12.04.2004 | 21:13
Ružno vrijeme za ove praznike idealno je za testiranje najnovijeg igračeg proizvoda za naše Macintoshe!
Da, da, nakon dugo vremena u kojem smo mogli isprobati tek Demo verziju (od "samo" 400-500 mega), sada konačno možemo na svojim diskovima odvojiti 5.2 gigabajta za puni show! Gdje su ona vremena kada su igrice dolazile kao par strana programskog koda u omiljenom računalnom časopisu... Danas, izgleda igra ne može biti blockbuster ako ne dolazi na barem 2 CD-a, a one "prave" dolaze na jednom DVD-u. Iskreno, već pomalo imam averziju spram takvih mega-igara, baš kao što su mi FPS igre postale dosadne. Ipak, rekoh sam sebi da ću pogledati novi Unreal zato jer mi je onaj prvi, koji sam vrtio još na 604 procesoru, bio sjajan i ostao u najboljem sjećanju. Dakle, kakav je UT 2004?
Koliko god bio sit tog žanra moram biti objektivan i reći da se radi o vrhunskoj zabavi i tehnički predivnom ostvarenju. Grafika, zvuk, animacija, nivoi, količina detalja... jednostavno sve je vrhunski ostvareno. Quake 3 spram ovoga izgleda siromašno i arhaično. ID Software će vjerojatno uzvratiti udarac tek novim Doomom. Po pitanju same igre postoje novosti - sve je zamišljeno kao borbena arena, vrsta sporta, u kojoj se najteču timovi za poznati Liandri Corporation koji od sada za svoje nastupe dobivaju novac (ah, ta zapadna filozofija!). Novcem se zatim upravlja gotovo na football-managerski način. U igri su konačno i vozila. Bolje izgledaju nego se njima može upravljati - to je ujedno i jedina prava zamjerka, a možda me samo Halo razmazio. Ostalo vam je sve poznato - oružja su u osnovi ista uz par iznenađenja, a postoji par novih načina timske igre.
Po pitanju resursa potrebnih za zabavu, Unreal kao igra nove generacije, sasvim logično, traži mnogo. Moja ocjena je da je za pristojnu igru potreban kućni stroj klase 1 GHz G4 s 64 mega grafičkom. Naravno, optimisti mogu probati i na slabijim konfiguracijama, ali tek kada se svi detalji stave na minimum. Može se primjetiti velik napredak u brzini u odnosu na demo verziju, a vjerojatno će se vremenom pojaviti i updatei koji će ispolirati stvar do savršenstva. Ako pak imate kakav G5, onda morate instalirati ovu igru čisto kao show-off vašeg moćnog stroja .
Ocjena: 9/10 jabuka!