03.08.2005 | 23:19
GANDALf je napisao:
Koje su prednosti Opere u odnosu na Safari i Firefox?
Vec se neko vrijeme spremam napisati neki review, ali ne znam kada ce to biti jer bi trebalo tome ipak posvetiti nesto vise vremena. Ukratko, u proslosti sam uvijek isprobavao Operu pa i Firefox ali uvijek se nakon par dana vracao Safariju. Opera do verzije 8.0.1 je znala povremeno (!) biti strasno nestabilna i rusiti se, ali od verzije 8.0.1 je rock-solid. Takodjer su razni problemcici kod renderinga nestali.
Nedavno sam skuzio da potpuno nesvjesno po automatizmu iskljucivo koristim Operu. Osobno nisam od onih koji pate od toga da aplikacija slici na Mac aplikacije ako dobro radi svoj posao (a sto je postalo i tako bespredmetno otkad je Apple sam sebi skocio u usta brushed metal lookom)...no Opera podrzava skinning i tko voli na raspolaganju mu je hrpa razlicitih skinova.
Ono sto je zanimljivo jest da je Opera sa vlastitim rendering engineom, ugradjenim mail i news readerom i IRC klijentom manje od Safarija. Istina, nista drugo osim browsera me ne zanima niti sam isprobao.
Probat cu izdvojiti ono sto mi se posebno svidjelo. Prvo, mogucnost da browser otvori tabove pri pokretanju koji su bili otvoreni kod zadnjeg quita (ili crasha, je li
, zatim izvrsna zoom opcija koja zoomira kompletan sadrzaj stranice a ne samo tekst kao kod drugih browsera. Takodjer, Safari bi mi se nakon duzeg koristenja znao daviti, sebe a i stroj. Instalirao sam \"Memory Cell\", mali menu item koji pokazuje koliko trenutno aktivna aplikacija zauzima memorije. U toku radnog dana obicno nakupim 10-12 otvorenih tabova. Pri kraju dana Sistem bi vec gadno brljao po disku sa Safarijem, sto nije ni cudo ako usporedim zauzece memorije. Otprilike identicnom upotrebom Safari bi na kraju dana zauzimao 110-120 MB memorije, dok Opera nije nikada presla 60 MB! Dalje, flash sadrzaji iz nekog razloga rade puno bolje u Operi. Najbolji primjer je Otvaralica na Jabucnjaku koja je u Safariju neupotrebljiva, a u Operi je silky smooth. History je u Operi neusporedivo brzi od bilo kojeg browsera.
Ima u cuvene \"gestures\" koje ja doduse ne pusim ali mozda se nekome svidi. Takodjer mozes prikaz stranice prebaciti u \"user mode\" i applyjati vlastiti CSS na svaku stranicu ili koristiti neki od predefiniranih...
Ne znam, meni je najveca prednost sto je unobtrusive, i jednostavno radi sto treba bez puno problema.
Od zamjerki, recimo mogao bi se poboljsati password manager, hendlanje donwloada mi nije bas najdraze, poneki CSS problem i to bi bilo uglavnom to.
8.0.2 ima cak i support za download torrenta.
Uglavnom, svakako vrijedi barem probati.