12.07.2020 | 12:32
Ekipa, trebao bih malu pomoć oko spajanja dva rutera preko lan kabla da bih na drugom katu kuće pojačao signal wifi-a.
Main ruter: tcom, 300GB po 4G brzini, ostalo preko parice(sa brzinama sam zadovoljan, samo problem je jedna crtica u mojoj sobi)
Second ruter: neki zyxel stari od tcoma, ali svakako jači signal nego na ovim novima.
Od dnevne sobe imam 25 metara lan kabla koji sam koristio prije za komp u sobi, ali budući da nemamo više kompove ostao mi višak lan kabel (išao je kroz dimnjak koji se ne koristi pa da ga ne moram vaditi).
Eh sad...na main ruteru mi je upaljen dhcp, a na ovom sam ugasio (IP adrese na mainu idu od 192.168.110 - ..-253, a njegova adresa je baš 192.168.1.1). Od ovog drugog rutera sam stavio IP adrsu na 192.168.1.2 da ne dolaze u konflikte. Također sam promijenio kanale, main je na 4, ovaj drugi je na 9.
Tada sam ih povezao lan kablom (utor lan 1 na mainu, utor lan 2 na drugom, nisam se zabunio pa stavio na WAN).
U wifi mrežama sada mi je dostupna druga mreža od rutera (nazvao sam je 5G, da zezam komsije
) i ima tri crtice.
Problem je sad što kad hoću da se povežem kaže da nema interneta, i onda odem u postavke iPhonea i vidim da je IP adresa na koju je otišao 269.250.1.150(nešto što nema veze sa rangeom adresa na main ruteru)
Tako mi se desi i na MAC-u i onda sam ručno napisao u postavkama mreže IP adresu iz nekog rangea i to radi.
Kako da napravim da svaki put taj automatski proradi i da mi normalnu IP adresu? Nezgodno je svaki put upisivat ručno kada dođem kući i tako...
Zaboravio sam još reći, da kada recimo resetiram main ruter onda mi čak nekad i automatski uspije proći IP adresa...stvarno više ne znam što pogledati budući da se ne kužim previše u konfiguriranje mreže.
Hvala Vam unaprijed na pomoći..