Airport Time Capsule 2013
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Airport Time Capsule 2013

21.09.2017 | 14:38
Planiram uzeti TC prvenstveno za backupe i sad čitam specifikaciju gdje piše da ako se koristi kao bazna stanica da je mreža 3x brža.
Kako sam na Bnetu od nekih 120Mbps na žičnom spajanju, na wifiju sam max do 35Mbps. Svi većinom uređaji po stanu mi koriste wifi i samo mi je jedan PC spojen na kabel. Jučer sam izmjerio na mbp brzinu 12Mbps i YB mi je kašljucao na nekom streamu.
E sad da li mi rikava wifi na tom Bnet ruteru ne znam, ali mogu li koristiti airport kao wifi ruter za po stanu ?
Volio bih čuti iskustva tko koristi ovaj airport TC...
21.09.2017 | 15:09
Naravno da možeš. Ja imam Time Capsule kupljen 2013. godine. Ako je to zadnja generacija koja je vodoravna, a ne okomita (i prodavala se u 2 i 3 TB - ja imam 2) - onda je to Airport Time Capsule 4th generation, posljednji sa n brzinom interneta (koja daje do 300 Mpbs) - dok ac ide do 1000 Mbps.
Osobno sam napravio kako su mi ovdje na Jabučnjaku preporučili, a to je da sam otišao na stranicu routera od svog internet providera, isključio njegov WiFi - te preko Airport Utility appa na Macu uključio WiFi na Time Capsule-u. Naravno, ne trebam ti objašnjavati da ethernet kablom trebaš povezati router od providera sa Time Capsuleom, te onda bežično povežeš svaki WiFi uređaj sa Time Capsule-om.
Imam brzinu interneta 20 Mbps jesam li na žici ili na WiFi-u, tako da vjerujem da bi i ti trebao imati isti rezultat.
Nadam se da sam pomogao.
timecapsule.jpg

Tu su ti specifikacije
25.09.2017 | 10:52
Fala Kloba,

evo spojio preko vikenda i sve frcera od brzine
Uzeo sam ovaj uspravni model TC od 2GB i stvarno se razlika u prijemu osjeti. Imam Technicolor TC7200 koji radi 2god, i sada mu je počeo wifi signal opadati. Prošli tjedan imao wifi na max 25Mbps a preko TC ide na 115Mbps koliko i puštaju prema ruteru.
25.09.2017 | 15:24
Nisi našao uzrok opadanju signala. Nije to auto pa s vremenom opada snaga. Moguće da je TC odabrao neki manje prometni kanal i sad ide brzao, a onaj stari Technicolor je bio na prometnom kanalu.
Ako ja dobro čitan, ovaj ima Wi-Fi 802.11ac koji mora ići iznad 25Mbps ili sam nešto pobrkao.
25.09.2017 | 16:11
Ma meni je Smayoo objasnio još tada, 2013. godine, koja je fora.
U ruterima od providera (koji su kod njih svi isti).
Gdje god živiš, pogotovo ako je to grad - i još malo veći; primjerice ja sam u Zagrebu - tih rutera ima brdo u tvojoj okolini i svi koriste istu frekvenciju i stvaraju gužvu, ako se dobro izražavam - sa "prenatrpanom" frekvencijom. Uglavnom, Appleov Time Capsule je puno rijeđi, i samim time puno više prohodniji, da tako kažem (ne mogu citirati Smayuu točno, ipak je on tu struka - ali tako je nekako napisao).
I to ti je cijela mudrolija.
T-Com, VIP, Bnet, Optima, H1, i još tih par ponuđača koje nisam imenovao koriste isto toliko rutera koliko ih ima - i oni su po svim kućama, stanovima, poslovnim prostorima gdje se koristi internet.
I stvaraju gužvu na odašiljačima providera. Što više rutera se spoji na isti odašiljač, manja im je propusnost. Čisti zakon brojeva.
TC tu nema problem jer je rijeđi. Njega spojiš žicom na isti taj providerov ruter, kojem ugasiš WiFi jer ga ne koristiš (mada mislim da ti može ostati i upaljen, neće smetati brzini WiFi-a na Time Capsule-u ni tada) - i basta - problem riješen jer ih nema bezbroj na odašiljaču s kojeg ti vučeš internet.
Tako nešto.
Vjerujem da će me Smayoo ispraviti u tehničkim specifičnostima.
Drago mi je da si riješio stvar.
Na Jabučnjaku ima jako mudrih ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ali i bivše države - i puno njih ti može dati dobar, zaista dobar savjet za korištenje bilo kojeg uređaja iz Apple eko sustava (koliko god isti bio star ).
Tako da se za gotovo pa svako pitanje ovdje zaista može naći kvalitetan odgovor od nekoga.
I tako naučiš za dalje.
Inače, shvatio si i da imaš ac Time Capsule čim je okomiti, mada bi svoju brzinu imao i sa mojim jer nije viša od 300 Mbps, i za ac moraš imati i ac kompjuter (ne znam kada je Apple počeo ugrađivati ac WiFi čip u kompjutere, vjerojatno poslije 2013. godine). No, čisto da znaš ako ćeš ikada imati i veću propusnost.
25.09.2017 | 18:09
Nisi baš najbolje to pohvatao.

Svi WiFi ruteri svih proizvođača na našem tržištu (neovisno o tome da li su od telekom providera ili kupljeni u trgovini) rade na istim frekvencijama tj. na istim kanalima. Većina rutera (i svi dobiveni od telekom providera) radi na frekvenciji 2.4 Ghz, a manji broj (novijih i čitaj skupljih) među njima i Apple TC na 5 Ghz, pa je zbog toga manja vjerojatnost da će ovim drugima smetati 'susjedi' (jer ih ima manje, pa je manja vjerojatnost da će se naći u blizini, a još manja mogućnost da će im se preklopiti kanali).

Ovo sa 'odašiljačima providera' te nisam baš najbolje shvatio, na strani providera nisu odašiljači, nego mrežna oprema na koju se spajaju njihovi ruteri (u domovima korisnika), a sve to ne utječe na brzinu WiFi-a, barem ne na način kako si ti opisao. Kad spojiš TC na ruter telekom providera, on se na internet spaja na isti način kao i kada koristiš WiFi ugrađen u ruter telekom providera (razlika je samo, lokalno, u brzini WiFi veze od tvog WiFi rutera do kompjutera/tableta/mobitela koji koristiš).
25.09.2017 | 18:32
Sve pet. Znam da tu nisam pametan. Tehnikalije mi je čovjek tada opisao, ti si me ispravio kako to točno opisati. Bitno je da sam suštinu zapamtio za sebe i korisnika koji je pitao da mu pomognem, a sada si mi osjvežio pamćenje, pa ću valjda konačno i tenikalije naučiti kako treba.
25.09.2017 | 18:55
Canonian kaže:
Fala Kloba,

Uzeo sam ovaj uspravni model TC od 2GB i stvarno se razlika u prijemu osjeti. Imam Technicolor TC7200 koji radi 2god, i sada mu je počeo wifi signal opadati. Prošli tjedan imao wifi na max 25Mbps a preko TC ide na 115Mbps koliko i puštaju prema ruteru.

Kojeg to provajdera imaš, pa ti je brzina wi-fi 115 Mbps ? To znači da imaš ruter na n standardu.
25.09.2017 | 18:59
Visoki ruteri su od prvih modela ac, mislim. Možda ima n WiFi čip na Macu, pa mu TC ne može iskoristiti ac, već se spušta na n. Na prvom je postu napisao - Bnet. Možda jednostavno toliko dobiva od njih?
25.09.2017 | 19:10
Ma kužim ja wi fi u lokalnoj mreži, može biti i brži, ali nejde brže prema Internetu.
25.09.2017 | 19:13
Da - točno. Opet tehnikalija za naučiti!
25.09.2017 | 20:34
m@xym kaže:
Nisi baš najbolje to pohvatao.

Svi WiFi ruteri svih proizvođača na našem tržištu (neovisno o tome da li su od telekom providera ili kupljeni u trgovini) rade na istim frekvencijama tj. na istim kanalima. Većina rutera (i svi dobiveni od telekom providera) radi na frekvenciji 2.4 Ghz, a manji broj (novijih i čitaj skupljih) među njima i Apple TC na 5 Ghz, pa je zbog toga manja vjerojatnost da će ovim drugima smetati 'susjedi' (jer ih ima manje, pa je manja vjerojatnost da će se naći u blizini, a još manja mogućnost da će im se preklopiti kanali).

Ovo sa 'odašiljačima providera' te nisam baš najbolje shvatio, na strani providera nisu odašiljači, nego mrežna oprema na koju se spajaju njihovi ruteri (u domovima korisnika), a sve to ne utječe na brzinu WiFi-a, barem ne na način kako si ti opisao. Kad spojiš TC na ruter telekom providera, on se na internet spaja na isti način kao i kada koristiš WiFi ugrađen u ruter telekom providera (razlika je samo, lokalno, u brzini WiFi veze od tvog WiFi rutera do kompjutera/tableta/mobitela koji koristiš).

Ne zamaraj se. Wi-Fi mreža radi na dvije frekvencije 2,4 i 5 GHz (Frequency) ima svoju širinu pojasa (bandwith) i u tom pojasu ima više kanala. Kanali su tako određeni da se ne preklapaju.
E sad, kako naši vrli pružaoci usluga imaju u ponudi par modela (i to dno ponude u klasi "samo neka radi") to je vjerojatno da ti i 200 susjeda imate isti router s istim kanalom. Tu dolazi do problema i smetnji. Zato je dobro (imaš i za mob) programom pregledati sve mreže u okolici i odabrati kanal na svom routeru koji je najmanje zastupljen kod susjeda. Ako možeš, biraj mrežu koja ide na 5GHz-a jer su smetnje manje.
Ovaj tvoj TC je 802.11ac i ovisi od broja antena može potegnuti i nekoliko Gbit/s.
26.09.2017 | 08:31
Ako pričamo o 2.4 GHz, kanali se ipak preklapaju, jedina tri kanala koja se ne preklapaju su 1. 6. i 11. što ti ne znači ništa ako su već zauzeti.

Inače, to što naši provideri imaju svega par modela u ponudi i nije neki veliki problem, jer se vremenom mijenjaju modeli u ponudi, a mala je vjerojatnost da su baš svi susjedi uzeli uređaj u isto vrijeme (pa imaju isti model). U mom susjedstvu, koje, istina, nije gusto naseljeno, su uglavnom različiti ruteri. A koliko vidim, većina njih je postavljena na dinamičko mijenjanje kanala (i telekomi su evoluirali od vremena kad su dijeli opremu na istim kanalima i bez passworda).

Problematična su samo ona područja koja su gusto naseljena pa imaš toliko korisnika da su svi 'nagurani' na uskom području 2.4 GHz frekvencije i jednostavno ne mogu izbjeći preklapanje. Ali s druge strane, većina rutera koji su danas u ponudi, imaju tako slab signal, da vrlo malo 'probijaju' izvan stanova. Kada sam nedavno mijenjao opremu i dobio ruter bez vanjske antene, u sobi koja je udaljena 7 m od rutera sa tankim zidom između, imao sam duplo lošiji signal od susjedovog koji je udaljen najmanje 15-20 m i dijele nas dva zida deblja od 40 cm.

BTW Gigabitne brzine WiFi-a na ac-u mu ne znače ništa, osim ako intezivno ne koristi neki loklani 'storage', brzine prema netu su mu i tako Megabitne.
26.09.2017 | 14:52
Kanali se uvjek preklapaju samo je pitanje koliko. Jedan kanal smeta drugome, ali opet koliko. Ipak je to analogni signal u koji je upakirani digitalni.
Trebaju se pregledati mreze i AP staviti na kanal koji je daleki i koji je malo zastupljen.
26.09.2017 | 15:08
Ali - ovo što m@xym kaže da više ne nude iste passworde - kod "lošijih" providera nije baš najtočnije. T-com i napredniji sigurno su prešli i na to, ali ovi zastrajeliji, koji još ne nude niti HD signal kod nekih programa, poput moga - koliko mislim - nisu. Štoviše, na H1 kojeg imam i user i password si mi isti.
Bez ljutnje, m@xym, samo da razjasnimo što stoji, a što ne. Ako ovo moje ne stoji, slobodno me ispravi jer govorim iz osobnog iskustva.
Da ga sada ne pišem, mislim da ga većina tech savvy osoba ovdje može pogoditi.
Jedino nadam da po nekim drugim razlikama ne mogu upasti drugom kolegi u ulici koji ima H1 (samo smo dvojica od svih na intenetu uzeli tu mrežu) na njegov account...
26.09.2017 | 18:18
žabac,

