07.01.2014 | 19:51
Baš sam neki dan razmišljao da sam se zeznuo što sam kupio WD Live i da ću za idući Božić nabaviti neki Synology, ali sad ste me malo smeli. Zar ne postoji nešto što radi kako treba od prve bez puno petljanja po nekoliko različitih uređaja?
Moj WD Live je zadnjih tjedan dana imao danonočne manevre i non-stop nešto roštao po diskovima da sam mislio da se NSA počela specijalno zanimati za moj život, ali Wireshark nije pokazivao neku posebnu mrežnu aktivnost.
Googlanje je pronašlo problem u
mediacrawleru a kad sam ga pronašao u log fileovima ispalo je da je pregledavao moje TimeMachine backupove i tražio slike. Pošto su TM arhive zapravo jedna velika nakupina shortcutova na prethodni backup (kad nema promjena), ispada da je mediacrawler non stop prolazio kroz terabajte podataka ni za što. Naime, postoji mediacrawler log u kojem se vidi gdje sve putuje.
Teoretska svrha tog mediacrawlera je pravljenje thumbnaila korisnog kod pristupa mobilnom aplikacijom. Dakle da ne bi morao tu i tamo slati veliku sliku, oni su zaključili da je bolje nepotrebno satima pregrijavati NAS. Kad sam napravio ssh u njega, vidio sam da je procesor na oko 40% i skoro nikad nije išao u sleep.
Jučer sam ubio mediacrawler i od tada umjesto zelenog treptanja na disku imam plavo svijetlo koje govori da NAS spava. Da bih ubio mediacrawler slijedio sam ova uputstva:
Runaway mediacrawler: The Ultimate Solution!!!!.
Dakle, nakon ovog iskustva razmišljao sam o nabavci Synology uređaja u skoro vrijeme, ali WD mi barem bez ikakvog petljanja po routeru daje remote pristup. Pretpostavljam da se njihovi serveri koriste za uspostavu veze mog iPhona i NAS uređaja kad sam negdje preko 3G veze i da mi Synology daje veću privatnost, ali opet, tko bi ga znao što i kako ti uređaji zapravo rade. Sve su to crne kutije koje rade što je njih volja, a mi to detektiramo sa većim ili manjem stupnjem uspjeha.