09.03.2022 | 20:29
Ako imas sansu provuci zasto ne, to je ionako samo kabel, mislim da ti je obicni UTP sasvim dosta. Mislim da mi je bas Smayoo nedavno negdi objasnjava da su oni cat 6, 7, 8, 9 ili do koliko su vec dosli samo marketing. Gigabit ces dobiti i sa obicnim Cat5e UTP.
Kasnije ti mozes stavljati od mrezne opreme sto god hoces, ali provlacenjem kabla si ostavljas sve mogucnosti otvorene.
Teoretski, kvalitetan 802.11ax router ce ti na 5GHz dati bolju propusnost od gigabitnog LAN-a.
Za moje osobne potrebe ovo mogu potvrditi da to nije samo teoretski nego i u praksi to vrijedi, ali to opet ovisi uvelike o dosta faktora pa mozda nece uvik biti slucaj.
Ja imam Xiaomijev AIoT AX3600 postavljen ko glavni router, i jos jedan AX1800 je na drugom katu u mesh-u, medjusobno su povezani zicano (cak nije ni bila skupa investicija, cca €150 za oba).
Zicano su spojeni NAS, IKEA zigbee hub i naravno ISP router prebacen u modem mode, sve ostalo je bezicno, vecinom na 5GHz, jedino je Aqara G2H camera/zigbee hub spojena na 2.4GHz jer nazalost ne podupire 5GHz (G3 radi i na 5GHz, to mi je iduce za zamijeniti, ali nije trenutno prioritet).
Od bezicnih uredjaja tu su 4 laptopa (2 privatna i 2 poslovna, znaci nikad se sva 4 ne koriste u isto vrime, maximalno 2), 2 telefona (iPhone i opet Xiaomi), iPad, moj Watch (ako cemo racunati kad je telefon ugasen ili van dometa BT), LG TV i TV 4th gen.
U tvom slucaju slazem se, tocno to sto si nabrojio spoji zicom, jedino za taj Android TV (ne znam je li to set-top-box ili bas TV uredjaj) provjeri prvo ima li gigabitni ethernet (zalosno je sto u danasnje vrime preko 90% TV-a trenutno dostupnih ima samo 100Mbps ethernet, i to ukljucuje i premium modele).
Za MBP ako je router AX ili AC i u istoj je prostoriji (ili bar na istom katu i signal je dobar) ja se ni ne bi zajebava sa dongleovima nego bi ostavio bezicno (naravno, svejedno provuci kabel sad kad je sansa, bolje da je on tu a ne triba, nego da ga nema a zatriba).