spajanje na mrezu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

spajanje na mrezu

04.10.2006 | 21:57
Nisam bas \"na ti\" sa bilo cim vezanim uz umrezavanje, pa vas molim za savjet. Trazih slicnu temu na forumu, ali toliko vec ima topica da nisam uspio.

U uredu imamo jedno slobodno mjesto u hubu gdje bi se ja htio ubosti sa svojim ibookom. administrator mi rece da ako necu provjeravati mail sa servera da mi ne treba dati ip adresu, vec ako zelim samo ici na internet da bi mi sve trebalo funkcionirati ako se samo ubodem.
E sad, ja pokusao i preko assistanta se nisam uspio spojiti. Kako se uopce to radi i da li trebam ipak traziti od administratora neke postavke. I koje? Ne trebam naglasavati da su u firmi sve windows masine i da necu naici na odobravanje ukoliko nesto ne bude stimalo... :o)

tnx. na odgovorima.
05.10.2006 | 01:11
ja to radim redovito.. na location: automatic
ubodes pricekas 2-3 sec.. ako ti je safari otvoren.. onda ti pocinje ucitavati homepage.. siple as that..
05.10.2006 | 01:56
hm, da, to je bilo prvo sto sam napravio. ubo i cekao. :o)
ja za location imam samo jedan, onaj s kojeg se spajam na adsl. ne znam kako odabrati taj automatic.
inace, kad sam pokrenuo assistant, trazio me da resetiram uredjaj na koji sam spojen, na sto sam ja resetirao taj hub (hm, iskljucio iz struje pa ukljucio, jer nema drugog nacina) i nista se nije dogodilo...
probat cu opet,
hvala.
06.10.2006 | 02:52
Automatic odaberes najlakse tako da kliknes na plavu Apple-jabuku u gornjem lijevom kutu ekrana. Odaberes Location i onda Automatic. Sretno.
12.10.2006 | 04:41
Nista. Location Automatic nemam, valjda sam je izbrisao.
Probao sam s windows laptopom i odmah je skuzio mrezu, za 2 sekunde. Malo me to frustrira, mislio sam da bi to trebali Macovi.

ima li jos nekih ideja. kako da vratim taj automatic?
12.10.2006 | 05:50
U Finderu ideš na Help/Mac Help i upišeš Automatic location. Mislim da je tamo sve objašnjeno u detalje.
12.10.2006 | 17:41
Napravi novu lokaciju: System Preferences - Network - Location - New Location. Kao prvo trebas dati ime novoj lokaciji npr. posao ili slicno. Nakon toga u prozoru (odozgo prema dole gledajuci) za podesavanje mreznih postavki treba biti:
Location - ime tek napravljene lokacije (posao)
Show - Built-in Ethernet.
Odaberes tab TCP/IP i u njemu odaberes pod \"Configure TCP/IP\" - Using DHCP (apply)

DNS Servers - moras pitati administratora da li DHCP dodjeljuje IP adresu DNS servera, ako dodjeljuje ostavis prazno, ako ne dodjeljuje pitaj ga koja je to adresa i upisi u prostor za DNS.
Nakon toga klikni na Apply, zatim ne Renew i malo sacekaj, ovisno od brzine odziva Vase mreze.

Bitna stvar je u svemu ovome da ti je selektovan Built-in Enhernet a ne neki drugi adapter kao npr FireWire ili BlueTooth. Da budes siguran da je tako vrati se na Show (u tom istom prozoru za podesavanje mreze pri vrhu) i odaberi Network Port Configuration. U prozoru koji dobijes pogasi sve osim Built-In Ethernet, te zatim opet apply i to bi trebalo biti to. Lokacije su iznimno pogodna stvar, kad npr laptop koristis u vise razlicitih mreznih okruzenja, jednom sve podesis i onda se samo ukljucis u mrezu, sa menija \"jabuka\" odaberes koja je lokacija i deri...
12.10.2006 | 21:57
Hvala na uputama, tako sam i sam vidio da trebam napraviti, medjutim opet bez uspjeha.
Napravio novi location, stavio DHCP, nije se dogodilo nista, upisao i IP adresu za DNS server, apply, renew. I tako par puta. Nista, safari pocne traziti stranicu, ali nista.
je li moguce da server ne zeli komunicirati s macom, ima li veze ovaj switch na koji sam spojen? Windows laptop se odmah spoji...

u ocekivanju jos kakve ideje,
hvala i pozdrav!
13.10.2006 | 00:51
Kad uradis apply i renew da li dobijes ispravnu adresu? Ako dobijes adresu, probaj ping iz network utility ili terminala. Ako ne dobijas adresu onda nesto nije u redu sa DHCP a tada treba pitati administratora. Inace sa stanovista protokola TCP/IP MAC se nista ne razlikuje od bilo kojeg hosta na mrezi. Sad mi padaju na pamet uglavnom neke banalnosti, npr. da probas promijeniti patch kabel...Cudno mi je to...Pogledaj Network Status da li je Ethernet conected i slicno...
13.10.2006 | 02:41
ne znam da li je ispravna, ali neka adresa pise, uvijek ista kad kliknem na renew.
a u statusu, cini mi se, pise da je ethernet connected, ali da ima self assigned IP adresu pa da je moguce da se nece spojiti. pogledat cu jos sutra malo detaljnije i probat cu pingat pa cu napisati sto se dogadja.
inace, kabel je u redu jer se windows laptop uredno spoji za 2 sekunde.
13.10.2006 | 18:26
Rezultati pinganja:
na server - nisu se vratili
na IP koji mi je (valjda) dodijelio DHCP: svi su se vratili

Ima jos neki subnet mask, isto valjda dodijeljen preko DHCP.
Na network status kaze da je ethernet active, ali da ima self assigned IP i da se mozda nece moci spojiti na internet.

Odakle mi onda ta IP adresa, ako nije dosla od mreze, i ako je dosla od mreze, zasto onda nista ne radi?
Hm, ima li neki expert da smisli neko banalno rjesenje?
13.10.2006 | 18:42
Provjeri koje su ip adrese na drugim strojevima i provjeri da li su isto na DHPC-u. Po ovom šta si opisao, najvjerovatnije treba resetirati router, jer je počeo dosjeljivati krive ip adrese, npr... router tj server (svejedno) bi trebao dati adresu 192.168.0.45 a umjesto toga on da 196.56.122.45. DNS-ove moraš imati napisane, bez obzira na to da li je u pitanju DHPC ili manualno podešavanje veze. Dakle, prvo banano riješenje... resetiraj router/server i sve će bit ok... na neko vrijeme, drugo banalno riješenje, pitaj admina za IP adresu, ukucaj sve manualno i to je to:D
13.10.2006 | 20:30
Drugi strojevi nisu na DHCP, imaju svaki svoju IP adresu. Upravo zato se ja hocu spojiti ovako, jer mi ne mogu dodijeliti IP adresu ukoliko stroj nije \"od firme\" s tocno definiranim korisnikom. Zbog sigurnosti , kao.
Probat cu s resetiranjem...
hvala!
16.10.2006 | 16:45
Mika je napisao:
Provjeri koje su ip adrese na drugim strojevima i provjeri da li su isto na DHPC-u. Po ovom šta si opisao, najvjerovatnije treba resetirati router, jer je počeo dosjeljivati krive ip adrese, npr... router tj server (svejedno) bi trebao dati adresu 192.168.0.45 a umjesto toga on da 196.56.122.45. DNS-ove moraš imati napisane, bez obzira na to da li je u pitanju DHPC ili manualno podešavanje veze. Dakle, prvo banano riješenje... resetiraj router/server i sve će bit ok... na neko vrijeme, drugo banalno riješenje, pitaj admina za IP adresu, ukucaj sve manualno i to je to:D

SelfAssigned adresa je iz scopa 169.x.x.x i ako je ta onda nije dodijeljena od DHCP servera. DNS ne moras imati upisan ukoliko se adresa DNS servera dodjeljuje u paketu od DHCP servera, sto do duse ne znamo da li je tako...npr upravo radim na takvom stroju, kome DHCP dodjeljuje izmedju ostalog i adresu DNS servera...
16.10.2006 | 22:24
Da, adresa je 169.x.x.x, sto dakle znaci da uopce nije dodijeljena od DHCP, iako je ta opcija ukljucena. To i objasnjava zasto nista ne radi...
No ne objasnjava razliku zasto to isto funkcionira na windows stroju. Moze li se u windowsima vidjeti koja mu je IP adresa dodijeljena pa onda upisati tu istu? nisam jos imao priliku prodiskutirati o tome s nasim mreza-majstorom... cim ga uhvatim pitat cu ga. Je li ipak moguce da je mreza na neki nacin postimana da je prijateljska samo s windowsima?

pozdrav.
20.10.2006 | 15:24
Ne odustajem!
Pokrenuo sam win xp pod virtual pc-em i tamo pod networkom koja je namjestena na DHCP nasao IP adresu tipa 192.x.x.x i jos neke routere i sl. ali mreza nije funkcionirala.
Medjutim, upisao sam te iste brojeve u os x i sad mi network status kaze da je ethernet active i da je connected to internet. samo sto internet ne radi...
mozda da ipak odustanem...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 52 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO