Problem!!! TRazim pomoc!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem!!! TRazim pomoc!!!!

11.01.2014 | 18:46
Poštovani!
Na macbook airu odjedanput mi se dogodilo sr..... Prakticki sam ga najnormalnije koristio( OS MAvericks) i napravio shut down...da bi kasnije kada sam ga upalio...bio bez operativnog sustava.... kako? upalim ga....pojavi se crna stranica sa porukom Insert bootable disk....Uzas ...kako je moglo sve nestati? Imam i imac stolni ali neznam kako da si pomognem?
Hvala unaprijed na pomoći!
11.01.2014 | 19:00
Možda je u pitanju i sam disk, a ne samo op. sustav?
11.01.2014 | 19:01
Napravi Hardware Test kao ovdje opisano:

support.apple.com/kb/HT1509?viewlocale=en_US
11.01.2014 | 19:12
Upravo radim taj test kao sto je opisano na toj stranici! o rezultatima kasnije! ali neznam kako da si vratim operativni sustav na macbok air....ja imam snow leopard na dvdu sta mi je ostao od imaca....ali gdje da ga stavim kada macbook air nema pogona... plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!
11.01.2014 | 19:14
je si li nešto prčkao sa Bootcamp-om? Možda si ga pokrenuo i sad te traži da mu instaliraš prozorčine ili neki OS.
11.01.2014 | 19:16
Nije sigurno sve nestalo. Redom vjerojatnosti:

1. možda je crkao disk
2. možda je (zbog nekog malwarea ili krivo unesene terminal komande) pregažen GUID (nazovimo to "boot sektor")
3. možda je crkao SATA interface na MBA

Kako reče Tino, najprije AHT pa da vidimo što on kaže. Ako kaže da je disk ok i da nema hardverskih problema, onda disk warrior (samo treba bootati stroj s nekog vanjskog diska, ili odnijeti MBA do nekog tko ima Mac pa ga spojiti u target mode kao vanjski disk na zdravog maca, ili ga otvoriti pa izvaditi disk pa ga spojiti na drugog maca...).
11.01.2014 | 19:16
1. Polako, samo bez panike.
2. Šta je javio Hard Test nešto važno?
3. Koji ti je MacBook Air?

ima za sve riješenje, ne brini ništa.
11.01.2014 | 19:17
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino
11.01.2014 | 19:17
za sada iskreno nemam pojma! jer test napreduje sporo i polako......
11.01.2014 | 19:19
macbook air od 11/2012...i5....maverciksi su bili gore....4gba rama itd...neznam sta vise reci o njemu:(
11.01.2014 | 19:19
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing
11.01.2014 | 19:20
ivanbugy kaže:
plus toga ja ni nemam vanjski pogon prijenosni jer mi jednostavno ne treba.... Kako sada? ja sam kopirao materijal s dvda i stavio svih 6,5gb-a na vanjski hdd.....stavio sam to u macair i pritisnuo bilo koje dugme ali nista od toga....nema tu pomoci!

Install DVD od iMaca ti neće baš ništa pomoći.

Standardni Disk Utility koji bi mogao odande pokrenuti ti neće baš ništa pomoći s ovakvim problemom.

Ako AHT prođe u redu (ako ti ne prijavi hardverske kvarove), onda ti treba instalirani, funkcionalni OS na vanjskom HDD-u kojeg možeš iskoristiti za bootati MBA (ne instalacija) i onda na njemu disk warrior.

Ako nemaš to ništa i ako ne znaš o čemu pričam, ne čačkaj dalje ništa da ne napraviš veću štetu. Nosi to nekom tko se bolje snalazi, da ti pomogne, ali ne u servis, jer se u servisu ne bakću s takvim stvarima. Samo ti pregaze disk i nanovo instaliraju.
11.01.2014 | 19:22
smayooo nemoj me plašiti , mene obicnog laika , sa hrpom tehnikalija....i ovaj aht sta radim djeluje dosta scifi:((
11.01.2014 | 19:22
ivanbugy kaže:
Pretpostavljam da ide sporo prvenstveno jer sam ja odabrao extended testing

Da. To ti može trajati satima, možda i cijelu noć (ako naiđe na probleme). Skuliraj se, makni se od njega, čitaj knjigu, gledaj TV, odi prošeći malo, subota je, izađi na piće s društvom...
11.01.2014 | 19:24
ivanbugy kaže:
Fora je honeybunch trgovina:)))))))) > tino

Kupi nešto
11.01.2014 | 19:27
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet
11.01.2014 | 19:32
ivanbugy kaže:
hhhahahah...iz dubrovnika da narucujem stvari kojih imam u porecu i vise nego potrebno ... jedino sta bi meni koristilo i sta je u principu najbolje je arganovo ulje.... nadam se da dubrovcani prepoznaju kvalitetu vasih usluga i da biznis ide dobro:))) test je spor za poludjet

Nemaš u poreču divlje kava, ili gdje?
11.01.2014 | 19:37
Ima u kopru svega... ali ja ne konzumiram kavu u nikakvom obliku! zakiseljavanje tijela a i opcenito nisam ljubitelj kave vec cikorije i jecmene kave.....

Van toga.... test je gotov i pise doslovno no trouble found....
11.01.2014 | 19:40
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike
11.01.2014 | 19:53
probaj ga startati ponovo.
11.01.2014 | 19:57
Ako nema hw kvara, onda kod paljenja drži cmd+R i bootaj recovery particiju. Prištekaj taj backup disk (pretpostavljam da je time machine backup?) i uklikaj restore from time machine backup.
11.01.2014 | 19:59
ivanbugy kaže:
ja imam i stolni mac osim MBA.... kako da si pomognem ... i imam instalacijski dvd od snow leoparda... fale samo hrpa kablova mozda:)....ne zanima me ako sve izbrisem sta je bilo na njemu ...vazno da radi i da si vratim sve kako je bilo....ja sam tip osobe koja sve drzi na vanjskom hdd tako da nema panike

Šta ti je na stolnom Mac-u? Bili mogao napraviti Mirror Image-a sztolnog na Air?
11.01.2014 | 23:18
evo me naiad.... ja nemam nikakav back up disk...ja imam instalacijski dvd od snow leopard iz 2009 kojeg sam dobio sa imacom...i to je to .....posto ga ne mogu ugurati u mba onda sam stavio sadržaj na neki vanjski hdd pa sam mislio na taj nacin ponovo instalirati operativni sustav ali nece i ja neznam....
11.01.2014 | 23:20
stvarno uz svu dobru volju neznam sta je mirror image..... moram googlat i procitat i naucit....moja znanja u rijesavanju takvih problema su ogranicena....
11.01.2014 | 23:26
Pa napisao si da sve držiš na vanjskom hdd??!
No, dobro...

1. PRESTANI PANIČARITI!
2. Ugasi Air. Upali Air i drži CMD+R da ti se pokrene emergency recovery
3. on će povući OS s interneta i instalirati sve na friško.
4. onda dalje kako ćeš vratiti sve kupljene aplikacije itd. ne znam, ako nemaš time machine backup, morat ćeš sve aplikacije iznova ručno instalirati i podesiti
5. To što imaš na vanjskom HDD kopiraj natrag na komp
11.01.2014 | 23:40
Trenutno sam u toj fazi.... Jer si spominjalo time machine.......... Imam blagi osjećaj da sam pogriješio....
Prilozi:
11.01.2014 | 23:46
Ako si u panici i nervozi, ne radi onda ništa. Poklopi sve, pogasi, idi spavati, gledaj filmove, izađi van među ljude, što god... Sutra ujutro lijepo doručkuj, popij bijelu kavu od ječma i cikorije i fino skuliran se primi posla...
11.01.2014 | 23:47
uploadao sam sliku...... ali se ne vidi..uglavnom drzao sam cmd plus r i onda odabrao prvu opciju ...tj. search time machine backups...ali kako rekoh imam osjecaj da sam pogrijesio.....trebao sam ono online??? ili?
11.01.2014 | 23:54
Uglavnom opcije nakon sta sam drzao su slijedece:
12.01.2014 | 00:03
Slika ti je prevelika za upload. Da, trebao si ono online, ali ponavljam ti još jednom - NE RADI TO SADA, TAKO NERVOZAN I UMORAN!!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO