07.11.2021 | 10:56
E, tako.
Sad čovjek više ništa ne zna.
U pravu si, Daddo, ako se radi o IPTV usluzi providera kao što je MaxTV. Ja nisam shvatio da to čovjeku treba? Ja imam Ethernet doveden na TV radi smartTV aplikacija - Youtube, Netflix, Spotify, HRTi, Curiosity Stream.
songoku kaže:
Pobogu Smayoo 100MB/s PoE je stvar proslosti, odavno PoE i Giga idu ruku pod ruku.
To mi je vrlo nedavno, vrlo sličnim riječima, uvjereno tvrdio jedan izvoditelj i inzistirao je da ne treba vući po dva kabela tamo i vamo (ukupno niti 100 m kabela više), jer sve može ići po jednom. Bio je toliko rječit da je uvjerio investitora kako sam ja glup i neuk, a on sve zna te kako ga je spasio od moje gluposti i uštedio mu tih 100 m ethernet kabela (s polaganjem, to je nešto manje od 100 €).
E, onda kad je to izveo, i kad je sve završeno, nikako ne može atestirati te dionice na 1Gb. Kad makne PoE, onda uredno radi na 1Gb/s, nema gušenja, ni smetnje, sve je savršeno, dakle nije kabel oštećen i sve je dobro zakrimpano. Kad pusti PoE kroz plavu i smeđu paricu, brzinu ne može postići. A potrebna je. I na perifernoj strani sada cijena dovođenja 230 V napajanja i kutije za PoE injektor izlazi na cca 500€ ukupno.
Super je uštedio.
Shvaćam da je ovo drugačiji primjer, ali očito je da proizvođači prodaju žvaku i, kad čitaš njihovu dokumentaciju, nabrojali su u njoj 101 izgovor zašto možda to neće raditi, tako da ne moraju nikad preuzeti odgovornost.
Struja i data idu kroz istu zicu bez problema jer je drugacija frekvencija.
Ne zamjeri, ali nije bez razloga što su se računarstvo, ICT i elektrotehnika razdvojili kao struke još prije 30 godina.
Koja je drugačija frekvencija? Nominalno, PoE napajanje nema nikakve frekvencije, to je istosmjerno napajanje. Teoretski, da, možeš superponirati izmjenični pravokutni signal (digitalni prijenos) na istosmjernu struju napajanja. U praksi, ne, to ne radi dobro, zato što su PoE injektori, ondnosno izvori napajanja, nesavršeni, izvedeni su kao switchani ispravljači (bez dioda i kondenzatora) i uvijek imaju određene visoke harmonike izobličenja koji se dodatno povećaju ako je ulazni 230 Vac napon izobličen (inverterima od klime, frižidera, vešmašine...).
U teoriji, na demo pultu u fancy dućanu, u razvojnom laboratoriju... sve radi. U životu - malo manje toga.