25.09.2017 | 16:11
Ma meni je Smayoo objasnio još tada, 2013. godine, koja je fora.
U ruterima od providera (koji su kod njih svi isti).
Gdje god živiš, pogotovo ako je to grad - i još malo veći; primjerice ja sam u Zagrebu - tih rutera ima brdo u tvojoj okolini i svi koriste istu frekvenciju i stvaraju gužvu, ako se dobro izražavam - sa "prenatrpanom" frekvencijom. Uglavnom, Appleov Time Capsule je puno rijeđi, i samim time puno više prohodniji, da tako kažem (ne mogu citirati Smayuu točno, ipak je on tu struka - ali tako je nekako napisao).
I to ti je cijela mudrolija.
T-Com, VIP, Bnet, Optima, H1, i još tih par ponuđača koje nisam imenovao koriste isto toliko rutera koliko ih ima - i oni su po svim kućama, stanovima, poslovnim prostorima gdje se koristi internet.
I stvaraju gužvu na odašiljačima providera. Što više rutera se spoji na isti odašiljač, manja im je propusnost. Čisti zakon brojeva.
TC tu nema problem jer je rijeđi. Njega spojiš žicom na isti taj providerov ruter, kojem ugasiš WiFi jer ga ne koristiš (mada mislim da ti može ostati i upaljen, neće smetati brzini WiFi-a na Time Capsule-u ni tada) - i basta - problem riješen jer ih nema bezbroj na odašiljaču s kojeg ti vučeš internet.
Tako nešto.
Vjerujem da će me Smayoo ispraviti u tehničkim specifičnostima.
Drago mi je da si riješio stvar.
Na Jabučnjaku ima jako mudrih ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ali i bivše države - i puno njih ti može dati dobar, zaista dobar savjet za korištenje bilo kojeg uređaja iz Apple eko sustava (koliko god isti bio star
).
Tako da se za gotovo pa svako pitanje ovdje zaista može naći kvalitetan odgovor od nekoga.
I tako naučiš za dalje.
Inače, shvatio si i da imaš ac Time Capsule čim je okomiti, mada bi svoju brzinu imao i sa mojim jer nije viša od 300 Mbps, i za ac moraš imati i ac kompjuter (ne znam kada je Apple počeo ugrađivati ac WiFi čip u kompjutere, vjerojatno poslije 2013. godine). No, čisto da znaš ako ćeš ikada imati i veću propusnost.