17.04.2004 | 04:19
Kao veliki Tolkienov fan skeptično sam dočekao Jacksonovu ekranizaciju tog remek-djela. Bio sam bezrazložno sumnjičav - filmska verzija je u potpunosti ispunila očekivanja. Naravno, moralo se tome pristupiti različito od knjige - zbog samog medija, ali to nitko ne može zamjeriti. Knjiga za 10, film za 10. Sada, eto nam i igre! Kakva je ona?
Kao i Unreal, stvar dolazi na DVD-u - izgleda da će CD igre ubrzo postati stvar prošlosti. Opet, kao i nakon knjige, a sada nakon filma, bio sam jako skeptičan - može li se napraviti dobra igra po filmu? Takvi slučajevi su do sada bili jako rijetki i sve konverzije filmskih blockbustera su uglavnom završile kao nabrzinu sklepani holivudski fast-food-proizvodi osrednje kvalitete i loše igrivosti.
Kada sam pokrenuo LOTR rekao sam: "Uuuu xxxote što su ovi napravili?" Da, grafika je zaista 10/10! Toliko je dobra da mi najnoviji Unreal izgleda kao druga liga! Ovo je vjerojatno najbolje što se trenutno nudi na Macu po pitanje grafike u 3D igrama. Nije samo stvar u odličnim modelima, vjernoj animaciji, realnim teksturama i sceni, već i u pokretima kamere, dosljednosti samom filmu i odličnim svjetlosnim efektima. Da stvar bude bolja - sve to se vrti savršeno mekano na običnom 1 GHz iMacu! Zvuk je također sjajan - gotovo filmski. Kako se u igri isprepliću scene iz filma s igrom, u prvu sekundu čovjek se zbuni i ne shvati da više ne gleda kino verziju već da je upao usred radnje! Vrhunski su odradili tehnički dio. Skidam kapu!
Sama igra je prije svega akcija - Tekken-style borbe iz malo šire perspektive i s mnogo neprijatelja uz razne mini-zadatke (aktiviraj katapult, popni se na zidine itd...). Ne mogu više o tome napisati jer sam stigao igrati se tek 40-tak minuta, ali stvar je dovoljno zabavna i bez neke dublje filozofije.
Da baš mogu birati, volio bih vidjeti ovakav engine u arkadnoj avanturi koja bi bila malo više avantura, a malo manje arkada - nešto kao mutant Hobbita sa ZX Spectruma i ovog high-tech čuda. Ovako sve pršti od akcije i napetosti, a igrač bi baš mogao malo predahnuti i uživati u predivnim scenama i grafici šteajući se Međuzemljem... do prve zasjede trolova . Jedina zamjerka u tehničkom smislu može biti što nisam našao opciju za wide ekrane i što ponekad kod učitavanje sljedećeg nivoa stvar malo uspori (za razliku od npr. Halo gdje je to napravljeno tako da se gotovo ne primjeti). No, nećemo sitničariti. Sve u svemu, odlična zabava i za one koji ne vole Tolkienove priče.
Da li nabaviti? Smiješnog li pitanja... It's show time!