Jačanje wifi signala
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jačanje wifi signala

12.07.2020 | 12:32
Ekipa, trebao bih malu pomoć oko spajanja dva rutera preko lan kabla da bih na drugom katu kuće pojačao signal wifi-a.
Main ruter: tcom, 300GB po 4G brzini, ostalo preko parice(sa brzinama sam zadovoljan, samo problem je jedna crtica u mojoj sobi)
Second ruter: neki zyxel stari od tcoma, ali svakako jači signal nego na ovim novima.
Od dnevne sobe imam 25 metara lan kabla koji sam koristio prije za komp u sobi, ali budući da nemamo više kompove ostao mi višak lan kabel (išao je kroz dimnjak koji se ne koristi pa da ga ne moram vaditi).
Eh sad...na main ruteru mi je upaljen dhcp, a na ovom sam ugasio (IP adrese na mainu idu od 192.168.110 - ..-253, a njegova adresa je baš 192.168.1.1). Od ovog drugog rutera sam stavio IP adrsu na 192.168.1.2 da ne dolaze u konflikte. Također sam promijenio kanale, main je na 4, ovaj drugi je na 9.
Tada sam ih povezao lan kablom (utor lan 1 na mainu, utor lan 2 na drugom, nisam se zabunio pa stavio na WAN).
U wifi mrežama sada mi je dostupna druga mreža od rutera (nazvao sam je 5G, da zezam komsije ) i ima tri crtice.
Problem je sad što kad hoću da se povežem kaže da nema interneta, i onda odem u postavke iPhonea i vidim da je IP adresa na koju je otišao 269.250.1.150(nešto što nema veze sa rangeom adresa na main ruteru)
Tako mi se desi i na MAC-u i onda sam ručno napisao u postavkama mreže IP adresu iz nekog rangea i to radi.
Kako da napravim da svaki put taj automatski proradi i da mi normalnu IP adresu? Nezgodno je svaki put upisivat ručno kada dođem kući i tako...
Zaboravio sam još reći, da kada recimo resetiram main ruter onda mi čak nekad i automatski uspije proći IP adresa...stvarno više ne znam što pogledati budući da se ne kužim previše u konfiguriranje mreže.
Hvala Vam unaprijed na pomoći..
12.07.2020 | 13:09
Adresa 269.nešto.nešto.nešto je iz tzv. "self-assigned IP" raspona. To ti znači da se uređaju nije javio DHCP server prilikom spajanja na WIFI mrežu. Ako sam dobro shvatio, to se dogodilo kad si se spajao na sekundarni access point (btw, to se zove access point, a ne router - router je sasvim nešto drugo, to je uređaj koji usmjerava promet lokalne računalne mreže prema internetu, a access point je uređaj koji omogućava bežičnim korisnicima pristup na lokalnu računalnu mrežu).

Kako si na access pointu isključio DHCP i ostavio DHCP server samo na routeru od T-coma, problem je vjerojatno u tome što na T-com routeru treba negdje omogućiti DHCP server ne samo za wifi korisnike, nego i za korisnike na kabelskim priključcima. Naime, tvoj zyxel access point je kabelski priključen na router pa routeru trebaš reći da DHCP server poslužuje i kabelski priključene korisnike. Radi li to - najlakše je provjeriti tako da na kraju tog kabela kroz dimnjak privremeno umjesto zyxel access pointa spojiš bilo koji komp s isključenim wifijem i vidiš dobiva li taj komp DHCP adresu (a da nije preko wifi).

Ako nije u tome problem, druga mogućnost je da na Zyxelu nisi isključio samo DHCP server, nego i propagaciju DHCP zahtjeva. Provjeri podešenja pažljivije.

Ako ti ne pomogne ni jedno, ni drugo, ostaje ti workaround. Uključi DHCP na Zyxelu i podijeli adresni prostor. Neka DHCP server s routera poslužuje adrese u rasponu npr. 192.168.1.110 do 180, a DHCP server na Zyxelu neka poslužuje 192.168.1.200 do 250, ili tako nekako.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 45 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO