Macbook Pro Retina 15 Baterija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro Retina 15 Baterija

• forthdancer
  • Posjetitelj
04.10.2013 | 19:00
Pozdrav svima,

evo ovako muči me jedna stvar sa baterijom na mbp retina 15,
laptop ima god dana, baterija je odradila 313 cycleova,
i trenutno ima 88% healtha, točnije originalni kapacitet je

8460mah a meni se trenutno nalazi na 7460 sto je 1000mah gubitka.

Zanima me ako tu nesto ne stima,

npr na starom mbp iz 2009 sa baterijom koja je bila user removable
trebalo mi je 3god dok mi je health pao na 85% sa manje cycleova i laptop je
vecinu vremena bio ukopcan u struju
04.10.2013 | 20:46
Broj cycleova sigurno smanjuje health. Isto tako bitno je koliko puta je baterija do kraja bila potrosena jer spajanje na punjac pri 60% napunjenosti je bitno drugacije nego punjenje sa 10-15%. Mislim da ti je stanje baterije prosijecno dobro obzirom na broj cycleova
05.10.2013 | 00:36
Štoviše, ako je laptop stalno spojen na struju, baterija je dulje zdrava. Samo je možda pokazivanje preostalog vremena kad nije (spojena na struju) - krivo, ali to se rješava kalibracijom.
  • forthdancer
  • Posjetitelj
05.10.2013 | 15:38
Apple navodi da kod novih modela od 2010 nadalje, odnosno onih koji imaju bateriju
ugrađenu unutra nije potrebna kalibracija.

Ali fascinatna stvar je ta sto mi je danas baterija na 95%
  • User
  • Posjetitelj
05.10.2013 | 17:44
Moja je na 91% (7709) mAh, 189 cycleova i CoconutBattery kaže da je laptop star 13 mjeseci. Mislim da je i to tvoje nekakav normalan pad kapaciteta.

@smayoo
Dosta na internetu nailazim kako nije baš najzdravije držat laptop stalno na struji. Je da kapacitet baterije ne opada jer se ne troše ni ciklusi, ali mislim da baterija generalno ne traje puno dulje što se tiče ispravnosti. Na starom MacBooku2,1 sam imao i problem s napuhavanjem baterije, a vjerujem i da je to rezultat toga što je stalno bio spojen.
05.10.2013 | 18:25
Mislim da se tu radi o problemu grijanja, a temperatura je neprijatelj baterije. U nekakvom idealnom svijetu najbolje za bateriju bi bilo da dok je laptop spojen na struju ona je izvađena i odmara negdje sa strane.
06.10.2013 | 00:48
Ne slažem se. Ako se napuhala zato što je stalno spojena na struju, to može biti jedino zato što je njena vlastita elektronika neispravna pa ne regulira struju punjenja i onda je pregrijava. Inače, ako je baterija spojena stalno na struju i puna je, njena elektronika intermitentno prekida punjenje u potpunosti, pa onda povremeno pusti struju punjenja koju isključi kad temperatura počne rasti, i tako u krug.
Ponavljam po ne znam koji put - to što piše po internetu, pa i na Apple siteu su savjeti koji su vrijedili na nikalske baterije, a ekipa ih danas uredno reproducira bez razmišljanja. Litijske baterije se ponašaju posve drugačije od nikalskih.
  • User
  • Posjetitelj
06.10.2013 | 01:39
Hvala na odgovorima

Uglavnom bilo mi je to jedno vrlo neugodno iskustvo i ne bi volio da mi se na sadašnjem stroju ponovi, posebno jer je ovdje baterija zalijepljena i još se mora odšarafit poklopac da bi se došlo do nje.

Btw o kojim se temperaturama točno radi (otprilike)? Jedine povišene temperature kojima je stari laptop bio izložen su ljetne, i to u kućnim uvjetima.
06.10.2013 | 05:35
Retine su sada vec stare gotovo godinu i po dana, pa me zanima jel neko mijenjao bateriju i koliko se to da napraviti u "uradi sam" varijanti?
06.10.2013 | 08:10
Kada sam kupovao svoju, kako imam frenda u servisu iStyle-a u Zagrebu, objasnio mi je da je kompliciranije mijenjati bateriju Retine nego starijeg Aira. Na Retini se mijenja i tipkovnica i trackpad (za ovo drugo nisam siguran, ali mislim da je rekao i trackpad), jer su povezane bez mogućnosti rasdvajanja i naknadnog spajanja, dok na Airu (barem modelu o kojem smo tada pričali, ne ovom najnovijem). mijenjaš samo bateriju.
A da mijenjaš ekran i nemaš garanciju, u HR će te koštati 7000 kn...
06.10.2013 | 08:20
Cini se da si u pravu:
www.everymac.com/systems/apple/macbook_p...replace-battery.html

Moje je misljenje da je to zesca svinjarija.
06.10.2013 | 09:10
Sta je falilo starom koncpetu kao u MBP 4.1, sa baterijom koja se jednostavno vadila vani? Pa mozes 2-3 imati u torbi ako ih trebas :/

Ovaj potez je cista pohlepa podebljana gluposcu (koje Amerima ne nedostaje). Ne znam ni sam kako opravdati ovakve postupke.

Cak ni Amerikanci ne zive svi blizu Apple Store da im je jednostavno mijenjati to na ovakav nacin, a pogotovo "ostali"
06.10.2013 | 10:41
Zaista ne znam dovoljno o hardware-u da bih branio ili napadao Apple - ali njihovo je objašnjenje da laptop toliko moćan a tanak "simply couldn't be built another way"...
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
06.10.2013 | 10:48
Dovoljan razlog za nikada ne preći na retina MBP...
06.10.2013 | 10:53
Mislim da s vremenom nečeš imati izbora...
06.10.2013 | 11:14
Tako je, u osnovi se dogadja ista stvar koja se vec dogodila na trzistu mobitela. Na koliko njih ze moze mijenjati baterija?
06.10.2013 | 11:30
Ne brinite, razvit će se vremenom alternativna servisna podrška za takve laptope. Isto kao što prije 10 godina nitko nije ni mogao, ni znao raditi reballing čipova na matičnoj ploči. Isto kao što danas imaš alternativne servisere za auto-klime ili za chip-tuning, ili za elektroničke ključeve za aute.
06.10.2013 | 12:10
Ma naravno da hoce, ali sto ako je ta baterija stvarno tako junacki zalijepljena na gornji dio kucista kako kazu?
06.10.2013 | 12:14
Ne postoji ljepilo za koje ne postoji otapalo. Čak se i dvokomponentna epoksidna smola može nečim otopiti.
06.10.2013 | 12:40
Da, samo bi se moglo i ostalo otopiti.
06.10.2013 | 12:47
Aluminijsko kućište? Otopiti? Jedino nekom žešćom kiselinom. A to ionako nije otapalo za ljepilo...
  • User
  • Posjetitelj
06.10.2013 | 13:31
Riba kaže:
Cini se da si u pravu:
www.everymac.com/systems/apple/macbook_p...replace-battery.html

Moje je misljenje da je to zesca svinjarija.

Ovo posebno:

"Mid-2012" 15-Inch Retina Display MacBook Pro, Apple informs its own service personnel that "batteries must be replaced with the top case assembly" and that "the battery alone is not a replaceable part."

Cijela priča me podsjetila na to kako su branili Air da je pretanak da bi imao izmjenjivu bateriju i Ethernet. Onda se pojavio VoodooPC Envy koji nije bio bitno deblji, a imao je obje stvari riješene (ethernet port je bio na punjaču).

Na rMBP sam gotovo siguran da se uz malo volje moglo riješit i zamjenjivu bateriju i memoriju bez izmjene proporcija.
  • forthdancer
  • Posjetitelj
06.10.2013 | 15:34
Da ne otvaram novu temu,

jutros sam primjetio jednu malu napukotinu na kablu od punjača, cijeli dio okolo je žuto prema smeđoj boji,
ne znam kako se to dogodilo je punjač rijetko kad iskopčavam sa mjesta gdje se nalazi
Prilozi:
06.10.2013 | 18:19
Pipni oprezno. Vjerojatno ćeš skužiti da je jako vruće na tom mjestu, a plašt, tamo gdje je promijenio boju, nije više savitljiv, nego je krut i mrvi se. Je li tako?
  • forthdancer
  • Posjetitelj
06.10.2013 | 18:47
Trenutno ne osjećam neku pretjeranu temperaturu gore ali da taj komad plašta je krut i nije savitljiv ali se ne mrvi.
06.10.2013 | 19:18
Za očekivati je da se na tom mjestu kabel pojačano zagrijava kad je pod opterećenjem (cpu load, prazna baterija). A razlog za to je vjerojatno da je jedan od vodiča u njemu na tom mjestu načet. Ili je pretrpio neko pretjerano istezanje, ili ga je nešto jednom prignječilo na tom mjestu, ili je tvornički stanjen na tom mjestu (greška u proizvodnji).

Ocvikati po centimetar iznad i ispod, nanovo zalemiti sve vodiče skupa i izolirati ih termobužirom.
  • forthdancer
  • Posjetitelj
06.10.2013 | 19:30
Predpostavljam da to vjerovatno ne bi prošlo pod jamstvom...
Možda suegestija kome bio ga mogao odnjeti da mi to sredi u Rijeci ili okolici?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO