24.01.2016 | 05:08
Air kaže:
Za HTML sam se spajao na
www.bandwidthplace.com
a za Flash sam se spajao na:
www.speedtest.net/?test-4
Nisi shvatio. Ne govorim o serveru na kojem se vrti web aplikacija za testiranje, nego o serveru prema kojem se testira brzina veze.
Na speedtest.net imaš prikazanu kartu okolne regije i bijelim točkama su označeni gradovi gdje biraš server prema kojem ide test. Ako ne odabereš ništa, nego samo klikneš start, on odabere server fizički najbliži mjestu za koje je zaključio da je tvoja fizička lokacija (npr. meni ponudi server u Rijeci, od Krk sistema, osim kad uključim zaštitne filtre pa onda više ne zna točno gdje sam pa mi nudi nešto u Zagrebu, po sjedištu mog providera).
Na bandwidth place on, kao, automatski odabire server prema najbržem pingu što može i ne mora biti najbolje za mjerenje, ali veći je problem u tome što ima vrlo mali izbor servera, a najbliži je u Frankfurtu. Dakle ti iz Hrvatske koristeći njihov test ne možeš nikad dobiti podatak o čistoj svojoj brzini veze jer u kanalu mjerenja imaš i cijeli kanal od Hrvatske do npr. Frankfurta. Meni za mojih 4Mb/s downloada to ne čini nikakvu bitnu razliku, ali ti imaš puno bržu vezu i odstupanje od izmjerene do stvarne brzine može biti ogromno ako je veza između tvog konkretnog providera i providera čiji je server prema kojem se testira nije direktna i debela ko balvan.
Vjerujem da mi ništa nije zauzelo (pogotovo toliku razliku) bandwith.
"Pogotovo toliku razliku" baš i nema puno smisla. Ako ti se u tom trenutku probudilo nešto što je odlučilo povući veću količinu podataka (parsto MB) s neta, to nešto ti usiše ogromnu većinu širine pojasa tvoje veze. A to nešto može biti OS update, ako si ga namjestio da se skida automatski, ili isto tako update neke veće aplikacije, torrent (pogotovo torrent!), netko drugi od ukućana tko u istom času povlači HD sadržaj s Youtubea...
Koliko god puta ja napravio i kada god napravio HTML se ne može ni blizu približiti rezultatima Flasha (najviše je imao download oko 50, nekada je imao upload 60 - što je opet van ugovora)
Ako si više puta ponovio test i rezultati su konzistentno u ovako velikom raskoraku, onda je očito stvar u serveru prema kojem ide test.