20.02.2018 | 21:17
@Kloba - to jako ovisi od korisnika do korisnika i njegovih potreba. U većini slučajeva ISP uređaji nemaju (barem ne još) AC wifi standard (dakle gigbitni wifi), LAN portove koji su gigabitni (neki da, ali većina ne), slabe procesore i malo rama pa time ne mogu imati i neke naprednije funckcije.
Recimo IPS/IDS (malo proguglaj to) iako je to na ruterima i dalje na vrlo bazičnoj razini za razliku do nekih pravih firewall rješenja. S druge strane nemaju web filtering kako spada, pa primjerice i ovo što Igoru treba, odvojeni guest wifi, VPN klijent opciju za neke top VPN providere itd, itd...
Pitanje što možeš kontrolirati u svojoj mreži uvelike ovisi upravo o tome kakvo sw rješenje imaš na ruteru ili nešto prije samog rutera (neko kvalitetno firewall rješenje).
Kao što si rekao, nisi napredni user, pa shodno tome bi ti i ovakvo neko rješenje pasalo. Ne traži previše znanja, dovoljno je jasno i jednostavno za konfigurirati, a opet je miljama bolje nego koristiti ISP uređaj (u nekim situacijama i znatno sigurnije).
Primjera radi, ja većinu svog internet prometa guram kroz VPN tunel tako da je sve kriptirano i zaštićeno što bez nekog dediciranog uređaja sa takvom opcijom ne bi mogao izvesti (kao recimo ISP uređaji).
Još jedan primjer (ali on je poprilično rijedak danas jer dosta rutera to ima) je također i podrška za spajanje mobilnog interneta putem USBa na sam ruter. Tako da primjerice ako ti primarni izvor interneta padne, preko istog rutera u kojem je USB sa mobilnom opcijom (i naravno pokrićem) možeš dalje van na internet kao da se ništa nije dogodilo.
Eto malo sam se raspisao, ali u svakom slučaju za svakoga će biti po nešto. Ipak mislim da će većina ići prema AC standardu pošto danas gotovo svaki uređaj sa wifi-em ima AC podršku, pa zašto ne i po doma surfati sa 5G+ brzinama
.