08.04.2013 | 01:10
Imam ured dislociran od telefonskog priključka cca 100 metara zračne linije. Kako preseljenje priključka nije bila izvediva opcija, a između stana i ureda postoji optička vidljivost kupio sam jagi antenu i u uredu s iMacom i MBP s manjim smetnjama uhvatio usmjereni wifi signal. Tako je mreža dobro funkcionirala oko pola godine.
Kako se povećao broj uređaja u uredu mreža je postala nestabilna i usporena pa sam odlučio povezati sve uređaje u uredu žično na jedan AP koji se onda spaja na novi wifi router koji radi na n standardu radi bolje brzine. I sve radim osim MBPr kojeg ne mogu spojiti žično, a kada router radi na n standardu često gubim vezu neovisno od udaljenosti od samog routera. Koliko sam uspio poloviti problem stvar je upravo u n standardu jer kad prebacim mrežu na g standard sve se uredno spaja, međutim tada je naravno brzina 6 puta manja što mi također ne odgovara.
Istovremeno kada je uključen n standard i MBPr gubi vezu, iPhone normalno hvata signal kao i ostatak mreže u uredu koji je ožičen i spaja se na router u stanu preko AP u Client modu.
Postoji li mogućnost da router i računalo nemaju kompatibilni n standard? Mogu li natjerati MBPr da radi na g standardu a da je ostatak mreže na n? Ima li tko kakvu drugu ideju?
Od opreme koju spominjem radi se o TP-Link WR-941ND wifi routeru, TP-Link WA-701ND wifi AP, te MacBook Pro retina 15" 2.4 GHz i7, ali isti problem se javlja i kod starog bijelog MacBooka C2D.