Ovo o preklapanju kanala je ispravka tvoje izjave:'...Kanali su tako određeni da se ne preklapaju...".

Nepreklapanje kanala 1. 6. i 11. znači da, ako imaš tri WiFi mreže koje su jedna drugoj u dometu, a svaka od njih koristi po jedan od ova tri kanala, one međusobno ne smetaju jedna drugoj, jer im se ne preklapaju kanali. A sad koliko na kvalitetu signala (tj. brzinu prijenosa digitalnih podataka) utječe međusobno preklapanje susjednih kanala u analognom radio-frekventnom spektru, to ne bih znao.

Kloba,

Kada sam spomenuo passworde, mislio sam na WiFi password (i enkripciju), a ne na password za pristup ruteru. Naime, u početku su sve WiFi mreže po defaultu bile 'otvorene' i bilo tko se mogao susjedu spojiti na 'besplatni internet'. Što se tiče administratorskih passworda za pristup postavkama rutera, to uglavnom ovisi o proizvođačima opreme koji su prije uglavnom imali nešto tipa: User:admin Password:admin, a u novije vrijeme postoji defaultni passowrd za svaki uređaj koji je otisnut na naljapnici na samom uređaju, a ima i onih providera koji forsiraju zabranu pristupa u konfiguracijsko sučelje preko WiFi-a (pristup je u tom slučaju moguć samo spajanjem preko ethernet priključka), nakon određenog broja minuta poslije restarta uređaja.

Nema ljutnje, zašto bih se ljutio, pa samo pričamo.
26.09.2017 | 19:39
zabac kaže:
Kanali se uvjek preklapaju samo je pitanje koliko. Jedan kanal smeta drugome, ali opet koliko. Ipak je to analogni signal u koji je upakirani digitalni.
Trebaju se pregledati mreze i AP staviti na kanal koji je daleki i koji je malo zastupljen.

Žabac, to je u općem načelu točno, ali kad pričamo o WiFi standardu, kanali na 2,45 GHz se U VEĆINI POJASA PREKLAPAJU. Jedina tri kanala koji se međusobno uopće NE preklapaju su, kako reče m@xym, prvi, šesti i jedanaesti.
26.09.2017 | 20:40
To bi bilo 100% točno kad bi signal bio čisti digitalni, ali on nije pa se dobiva ovo:

Utjecaje jednog na drugi postoji ali je prigušen i ne smeta.

Izvor:
support.metageek.com/hc/en-us/articles/2...nterference-Examples
26.09.2017 | 21:39
žabac,

To je prikaz 802.11b standarda, a ovdje je riječ o 802.11g standardu koji izgleda malo drugačije, ali mi nije jasno što želiš dokazati. Činjenica je da se na 2.4 GHz kanali preklapaju, i da to preklapanje stvara određene smetnje.
26.09.2017 | 21:46
Bez obzira koliko su kanali udaljeni, jedan na drugog utjece. Ako su blizu, utjecu jace nego kad su daleko jedan od drugog. Zato sam gore napisai kako trebauzeti kanal koji je najmanje zastupljen i dalje od vecine.
03.10.2017 | 21:24
cariblanco kaže:
Canonian kaže:
Fala Kloba,

Kojeg to provajdera imaš, pa ti je brzina wi-fi 115 Mbps ? To znači da imaš ruter na n standardu.

Na Bnetu sam, i malo sam se ubrzao sa ovom zadnjom akcijom. Da, ruter je na n standardu.
Uglavnom TC pušta sad isto kao i ruter.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 46 minuta
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO