naletio na informaciju da 6Gb/s neće raditi u MBP 2008 iako mi je logično ovo što ti kažeš.
27.04.2013 | 13:28
Moras paziti na problematiku SATA2 (3GBps) i SATA3 (6GBps) kontrolera. Naime, primjeceno je da se stariji (neki ne svi) modeli SATA2 kontrolera cudno ponasaju kad se na njih prikljuci SATA3 uredjaj. Oni iz nepoznatih razloga odluce izabrati SATA1 (1.5GBps) brzinu rada sa SATA3 uredjajom. Ja sam imao slucaj sa Mac Mini late 2009 gdje mi se OWC Mercury EXTREME 6G tako spojio (Link Speed: 3Gigabit, Negotiated Link Speed: 1.5Gigabit). Nista nisam mogao napraviti po tom pitanju, a nije mi bilo normalno koristiti SSD na 1.5GBps. Nabavio sam drugi SSD koji je bio samo SATA2 i on se je normalno spojio na 3Gbps.
Koliko vidim ovaj Crucial koji si predlozio je SATA2 pa bi moj izbor pao na njega. Intel je sigurno u vrhu danasnje ponude, ali jos uvijek nemam potvrdu dali radi (na 3Gbps) u starijim mashinama.

Evo review koji potvrdjuje da je Crucial SATA2
www.legitreviews.com/article/2010/1/
27.04.2013 | 13:59
Potroši novce na nekaj pametnije!
27.04.2013 | 14:19
Hvala jmirakul na korisnim informacijama!

@zabac, sada imam dovoljno para da mogu potrositi i na pametno i na glupo!
27.04.2013 | 14:28
Kljucna rijec je sada...
27.04.2013 | 17:34
Iskreno, ne vidim što bi to bilo pametnije od SSDa. Jučer sam u svoj Mac Mini 2010 ubacio SSD, digao ga sa 2 na 4GB memorije i to je sad skroz novi stroj.

Sve se događa trenutno. Iskreno, nakon više od godinu dana sa Mac Book Airom nisam se trebao posebno iznenaditi, ali svejedno jesam. Boota unutar 5-6 sekundi, a čak se i FireFox pokrene i prikaže homepage untar sekunde.
27.04.2013 | 17:44
Osim brzine, meni je jako bitna stvar i da laptop nema pokretnih dijelova (osim ventilatora, naravno).

Ne strahujes prilikom transporta, udara, noseci laptop dok se HD vrti i sl. problema

Velika doza rizika gubitka HD i pohranjenih podataka se eliminira ugradnjom SSD koji nema mehanickih pokretnih dijelova.

Samo Riba kupuj, kad ces ako neces sad
27.04.2013 | 18:53
Ma i ja mislim da je ovo no brainer, pogotovo za mene. Naime, planirao sam uzeti novi Mini, ali ovaj MBP me sasvim dobro sluzi, ni trenutnih 200GB ne mogu napuniti, tako da će sa SSDom biti novi stroj i sigurno me dobro služiti još koju godinu.
27.04.2013 | 19:00
28.04.2013 | 07:47
Ovaj problem sa prepolovljenim SATA transfer rate-om, o kojemu je pisao Mirakul nije za zanemariti kod "starijih" Mac-ova, pogledaj svakako dali postoji neki EFI Firmware Update za tvoj MBP. Ja sam našao ovo support.apple.com/kb/HT3561
ali za mali "mlađe". A i SSD-ovi su uvidjeli da kod Mac-a "starije" ima drugo značenje nego kod PC-ja tako da su sa njihove strana skoro pa svi reagirali sa Firmware Update.
Ovaj Samsung je za tvog "veterana" dobar izbor, rokni ga i prst u uho. Koliko je to para u € ili Kn?
28.04.2013 | 09:25
Bilo koji koji je ima DRAM umjesto FLASH-a! Ako je malo skupo, onda SLC SSD.
28.04.2013 | 11:15
A sto ja znam koji ima sto.
tino, cijena je 1200 kuna...gledam sada na nabava.net, otprilike su slicne cijene i kod nas ako me oci ne varaju.
29.04.2013 | 07:47
zabac kaže:
Bilo koji koji je ima DRAM umjesto FLASH-a! Ako je malo skupo, onda SLC SSD.

Žabac, šta će mu SLC kad mu SATA ima problema propustiti i ovo.
29.04.2013 | 09:29
Zato jer generiraju manje grešaka (u stvari, kontroler ima manje posla za ispravljanje grešaka) i time su brži. Na stranu što je sabirnica sporija, ja bi uzeo SLC SSD (kad bi kupovao). Istina je kako im je kapacitet manji. Po meni tehnologija SSD-a nije dovoljno zrela (kako je tino1 imao par članaka o tome kako treba disk održavati jer se uspori nakon nekog vremena) i ja je ne mislim još koristiti. Ovdje me nitko nije uspio razuvjeriti. Čitam kako se Firefox diže u sekundi (to je onaj profesionalni origram s kojim se novac zarađuje) i/ili se OSX diže za par sekundi (a svi tvrde kako ne gase računalo) ....
S druge strane "diskovi" s DRAM-om su još uvijek užasno skupi (čak i za red veličine) za malecki kapacitet koji nude.
29.04.2013 | 09:56
Razuvjerilo bi te da ispropaš malo duže nego samo u šopu nešto tipkati po nekom novom stroju. Vjeruj mi ja bez SSD-a više neću. Gasim stroj svaki dan, i štedim time bateriju (Ciklusa 810 a zdravlje još uvjek 91%). Kod dizanja iole zajebanijih Software-a da ne govorim.
To s DRAM-om bi mi ipak morao malo bolje objasniti, nisam do sad našao ništa u tom smijeru šta bi bilo stabilno u prenosnicima?
SLC je stvarno preskup za ono šta više daje, MLC je za nas male smrtnike 1. izbor. Po gotovo za ove starije Strojeve kao ovaj Ribin.
29.04.2013 | 20:24
> Čitam kako se Firefox diže u sekundi (to je onaj profesionalni origram s kojim se novac zarađuje) i/ili se OSX diže za par sekundi (a svi tvrde kako ne gase računalo) ....

Naravno da sam dao primjer sa stvarima koje svi mogu razumijeti. Koja korist od informacije koliko se diže neka aplikacija koju (skoro) nitko ne koristi?

Čak niti ne koristim Firefox, em mi se nikad nije sviđao, em se dizao znatno duže nego Safari. Sad su tu negdje, Safari se pojavi u trenu, Firefox u dva trena.
29.04.2013 | 21:48
@IgorD, Bila retorika.

@tino1, vjerujem kako si koristio nekad davno RAM Disk. To je bio jedan od načina da se dio memorije pretvori u disk (što je bilo svjetlosnim godinama brže od disketa, HDD-a). Jedino je kapacitet bio maleni. Dalje se rodila ideja (kad su pojeftinili memorijski moduli), strpati module na kartice i uvaliti ih u kompove. Daljnjim pojeftinjenjem su ih strpali u kućišta koja su dimenzijama kao i diskovi (3,5"). Jedono što sam zeznuo je to što DRAM SSD rade za SAS sabirnicu (previdio sam) i ispričavam se. Znam da su skupi i brzi. Koliko sam shvatio kako im je jedina mana napajanje.
30.04.2013 | 00:22
Napajanje je jedna od većih mana, ne rade bez struje i gube sve šta je na njima. To sa malim kapacitetima i nije više toliko bitno jer se sve da spremiti u neki oblak ako ti treba prostora.
30.04.2013 | 00:34
Mslim da to rjesavaju s baterijom. Znaci, ne govori se vise o RAM driveu, vec o samostalnim diskovima, tj. poljima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, IgorD, m@xym, Riba, Anonimci (948)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO