Praćenje internet prometa? OSX
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Praćenje internet prometa? OSX

14.02.2018 | 11:56
Pozdrav,

imam 30mbit interneta (Amis/Vip), ali nekako ponekad mi veza nije nešta, čini mi se spora. Ovih dana kad su bila 5 dodatnih mobitela doma (gosti došli), ništa nije više radilo. Rekli su mi preko službe za korisnike da je moguće da iCloud uploada podatke, pa se vjerojatno zbog toga dogodilo?! Ali čudno mi je da net uopće nije radio... Ali kao da nemam velik upload i da iCloud koristi upload pa ne ide ni download?! Ne znam, uglavnom htio bih neki program na OSX da mi prati cijeli net, upload i download pa da vidim šta mi to uvijek troši vezu... Jel imate neki savjet?
14.02.2018 | 12:09
Ne možeš to samo tako. To se može pratiti samo na routeru, a ako želiš pratiti na nekom kompu, onda SAV internet promet iz mreže mora ići preko njega (on mora biti proxy, barem, ako ne i sam router).
POgledaj što imaš raspoloživo od takvih izvještaja u web sučelju od internet routera.
14.02.2018 | 12:50
Hmmm... evo u prilogu screen shot... gdje moram pogledati?
Prilozi:
14.02.2018 | 13:14
Siromašno izgleda. Možda pod firewall ima neki log?
14.02.2018 | 16:08
Kao što je Smayoo rekao nema šanse to napraviti preko ovih out of the box rutera. Složi si negdje na mreži neki stroj ili virtualnu makinu i na njoj složi proxy promet za cijelu mrežu preko nekog alata koji ti to može ponuditi. Sve ostalo ti neće dati pravo, realno rješenje niti sliku što se zapravo događa.

www.spiceworks.com/free-network-monitoring-management-software/
20.02.2018 | 13:33
Trebao bih savjet oko kupnje routera.

Uzeo bih neki novi koji ima kontrolu domena i blokiranje ali za pojedine mac adrese. Ono što želim spriječiti je da mi iOS uređaji sami skidaju update pošto ga uvjek obrišem.

Kad radim update, spojim telefon na komp, backup na taj komp (uz icloud) pa onda skinem update iz iTunesa.

Zato mi treba neki router kojem ću moć reč ta i ta MAC adresa ne može ić na ove domene, adrese, itd.
20.02.2018 | 16:54
IgorD kaže:
Trebao bih savjet oko kupnje routera.

...

Zato mi treba neki router kojem ću moć reč ta i ta MAC adresa ne može ić na ove domene, adrese, itd.

Kada sam pred ohoho vremena tražio savjet za router, rusty mi je preporučio Synology router i mogu samo ponoviti preporuku. Otkad ga imam preporodio sam se:

www.amazon.co.uk/Synology-128728-RT1900A...Router/dp/B01773J9JU

Ima i jači model ako ti je to bitno:

www.amazon.co.uk/Synology-RT2600AC-Router/dp/B01MU50C41

Nisu jeftini, ali se isplate. Bacio sam malo oko na administraciju, vjerujem da bi se to moglo riječiti preko ugrađenog Parental controla ili Firewalla.

Evo mislim da bi se to dalo podesiti preko custom parental control postavki:

ScreenShot2018-02-20at18.57.50.png
20.02.2018 | 18:16
Tako je upravo na taj način. Evo neki dan je kolega uzeo 2600 model. 1800kn je trenutna cijena. SRM na njemu iz dana u dan ima sve bolji i bolji support. Preporuka.
20.02.2018 | 19:10
Samo da predložim alat ako se neko odluči za varijantu Windows-a kao proxy server-a, jer nažalost ovaj alat nije dostupan za druge platforme.

Radi se o CCProxy-u. Isti sam implementirao u jednoj PC igraonici / IT lab i radi perfektno.
20.02.2018 | 19:18
TuxFan, u ovoj kući se ne psuje!
20.02.2018 | 20:40
Hm, da. Synology, izgleda da ima ono što mi treba ali i previše. Cijena je malo prevelka a zapravo mi i ne treba wifi jer mi to daje TimeCapsule koji je u bridgeu sa sadašnjim routerom.

