29.03.2017 | 18:37
Pozdrav ekipa!
Znam da među nama ima dosta filmofila. Neki od nas gledaju (ili su gledali), pa čak i skupljaju - mnoge filmove i serije, stare i nove. Zanima me koliko se u Hrvatskoj pokrenuo trend steamanja sadržaja vs torrent skidanja istog.
Ja konkretno, radim i jedno i drugo.
Pretplaćen sam na Netflix, iako imam 4K televiziju, nemam dovoljnu propusnost interneta, pa ga gledam u HD formatu, što se plaća 10 eura mjesečno. Postoji SD varijanta za 8 dolara mjesečno, i ta ULTRA HD varijanta gdje njihov sadržaj tipa Orange is the New Black, House of Cards možeš gledati u 4K rezoluciji. Međutim, dok ti za HD treba oko 5 Gb po satu, za Ultra HD ti treba 25 - 30 Gb/h.
Ja sam doma na paricama, tako da mi je maksimalna moguća brzina oko 20 do 25 Gb, no trenutno sam na 10 s flat rateom.
Da ne duljim, u inozemstvu su piratstvu sa streaming uslugama praktički stali na kraj. Dakako, uvijek će biti nekoga tko primjerice nema HBO pa će si skinuti najnoviju epizodu Game of Thrones-a, ali zaista shvaćam prednosti streaminga naspram torrenta.
Em ti ne zauzima prostor, em na dlanu imaš sve. Jedino što samo dva filma imaju HR titl, ostali imaju engleski, no meni to nije problem.
Što je s vama?