Neka alternativa il da uzmem ovo i ugasim wifi?
20.02.2018 | 21:02
rusty, možeš li mi pojasniti prednosti Synology (ili nekog toga tipa) rutera u odnosu na one koje daju internet provideri - za prosječnu osobu?
Konkretno, ja sam na H1 kojeg je kupila Optima, koju je pak kupio T-Com.
A ruter koji imam je Fritz! Box 7430. Zanima me koje bi konkretno prednosti ja imao. Mislim da si po mojim dosadašnjim postovima tijekom godina shvatio da nisam nikakav napredni user, samo volim tehniku, Apple i to je to...
EDIT:
Možda je bitno da napomenem kako je 20 Mbps trenutna brzina koju imam i najveća je moguća na mojoj adresi, jer se radi o bakrenim paricama na staroj kući. Zato razmišljam o pokućnom internetu. Što u tom slučaju?
20.02.2018 | 21:17
@Kloba - to jako ovisi od korisnika do korisnika i njegovih potreba. U većini slučajeva ISP uređaji nemaju (barem ne još) AC wifi standard (dakle gigbitni wifi), LAN portove koji su gigabitni (neki da, ali većina ne), slabe procesore i malo rama pa time ne mogu imati i neke naprednije funckcije.

Recimo IPS/IDS (malo proguglaj to) iako je to na ruterima i dalje na vrlo bazičnoj razini za razliku do nekih pravih firewall rješenja. S druge strane nemaju web filtering kako spada, pa primjerice i ovo što Igoru treba, odvojeni guest wifi, VPN klijent opciju za neke top VPN providere itd, itd...

Pitanje što možeš kontrolirati u svojoj mreži uvelike ovisi upravo o tome kakvo sw rješenje imaš na ruteru ili nešto prije samog rutera (neko kvalitetno firewall rješenje).

Kao što si rekao, nisi napredni user, pa shodno tome bi ti i ovakvo neko rješenje pasalo. Ne traži previše znanja, dovoljno je jasno i jednostavno za konfigurirati, a opet je miljama bolje nego koristiti ISP uređaj (u nekim situacijama i znatno sigurnije).

Primjera radi, ja većinu svog internet prometa guram kroz VPN tunel tako da je sve kriptirano i zaštićeno što bez nekog dediciranog uređaja sa takvom opcijom ne bi mogao izvesti (kao recimo ISP uređaji).

Još jedan primjer (ali on je poprilično rijedak danas jer dosta rutera to ima) je također i podrška za spajanje mobilnog interneta putem USBa na sam ruter. Tako da primjerice ako ti primarni izvor interneta padne, preko istog rutera u kojem je USB sa mobilnom opcijom (i naravno pokrićem) možeš dalje van na internet kao da se ništa nije dogodilo.

Eto malo sam se raspisao, ali u svakom slučaju za svakoga će biti po nešto. Ipak mislim da će većina ići prema AC standardu pošto danas gotovo svaki uređaj sa wifi-em ima AC podršku, pa zašto ne i po doma surfati sa 5G+ brzinama .
20.02.2018 | 21:48
Hvala ti na odgovoru, koji je (kao i uvijek) itekako poučan. Imam Appleov Time Capsule kapaciteta 2TB, 4. generacija uređaja, posljednja koja je položena i ima n WiFi standard.
Ali, da bih doma imao veću brzinu interneta, izgleda da ću morati uzeti ovaj LTE WiFi, zar ne?
Ima li Synology neko rješenje po tom pitanju?
20.02.2018 | 23:08
Pa synology ruteri (oba modela) ti imaju support za gigabitni wifi, ako si to pitao.
20.02.2018 | 23:17
Ma mislio je na 4G mrežu, pa se nespretno izrazio wifi. Imat će onaj pokućni prenosivi Internet preko 4G mreže, kojeg dalje može spajati preko wifi ili preko kabla...po želji.
20.02.2018 | 23:21
Dobro za znati, no nisam te to pitao. Moja greška jer nisam bo jasan.
Znači, kako živim u staroj kući imam bakrenu paricu i tu je maksimalna brzina interneta 20 Mbps.
Kako je cijela ulica puna sličnih kuća, providerima se ne isplati provlačiti išta brže, tipa optički kabel. Znači, ako bih htio poštenu brzinu interneta, preostaje mi jedino taj "pokućni internet" kako ga zovu neki. Odnosno ruter koji u sebi ima GSM karticu i spaja se na LTE mrežu, koju tebi nudi kao kućni WiFi.
To te pitam, da li mi je to jedina opcija za uzeti brži internet?
Drugo pitanje, ima li Synology neko rješenje, model modema koji tako radi?
20.02.2018 | 23:22
cariblanco kaže:
Ma mislio je na 4G mrežu, pa se nespretno izrazio wifi. Imat će onaj pokućni prenosivi Internet preko 4G mreže, kojeg dalje može spajati preko wifi ili preko kabla...po želji.

Eto, preteko me cairblanco.
20.02.2018 | 23:30
Da u biti skužio sam kada sam dao odgovor. Ne Syno nema ništa tog oblika.
21.02.2018 | 03:26
Svejedno, hvala ti na odgovorima. Definitivno ću razmisliti o ovome što si napisao gore u vezi providera u rutera koje daju s ugovorima. Sorry na nejasnoći.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 41 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO